Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt regelmatig bijgewerkt. Laatste update: 10-12-2018, 11:56 uur.

   
       
 

 
   
72 Heerengracht
 Mail deze pagina      Annelies d`Achard | 21-8-2017
Een vraag aan Anja Ridder,
Anja weet jij iets van een bont Atelier op de Herengracht.
Ik denk aan jullie kant,
Het was een Russische eigenaar die er toch nog tot na de oorlog heeft gezeten Vermoedelijk op de eerste etage?? Als je je iets kan herinneren ? graag
groet en dank Annelies

ed van der plas | 11-1-2017
Volgens mij zat de Russische bonthandel op de Zwarteweg tussen K en W en het Nederlandsch Octrooibureau ingeklemd. Verder naar de Herengracht toe zat een drukkerij uitgeverij waar ik de naam kwijt van ben.

Annelies d`Achard | 9-2-2015
Ik ben bezig met een reconstructie van mijn geschiedenis en wie weet er nog iets van een bont atelier die op de Herengracht.
Volgens mij was dit atelier van de Russische eigenaar (Hubatie ?ik weet niet hoe je het schrijft )
Wie kan mij hier iets over vertellen??

snorrecken | 12-11-2014
En dan zit je nog wat oude inzendingen op deze site te bekijken. En dan zie ik de discussie over het jaar van de foto, én de discussie over de auto`s. Er staat wel degelijk een Amerikaan op de foto, namelijk de eerste in het rijtje aan de rechterkant, zijnde een Chevrolet DeLuxe 1950. Die Citroëns zijn van twee types; de drie voorste zijn de kleinere "Sport"of "11". De achterste is aanzienlijk groter en is een "15". De 11 zag je aanzienlijk vaker dan de 15. Dat blijkt ook hier.

Hans | 16-6-2013
@Emile1952. Het zijn zonder twijfel TA`s. Deze hadden geen treeplank, maar aan de uiteinden van zowel de voor- als achterspatborden zaten metalen beschermstukken. Die van de voorspatborden konden (minder lenige) chauffeurs en passagiers gebruiken om eventueel een voet erop te zetten (liever niet natuurlijk!).

Ik bewaar goede herinneringen aan deze auto`s. De vader van een Belgisch jeugdvriendje van mij had zo`n wagen. De familie woonde in Brussel, Anderlecht, en in het jaar van de wereldtentoonstelling Expo (1958), mocht ik in de schoolvakantie een weekje komen logeren. Dat was voor het eerst, dat ik in het buitenland kwam. Een geweldige belevenis, eens te meer omdat wij vrijkaarten voor de tentoonstelling hadden en zowat elke dag ernaartoe gingen. Wat een luxe en verwennerij!

Emile1952. | 16-6-2013
Leuke foto.
Zijn het wel Citroën Traction Avants daar aan de rechter kant ? Ik dacht dat die een smalle tree plank hadden om gemakkelijker in en uit te stappen.

Cor Nieuw Vennep | 16-6-2013
@Wil Leebeek, reclame-expert. Als kind vroeg ik me af wat het nut was van de reclame op de rugleuningen van de PCC-cars 1001, en ook 1002. In mijn herinnering waren dat heel veel stoeltjes in zo,n deinende nieuwe tram op
lijn 7 door "mijn" Javastraat. Het waren smalle reepjes over de hele breedte van de leuning. Inmiddels weet ik: herhaling van een beeldmerk.
U bracht me met de voorgaande posting op het idee.
Het merk was: LEXINGTON.

wil Leebeek | 16-6-2013
Hans R: de oorspr.van Nelleborden werden in mei/juni 1934 aangebracht. Een modernere versie verscheen in maart/april 1949 en hield stand tot ca mei 1951
waarna het Van Nelle mannetje werd bevestigd. Deze bleef tot maart 1952
aanwezig waarna Sterling nog tot eind juli 1952 te zien was.
Het Van Nelle tijdperk werd hiermee afgesloten en Roxy was een nieuwe
reclame vanaf juli 1952 tot april 1961
Vanaf die maand lieten Lexington en Martini ( nu 2 borden per balcon ) even later nog aangevuld met Seven Up hun producten zien.

