Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt regelmatig bijgewerkt. Laatste update: 10-12-2018, 11:56 uur.

   
       
 

 
   
Alexanderkazerne (was: Welke kazerne is dit?)
De bus die linksaf slaat is een lijn K


Buslijn K reed van 1937 tot 1955 van het Hollands Spoor naar het Harstenhoekplein.
(Met een onderbreking tijdens WO II en een klein 'uitstapje' naar Station Scheveningen.)

Rob vrind | 10-7-2014
haagse beek ging vanaf daar naar het nassauplein waar hij nu ondergronds naar de schelpkade loopt die op zijn buurt nu ook ondergronds naar dr kuyperstraat.Er zijn nog oude foto.s van schelpkade en nassauplein met water.had een vertakking vanaf stuk haagse beek vanaf Vredespaleis naar de zeestraat waar ook water was aan de kant van het hotel

Coos | 30-6-2014
correctie: je moet bij het Tolhuis natuurlijk schuin naar links oversteken.

Coos | 30-6-2014
Als je bij het Tolhuis op de Scheveningseweg schuin naar rechts oversteekt kom je bij het mooie hek van het Vredespaleis. Precies daar duikt de Haagse Beek onder dat hek ondergronds via het Carnegieplein / Zeestraat / Noordeinde / Plaats naar de Hofvijver. Vroeger ging het water verder via het Spui / Trekvliet.
Als er een aftakking richting Nassauplein zou zijn, moet die daar bij dat hek ondergronds liggen. Het is niet onmogelijk, maar dit hoor ik voor het eerst.

Mike | 28-6-2014
@FrankZ

Er zijn enkele vertakkingen van de Haagse Beek bekend.
-Landgoed Meer en Bos voedde het meer met water uit de beek, maar die aftakking is enkele jaren geleden dichtgemaakt om doorstroming van de Beek te bevorderen.
-Ook loopt een zijtak naar de Burgemeester Patijnlaan en loopt nog steeds voor de voormalige Alexanderkazerne langs. Het water van het Burgemeester De Monchyplein komt van die zijarm, waarna het onder de Burgemeester Kolfschotenlaan en de Burgemeester Marijnenlaan doorgaat naar de laatste deel van de overkluizing van het Nassauplein, bij de Javastraat. De Beek liep vroeger van de Alexanderkazerne door naar de Nassaugracht (later Nassauplein) en de Schelpkade en kwam uit in de singelgracht die om Den Haag liep.
http://nl.ask.com/wiki/Haagse_Beek?lang=nl&o=2802&ad=doubleDownan=apnap=ask.com

p.s. de Alexanderkazerne liep nog wel een stukje door richting Scheveningseweg, dus daarop staat een stukje Couperusduin maar niet alle flats. De foto is imo genomen op de plek waar nu de Patrimoniumflats staan.

FrankZ | 28-6-2014
Helaas, een blik op http://anemaa.home.xs4all.nl/ges/straten/haagse_beek_01.htm leert dat de sloot onmogelijk dé Haagse Beek kan zijn...

Mike | 28-6-2014
ter verduidelijking: Haagsebeeldbank.nl Identificatienr. 0.14071

Rechts op de voorgrond het paardenveld van de cavalerie en rechtsachter het stadhuis. Dat paardenveld heeft daar tot aan de afbraak van het stadhuis gelegen, al werd het natuurlijk niet meer gebruikt.

Links de Alexanderkazerne met brug voor de hoofdingang nabij de Borneostraat. Op dit terrein staat thans het Patrimonium flatcomplex met bruggetjes over de sloot. Aardig weetje: de sloot is de Haagse Beek die hier tijdelijk even bovengronds komt.

Mike | 26-6-2014
 quote:
P.D.Vrind | 26-6-2014
Op deze plek staat nu de flat Couperusduin.


Neen, want dat ligt op de hoek bij de Scheveningseweg t/o het Politiebureau cq NIBC.
Het Kazernegebouw op de foto lag tegenover de huidige nieuwbouw burg. Monchyplein (vrm. stadhuis). Op de plek van de kazerne (tussen Bonistraat & Borneostraat) ligt het flatcomplex sociale woningbouw van Patrimonium.

