Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt regelmatig bijgewerkt. Laatste update: 10-12-2018, 11:56 uur.

   
       
 

 
   
Binnenhof-1910
 Mail deze pagina      FransW | 12-3-2011
Een foutje is geslopen in de laatste regel van mijn vorige posting. 'Lijn 4' moet daar uiteraard 'lijn 13 (3e)' zijn...

FransW | 12-3-2011
Interessante vraag. Niet alleen hebben er trams met elektrische tractie gereden op het Binnenhof maar ook paardentrams. Tramlijn 3 startte op zo. 08.03.1906 met elektrische tractie op het traject Groot Hertoginnelaan (nabij het Valkenboschplein) - Buitenhof. Een paardetramlijn vanaf het Binnenhof naar de Laan van Nieuw-Oost-Indië was er al en ging vanaf die datum niet meer rijden als 'lijn C' (administratieve aanduiding), ook wel 'de groene lijn' geheten, maar als lijn 3. Een maand later, op za. 21.04.1906 werd de elektrische tractie verlengd via Buitenhof - Binnenhof - Plein - Korte Poten (terug via: Bleyenburg en Heerenstraat) - Heerengracht - Heerenbrug - Bezuidenhoutscheweg tot aan Café Overbosch.

Op deze prentbriefkaart wordt een tramstel van lijn 3 gereden door motorwagen 15 en een aanhangwagen uit de serie 550 gevolgd door motorwagen 7 die op lijn 4 rijdt. Lijn 3 komt van het Plein en rijdt naar de Groot Hertoginnelaan. Lijn 4 komt van het eindpunt Staatsspoor (Rijnstraat) en rijdt naar de Loosduinschebrug. Lijn 4 kwam overigens pas op ma. 04.03.1907 als elektrische tramlijn 4 in dienst en reed vanaf die datum ook van Buitenhof naar Plein via het Binnenhof.
Ik dateer de foto van ca. augustus 1910.

Op do. 25.12.1924 werden de route van de lijn 3 verlegd. Lijn 3 niet meer via Buitenhof en Binnenhof naar het Plein maar via Buitenhof - Vijverdam - Lange Vijverberg - Korte Vijverberg (terug via: Lange Houtstraat - Tournooiveld en Lange Vijverberg) naar het Plein.
Lijn 4 verkoos al op di. 15.04.1919 een route en eindpuntverlegging. Het trajectdeel Plein - Loosduinschebrug werd overgenomen door een nieuwe (derde) tramlijn 13. Dit was een lijn die voor een deel van de dag een versterkingslijn vormde voor lijn 4. Ook lijn 4 werd op 25.12.1924 verlegd via de route van lijn 3 naar het Plein.

Vroomans | 11-3-2011
Tot welk jaar reden er trams op het Binnenhof?


Er zijn op dit moment 12 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!