Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt regelmatig bijgewerkt. Laatste update: 10-12-2018, 11:56 uur.

   
       
 

 
   
204 19580000 -09 0773 Hofweg Spui Lange Poten
 Mail deze pagina      Kees de Ridder | 29-6-2017
Het antwoord op de vraag: welke afdelingen van de voormalige PCGD zaten toen in dit gebouw, luidt: Eindcontrole Chèques en Eindcontrole Stortingen in ieder geval en misschien ook nog andere, maar die zijn mij niet bekend. Op de afdeling ESZ ( Economisch-Statistische Zaken ) in het gebouw aan de Prinses Beatrixlaan noemden we dat het Semi-Girale verkeer van de PCGD!

HansR | 31-3-2016
@Kees de Ridder
Inderdaad werden tot aan de fusie HBU en ABN de etages boven de 1e etage verhuurd.
De "Giro" maar ook aan de toen nog bestaande Dienst Luister en Kijkgelden.(DOB Dienst Omroep Bijdragen) Toen betaalden we nog per toestel een bijdrage om tv te kijken en naar de radio te luisteren en niet het nu zo veel gehoorde "van mijn belastingcenten"
Welke onderdelen van de Giro daar zaten is mij niet bekend.

Kees de Ridder | 30-3-2016
Zo`n HBU-verhaal hoort hier zeker thuis en ondanks dat ik 45 jaar bij de Giro heb gewerkt ( zo blijven we het in Den Haag noemen ) is volgens mij vrij onbekend dat een gedeelte van de oude Giro, ik meen de afdelingen Eindcontrole Cheques en/of Eindcontrole Stortingen er ook enige jaren hebben ingewoond. Zelf ben ik daar nooit geweest, maar wel in andere vestigingen. Op het bekende Spaarneplein werkte ik slechts 8 jaren.

HansR | 30-3-2016
@Kees de Ridder
Wat voor mij een speciale herinnering aan dat Dudok gebouw is dat het ooit in het bezit was van de HBU (Hollandse Bank Unie later ABN en nog later ABNAmro)
In mijn werkzame jaren bij de HBU vanaf 1960 werkte ik op de eerste 2 verdiepingen en de zolder (waar jij op doelt) was ons archief en een concierge woning.
Het Den Haag vandaag is voor mij meest herkenbaar als je vanuit het HBU-Dudok gebouw zicht hebt op de overkant, de regerings-2e Kamer gebouwen. Door de ramen zie je de nog steeds prachtige spijlen achter de ramen waar vanuit ik vaak zicht had tijdens de vele vergaderingen die plaats vonden in mijn tijd als, zeker nog, bankwerknemer.
Dat onze bank later een gerenommeerd eet-cafe op politiek-journalistieke gronden zou worden omgetoverd was onmogelijk. Maar veel van onze klanten kwamen wel dagelijks vanaf hun werk op het Binnenhof bij ons hun financiële zaken regelen.

Kees de Ridder | 30-3-2016
Wat ik zo leuk vind is het feit, dat we bijna elke avond deze hoek van de Lange Poten op het 8-uur Journaal kunnen zien als de studio in Hilversum overschakelt naar het nieuws in Den Haag uit de mond van Ron Freese, staand ophet dak van resteaurant DUDOK. Knap gevonden, die plek!

Kees de Ridder | 2-1-2015
Mijn opa de Ridder zette alleen zijn radio aan om zijn horloge gelijk te zetten, maar als er voor de klokslag accordeon of orgelmuziek te horen was, dan bleef hij luisteren. Rond 1960 gebeurde dat ook rond de klok van 6 uur `s avonds. Stil Kees, zei hij, Cor Steijn is op de radio met zijn concert-orgel. Als felle socialist had hij hem eens in Hilversum in de Vara- studio zien spelen. Toen na de afkondiging het Pierre Palla van de Avro bleek te zijn, zette hij snel de radio af. Naast socialist was hij ook een pure chauvinist!

Hans Klomp | 3-9-2014
Beste Peter Koppe,
Op de onvolprezen website kranten.delpher.nl kunt u vele aankondigingen vinden van activiteiten en concerten in Café Hollandais. Als voorbeeld meldt Het Vaderland op 28 mei 1932 de ingebruikname van een nieuw orgel met een concert van Pierre Palla.