Anton Zonneveld | 9-6-2013
@ Hans : Dan hou ik ca.1950 aan. Bedankt.

HansR | 9-6-2013
Volgens mij hadden de ombouwers voor 1940 reclameborden met Van Nelle en in de 50/60 jaren het hier aanwezige Roxy reclamebord.
Ik weet dat er hier mensen op de site zijn die nauwkeurig weten welke reclameborden in bepaalde periodes werden gevoerd.

Hans | 9-6-2013
@Anton Zonneveld. Ik denk dat de eerste inzender, Robert van Kesteren, gelijk heeft: ongeveer 1950.

P.S. | 9-6-2013
@Anton Zonneveld, Anton Zonneveld Voogd, Ik den k toch na woII. Ik vin dat er al veel auto`s zijn en lijken me bogal jaren 40

Voogd | 9-6-2013
Voor of na WOII Anton? Ik denk voor 1940 gezien de Ombouwer.

Anton Zonneveld | 6-6-2013
Durft iemand deze mooie prent een datum te geven? Of in ieder geval bij benadering.....

Hans (Zoef) | 6-6-2013
Even een kleine correctie, noon ferro metalen zijn metalen waar GEEN ijzer in is verwerkt. Dus die afdeling was voor ferro metalen.

wim van wezel | 6-6-2013
Bij het zien van deze foto, herken ik duidelijk het pand op nr. 9, waar R.S.Stokvis & Zonen N.V. was gevestigd met kantoren (beneden) en boven op twee verdiepingen de toonzalen voor Erres® radio&televisie, Sanitair, Electro-Techniek. Het pand op nr. 9 is een monumentaal pand met een prachtige bronzen deur. Ik heb daar gewerkt in de periode 1959-1966. Achter de kantoren richting Muzenstraat expeditie en magazijnen, voor de non-ferro produkten, yzer&staal, gereedschappen (Bahco®), automaterialen (Koni® schokbrekers, Champion bougies), sanitair enz. In de Muzenstraat was een militair hospitaal; de zieken lagen in bed in rood/wit/blauw. Mooie straat; op de hoek Herengracht/Fluwelen Burgwal was een Hus winkel en in de Korte Poten een kapper. Aan de overkant Fiorino met heerlijke espresso koffie; was nieuw in die tijd.

Marc | 30-5-2012
De bioscoop was inderdaad Odion. Helaas is deze al 12 jaar geleden verdwenen. Daarna Heeft de Walkin (een stripboeken/tijdschriften en sigarenwinkel) in het pand gezeten. Sinds kort zit er een supermarkt. Ik werk er namelijk vlak naast in de souvenirs winkel, ook van de Walkin.

P.S. | 30-5-2012
@John van den Berg De bioscoop was Odeon. Die bestaat volgens mij niet meer maar ik ben al sind 1975 weg uit den haag

erven sleeboom | 30-5-2012
ODEON was de naam van de bioscoop.

John van den Berg | 30-5-2012
Bij de tramhalte is of was een bioscoop de naam weet ik niet zeker maar ik dacht Rex ik ben er al jaren niet meer geweest ,wel bij de boekhandel op de hoek bij eindpunt van lijn 5.

daniel klein bretele | 18-3-2011
Wij hebben op de heerengracht 19a gewoond van ongeveer 1949 tot 1957.
Dus tegenover Anja Ridder. Haar vader was onze kapper en wij zijn toen vaak bij haar ouders geweest. Met K&W was het een typisch uitgaansgebied.
Het ging laat door en om 6.00 uur piepten de trams weer door de straat.
Toen het ook nog eens nachtclubs werden was de lol voor ons, die aan de straatkant sliepen er wel vanaf. Daarom sterkte voor de huidige bewoners.

