Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt regelmatig bijgewerkt. Laatste update: 10-12-2018, 11:56 uur.

   
       
 

 
   
4 19090000 -04 Binnenhof
 Mail deze pagina      aldo markus | 29-5-2011
Sinds 1 september 1880 reden er (paarden)trams over het Binnenhof, als eerste op de route Loosduinsebrug-Plein (lijn D). Deze lijn werd op 21 juni 1887 ingekort tot Loosd.brug-Buitenhof. Het vervallen deel werd opgenomen in de die dag nieuw ingestelde lijn C (L.v.Meerdervoort-Bezuidenhoutseweg/Laan v.N.O.IndiŽ).
R.F.de Bock beschrijft in zijn boekjes (uit de Wyt-serie, 1969/70) hoeveel weerstand de Rijksoverheid bood tegen electrificatie van de tramroute via het Binnenhof. De ambtenaren van de belendende ministeries moesten vooral niet worden afgeleid door herrie van buiten.
Uiteindelijk werd op 21 april 1906 dit deel van lijn C toch vervangen door de electrische lijn 3. Op 4 maart werd ook lijn D geŽlectrificeerd (lijn 4). Deze ging weer doorrijden naar het Plein (en Staatsspoor), via het Binnenhof.

Voor de lijnen 3 en 4 waren 38 trams beschikbaar: de Tweeramers (1-20) en de Laagdakkers (151-168). De andere trams waren iets hoger, en konden de Binnenhofpoortjes niet passeren. Boven de (enkelsporige) poortjes waren seinlichten aangebracht.

Op 15 april 1919 werd het traject Loosd.brug-Plein van lijn 4 overgenomen door een nieuwe lijn 13. De lijnen 3 en 13 kregen m.i.v. 24 december 1924 een route via de nieuwe Vijverdam, waarmee het Binnenhof tramloos werd.

Bijzonder was een tramlijn 15, die van 15 t/m 17 november 1923 (drie dagen!) heeft gereden. Eigenlijk was dit een wegens werkzaamheden op de eigen route omgeleide lijn 10, op het toen eigenlijk alleen 's zomers bereden traject Westduinweg-HS. De omleiding liep via Westeinde, Buitenhof, Binnenhof, Plein, Lange Poten, Spui en Wagenstraat!

Waarschijnlijk heeft een tekort aan lage wagens ertoe geleid, dat deze dienst op deze lange route al zo snel werd beŽindigd.


Er zijn op dit moment 20 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!