Peter Koppe | 2-9-2014
Hallo Geurt, klopt, zondagmiddag 5 okt is er in Theater a/d Schie in Schiedam weer een theaterorgelconcert. Allemaal komen! :-) Maar is er niemand die nog iets over de Haagse theaterorgels kan vertellen? Of over café Hollandais, voor de oorlog. Daar moeten ook artiesten hebben opgetreden zoals Louis Davids bijv. Volgens mij kon daar ook gebiljart worden.

Geurt Borsboom | 22-8-2014
@ Peter Koppe: Theater aan de Schie in Schiedam heeft een nog volledig werkend theaterorgel. Bij mijn weten worden er soms concerten mee gegeven en af toe worden er zelfs `stomme` films met het orgel ondersteund.

Peter Koppe | 21-8-2014
Ik kom toevallig op deze site en lees de verhaaltjes over de theaterorgels. Fantastisch. Ik ben een echte liefhebber van deze orgels waarvan er gelukkig nog steeds een aantal bestaan en bespeeld worden. Ik probeer zoveel mogelijk historie boven water te halen. Zo hebben er in Den Haag ook een paar gestaan: in het Aata Theater, het Capitol Theater, het City Theater, Trianon Bioscoop, Passage Theater, Kurhaus. Ook in Café Hollandais stond voor de oorlog een theaterorgel van de firma Standaart. Weet iemand hier nog iets over te vertellen, of heeft iemand nog foto`s van deze orgels?

Kees de Ridder | 4-8-2014
Mike, alsnog bedankt voor de aanvulling.

wil leeebeek | 4-7-2014
Hans (Zoef): ik heb precies dezelfde ervaringen met deze V2 in de Kamperfoeliestraat. Ik woonde destijds in de Boksdoornstraat en heb de raket zien neerkomen in de Kamperfoeliestraat.
Wij hadden familie wonen in de Kamperfoeliestraat
in het op 2 na laatst gespaarde huis.

Wij zijn er direct heengegaan om hen te helpen maar je mocht er eerst niet bij van de Duitsers.

Die brand was verschrikkelijk, dat vergeet je nooit meer.

Mike | 4-7-2014
p.s.
Hier zie je waar die rotdingen in welke periode gelanceerd werden, hoeveel er precies de lucht ingingen en hoeveel er voortijdig naar beneden kwamen:
http://www.v2platform.nl/lanceerplaatsen.html

Mike | 4-7-2014
@ Coos; Hans(zoef); Kees de Ridder
onderstaand het V2 platform met de inslagen:
http://www.v2platform.nl/inslagen.html

Kees de Ridder | 4-7-2014
Dit wordt leuk! Allereerst het orgel van het City-theather in de Venestraat. Ik herinner hem niet, maar mijn vader heeft me wel eens verteld dat er in zijn tijd ( de dertiger jaren van de 20-eeuw ) er orkesten speelden, zoals van Boyd Bachman ( ook in Asta ).
De bewuste terugvallende raket heb ik op Nieuwjaarsdag terug zien vallen boven het dak van de Johan Campertschool hoek Bloemfonteinstraat. Ome Piet in de Jonathanstraat, Spoorwijk had het er ook over, maar om nou te zeggen hij was daar en daar opgestegen, neen dat weet ik niet. Op grote hoogte was de V-2 overal in de stad te zien en wat de inslagdiepte betreft kan ik bevestigen dat de V-2 die op de Schenkweg op de rails van de Blauwe Tram terecht kwam, zeker een krater van 10 meter opleverde en één van de railsen stond recht omhoog tot de 2-de etage van de woningen!

Hans (Zoef) | 1-7-2014
Sorry Coos, maar dat moet ik echt tegenspreken. Ik heb vanaf mijn balkon in de Vlierboomstraat de raket boven de huizen van de Abrikozenstraat zien opstijgen vanaf Ockenburg. Toen de raket enige hoogte had bereikt begon deze ineens te tollen, verdween even achter de huizen van de Perenstraat, kwam weer tevoorschijn boven de begraafplaats Oud Eik en Duinen en met een enorme klap en zwarte rookpluim kwam hij neer op de hoek Kamperfoeliestraat Indigostraat. Hij viel precies tussen 2 huizenblokken op een garagebox. Als hij volgens U over het Zuiderpark zou zijn gekomen, was hij in Delft gelanceerd en dat is daar nooit gebeurd. De raket stond niet in brand, die rode gloed kwam van de stuwstraal. Direct achter de motor was deze blauw en daar omheen rood. Als er eentje werd gestart, wat bij ons heel duidelijk hoorbaar was, liep ik altijd naar het raam of het balkon om te zien waar hij heen ging. Op een foto van het HGA beeldbank staat een foto waar het punt van inslag te zien is, daar was een krater van ongeveer 7 meter.