P.D.Vrind | 26-6-2014
Op deze plek staat nu de flat Couperusduin.

Rochus Zuurmond | 22-5-2013
@Leo, de poort en politiegarage goed te zien op foto 0.12269 van het HGA.

Coenraad | 22-5-2013
Heeft later ook niet de `porsche brigade` van de rijkspolitie een tijdje op die kazerne een plek gehad? Voordat ze naar Driebergen verhuisden.
Staat mij nog iets van bij.

LEO | 22-5-2013
@ den Hartog. De poort die je bedoeld was aan de Borneostraat, recht tegenover de latere politiegarage. Aan de zijde Riouwstraat was enkel een sloot, voor zover ik me herinner

H. den Hartog | 22-5-2013
Wat Jan van der Gaag op 1-8-2010 schrijft klopt niet. Dit is echt de Oude Alexander Kazerne aan de Laan Copes van Cattenburch. Ik was schrijver III en II z/m bij de Marine en van januari 1948 t/m juni 1949 in de OAK gelegerd. Je kijkt hier niet op de Hoofdingang, maar op het meest linkse gedeelte van de kazerne. De kazerne had a.h.w. 4 blokken : links van de hoofdpoort 1 blok Landmacht/A.A.T. en 1 blok Luchtmacht. De Marine zat in de 2 blokken rechts van de Hoofdpoort. Voor de ingangsbewaking stond er een Marineman als schildwacht en de onder-officier van de wacht zat in een kamer direct in de poort. Helemaal rechts was ook een hek op de stenen brug over de gracht. Was dat niet de kant van de Riouwstraat ? De Hoofdtoegang had inderdaad 2 stenen zuilen en een hek (dat in mijn herinnering altijd open stond). Tegenover de hoofdingang stond in mijn tijd vaak een (Scheveningse ?) visboer.

Dick | 9-7-2012
Als de bus op lijn K er een is uit de serie 151-200, kunnen de rails die op de foto zichtbaar zijn niet op 21 mei 1946 zijn opgebroken. Die bussen kwamen pas in 1947 bij de HTM in dienst.

Franz Ongering | 9-7-2012
Over de rails: ik zie in mijn aantekeningen dat de nog zichtbare rails op de foto opgebroken zijn op dinsdag 21 mei 1946. Het spoor in de Timorstraat verdween in september 1947, de sporen in de Anna Paulownastraat in augustus 1948, op het Piet Heinplein (van -de oude- lijn 2) in september 1948.
Ik heb nog wat meer details voor de fijnproevers !

G.C. de Jong | 2-4-2012
Vanaf october 1951 t/m februari 1953 was ik als fotograaf bij Alle Hens
gelegerd in de Oude Alexander Kazerne.
De slaapplaats was onverwarmd. In de winter vroor het ook binnen. Daar
het soppen en dweilen gewoon doorging was het oppassen bij het opstaan
de vloer was een ijs-baan.
Elke morgen om 07.00 uur werden wij gewekt door een matroos die al fietsend op zijn trompet het revail blies.
Het eten was er bijzonder goed, ik was er graag.

Rob vrind | 29-8-2011
En de mensen die je ziet lopen op stoep links lopen op de van karnebeeklaan.

Rob vrind | 29-8-2011
dit is het stukje van de alexanderkazerne aan de laan copes net voor de timorstraat je ziet links op de het dak en dakkappeltje van flat die er nu nog steeds staat links boven op de foto.

Piet | 18-7-2011
Hier kreeg ik in de zestiger jaren een gratis lunch aangeboden van het ministerie van Defensie.Ik kreeg een verplicht verzoekje om te verschijnen voor de indelingsraad de uitslag was goed gekeurd...de verdiensten f 1.35
per dag daar komen ze vandaag de dag hun bed niet meer vooruit.

