Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 25-9-2018, 14:05 uur.

   
  t/m vrijdag 21 september is de kans aanzienlijk dat deze website incidenteel
een of meerdere dagen niet kan worden bijgewerkt
   
 

 
   
Tram van lijn 15, Zuiderparklaan / Loosduinseweg
foto uit de collectie van Henk Knaapen


Fred van der Burch | 7-10-2015
Leuk al deze reacties zelf ben ik geboren op de gooilaan nr 28 1941.
Heb daar een fijne jeugd gehad. Ik zie nu nog voor mij de sierkan op de loosduinse weg/kade.En was regelmatig in de toko naar ik meen in de weesperstraat. Misschien zijn er nog mensen van die tijd ik zou er graag iets van vernemen.
m.v.g.

Anton Zonneveld | 31-3-2012
@ robert: ValkenbosLAAN-Loosduinseweg dus. De Valkenboskade ligt links achter het tankstation en is een aftakking van de Valkenboslaan.

robert | 31-3-2012
volgens mij is dit een foto van de Loosduinseweg / Vakenboskade.
De Zuiderparklaan ligt aan de overkant (bij de Loosduinsekade). Beetje verwarrend zo, maar goed..... Het tankstation bestaat nog steeds, maar is nu een stuk groter

Thea Jongenotter | 8-5-2010
Er was in ieder geval een fietsenstalling, dat zou best wel in nr. 2 kunnen zijn geweest, maar zeker weten doe ik dat toch niet.. Overigens de snackbar heette officieel "Snackbar De Valk". Toen wij de zaak openden gaven we gratis patat, we deden dat door het raam in de jasmijnstraat, omdat het in de winkel zelf een gekkenhuis werd. Ook de kroketten 3 halen 2 betalen waren zeer populair. Heb ik misschien iemand toen ook voorzien van een zakje? In principe wilden we ook s'morgens een koffiehuis zijn en dat is ook even zo geweest, maar ik geloof dat het niet zo'n succes was en zijn er toen maar mee gestopt. Eerlijk gezegd was ik blij dat Oom Piet kwam, want iedere dag patat verkopen vond ik niet echt leuk. Je stonk vreselijk en mijn moeder had het ook niet zo naar haar zin. Oom Piet is later nog getrouwd met Tante Tonie, later is het huis boven de zaak op de hoek nog door hen bewoond geweest. Tot zover maar weer, er komt steeds meer boven, leuk hoor.

FransW | 8-5-2010
Volgens mijn vader was er in nr. 2 een 'galanteriënwinkel' gevestigd, maar zeker geen fietsenstalling in dat pand. Wel is er tussen nr. 2 en nr. 4 (waar onze benedenburen woonden) een stenen muur met een poortdeur. Mogelijk dat daar een particuliere fietsenstalling aanwezig was, aldus mijn vader.

FransW | 8-5-2010
@ Thea Jongenotter: enig speuren in de beeldbank van het Haags Gemeentearchief [ http://www.haagsebeeldbank~~~zoekveld/jasmijnstraat ] leert mij dat er inderdaad heel vroeger op nr. 1 een winkel heeft bestaan met de naam De Bazar. Er is een foto van bekend uit 1930, waarvan indertijd de firma Arthur Klitzsch een fotoprentbriefkaart heeft uitgegeven. Tot hoelang die winkel daar heeft bestaan weet ik echter niet.

FransW | 8-5-2010
@ Thea Jongenotter: ik heb zojuist contact gehad met mijn moeder. Mijn ouders kwamen in 1959 te wonen op nr. 6, bij de oude heer Sisterman betrokken zij de achterkamer als onderhuurders. Toen zij er kwamen wonen, zat er op nr. 2 een fietsenstalling. Kort nadat mijn ouders er kwamen wonen, verdween die fietsenstalling en kwam de snackbar van jouw oom daar in dat pand.

Zelf kan ik mij ook iets herinneren van een buurtwinkel dat De Bazar heette: het was een kleine zaak in huishoudelijke artikelen. Naar mijn idee zat die winkel indertijd in een hoekpand in de Cartesiusstraat (overkant van de Jasmijnstraat/Valkenboskade), aan de kant met de oneven huisnumers). Ik heb dit nagevraagd bij mijn moeder (nu bijna 80 jaar), volgens haar zat die winkel niet in de Cartesiusstraat maar in de Weimarstraat (ergens in het gedeelte tussen de Valkenboslaan en de Regentesselaan). Maar zeker weten doet ze dit niet.