Coos | 30-6-2014
@Hans (Zoef): Nog over die V2 op Nieuwjaarsdag 1945. Die heb ik ook bij ons zien overkomen. We woonden toen op de hoek Soestdijksekade / Renswoudelaan, 2 hoog.
Ik was met mijn oma alleen thuis, de rest was op visite bij de andere oma in Spoorwijk. Ik stond op de vensterbank van de woonkamer mijn losgelaten papieren kerststalletje met Gluton te plakken, toen ik zag dat de huizen aan de overkant rood kleurden. Er kwam een brandende V2 over van de kant van het Zuiderpark over - globaal genomen - het Laakkanaak richting Loosduinseweg. Mijn oma - met oorlogservaring uit `14-`18 in Antwerpen - rende het huis door om alle ramen open te zetten tegen ruitschade door de te verwachten luchtdruk. De V2 kwam brandend neer op de huizenblokken Kamperfoeliestraat / Indigostraat / Rabarberstraat. In de gevel in de Indigostraat zit nog een herdenkingssteen voor de 24 doden die er vielen.


Hans | 29-6-2014
@P.S. Dat klopt. Volgens mij werd dit ook wel door Jan van Weelden bespeeld, maar nou weet ik niet meer of dit een volwaardig bioscooporgel met pijpen was. Vaag staat mij bij dat er in dit theater een Hammond-orgel stond. Zoals de meesten misschien wel weten, is dit altijd een pijploos orgel geweest. Dit in tegenstelling tot bijv. Wurlitzer, Compton en ook ons eigen Nederlandse Standaart-orgel.

P.S. | 29-6-2014
@Kees de Ridder . In mijn herinnering had ook het city theater (in de Venestraat) een orgel

Hans van Hest | 28-6-2014
De haagse bioscoop ,ook genoemd theaterorgels zijn in handen van de nederlandse orgel federatie. het ASTA orgel staat - voorzover mij bekend - in Steenwijk. het is volledig gerestaureerd en er worden concerten gegeven Ook het VARA-orgel is in handen van de NOF ( nederlandse orgel federatie) en is ook gerestaureerd en wordt bespeeld. kij ook op de web-site

Mike | 19-9-2013
@ Pieter van Aken

Spui 2,4,6 cafetaria Ruteck`s, voorheen lunchroom Heck
HBB Identificatienr. 0.65936

Daarbij heeft Ruteck`s ook in de Spuistraat 13 en in de Spuistraat 7 gezeten.

Pieter van Aken | 19-9-2013
Ruteck`s had 2 zaken in de Spuistraat, en Heck zat op het Spui naast deKroon.

Pieter.

Hans (Zoef) | 8-8-2013
Van dat Metropole Tuschinski orgel heb ik eens een model gemaakt, ik meen schaal 1:10. Dat heeft jaren daar in de vitrine gestaan en was in opdracht van Harpo bioscoop reclame. Ik heb er nog een stel foto`s van, het was een Conn Theatre de Luxe. Destijds kostte het origineel 45000 gulden.

Hans | 8-8-2013
@Frans van Meerwijk. Goed nieuws: het Tuschinski-orgel is in 2011 gerestaureerd en in 2012 geluidstechnisch gemoderniseerd. Of het dagelijks wordt bespeeld, dat denk ik niet, maar er worden wel concerten gegeven. Zo speelt op zondag 6 oktober a.s. de Australische organist John Atwell. Aanvang 10.30u.

Hans | 8-8-2013
Inmiddels ben ik erachter gekomen, dat het bioscooporgel van het Passage Theater sinds 2012 volledig gerestaureerd (en technisch gemoderniseerd) in de bioscoopzaal Cinema 1 van het EYE Filmmuseum in Amsterdam staat en dat het vroeger inderdaad bespeeld werd door Jan van Weelden, die helaas niet meer in ons midden is.

