Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 27-4-2017, 14:47 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      
HAAGS EN OV-NIEUWS, geplaatst vrijdag 21 april 2017 om 15:33 uur. 

Kabinet verlaagt leeftijdsgrens buschauffeurs naar 18 jaar

DEN HAAG - De ministerraad heeft op voorstel van minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu besloten de leeftijdsgrens voor het behalen van een rijbewijs voor de bus te verlagen naar 18 jaar. De maatregel is nodig om te zorgen voor voldoende nieuwe buschauffeurs.Tussen 2011 en 2017 is met positief resultaat al geëxperimenteerd met de verlaging van de leeftijdsgrens. Nu varieert de minimumleeftijd - afhankelijk van de situatie - tussen de 21 en 24 jaar.

Genoeg nieuwe chauffeurs
De wet wordt herzien om ervoor te zorgen dat er in de toekomst genoeg nieuwe chauffeurs zijn om het grote aantal oudere bestuurders op te volgen. De leeftijdsverlaging zorgt er tevens voor dat de vervolgopleiding van jongeren die in het chauffeursvak willen stappen beter aansluit op hun middelbare school.

De ministerraad heeft ermee ingestemd het besluit voor advies aan de Raad van State te zenden. De verwachting is dat de nieuwe leeftijdsgrens dit najaar gaat gelden.

 Mail deze pagina 


Hans | 22-4-2017
@Frans van Meerwijk

"IEDEREEN kan/mag rijbewijs D halen!"

Ik zeg:
"Lang NIET IEDEREEN is geschikt om het rijbewijs D (of C) te halen!"

Als een school vindt dat een leerling de chauffeursopleiding moet worden ontzegd, dan is dat hun goed recht. Natuurlijk hoort dit te worden gerechtvaardigd met een steekhoudende argumentatie. De veiligheid in het verkeer gaat voor alles, daarin kun je niet streng genoeg zijn.

@starlet

Nooit gehoord van touringcars, streek- en langeafstandsbussen?

@jannus

Juridisch is men inderdaad vanaf de 18e verjaardag meerderjarig, maar de geestelijke volwassenheid laat meestal nog wel even op zich wachten. Goed, F.F.W. Beijerling noemt 18-jarigen kinderen. Dat kun je dan misschien lichtelijk geringschattend noemen, maar het zijn nog wel (vaak onbezonnen) tieners die je niet zomaar de verantwoordelijkheid over een bus met reizigers zou moeten geven.

@Hans (Zoef)

De militaire dienstplicht vond ik een kleine ramp, maar door de saamhorigheid en de discipline groeiden de meesten toch wel uit tot volwassen kerels. En inderdaad: de rijopleiding was uit de kunst. Daarin leerde je echt prima chaufferen.

Edwin | 22-4-2017
@Jannus,

Op papier wel, daar heb je gelijk in..... De praktijk klopt hier niet echt met de theorie.

Hans (Zoef) | 22-4-2017
Er zijn oudere bestuurders dan 18 jarigen die totaal geen inzicht hebben in het verkeer en nog vol kwajongensstreken zitten, maar wel een rijbewijs hebben. Bus of vrachtwagen is wel iets anders dan een personenwagen. Dat verschil merk je heel goed en ook de beperking die dit soort voertuigen hebben. Dat merk je al in de rijopleiding en de instructeur merkt snel genoeg of iemand veranwoordelijkheidsgevoel heeft. Denk niet dat iemand zo van de rijschool in een lijnbus kan gaan rijden, daar gaat eerst een gedegen testperiode aan vooraf van de vervoersmaatschappij. Het zou goed zijn om ook een tijdje rijervaring op te doen in militaire dienst, zo heb ik het ook geleerd en doe niets stoms of verkeerd, dan werd je in niet mis te verstane bewoordingen terug gefloten.

jannus | 22-4-2017
Ffw Iets meer respect mag ook wel. 18 is al wat jaren volwassenen voor de wet.

F.F.W. Beijerling | 22-4-2017
Is dat nu wel zo`n goed idee, kinderen die een passagiersbus besturen?

starlet | 21-4-2017
nou dan zou ik liever vracht wagenchauffeur worden
iedere dag in een stad rondjes rijden moet er niet aan denken
of zou het komen dat ik zelf vrachtwagen chauffeur ben geweest??

Frans van Meerwijk | 21-4-2017
Hmm,
Dat "stomweg overnemen" stoort mij niet, immers "What`s new"?
Dat de symboolwaarde van deze maatregel menigeen ontgaat stoort mij wél!
Zoals Markus al zegt: je moet éérst B hebben om te mogen lessen voor D!
Hans noemt de psychologische test; die komt pas bij sollicitatie! IEDEREEN kan/mag dat rijbewijs-D halen! (Daarbij is mijn vertrouwen in zulke tests niet echt groot...)
Ik zie in Utrecht inmiddels redelijk wat "BBL-ers" die nu ook `los` op de streeklijnen rijden; en niets te nadele van die jongens en meisjes, eerder realisme: hoeveel zijn er volgend jaar nog over??? Ik vind het een geweldig beroep, maar besef terdege, dat er óók nogal wat minpunten aan kleven: punten, die vaak niét uit die dure psychologische test of dat moderne "assessment" komen!

Markus | 21-4-2017
Ik denk dat er maar weinig buschauffeurs van 18 zullen zijn. Er gaat best wel veel tijd in zitten voordat je het D-Rijbewijs hebt gehaald. Moet men niet eerst het B-rijbewijs halen?

Koos | 21-4-2017
@René Men neemt het allemaal van elkaar over zie het probleem niet zo.

Hans | 21-4-2017
Hmm... ik vraag me af of 18 jaar niet te jong is om zo`n grote verantwoordelijkheid te kunnen dragen. Maar ik vertrouw erop dat deze psychologische factor in de opleiding wordt getest en onderzocht, en zwaar wordt meegewogen. Bij twijfel: geen rijbewijs!

Michiel | 21-4-2017
@René: en ovpro.nl heeft het letterlijk overgenomen van rijksoverheid.nl. Zo werken persberichten nou eenmaal.

René | 21-4-2017
Het grootste deel is gewoon overgenomen van OVPro.nl. Geen zin om het zelf te schrijven, wim?


HAAGS EN OV-NIEUWS VAN DONDERDAG 27 APRIL 2017

 - Trolleyvloot Arnhem gemoderniseerd

 - 5000 verkeerslichten, maak ze energieneutraal


HAAGS EN OV-NIEUWS VAN WOENSDAG 26 APRIL 2017

 - CDA en VVD: Snel aan de slag met nieuwe Aso-wet

 - Opening Japanse tuin in ClingendaelGelezen: 528 keer.