D.A. Borgdorff | 7-5-2010
De winkel op de hoek Jasmijnstraat 2 heette De Bazar ? (dAb)

Thea Jongenotter | 7-5-2010
voor snackbar Piet (mijn Oom) waar ik zelf met mijn moeder een half jaar in heb gestaan, zat er in die zaak een soort speelgoedwinkel van de fam.v.Grinsven en daarvoor een zaak die lijkt op de zaak van Buve hoek Meidoornstraat Jasmijnstraat, dus een soort Bazarwinkel.
Wie weet hoe die zaak of de eigenaar heette?? Ik weet dat je er ook olie kon halen verder geen idee. Ik praat dus over ongeveer 60 jaar terug.

FransW | 23-4-2010
@Thea Jongenotter: ik denk niet dat je mij echt hebt gekend. Vanaf mijn geboorte (mei 1961) tot aan de verhuizing van mijn ouders (25-11-1970) naar het midden van het land, heb ik gewoond op nr. 6. Jouw ouders woonden beneden op nr. 14. Jouw ouders waren dus eigenlijk benedenburen (ik schreef eerder bovenburen maar dat is een vergissing). Wij woonden boven oma Heessels, dus links in het portiek, jullie rechts van het portiek.
Uw broer Theo kan ik mij goed herinneren, de 'dochters' waren in die tijd kennelijk al het ouderlijk huis uit.

Margreet Vlaardingerbroek | 23-4-2010
Geweldig , al die verhalen over het oude stukje Den Haag.
Zelf hielp ik jaren later mijn vader in het melkwijk, elke zaterdag en vaak ook nog doordeweeks.
Op de Valkenboskade en de meidoornstraat, later ook de Copernicuslaan en de vlierboomstraat, wat een heerlijke tijd was dat.

Nu woon ik al jeren In Zoetermeer en kom af en toe nog in het Haagje, maar er is wel erg veel verandert met de tijd, wel nodig maar ook jammer.

Thea Jongenotter | 26-2-2010
Ja Frans W. zoals Theo al mailde was dat 19 februari jl. Ik snap alleen nog steeds niet wie jij bent, wanneer woonde jij op welk nummer. Mijn vader kan toch niet je boven buurman zijn geweest wij woonden beneden. Laat wat van je horen?
Trouwens bij van Zijverden op nr. 5 was nog een 2e dochter nl Carrie, was ik ook vergeten, zij was de jongste dochter. Gr. Thea Jongenotter

FransW | 25-2-2010
Thea: jammer te vernemen dat jullie vader (recent?) is overleden; hij was mijn bovenbuurman en ik zie hem nog staan, beneden op straat achter zijn auto. Geldtas over zijn schouder, een jutezak met aardappelen op zijn rug naar een klant brengend.

Thea Jongenotter | 25-2-2010
Is R.v.d. Winden Rinie? Dan moet je de groeten hebben van Nelleke (nu Petra). Al geruime tijd wonende in Frankrijk. Ze zijn hier i.v.m. het overlijden onze vader Willem Jongenotter. Greetje woont in Italie en is ook nu hier uiteraard. Onze moeder Gre Jongenotter is 10 jaar geleden overleden. De Jongenotters hebben eerst op 18 gewoond en daarna naar 14 verhuisd. Op nr. 20 woonde de Fam Heuseveldt, zij hadden 1 zoon Jan en die was lange tijd bevriend met mijn man John van Gessel. Zeg Goof weet je nog dat je altijd de pleister van mijn knie mocht aftrekken?? Leuk dat het balletje zo gaat rollen, er zijn nu weer v.d. Zwannetjes bijgekomen.