Kees de Ridder | 8-8-2013
Prachtig dat verhaal over die orgels. In Den Haag werd orgel gespeeld in de bioscopen Asta en De Pasage, zover ik weet. Mijn opa was oud-machinist en ook rood en wel zo rood dat ik op een middag zijn warm eten kwam brengen in de z.g. Ostadewoningen hij op de radio Cor Steijn van de Vara hoorde spelen op het bekende studio-orgel, hetgeen hij wist door een eerder bezoek aan de studio`s in Hilversum. Hij was ook gek op orgel- en harmonicamuziek. De radio stond bij hem alleen maar aan om zijn zakhorloge gelijk te zetten, dus dat toevallige orgelmuziek was mooi meegenomen. Tot het moment dat het muziekspel werd afgekondigd en het Pierer Palla van de Avro bleek te zijn. Nou, daar deugde natuurlijk helemaal niks van. Ik heb nog de naam Bernard Drukker laten vallen, maar dat hielp ook niets. Wat een chauvinisme!!!

Mike | 7-8-2013
@ Frans van Meerwijk

t`is Heck`s en Ruteck`s, maar daar is hier al genoeg over geschreven.

En ja, voorlopers van `van der Valk` ... maar ook van der Valk had aanvankelijk de wens om er meer van te maken zoals Heck`s en Ruteck`s dat voorheen deden, maar heeft door de tijdgeest gedwongen de amusement ambities bij moeten stellen.

Hans | 7-8-2013
@Frans van Meerwijk. Voor alle liefhebbers van het theaterorgel: You Tube en toets dan de naam Jelani Eddington in. Somewhere Over The Rainbow, Slaughter On Tenth Avenue, Ouverture Wilhelm Tell (William Tell Overture). Topkwaliteit!

Frans van Meerwijk | 6-8-2013
@Mike:
Interessant verhaal! En een interessant tijdsbeeld: (niet boos worden, want ik ga nu héél kort door de bocht): Heck/Ruteck is dus de voorloper van `Van der Valk`? (Gerrit promootte immers een vergelijkbaar concept)
Ik denk, vanwege jouw laatste alinea, dat we niet snel ruzie zullen krijgen

Daarnaast vind ik jouw mededeling over "Baron Van der Houven Van Oordt ook wel leuk: suikerzakjes en suikerklontjes van `van Oordt` kent menigeen, maar dat de oorspronkelijke eigenaar de eerste projectontwikkelaar in dit land was is wat minder bekend: "De Parken" in Apeldoorn (de wijk tussen "het oude dorp" en Paleis Het Loo"; het was zijn eerste project) maakte hem rijk en bekend, voor zover ik weet is Apeldoorn de enige gemeente, die zijn volledige naam in een straatnaam gebruikt...

@Hans:
Een Bioscooporgel... Wat een mooie herinnering! In 020 voor mij bekend uit Tuschinsky of City, maar helaas zo vreselijk Voltooid Verleden Tijd (Ik heb regelmatig in de bios gezeten met vrienden of vriendinnetjes die niet begrepen, wat ik daar nou aan vond; en van mijn affectie met het Polygoon-Journaal [die ik nog steeds heb!] snapte ook niemand wat...)
En dat geldt helaas ook voor dat AVRO-orgel (die AVRO-orgels)... (Jij kent waarschijnlijk óók de naam `Pierre Palla`?) Mijn ouders vonden het (geloof ik) VRESELIJK, dat ik dat graag wilde horen via onze Draadomroep: Cor Steyn deed iets vergelijkbaars voor de VARA met een electronisch orgel, maar dat gaf mij niet dat zelfde prettige gevoel (ja, NL was nog zorgvuldig `verzuild` en mijn ouders waren "rood"...)
Ik heb recentelijk daadwerkelijk zitten janken bij een filmpje/videootje van een Brits Bioscoop-orgel (`Concert-Organ`) (Brighton of Blackpool) want het was zo herkenbaar en (ondanks de belabberde opname) Zo MOOI!

Hans van Ham noemt Zwolsman: óók een projectontwikkelaar (maar iets later en met beduidend minder respect-voor-Geschiedenis). Ik hoop, dat men hiervan leerde en inmiddels `ontwikkelingen-van-historische-panden` start met respect voor dat Verleden/Erfgoed. Toch kreten, die `nuttig-zijn-voor-de-toekomst?

Mike | 6-8-2013
En dan nog voor de duidelijkheid welke er eerder op het Spui zat Heck`s (zoals op bovenstaande foto) of Ruteck`s en hoe dat zo kwam:

De geschiedenis van Heck’s en Ruteck’s begint bij de oprichting van De Rutten’s Bierbrouwerij ‘De Zwarte Ruiter’. De vennootschap wordt in september 1893 opgericht door vier leden van de Limburgse familie Rutten.

