Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 23-9-2017, 14:43 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      
HAAGS EN OV-NIEUWS, geplaatst donderdag 10 maart 2016 om 11:43 uur, bron: www.sensornet.nl

Geluidshinder laat waarde woning dalen

DEN HAAG - De waarde van een woning, hangt van vele factoren af. Belgisch onderzoek toont aan dat ook geluidshinder in de omgeving van een woning invloed heeft op de woningwaarde.


RandstadRail Oosterheem

Roel Helgers (doctoraatsstudent faculteit economie KU Leuven) is gespecialiseerd in onderzoek naar woningprijzen. Hij onderzocht de invloed van geluidshinder op de waarde van woningen in de omgeving van luchthavens, snelwegen en spoorwegen.

Woningwaarde daalt door geluidshinder luchthaven
Helgers: “Een woning die dicht bij de luchthaven van Zaventem ligt en waar de geluidsbelasting overdag en ‘s nachts tussen 60 en 65 decibel ligt, is zo`n 6,6 procent of 18.665 euro minder waard dan de gemiddelde woning in een omgeving waar de geluidshinder minder dan 55 decibel bedraagt.” Ligt de woning in het verlengde van de start- of landingsbaan of langs een aan- of wegvliegroute, dan kan het prijsverschil oplopen tot meer dan 30 procent. De geluidshinder bedraagt er makkelijk meer dan 70 decibel.

Ook snel- en spoorwegen hebben een negatieve invloed
Uiteraard is de luchthaven van Zaventem niet de enige bron van grote geluidshinder in het dichtbebouwde Vlaanderen. Ook snelwegen, drukke gewestwegen en zelfs gewone straten waar veel verkeer is, produceren veel omgevingsgeluid. Wie dicht in de buurt van een spoorweg of een spoorwegstation woont, weet dat ook het spoor een bron van geluidshinder kan zijn. Volgens het onderzoek van Helgers zijn woningen in de onmiddellijke omgeving van een autosnelweg of gewestweg gemiddeld 4,2 procent minder waard, terwijl spoorwegen de woningwaarde met 3,9 procent verminderen.

Note Sensornet
Hoewel Vlaanderen en Nederland zowel grote overeenkomsten als verschillen kennen, mag verwacht worden dat ook in Nederland het geluidsniveau invloed heeft op de waarde (of minimaal de overdrachtsprijs) van woningen. Het is interessant te weten of in Nederland ongeveer dezelfde percentages van toepassing zijn.

 Mail deze pagina HAAGS EN OV-NIEUWS VAN ZATERDAG 23 SEPTEMBER 2017

 - Pijnacker-Nootdorp investeert niet in pilot nachtmetro - 5 reacties

 - Grootste 15 meter-busvloot van Nederland in Almere - 4 reacties


HAAGS EN OV-NIEUWS VAN VRIJDAG 22 SEPTEMBER 2017

 - Langere wachttijden tramlijnen 6, 12 en 16 van de baan - 19 reacties

 - Verkeersboete? Je bent de enige niet! - 4 reactiesGelezen: 1370 keer.