Boy de Blaer | 18-7-2011
In 1960 werd ik overgeplaatst van het M.O.C. (Marine opkomstcentrum voorschoten) naar de oude Alexander kazerne in den Haag. in 1962 verhuisden wij naar de nieuwe Alexander kazerne in de van Alkemadelaan.
Het was een mooie tijd


Bert | 27-6-2011
Wij zijn in 1950 in de Malakkastraat komen wonen, vlak achter de kazerne.
Als jongen van 7 liep je natuurlijk nooit gewoon op de stoep, maar altijd op het muurtje dat duidelijk zichtbaar is op de foto.
Deze huizen werden getroffen, toen Kunstzaal Kleykamp aan de Scheveningseweg op 11 april 1944 werd gebombardeerd door de RAF.
Een aantal bommen misten hun doel en verwoestten een deel van de Alexanderkazerne aan de Laan Copes van Cattenburgh.
Soms mocht ik met mijn tante mee met bus K.
Die kocht dan een overstapje en een kinderkaartje bij de bestuurder.
Destijds had ik een "Dinky Toy" van precies dezelfde Ford als op de foto.
Die kwam uit de speelgoedwinkel van van Vught in de Prinsenstraat.
Zij woonden schuin tegenover ons in de Malakkastraat.
Ik ben in deze kazerne gekeurd voor militaire dienst in 1962.
Woon nu al jaren in Canada (sinds 1965).

A v d Berg | 7-8-2010
Dit is de voormalige oude Alexander Kazerne, van origine een cavallerie kazerne. De paardenstallen zijn aan de achterzijde van het gebouw. In de loop der jaren heeft deze kazerne dienst gedaan aan de cavallerie, aan de Duitsers in de oorlog 40/45, de Marine en de Rijkspolitie, alsmede de BB. (De huizen op de achtergrond zijn van de Malakkastraat. De bomen op de achtergrond staan op het Prinsevinkenpark. Voor de goede orde: de nieuwe Alexander staat op de Van Alkemadelaan, alsmede nieuwe Frederik. De oude Frederik stond in de Frederikstraat.)

Jan v.d.Gaag | 1-8-2010
Ik was abuis. Het is niet de oude Alexander kazerne. Het is de nieuwe Alexander kazerne. De ingang naar de oude Alexander was heel anders. Voordat je bij de poort kwam was er een toegang van de weg door twee stenen posten. Ook was er geen bus daar . De rest van mijn verhaal is waar

Jan v.d.Gaag | 31-7-2010
Mijn vader lag daar in dienst 1914 tot 1919 bij de Artillerie.
Ik lag daar in dienst bij de Koninklijke Marine van 1949 tot 1951 ( 4dagen in de ziekenboeg gelegen en drie dagen streng in de zelfde cellen waar mijn vader Onderofficier van de wacht was in 1917. Twee weken na mijn demobisatie ben ik naar Canada vertrokken, waar ik nu alweer 59 jaren
woon. Mijn vader was in die tijd bij de politie op het hoofdbureau op de Laan Copus.

cees willemsen | 15-7-2010
links in dehoek van de kazerne zat een kleine transport afd. v.d. Marine.

rinie lobel | 18-6-2009
Ik woon nu al weer 40 jaar in Toronto, Canada, maar... toen ik in de Marine zat tussen 1962-1968 was ik een keer ziek toen ik thuis was. Thuis was op de Oude Haagweg, Loosduinen.

De dokter kwam en ik moest gelijk naar het Marine ziekenhuis. Wat ik me nog heeeeeel goed kan herinneren waren de peneciline injekties in mijn billetjes van 1 miljoen units per injektie. Ik weet niet meer hoeveel ik er kreeg per dag, maar tenminste twee.

Ik was gelijk genezen van ziek te worden op verlof.

Tijdens mijn marine tijd gingen we ook op een reis naar Canada in 1967. Ik zat op een destroyer (weet niet meer welke). Enfin we gingen toen naar Halifax, Quebec City, Toronto en Buffalo (USA) en ook kleinere stadjes in Canada.

In 1969 been ik gelijk terug gegaan als emigrant. Sinds ik hier not steeds woon, kan men zeggen dat het allemaal goed is afgelopen.

Ik bel nog steeds mijn moeder in Den Haag die nu 84 is en af en toe spreek ik ook met mijn broer die in Grave woont.