In 1915 verhuist het hoofdkantoor van Maastricht naar Rotterdam. Vijf jaar later besluit de directie om de brouwerij in Maastricht te verkopen aan Heineken. De gevolgen van de Eerste Wereldoorlog en de afnemende kwaliteit van het bier wegens een gebrek aan grondstoffen, liggen hieraan ten grondslag.

Bij het afstoten van de brouwerij is het concern op dat moment eigenaar van zo’n 70 koffiehuizen en proeflokalen. De exploitatie hiervan wordt nu de kerntaak van het bedrijf. In 1922 neemt de vennootschap de aandelen over van de slijterijketen A.J. Heck & Co. die o.a. vestigingen heeft in Rotterdam, Dordrecht en Nijmegen.

De naam van de slijterij blijft gehandhaafd, maar bovendien gaan de opnieuw ingerichte koffiehuizen verder onder de naam Heck’s Proeflokaal of Heck’s Monopool.

In 1923 wordt de eerste Heck’s Lunchroom feestelijk geopend. Daarna trachtte men nog de naam `lunchroom` te wijzigen in `cafetaria` maar die toevoeging was al geclaimd. Er werd een gang naar de rechtbank gemaakt, het proces wordt verloren .... dus het bleef Heck`s lunchroom.

De Heck’s lunchrooms worden vanaf 1946 omgedoopt tot Ruteck’s (cafetaria). De naam Ruteck’s is waarschijnlijk een samentrekking van Rutten (de eigenaren) en Heck’s. Een andere optie is dat Ruteck’s voortkomt uit de bedrijfsnaam Rutten’s Exploitatie Maatschappij. De meeste vestigingen gaan onder de nieuwe naam verder, maar zijn dan wel plots cafetaria .... wellicht een knipoog naar de eerder verloren rechtzaak.

In de jaren ’60 kwam er een einde aan een unieke restaurantformule. Door de komst van de televisie ging men voor amusement de deur niet meer uit. Ruim 40 jaar hebben Heck’s en Ruteck’s lunchrooms een unieke positie ingenomen. Ze vulden het gat tussen het proeflokaal (café) en het eersteklas restaurant. Maar de tijden waren veranderd.

Mike | 6-8-2013
p.s. ik bedoel dus dezelfde exploitant/maker van de suikerwikkeltjes

Mike | 6-8-2013
@ Hans

ze staan beiden in de jouw http-link, overigens met dezelfde exploitant .....

Heck`s Lunchroom, Spui 2-4-6 Den Haag (W. v. Oordt & Co. Rotterdam):
http://www.catawiki.nl/catalogus/suikerzakjes/type-verpakking/wikkeltjes/3336121-heck-s-lunchroom

Ruteck`s (W. v. Oordt & Co. Rotterdam):
http://www.catawiki.nl/catalogus/suikerzakjes/type-verpakking/wikkeltjes/2035357-ruteck-s?area=06aa93393f172d8c5554a521864130484ebf763a

Hans | 6-8-2013
Excuus: htpp: moet natuurlijk http: zijn.

Hans | 6-8-2013
@Kees de Ridder. Een mening of vooronderstelling is iets anders dan een feit. Het bewijs dat de juiste naam Ruteck`s is, is te vinden op: htpp://www.catawiki.nl/catalogus/suikerzakjes/kernwoord/764191-ruteck-s (En trouwens op nog veel meer websites).

Tot slot nog even dit: eigennamen vallen in principe niet onder de spellingsregels van een taal. Twee simpele voorbeelden: Oirschot (en geen Oorschot) en iemand die Veltman heet, kun je toch onmogelijk verwijten, dat hij zijn naam niet kan spellen...

Kees de Ridder | 6-8-2013
Hans, dat einde maken is je aardig gelukt, maar het kan toch nooit je bedoeling zijn om de ruimte te blokkeren voor andere meningen of vooronderstellingen?

Hans | 11-5-2013
Ik bedoelde natuurlijk "...een einde te maken AAN..."

Hans | 11-5-2013
Ik wil proberen een einde te maken over de nogal peuterige discussie over de juiste benaming van de lunchrooms Heck(`s) en Ruteck(`s). Allereerst wil ik opmerken, dat deze etablissementen zelf de genitief-s -in klein formaat-achter hun namen voerden en dat dit dus als de juiste schrijfwijze moet worden beschouwd. Hoogstwaarschijnlijk hebben zij dit overgenomen uit de Engelstalige landen, waar het gebruikelijk is om winkels, restaurants e.d. zo aan te duiden: Harrod`s (department store), Kenny`s (diner) enz. Dat de eerdergenoemde Nederlandse lunchrooms dit zo deden, kun je dus niet beschouwen als een spelfout, maar eerder als een anglicisme met een commerciële bedoeling.

