Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 13-11-2018, 21:10 uur.

   
       
 

 
   
Bezuidenhout / Mariahoeve in aanbouw
collectie: Jan-Willem Torbijn


Het Bezuidenhout / Mariahoeve in aanbouw. Rechtsonder het "Loolaantje", midden-boven "Marlot".
Als je linksboven inzoomt, zie je op de Bezuidenhoutseweg allemaal autobussen achterelkaar staan.
Waarom? Dat is mij altijd een raadsel gebleven.

Met vr. gr., Jan-Willem Torbijn, Zwijndrecht.Een gedeeltje van de lange rij autobussen.

Henk Vrijhof | 4-1-2016
Ik ben als driejarig jongetje in 1960 - ik meen december - op het Norenburg komen wonen. Aan het middelste hofje op nr 55. Dus ik woonde daar een paar maanden toen deze foto is gemaakt. Op het grote stuk land tussen Denenburg, Norenburg en Hongarenburg konden wij prachtig spelen. We hebben daar talloze hutten gebouwd. Pas jaren daarna ging men daar bouwen.
Ik ging toen naar een noodgebouw kleuterschool aan de Carel Reinierskade. Dus net buiten Mariahoeve.
Wij hebben nog een dubbel 8 kleurenfilmpje van het jubileum defilé bij paleis Huis ten Bosch op die dag.

André Rodenburg | 29-7-2015
In de jaren `90 heb ik in een van de torenflats in Mariahoeve gewoond (gebouwd rond 1968) die nog niet op deze foto staan. `Mijn` flat was die op de hoek Vlamenburg/Hongarenburg, dus op het oude spoortracé, naast het rijtje van vijf stroken laagbouw dat al wel rechts van het midden in beeld staat. Ik heb wel eens de bouwtekeningen opgezocht in het archief van de gemeente. Bleek dat de heipalen aan de ene kant (in het veen) meters langer waren dan die waar de trein had gereden en waar de grond al flink was samengedrukt.

Patricia van Leeuwen | 6-5-2015
Wat leuk om te zien. Het gedeelte van Mariahoeve waar ik gewoond heb vanaf 1967. In het midden de blokken van Tarwekamp... keek uit op de Reigersbergenweg. Het stuk waar tram 6 reed (rotonde links) als je daar overstak en tussen de woonblokken doorliep kwam je uit bij Haverkamp waar de lagere school Het Kleine Loo was. Op de foto hierboven is het nog een braakliggend terrein. Veel herinneringen...leuk om te zien.

erven sleeboom | 27-4-2009
Ik las nog het berichtje van RobR | 9-7-2007
"Wat de bussen aangaat heb ik een beetje "gegooglt" en iets gvonden over bussen die in 1961 naar Benghazi verkocht zijn. Misschien stonden ze daar geparkeed, de Bezuidenhoutse weg was breed genoeg..."

Nou Rob, die bussen (AEC serie 96-110) reden op de datum van die foto nog gewoon op lijn 23. Pas later in 1961 werden ze verkocht.

erven sleeboom | 27-4-2009
De gemeente Den Haag wilde van de Hofpleinlijn naar Scheveningen af om Mariahoeve te kunnen bouwen. NS (die de gemeente nodig had om de stationsplannen in het Staatsspoorgebied te kunnen verwezenlijken) wilde wel meewerken, maar 'helaas' was er nog te veel vervoer om tot opheffing te kunnen overgaan.

Er werd een nieuwe dienstregeling ontworpen die zo ongunstig mogelijk was. Geen rechtstreekse treinen Scheveningen-Rotterdam meer, maar alleen van Scheveningen naar Hollands Spoor, daar kopmaken en na een extreem lange wachttijd verder naar Rotterdam Hofplein. Bij de halte Laan van Nieuw-Oost-Nieuw Oostindië werd op zo'n rit dus twee keer gestopt.

Het hielp. Het aantal reizigers liep sterk terug en zo kon de lijn in 1953 verdwijnen.

Overigens was de ligging van de lijn (buitenom) sowieso niet echt handig, dus of de lijn écht een belangrijke rol in het openbaar vervoer van vandaag had kunnen spelen, vraag ik me af.

erven sleeboom | 26-4-2009
Als datum van de foto wordt gegeven 6 maart 1961.
Op die dag was er een defilé voor het bordes van paleis Huis ten Bosch ter gelegenheid van het 12½ - jarig regeringsjubileum van koningin Juliana.
Daarmee is die lange rij bussen op de Bezuidenhoutseweg verklaard.