Betty van Klaveren-van der Zwan | 24-2-2010
Vandaag kreeg ik van mijn zus Emma deze site toegestuurd, allemaal oude herinneringen! Veel ervan ben ik best wel vergeten maar al lezend komt er weer het een en ander naar boven. Wij woonden op nr.27 en keken aan de achterkant uit op de binnenplaats van wasserij Valkenbosch.
Daar lag altijd een grote berg kolen die nodig waren voor de verwarming van de was- en stomerij. In de oorlog mocht mijn zus daar wat kolen en sintels komen halen wat natuurlijk heel welkom was toen!
Zelf heb ik na mijn mulo nog twee jaar op het kantoor van de wasserij gewerkt.
Wat betreft de snackbar van Piet Patat: ze hadden heerlijke patat en met
iedere verjaardag vroeg mijn vader om een uur of 10 : zijn de bitterballen van Piet er al? Dat was natuurlijk een heerlijke tractatie.

Emma (Moerman)v.d. Zwan | 24-2-2010
Leuk, al die oude verhalen over de Jasmijnstraat. Ik ben er geboren in 1944 en heb er gewoond tot aan mijn huwelijk (dat ging zo vroeger) op nr. 27,1e etage, naast drogisterij(tje)Buve. Ik heb nog steeds contact met Thea van Gessel-Jongenotter. We waren samen op de kleuterschool in de Meidoornstraat bij juffr. Gravenhorst en juffr. Steenis.Bij ons aan de overkant was een kleine schoenmakerij inderdaad en de bewoners heetten Harry en Pleun. Op Jasmijnstr. nr. 1 was de opvolger van de fam. Vlaardingerbroek de fam. ten Brinke. Zij woonden net om de hoek op de Valkenboskade en ik heb nog al es opgepast op hun kinderen. Bij wasserij Valkenbos werkte mijn zus Nel op kantoor en mijn zus Betty en ik mochten daar op woensdagmiddag vaak kwitanties stempelen (blanco rekeningen)Pakken van 500 st. voor 50 cent en soms mocht ik in de wasserij helpen aan de enorme mangel,waar schone lakens uitkwamen, leuk was dat en het betaalde geweldig .Ik heb nog veel meer herinneringen aan "onze"straat, maar dan wordt het verhaal wel erg lang. Ik kijk uit, naar meer reacties.

Thea Jongenotter | 21-2-2010
Leuk dit alles te lezen, ik ben nu al 45 jaar getrouwd met John(nie) van Gessel, hij woonde op nr. 16, dus ik ben zeer gelukkig met mijn buurjongen getrouwd. Wij hebben 2 kinderen.
John had nog een oudere zus Wil en een oudere broer Nico. Zijn ouders heetten Cor en Nico. Nico had altijd een sigaar aan zijn lip hangen. Op nr. 16 woont nu nog steeds een nichtje van mij, Mary Jongenotter. Ik heb af en toe nog contact met Jan van Zijverden die in Duitsland woont. Hij had een broer Gerard en een zus Nancy en niet Nel, zoals genoemd. Ook is er nog contact tussen mij en Emma v.d.Zwan, haar moeder had zwaar reuma en zat altijd voor het raam. Zij woonden rechts op 1 hoog naast Buve. John en ik wonen nog steeds in Den Haag aan de Gr.v.Prinstererlaan. Ik blijf de reacties volgen. Dag allemaal

FransW | 20-2-2010
En nu schiet mij ook weer de naam te binnen van onze onderburen, op nr. 4. Het was een bejaarde dame, die wij altijd aanspraken met 'Oma Hees(s)els'. Zij had een dochter, ergens in de veertig, Jeanne geheten. Zij studeerde theologie en woonde in Utrecht.

FransW | 20-2-2010
Mijn ouders kwamen in 1960 in te wonen in de Jasmijnstraat 6, bij de heer Sistermans, een slager in ruste. Kort voor mijn geboorte (in mei 1961) kwam hij te overlijden. Gelukkig konden mijn ouders daar blijven wonen, ze waren immers onderhuurder.

Theo Jongenotter | 20-2-2010
Prachtige foto van het Esso station, mijn vader was de Brielse Aardappelhandelaar uit de Jasmijnstraat 14 , hij tankte daar vaak en dan kreeg ik die mooie Esso voetbalplaten,
Snackbar De Valk op de hoek van de Valkenboskade en de Jasmijnstraat was een Oom van mij , Piet Patat werd hij genoemd.
Ik lees ook de naam Rinus van der Winden , zijn Opa was de stoker van de grote stoommachine van wasserij Jasmijn , mocht vaak met hem op zondag door de wasserij dwalen , waar de zeep- & waslucht overheerste. En inderdaad die grote betonnen bakken met koelwater ?
Vandaag 19 februari op de verjaardag van wijlen mijn moeder is hij in zijn slaap overleden, een van de laatsten van de generatie melkboeren, bakkers, olieboeren, schillenboeren etc.
Ik herken veel van de geschreven verhalen zoals zovelen met mij.