Rien Solcer | 10-5-2013
@ Kees de Ridder, Ik heb nog even terug gelezen, maar kan niet ontdekken waar jij schrijft dat Ruteck`s ook op het Spui zat?

Kees de Ridder | 10-5-2013
Rien, ik heb juist hieronder uitgelegd dat het Ruteck was en waarom!

Rien Solcer | 8-5-2013
@ snorrecken, Zie foto 0.65936 van HGA, en zie dat daar ook Ruteck`s was gevestigd.

Hans | 8-5-2013
Over de bioscoop Asta gesproken, liefhebbers van orgelmuziek kwamen daar wel aan hun trekken. Ik herinner me nog de organist Jos Carpay, die voor de voorstelling en tijdens de pauze daar speelde, gezeten achter de speeltafel van een groot bioscooporgel. Geen elektronisch instrument, maar een heus pijporgel. De pijpen waren aan het oog onttrokken, omdat ze in orgelkamers stonden. Het volume van het geluid kon worden geregeld d.m.v. shutters. De speeltafel stond op een platform, dat d.m.v. een liftmechanisme na afloop van het concert in de orkestbak kon wegzakken.

Jan van Weelden was ook zo`n bekende Haagse bioscooporganist. Hij woonde in de Vreeswijkstraat. Hij speelde trouwens ook in de kerk; ik meen in de Julianakerk. Hij had geen contract met Asta, maar speelde in een andere bioscoop. Passage? Af en toe was hij ook op de radio te horen; volgens mij speelde hij dan op het AVRO-concertorgel. Is componist van het "wereldberoemde" lied "Onze Pier Van Scheveningen".

Cor Nieuw Vennep | 8-5-2013
@Snorrecken. Live muziek meestal `s middags, maar dan werd de prijs van de consumpties wel met fl. 0,05 verhoogd!

snorrecken | 8-5-2013
Toch nog maar even over die restaurants. Heck zat inderdaad op het Spui, vaak met live muziek van een dansorkest. Ruteck`s zat inderdaad als een soort zelfbedieningsrestaurant in de Spuistraat vlak bij bioscoop Apollo. Maar het gaat even over de uitspraak. We spraken altijd over Heck (zonder s) en Ruteck`s (met een s). Zeg maar Hek en Rutex eigenlijk.

Mike | 7-5-2013
V2 platform
http://www.v2platform.nl/inslagen.html

Hans (Zoef) | 6-5-2013
Correctie Rien, dat was geen V1, maar een V2. Deze heb ik zien gaan van de start tot het eind en dat was op nieuwjaarsdag 1945. Na het opstijgen raakte de raket uit balans en begon te tuimelen.

Rien Solcer | 6-5-2013
Zo weet ik dat bij het neerkomen van een V1 in de Indigostraat een HTM er is omgekomen, het was een bekende collega van mijn vader, hij heette Schiedon.

Kees de Ridder | 6-5-2013
Inzenders van het bommenverhaal, hartelijk bedankt. Ik wist echt zeker dat dit in de Spuistraat is gebeurd. Ik put vnl. uit mijn geheugen en als ik het goed heb, is hetzelfde in de Hofwyckstraat gebeurd. Daarnaast heb ik al eerder melding gemaakt van een vliegtuigonderdeel neerkomend op een huis aan de Hoefkade in het gedeelte tussen de Marktweg en het Veluweplein ( 2 zusjes gedood!): zie op deze site bij Kaapseplein. Het vehaal van het neergehaalde Duitse vliegtuig in de Adelheidstraat ( 1940 ) is wat algemener bekend m.i.

Hans (Zoef) | 3-5-2013
@ Rob Pieters, bedankt voor de informatie, dat was mij niet bekend. Ik ben ook geïnteresseerd in mijn omgeving en de stad. Wij schelen in leeftijd ook niet zoveel en hoe ouder we worden des te groter wordt de interesse in de geschiedenis. Heel vreemd dat op de beeldbank niets terug is te vinden van dit incident, daarbij dacht ik aan een clusterbom die op hoogte ontploft en daarmee een lading van kleine explosieven rond strooit, wel veel slachtoffers maakt ,maar betrekkelijk weinig schade aanricht. Wel ken ik de geschiedenis van executies op het Spui, waarbij burgers werden geéxecuteerd omdat zij een winkel hadden geplunderd en waarbij een jongen van 14 jaar was omdat hij een pakje puddingpoeder bij zich had omdat hij honger had.