Peter | 30-5-2009
In de Alexanderkazerne was ook de ziekenboeg ondergebracht van de Kon. Marine. 's-Ochtends kon je dan gezellig keuvelen vanuit de ramen van de ziekenboeg op de eerste etage, met het, vooral vrouwelijk, kantoorpersoneel dat voorbij liep(en soms op bezoek kwam). Ik verbleef enkele weken in 1958.

rabbit | 11-8-2008
De auto is een 1950er Ford Tudor Sedan.
Dus de opname is van 1950 of later.

wil leebeek | 11-8-2008
Vermoedelijk werden de sporen in de zomer van 1948 uit de Timorstraat en
aansluitend naar de L.Copes van Cattenburch verwijderd want in die zomer
zijn ook de sporen in de Anna Paulownastraat weggehaald.
De bus is er een uit de serie 151 t/m 200 gezien de ruitindeling en de aanwezige dakverstevigingsspanten. Deze serie werd tussen juli 1947 en mei 1948 geleidelijk in dienst gesteld.
Lijn K kreeg er in het begin slechts een enkele in de spitsuren maar vanaf maart 1948 reden zij regelmatiger ook in de volledige dagdienst.

coos | 11-8-2008
de Laan Copes van Cattenburch (met 'ch') vorkte ter plaatse in een deel naar de Timorstraat en een deel, waar de auto staat, naar het Carnegieplein, pas in de jaren zestig kwamen de burgemeestersnamen voor deze gedeeltes; dat men vroeger niet snel was met het weghalen van niet meer gebruikt tramspoor blijkt wel, lijn 2 is daar sinds eind 1937 verbust in buslijn K

gerard toet | 18-11-2007
het is de alexanderkazerne
mijn vader was daar gelegerd bij de cavelerie
heb daar nog een foto van die is genomen op de scheveningseweg
hij op zijn paard
[ hij kon altijd goed vertellen over zijn dienst tijd]
zijn kameraad werd gearresteerd in scheveningen hij had geen zin om naar de kazerne terug tegaan . lopen ze op de scheveningseweg zegt hij tegen die 2 mp
kan ik even plassen [je had daar een openbaar wc ] zijn ieder bij een uitgang
gaan staan en is hij er over heen geklommen en de scheveningse ontsnapt
[ mp waren groningers ] hahaha

Veteraan | 10-7-2007
Alexanderkazerne,Den Haag in de jaren vijftig zat hier ook de Rijkspolitie,
vandaar de roepnaam Alex.

Ron | 10-7-2007
Zie ook op www.legerplaats.nl voor meer foto's.

Andre den Toom | 10-7-2007
Mijn vader was de laatste maanden van zijn diensttijd in Den Haag gelegerd, totdat hij in het hospitaal kwam vanwege een op de stormbaan opgelopen hernia. Helaas kan ik hem ook niet meer vragen of hij in deze kazerne lag aangezien hij in 1999 is overleden. Maar het doet me wel wat, om zo'n foto te zien waar hij mogelijk gelegerd was. (Hij kon altijd zo boeiend vertellen over zijn diensttijd)

Jan | 10-7-2007
Oude Alexanderkazerne

Janc | 9-7-2007
Bastiaan heeft volgens mij juist "Alexanderkazerne" zie Gemeentearchief Foto;
Laan Copes van Cattenburch, de oude Alexanderkazerne
Fotonummer: 0.41079
Fotograaf: Lamme, H.
Datum: ex. 1957
1 zwartwitfoto 16 x 23 cm

De gebouwen komen overeen met deze foto ook de achtergrong

Bastiaan Albarda | 9-7-2007
Kleine correctie: ik bedoel niet de Burg. Patijnlaan maar de Burg. Van Karnebeeklaan. De Burg. Patijnlaan is tegenwoordig dit gedeelte van de Laan Copes van Cattenburgh.

Bastiaan Albarda | 9-7-2007
Dit lijkt me de Alexanderkazerne aan de Laan Copes van Cattenburch. Lijn K draait hier dan de Laan op van uit de Burg. Patijnlaan? Raar dat er trouwens wel tramspoor ligt (overblijfsel van 2). De huizen op de achtergrond zijn die van de Archipelbuurt. Zie ook foto 0.41079 in het Gemeentearchief als 'bewijs' ;)

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    4733


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 12 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!