Ik denk dat dit de reden is waarom er op die dag luchtfoto's zijn gemaakt, dus niet om de nieuwe wijk Mariahoeve te laten zien.

Hans ten Sande | 26-4-2009
Zelf heb ik in de "Moerwijk"gewoond. vaak gingen wij met lijn 4 (4A ging niet verder dan "Overbos") naar mijn oma in Wassenaar.
Lijn 4 had zijn eidpunt naast de "Hofpleinlijn" naar "Scheveningen".
Vaag herinner ik me dat we wel eens naast een trein reden. Ik was toen pas 3, toch herinner ik me dat een klein beetje.
Als we bij het eindpunt gearriveerd waren, werd door mij en mijn vader altijd naar het rangeren en omlopen van de motorwagens gekeken
Het spoortracé en het (in 1959) helaas opgebroken tramtracé hebben lang ongebruikt gelegen.

coby fritz | 25-2-2009
Wat is internet toch een uitkomst. Zeker wanneer je bepaalde herinneringen uit je jeugd niet meer na kan vragen.
In mijn herinnnering was er een trein die naar Scheveningen reed. En die was er dus inderdaad. De Hofpleinlijn dus. In 1953 is de tak naar Scheveningen opgeheven, ik was toen vijf jaar.
Leuk om dit nu met zekerheid te weten.
Deze site is trouwens super, ik heb er al heel wat mensen gelukkig mee gemaakt.

Maudy | 18-2-2008
Leuk om weer iets uit mijn verleden terug te zien.......................

FT van Orsouw | 2-12-2007

Die bussen waaroer u spreekt, zou dat net ten behoeve van de bouwvakkers zijn om huiswaarts te keren, maar het zijn er wel heel veel.
Ik kan mij ook herinneren dat voordat Mariahoeve tot ontwikkeling kwam er een plas was met een klein eiland in het midden. Het eindpunt van de blauwe tram in Scheveningen was voor het oude Palacegebouw(afgebroken nu oa passage) en het treinsttion van Scheveningen ging dienst doen als politiebureau waarnaast m.i. het Europahotel gebouwd is. met vr groet

Haagse_Meester | 10-7-2007
Ondanks dat het al 55 jaar geleden is dat de Scheveningse tak verdween, kun je vandaag de dag nog een groot deel v/d spoordriehoek terugvinden. Installeer Google Earth (breedband internet noodzakelijk!) en zoek de Loolaan eens op. Kijk op de grote foto: in het midden ligt duidelijk de Reigersbergenweg en in het verlengde daarvan een weggetje naar de NAM installaties. Dat weggetje bestaat nog steeds, heet nu "Schipholboog" en waar het de Schenk kruist lag vroeger het spoorbruggetje. Een stukje verderop heeft de Schenk een vreemde schuine T-splitsing: het diagonale deel v/d T is de oude spoorsloot v/h verbindingsspoor Rth-Svn. Een stukje verderop liggen de sportvelden aan de Vlamenburg, de lijn liep hier schuin overheen. Tot slot nog een kleinigheidje: net voorbij de onderdoorgang onder de Oude Lijn ligt een bruggetje. Dat ligt er nog steeds, al ligt er nu een 3e spoor bij ;)

Hans (Zoef) | 9-7-2007
Jullie hebben helemaal gelijk! Ik had een verkeerd gedeelte van Mariahoeve op het oog en had ook even de ligging van Mariahoeve verkeerd beoordeeld. Zogezegd was ik dus echt even de weg kwijt, maar nu zie ik het weer helemaal voor mij.
De lijn heb ik ook nog gezien vlak na de oorlog toen Scheveningen nog net was vrijgegeven.
Ook het station van de Blauwe en het station Scheveningen stonden er toen nog.
Op die plaats is het Europe Hotel gebouwd, alleen heet dan geloof ik nu anders.
Alle rails en bovenleidingen waren weg en zijn na de oorlog weer met spoed hersteld om vervolgens binnen zeer korte tijd weer te worden afgebroken.

RobR | 9-7-2007
Leuke foto van m'n oude buurt! Ik heb er jarenlang gewoont, in 1960 moest ik nog naar het Bezuidenhout op school, in Mariahoeve was er nog geen school klaar. Ook nog geen kerk overigens, winkels zijn hier alleen op het Tarwekamp.
Lijn 6 was toen net doorgetrokken tot de Hofzichtlaan.
Wat de bussen aangaat heb ik een beetje "gegooglt" en iets gvonden over bussen die in 1961 naar Benghazi verkocht zijn. Misschien stonden ze daar geparkeed, de Bezuidenhoutse weg was breed genoeg...