Theo Eversteijn | 3-5-2013
Rob Pieters,

"Kettingbommen" bestonden niet in de Tweede Wereldoorlog.
Doordat een bommenwerper in zeer korte tijd veel bommen achter elkaar uitworp was er vanaf de grond gezien of het er op leek dat de bommen aan elkaar vast zaten. Op die manier is de naam kettingbom ontstaan.

De datum dat het bombardement plaats vond was 26 februari 1945 op of omstreeks 15.40 uur. In de Spuistraat werden de panden 6, 7, 8, 9, 11 en 12A getroffen. Ik kan niet beoordelen of de huidige nummers nog bestaan.

Rob Pieters | 3-5-2013
Beste Hans (ZOEF) Stuitte bij het zoeken naar fotos van m`n oude leefomgeving en scholen in den haag op je commentaar bommysterie
Vraag me niet om de datum,maar in de hongerwinter was ik als 10jarig jochie met m;n vader op weg naar huis,hofweg,getuige van het slachtveld dat een kettingbom aangericht had onder de rij met hun pannetje wachtenden bij Ruteck spuistraat op hun portie watersoep van de voedsel distributie.Er was kort daarvoor een kettingbom met ry explosies gevallen vanaf achter (was dat Pander?,hoek grote marktstraat/wagenstraat) schuin . richting ingang passage.De laatste explosie was in de spuistraat zelf.We wilden doorsteken van de grotemarktstraat naar het achterom bij ons achter,
werden eerst tegengehouden om de spuistrat over te steken,mochten door, ik mocht niet kijken,maar ja,m`n eerste doden gezien.Het dichtsbijzijnde slachtoffer lag voor de ingang van de Passage,gedood door een neervallend glaspaneel practisch onthoofd.Kon er toe slecht van slapen.
Nooit gehoord hoeveel slachtoffers er waren.Nogmaals sorry, weet de datum niet

Frans van Meerwijk | 14-4-2013
Oooo,
wat een mooie foto en een heerlijke commentaren!

Ik ken van mijn ouders zowel de kreten "Heck" als "Ruteck"...

TERZAKE:
Dít is nou weer een MOOIE foto van een `Zwitser`, maar zonder meer óók een HELE MOOIE foto van een stuk in dat 070, waar we overduidelijk allemaal op onze eigen manier héél véél van houden!

Ik kijk niet alleen naar de tram of de bebouwing, maar zéker ook naar al die lichtreclames op de daken... Menigeen zou toch heel blij zijn, als de hoek Spui/Lange Poten er nog zo uit zou zien, toch???

Kees de Ridder | 14-4-2013
Ik maak, evenals anderen wel een fout in de spelling, want deze lunchroom, zo noemden wij het vroeger, is genaamd Ruteck en dus is de `s een gevolg van de tweede naamval, waarvan hier sprake is. Anders gezegd: `s betekent van de, gevolgd door een zelfstandig naamwoord. Zo heb ik het althans 70 jaar geleden geleerd!

Adrie | 14-4-2013
Ruteck`s, het zelfbedieningsrestaurant, zat in de 50er jaren op dezelfde kant, meer naar de groote marktstraat. Heck`s werd in de 60er jaren door Ruteck`s overgenomen.

Kees de Ridder | 14-4-2013
Voor de duidelijkheid: mijn verhaal betreft de Spuistraat! De reacties sloegen bij mij in als een bom.

Hans (Zoef) | 14-4-2013
Toch nog even de HGA beelbank geraadpleegd en heb gezocht met Ruteck`s (`s) en toen kwamen er wel treffrs. Ruteck`s heeft inderdaad ook in de Spuistraat gezeten, maar niet tegenover Apollo, maar er naast. Apollo was Spuistraat 19 en Ruteck`s spuistraat 13, zodat dit misverstand uit de wereld is.
Nu nog alleen het mysterie van de bom.

