Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 20-11-2017, 20:29 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      
HAAGS EN OV-NIEUWS, geplaatst zondag 25 september 2016 om 13:59 uur. 

De Lijn lanceert digitaal ticket via app

MECHELEN - Wie met De Lijn reist, kan sinds 20 september zijn rit betalen via een smartphoneapp. Met het m-ticket, een nieuw digitaal vervoerbewijs, wil de vervoermaatschappij het gemakkelijker maken om de bus of tram te nemen en zorgen voor minder cash bij de chauffeurs. Een m-ticket of mobile ticket kost 1,80 euro en is 1,20 euro goedkoper dan een biljet bij de chauffeur.Directeur-generaal Roger Kesteloot: ‘Met het m-ticket willen we het eenvoudiger maken om de bus of tram te nemen. Het m-ticket is nog makkelijker dan het sms-ticket, want je moet geen code en aanvraagnummer meer onthouden. Eén beweging op het scherm van je smartphone volstaat, soms met een pin-code als beveiliging. Omdat er geen telecomkosten worden aangerekend, is het m-ticket 15 cent goedkoper dan een sms-ticket en 1, 20 euro goedkoper dan een biljet bij de chauffeur.’

Modern, makkelijk en moeiteloos
Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts: `Het openbaar vervoer biedt reizigers steeds meer hedendaags comfort. Zo verlagen we de drempel voor de mensen die vandaag nog geen gebruik maken van bus of tram. We verleiden nieuwe reizigers door ook betalen sneller, makkelijker én goedkoper te maken. De ‘M’ van m-ticket staat niet alleen voor ‘mobile’, maar ook voor modern, makkelijk, moeiteloos…`

Om een m-ticket aan te kunnen vragen, moet je eerst de app van een leverancier van m-tickets installeren en je registreren. Eenmaal dat gebeurd is, kun je met een smartphone een m-ticket aanvragen. Een m-ticket kost 1,80 euro en is goed voor 60 minuten onbeperkt overstappen.

Alleen via smartphones met sim-kaart
Een m-ticket kopen kan alleen vanop een smartphone met een sim-kaart. De sim-kaart is nodig voor de registratie bij een leverancier en de controle van het vervoerbewijs. De betaling wordt geregeld tussen de aanbieder en de koper van het m-ticket. Dat kan via een krediet (prepaid), domiciliëring, kredietkaart en PayPal. Ook bedrijven kunnen het systeem gebruiken voor de verplaatsingen van hun werknemers.

Kleuren tegen zwartrijden
Het m-ticket is op verschillende manieren beveiligd tegen fraude. Zolang het m-ticket geldig is, veranderen de kleuren van de controlebalk. Daardoor is het onmogelijk om een screenshot van een m-ticket te gebruiken als vervoerbewijs. Wie dat toch doet, wordt beschouwd als fraudeur en riskeert een boete van 250 tot 500 euro. Net als bij het sms-ticket moet ook een m-ticket worden aangevraagd voor het instappen. Het pas aanvragen in de bus of tram geldt als zwartrijden.

Combinatie met andere tickets mogelijk
Het m-ticket is een primeur voor het openbaar vervoer in België. De Lijn beheert de m-ticketingapps niet zelf, maar biedt haar beveiligde m-tickets aan via de apps van derden. Door dit gebruik van open data zouden die het vervoerbewijs kunnen combineren met andere tickets, bijvoorbeeld voor parking of duurzame vervoermiddelen.

Sommige buitenlandse openbaarvervoerbedrijven hebben een eigen app voor m-tickets, maar dat is een gesloten systeem: het is niet uitbreidbaar.

Drie aanbieders van m-tickets
Momenteel bieden drie bedrijven een app aan waarmee reizigers een m-ticket van De Lijn kunnen kopen. Het gaat om Be-Mobile, MediaMedics (in samenwerking met Paypal) en Olympus Mobility. De Lijn voert nog gesprekken en testen uit met andere geïnteresseerde leveranciers.
HAAGS EN OV-NIEUWS VAN MAANDAG 20 NOVEMBER 2017

 - MRDH reserveert 28 miljoen voor maatregelen in het OV - 4 reacties

 - Politie zoekt getuigen bedreiging trambestuurder


HAAGS EN OV-NIEUWS VAN ZONDAG 19 NOVEMBER 2017

 - Volgend weekend geen treinverkeer tussen Woerden en Den Haag - 1 reactieGelezen: 1138 keer.