Bastiaan Albarda | 9-7-2007
@Hans(Zoef): de Hofzichtlaan staat haaks op de spoorlijn naar Leiden en loopt parallel aan waar nu de Sijtwendetunnels liggen. Het lijntje naar Scheveningen liep diagonaal door de wijk (voordat de wijk gebouwd werd natuurlijk).

Zoek bijvoorbeeld op www.gemeentearchief.denhaag.nl bij de kaarten naar 'dudok' en je vind zijn plannen inclusief het tracé van de lijn schuin door de wijk.

Jeroen | 9-7-2007
De Hofpleinlijn liep inderdaad diagonaal door Mariahoeve van de zuidhoek naar het einde van de Bezuidenhouteseweg. De eerste plannen voor de wijk dateren van voor de oorlog(1936) en zijn ontworpen door Dudok. Daarin is de Hofpleinlijn nog opgenomen wat een verrassend stedebouwplan opleverde. In 1948 tekende Dudok zelfs een tweede plan mét de lijn erin opgenomen, maar niemand was echt blij met de doorsnijding van de wijk en de NS werd gevraagd de spoorlijn om te leggen. Men was -terecht- bang dat de lijn een barriere in de wijk zou worden. Toen bleek dat de NS (en waarschijnlijk de overheid die toen nog een sterke vinger in de pap had) van de lijn afwilde, heeft de gemeente het snel op een akkoordje gegooid en is 'ie al in 1952 gesloten.

Waarschijnlijk was de lijn onrendabel omdat hij door relatief dunbebouwd gebied liep en Scheveningen teveel een mooiweerbestemming was die bovendien met veel alternatieve vervoermiddelen (Bleuwe Tram, HTM) bereikbaar was. Toch is het, in deze tijd beschouwd, zonde dat zo'n snelle verbinding is opgegeheven. Al die krampachtige pogingen om RandstadRail naar Scheveningen te krijgen waren niet nodig geweest als de lijn nog in gebruik was. Maar ja, wie dacht er in 1952 aan dat vijftig jaar later 'leisure' zo belangrijk zou zijn?

Janc | 9-7-2007
Er leuk deze foto mijn grootouders hebben in de spoorweg woningen gewoond rechts onder op de foto (het eerste witte huis van de twee) langs de spoordijk Den Haag - A'dam
Daarboven het onderstation van de NS met de later geplaatste olie tanks / -overslag. Op het stukje zand rechts van de olietanks tussen het huisje waar daar staat reed tot ca 1956 het Hofpleintreintje naar Scheveningen over het viaduct bij Wassenaar via de landscheidingsweg naar de badplaats.
Links onder de spoorrails van de trein verbinding Den Haag - Rotterdam (nu Hofpleinlijn?) Het seinhuis van de NS is reeds weg, dit stond achter het spoorbrug in de NS lijn Den Haag - A'dam tussen het witte 'houten' huis (waar twee families woonde) en de stalen brug. De overgang in deze lijn is de Loolaan. Ben zo vrij geweest om deze foto voor prive gebruik te kopieeren.

Joost | 9-7-2007
Edwin heeft gelijk. In de tuin, achter het eerste blok van het Hongarenburg heeft maanden na de oplevering van de woningen nog een betonblok met 30 cm mast in de grond gestaan. Deze masten werden vlak boven het blok afgebrand. De rails liepen precies door het tweede blok van de eengezinswoningen aan de overkant. Als je die lijn door trekt (waar het zandspoor van de opgebroken lijn zichtbaar is) kom je uiteindelijk op de landscheidingsweg terecht. Van daaruit liep de lijn achter de kazernes van de waalsdorperweg verder parallel aan de van Alkemadelaan naar Scheveningen.

Hans (Zoef) | 9-7-2007
Dat is niet het tracé van de Hofpleinlijn, maar de Hofzichtlaan. De Hofpleinlijn liep over de Landscheidingsweg en het verlengde daarvan achter Mariahoeve langs.
Precies de Landscheiding tussen Den Haag en Wassenaar.

Edwin | 8-7-2007
Wat hier erg goed te zien is, is het trace van de Hofpleinlijn door Mariahoeve

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    6555


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 10 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!