Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 23-11-2017, 20:37 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      
HAAGS EN OV-NIEUWS, geplaatst dinsdag 25 april 2017 om 16:49 uur. 

Museon ontdekt uniek filmmateriaal over dagelijks leven in Den Haag

DEN HAAG - “Dit is werkelijk ongelofelijk”, zegt Marie Christine van der Sman, directeur van het Museon en historica. “De beelden laten de desastreuze gevolgen van de Duitse bezetting zien maar geven ook een inkijkje in het dagelijkse leven.We hebben de beelden ook aan Henk Ambachtsheer getoond, die expert is op het gebied van de Tweede Wereldoorlog in Den Haag, en die was ook onder de indruk van dit unieke materiaal. Het is een wonder dat dit nu pas opduikt”. Ook Tweede Wereldoorlog-expert Henk Ambachtsheer is bijzonder onder de indruk van de beelden en benadrukt de uniciteit ervan.

Het Museon is door een schenking in het bezit gekomen van 3 originele 8 mm filmbanden, met een lengte van in totaal 42 minuten, uit de Tweede Wereldoorlog. De filmopnamen zijn gemaakt door de heer J.E.V. Jurling (1912-1986) en bevatten nooit eerder vertoond beeldmateriaal over het dagelijks leven in Den Haag tijdens de oorlog. Op zeer herkenbare plekken in de stad, zoals bij de Hofvijver, Hoogstraat en Hofweg zien we acties voor de Winterhulp en het Arbeidsfront. Een meisje winkelt met een Jodenster op haar jas, er is een parade met een muziekkorps te zien en Duitse badgasten recreëren in Scheveningen. De film toont verkeer op het Spui, de bekladde Synagoge in de Wagenstraat en de evacuatie voor de Atlantik Wall, gevolgd door de afbraak voor deze verdedigingslinie. De schenking illustreert het belang van de actie ‘Niet weggooien’, een landelijk initiatief waarbij wordt opgeroepen om voorwerpen en documenten uit de oorlogsjaren te bewaren voor de toekomst.

Niet weggooien! Op 30 april vindt er weer een bijeenkomst plaats van ‘Actie niet weggooien’ in het Museon plaats van 13.00 tot 17.00 uur. Wie in het bezit is van materiaal uit de oorlog kan het dan aan onze experts laten zien! Meer informatie is te vinden op www.actienietweggooien.nl. De actie ‘Niet Weggooien!’ is een initiatief van een aantal musea, archieven en erfgoedinstellingen die zich met de Tweede Wereldoorlog bezig houden.

De trailer van de film is hieronder te zien.


HAAGS EN OV-NIEUWS VAN DONDERDAG 23 NOVEMBER 2017

 - CDA: Gemeente moet OV Stadsdeelkantoor Leyweg meer stimuleren - 1 reactie

 - FNV: Acties bij streekvervoer op komst


HAAGS EN OV-NIEUWS VAN WOENSDAG 22 NOVEMBER 2017

 - AD: HTM-ers boos over uitstel cashloos betalen - 3 reacties

 - Groep de Mos wil latere trein vanaf Den Haag CS - 8 reacties

 - CNV: Werknemers en klanten busbedrijven dupe van nieuwe Europese regelsGelezen: 1177 keer.