Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 10-12-2018, 00:18 uur.

   
       
 

 
   
Bezuidenhoutschewg-Helenastr-1931
 Mail deze pagina      John van den Berg | 19-10-2012
Het bombardement van het Bezuidenhout was op 2of 3maart 1945 want mijn ome Beb was op 3maart jarig toen zijn zus op vicite kwam en vertelde dat er slachtoffers onder het viaduct van de KWlaan lagen .

Cor Nieuw Vennep | 14-10-2012
@Hans. Volgens Bart van der Boom in het boek Den Haag in de Tweede Wereldoorlog (tevens daarvoor proefschrift) blz. 228, is de executie op 31 maart 1945 op de Parallelweg van 12 Hagenaars als represaille voor de aanslag op een Duitse militair daar vlakbij. Een illegaal werker en van de andere elf, waarvan zes aangeleverd door de Haagse recherche, een misschien bij de illigaliteit betrokken. De overige tien waren merendeels opgepakt wegens roofovervallen. Hierbij twee gedeserteerden uit het NSKK, één was lid van de NSB en de WA. Een volgende executie is er niet meer gekomen.

Hans (Zoef) | 13-10-2012
Heel lang is er onduidelijkheid geweest waarom juist het Bezuidenhout het doelwit was. Historicy zijn daar mee bezig geweest en de uitkomst was een navigatie fout. De leider van het squadron heeft de kaart met de coórdinaten een kwart slag gedraaid, door de inlichtingendienst was het wel goed opgegeven, want draait men de kaart een kwart slag naar links, dan komt men wel op de juiste plaats uit, kruising Boslaan met de Boorlaan en de Leidsche straatweg. Dat was het punt dat geraakt moest worden, maar dat pakte verkeerd uit helaas. Dan de plaat op de Parallelweg, dat waren burgers die willekeurig waren opgepakt als een actie van vergelding, wat de aanleiding is geweest heb ik nooit geweten. Wie wel?

joost | 13-10-2012
@Coos. De gedenkplaat aan de parallelweg heeft het volgende opschrift:

`TER NAGEDACHTENIS
AAN DE
12 NEDERLANDERS
DIE HIER DOOR DE NAZI`S
OP 31 MRT 1945
WERDEN GEFUSILLEERD.`

John van den Berg | 13-10-2012
Deze kerk en de huizen er omheen werden bij vergissing in 1945 gebombardeert door de geallieerden waar bij vele slachtoffers vielen en het Bezuidenhout werd plat gegooit tot aan het Schenkviadcuct,het doel was een V1 lanceerplaats maar die werdt niet geraakt.

coos | 6-12-2010
Wij gingen in deze kerk ook wel eens zondags naar de mis van 12.00 uur. Op een keer was er aan het eind van de dienst groot tumult achter in de kerk: er was iemand neergeschoten, en we mochten alleen opzij naar buiten. Later is er nog jaren zo'n 50 m om de hoek van de LvNOI voor de erker van een woonhuis een herdenkingsplek geweest met veel bloemen, tot ver na de oorlog. Of daar verband tussen zit weet ik niet. Zo een plek was er ook aan het hek tussen straat en trambaan op de Parallelweg vlak bij het eindpunt van lijn 11: er zat een plaquette op het hek met altijd bloemen er onder.

Benn | 3-12-2010
als jochie van 12 moest ik van Kapelaan Lautenschütz een loflied declameren op de kerk van het Bezuidenhout. Ik ken het begin nog: "Fier had ons nageslacht gebouwd, de kerk aan het Bezuidenhout. Die rees ten hemel als een gids, met hoge, ranke torenspits. Het was tijdens een herdenkingsmis als "Dank aan Voorburg" omdat we, toen de kerk was gebombardeerd, in de kerk aan Laan v.N.O.Einde naar de mis mochten totdat de nieuwe kerk gebouwd was. Ik kan me de sfeer van het plaatje nog goed herinneren maar was pas één jaar toen de foto werd genomen.

Rieky Koster | 16-11-2010
De kerk op de achtergrond is de kerk van Onze lieve Vrouwe van Goede Raad. Een katholieke kerk dus.

joost | 29-8-2010
Er staan hier glimmend nieuwe Berlagemasten als openbare verlichting. Wanneer zijn deze in het straatbeeld verschenen?

coos | 18-7-2008
dit is de halte Emmapark, de Helenastraat ligt (lag) een straat verder, de straatnamen zijn daar na de oorlog enigszins veranderd, datering van de foto midden jaren dertig want lijn 13 rijdt volgens het koersbord naar de Leidschestraatweg


Er zijn op dit moment 4 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!