FransW | 19-12-2009
Beste Govert:
Dank voor uw reactie. Veel van wat u schrijft brengt bij mij jeugdherinneringen naar boven, al ben ik van een latere generatie dan de uwe. En zonder hier al te veel privé-zaken prijs te geven, halverwege de jaren tachtig kwam ik in een kapperszaak in de buurt van de Waalsdorperweg, waar uw jongste dochter (naam beginnend met een H !) werkte.

Govert (Goof) Vlaardingerbroek | 19-12-2009
Toch is het prettig, om alles wat je te binnen schiet, op het papier te mogen zetten. Allereerst mijn antwoord, Frans omtrent die melkwagen met witte Melkunie kleuren. In de jaren 60 reed ik in een melkwagen, met als motor een ‘kleine geweldenaar’, een korte tijd, daarna weer de melk-bakfiets.

In onze jeugd, de grote vakantie, was het iedere dag lopend naar het Zuiderpark met z’n drieën, broers Jaap, Arie en ondergetekende Goof.
Je had daar een speeltuin “Ot en Sien” met een groot bad, wel een beetje modderig.
Wij waren daar de hele dag zoet, ieder met zijn pakje brood. Bij het thuis komen, ieder om de beurt in een grote teil + borstel en groene zeep! In de lavendelstraat no5 had je een waterstokerij ‘de Waterbaas’ van familie Verbeek, deze bracht op bestelling tonnetjes met heet water. Er stond daar een grote ketel en er werd gestookt met grote kolen.’s-Maandags had Verbeek het druk, het was dan n.l. wasdag.
Verbeek had ook een grote houten bak met een glazen deksel. Voor een paar centen had je alle soorten drop en spekkies.

Aan het einde van de Valkenboskade, bij de Hanenburglaan stond een boerderij Van Bonestoppel, daarnaast, in het verlengde van de Valkenboskade een wit laantje met witte schelpen, daar liepen wij vaak aan de rechterkant. Een groot gemaal met flinke machines te zien door de ramen. Verder lopend een ziekenhuis, het Rode Kruis, nog even verder allemaal bos, de Bosjes van Poot.

Wat er op straat te doen was, met paard en wagen, handwagen of bakfiets: de schilleboer, aardappel en groenteboer, lorreboer en visboer en ieder had zo zijn eigen “schreeuw”.

Voor wij naar school gingen (De Prins Willemschool aan de Frederick Ruysstraat) moesten wij als broers melk rond brengen. Ieder had een melkbusje, 2 of 3 liter.

Schaatsen deden wij op de “Kom”-Loosduinseweg, bij de Valkenboskerk. Nu is alles gedempt en rijden er auto’s.

Zo, nu mijn best gedaan en allemaal de groeten,

Goof Vlaardingerbroek

Andra | 26-11-2009
Wat ontzettend leuk om via deze website een beetje familiegeschiedenis te krijgen van Ome Goof Vlaardingerbroek. Ik heb gelijk deze website aan mijn vader gemaild, toch een beetje sentiment denk ik..

coos | 20-11-2009
de 821 voert als eindbestemming 'ZUIDERPARK' wat de bestemming van lijn 13 was. De Ombouwers op lijn 15 filmden altijd 'ZUIDERPARKLAAN'.

Leen Commers | 20-11-2009
Ook ik heb herinneringen aan tramlijn 15 en buslijn 15. In 1957 ben ik begonnen als buschauffeur. Kaartvoorverkoop moest nog worden uitgevonden dus je moest zelf de kaartjes verkopen. Om dat te leren in de praktijk moest je in de opleiding op de tram om het van de conducteur te leren en mijn eerste rit was op lijn 15. Het viel nogal tegen want je had al moeite om al die verschillende plaatsbewijzen uit elkaar te houden en dan nog proberen je staande te houden in die slingerende tram als je aan het stempelen was. Sommige bestuurders hadden er lol in om zo hard mogelijk de bochten te nemen om die buschauffeur eens een lesje te leren.
Buslijn 15 ging tot halverwege de Meppelweg hoewel er verderop al huizen stonden en de bewoners nog een eind moesten lopen. Op een regenachtige dag zei een dame op het eindpunt tegen een collega van mij dat haar kind zich had bevuild en dat zij dat hele eind naar huis moest lopen. Geen probleem zei hij. ik breng je wel even thuis. Later heeft zij een bedankbrief naar de HTM gestuurd. De chauffeur moest toen op het matje komen en kreeg een boete omdat hij van zijn route was afgeweken.