APH | 13-4-2013
Er staat bij het HGA een foto van cafetaria Ruteck`s voorheen lunchroom Heck.
Nr: 0.65936
http://www.haagsebeeldbank.nl/beeldbank/indeling/detail/form/advanced/start/44?q_straat_facet=%22Spui%3B+03%3B+Grote+Marktstraat-Kalvermarkt+tot+Spuistraat-Lange+Poten+%2897-1+en+42-2%29%22&body=advancedSearch

Hans (ZOEF) | 13-4-2013
Zover ik het mij herinner zat Ruteck`s in de buurt van Heck, er naast of er onder. Dat daar een bom is gevallen, is mij niet bekend en ik denk dat Kees de Ridder zich vergist. Apollo heeft ook nooit aan het Spui gezeten, dat was Asta. Apollo zat aan de Spuistraat schuin tegenover de Passage.

Kees de Ridder | 13-4-2013
Deze verhaaltjes weer eens lezende, brengt mij ertoe op te merken dat Rutecks volgens mij de niet tegenover Apollo zat, maar aan de andere kant. Niemand spreekt ook niet over de bom , die hier in de oorlogsjaren op viel, hetgeen ook dodelijke slachtoffers eisten. Mijn opa had er juist gegeten en begroette er nog een kennis, die helaas even later op die plek één van de slachtoffers werd.

R Schippers | 24-2-2013
Ik wil even reageren op de uitspraak van de Hr C. v.d. Linden ; Niet alleen een een dronken betonmolen , maar volgens mij is er een Dronken Wethouder aan de gang gegaan en die is heden ten dage , nog geen" halt" toegeroepen .

Rien Solcer | 23-11-2011
Ik zat toch wel goed met Ruteck's in dit pand van Heck, zie foto 0.65936 van HGA, en zie dat daar in 1963 Ruteck,s was gevestigd. Ook het pand in de Spuistraat ken ik, het zat naast V&D.

Geurt Borsboom | 23-11-2011
Ik kan me vergissen, maar ergens in mijn achterhoofd zweeft een verhaal dat Rutecks is ontstaan uit een samenwerking van de heren Rutten en Heck.

LEO | 22-11-2011
@ Rien. Inderdaad in de Spuistraat had je diverse lunchrooms.
Op het hoekje met V en D had je de Kroon en tegenover Apollo had je Rutecks en daarnaast Harrison. Ook in de Wagenstraat had je een Rutecks. Ik heb het hier over halverwege de 50er jaren

Jan van Staalduinen | 22-11-2011
@ Herman en Rien: Ruteck's was in mijn herinnering niet ver daar vandaan in de Spuistraat. De bioscoop was Asta, zonder r!

Rien Solcer | 22-11-2011
Ik zie op de achtergrond Heck's lunchroom staan, maar ik kan mij herinneren dat het ook eens van Ruteck's was.

Herman | 22-11-2011
Aan de over kan de bioscoop Astra met naast de ingang Het chinese pindamannetje met zijn bak vol snoep

C.v.d.Linden | 26-5-2011
Bij het zien van deze foto denk ik terug aan 1960.
Met je meisje eten bij Heck (soms was er een klein orkest) dan naar de
overkant om naar de film te gaan in de Asta bioscoop.Geweldige tijd !
Als ik nu in Den Haag kom denk ik wel eens,lief Den Haag wat is jou aangedaan het lijkt wel of een dronken betonmolen bezig is geweest.

Hans van Ham | 21-11-2010
Ja leuk zo'n foto uit gezelliger tijden. Allereerst lunchroom Heck's altijd gezellig druk, daarnaast caffé de Kroon. Beiden heel vaak met levende muziek, jammer dat ze projektontwikkelaar Zwolsman zolang in z,n gang hebben laten gaan.Wat een kaalslag!!!! Nu kan je s,avonds op het Spui een kanon afschieten want er loopt geen mens meer. Zucht!!!!!!!!!

Franz Ongering | 14-11-2010
Een foutje sluipt er gauw in, maar dat wordt dan door anderen overgenomen !Het waren geen vacuümremmen, maar luchtDRUKremmen.

Robert van Kesteren | 26-7-2010
Weer de bekende Zwitser tram. Met zijn groe lederen bankjes en luchtvacuümremmen. Ik schreef er eerder over. Voorop ziet men de remslangen die doorverbonden werden met de rijtuigen die daarom ook zo'n installatie hadden. Zie ook Valeriusstraat !

Lenie Muusers | 22-11-2009
Jan Muusers met zijn 3 jongste kinderen, Arnold, Lenie, and Greetje zijn in 1955 naar Australia ge-emigreed. Leuk om all deze photos weer eens terug te zien


Er zijn op dit moment 10 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!