Naast ons bij het gebouw van de ABN/AMro (nr 21 denk ik) was het bijzonder
gerechtshof gevestigd. Iedere dinsdagmiddag de stoep van de straat tot het pand afgezet en een diepe stilte daalde neer. dan kwam er een boevenwagen
met geboeide mensen in de corduroykleding. Later heb ik, die tussen de andere nieuwsgierigen stond, begrepen, dat dit ernstige oorlogsmisdadigers
waren. Zij stonden in hoger beroep terecht. Als je eind jaren veertig nog gedetineerd was in voorarrest dan had je wel wat gedaan. dat waren niet de flauwe jongens. nu ik ouder ben besef je, dat naar de geschiedenis hebt lopen kijken. Toen was ik vijf en nu 66

Peter | 8-2-2011
Met rechts om de hoek het gebouw van K&W met de HTM Sint Nicolaasfeesten
Met het HTM Sint Nicolaas snoeppakket...wat een nostalgie

Anja Ridder | 8-2-2011
Jammer dat de foto alleen de rechter kant van de Herengracht laat zien alhoewel alles herkenbaar is voor mij.
Ik heb aan de linkerkant gewoond van 1951 tot 1972
Mijn ouders hadden een herenkapsalon op nr 44
Het was een drukke doorgaande weg richting het centrum.
Naast de bioscoop Odeon was later nachtclub Alexandra dit was schuin tegenover ons huis.

Jan Roelf | 22-12-2010
Aan de Roxy-reclame op de ombouwer kun je zien dat het op zijn vroegst zomer 1952 is. En aan de oude - grotere - provinciale kentekenborden op die Tractions dat het uiterlijk 1956 is (toen werden ze vervangen) maar waarschijnlijk eerder want vanaf 1951 werden de kleinere nationale kentekenborden op nieuwe auto's ingevoerd en op de foto zie ik alleen oude.

coos | 20-12-2010
Lees ik nou Stuyvesantpl. als koers van lijn 6 terwijl hij toch naar de Escamplaan rijdt? Rechts naast de laatste markies zat bioscoop ODEON met zijn toen al opvallend moderne gevel.

Rinus | 1-8-2010
Om nog een duit in het zakje te doen, de spelling Marchant is in 1934 ingevoerd in het onderwijs, en pas in 1947 wettelijk voorgeschreven. Officiele stukken volgden dus tot 1947 nog de oude regels. Ongetwijfeld zal iemand hier weten wanneer de gemeente Den Haag de spelling van de straatnamen heeft aangepast.

Geurt Borsboom | 1-8-2010
Als de spelling verandert, betekent dat niet dat automatisch de straatnamen mee veranderen. Daarvoor is per straatnaam een aparte besluitvorming nodig. Om dezelfde reden werd bij voorbeeld een Prinses Beatrixlaan niet vanzelf een Koningin Beatrixlaan.

Charles Voogd | 31-7-2010
Gek, want de spellingsherziening in 1934 (Spelling-Marchant) gaf al aan: oo en ee aan het einde van open lettergrepen (zoo, heeten) verandert in o of e, behalve ee aan het einde van een woord (zee). Dus had er wel Herengracht op de kaart mogen staan. Want de foto is toch van na WOII? Ik heb nog oude kaarten waarop nog Fluweelen Burgwal staat; ook uit de jaren 1950.

dAb | 30-7-2010
Inderdaad Robert van Kesteren: schitterde foto van deze thans daar verdwenen rails en trams. Maar moet het niet gewoon de Herengracht (met één 'E') zijn D.A. Borgdorff

ton van zelst | 30-7-2010
Ik zie 4 TA's en een "waarschijnlijk" Simca. Geen Amerikaan te bekennen.

Robert van Kesteren | 29-7-2010
Wat een schitterende auto's aan de rechterkant. Allemaal Citroën Traction Avants. Na de tweede een vreemde eend in de bijt, een Amerikaan die net wil uitvoegen. Vermoedelijk is het ongeveer 1950


Er zijn op dit moment 16 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!