FransW | 21-10-2009
Beste Govert,

Reed u in de jaren zestig met zo'n mechanische hond in de blauw/witte Melkunie-kleuren door de wijk?

wil leebeek | 21-10-2009
Ik kan mij nog goed herinneren dat er een bom op dat huis in de
Jasmijnstraat hoek Valkenboskade is gevallen. Als kind maakte dat
een diepe indruk op je die je niet meer vergeet.

Govert (Goof) Vlaardingerbroek | 20-10-2009
Mijn naam is Govert Vlaardingerbroek.

Mijn ouders zijn in ±1913 begonnen met een melkwinkel, Jasmijnstraat no 1, op de hoek van de Valkenboskade.

Iedere morgen kwam boer Van de Wel (Leyweg), met paard en wagen melk brengen, zo van de koe. Mijn vader bracht die melk rond, met paard en wagen. Zijn paard bracht hij in de wei op de Lossduinsekade bij de Gooilaan, de boerderij Van der Laan. Deze boerderij stond aan het einde van de Gooilaan, bij de Weesperstraat. Na een aantal jaren is mijn vader overgegaan naar de bakfiets, zo’n 70 klanten om de winkel, tot zelfs in Scheveningen.

Tegenover de melkwinkel, op nummer 2 woonde de familie Struis. ‘De Bazaar’, zij verkochten alles! Verf, petroleum, schriften, kop en schotels, enz. Felix Struis was mijn beste vriend.

Wij gingen vaak voetballen in de Meidoornstraat. Twee blinde muren van de wasserij Valkenbos en daar tegenover wasserij ‘De Jasmijn’. Rinus van de Winde, Jasmijnstraat 9, was ook een fijne vriend, Verdrietig is het, dat hij tijdens de tweede wereldoorlog opgepakt is en in Duitsland terecht kwam. Daar is hij bij een bombardement om het leven gekomen.

In de eerste oorlogsdagen, augustus 1940, is er een bom op ons huis gevallen, allemaal puin en gebroken ramen. Om de hoek, op Valkenboskade 166, woonde een opa met zijn kleindochter, die zijn toen beiden omgekomen.

Waneer wij op de brug stonden, zagen wij zondag’s de mensen op de duinen lopen.
Onze wandeling met ons gezin, zondag ’s-middags langs de Loosduinse vaart, richting Loosduinen. Langs het water reed toen een trein met stoomlocomotief, in de volksmond “De Moordenaar van Loosduinen” genoemd.

Toen mijn ouders in 1913 de melkwinkel begonnen werd het genoemd, ‘Het winkeltje in het land’.

De Loosduinseweg, Oude Haagweg, ging naar het dorp Loosduinen, met aan weerszijden boerderijen en tuinders.

Ik weet nog dat door de Weimarstraat twee trams reden, lijn 5 en lijn 2, eindpunten Mient en Appelstraat.


G. K. Vlaardingerbroek
Vreeswijkstraat 142
Den Haag

Telefoon: 070 – 367 12 11

FransW | 15-9-2009
Hoi R vd W:
Het echtpaar dat op de hoek Cartesiusstraat/Valkenboskade een tabakswinkel exploiteerde was de familie Baarveld(t). Zij hadden een dochter en die woonde aan de Valkenboskade. Haar man had een schitterend mooie modelbaan gebouwd voor hun kinderen en ik mocht daar wel eens spelen. Ik weet wel dat er aan de overzijde van ons (op de begane grond, als ik het goed heb) in ieder geval een meisje woonde met de naam Carry of Carrie. Zij was enkele jaren ouder dan ik. Drogist Buve had een zoon en dochter, Carola en Jos. Zij verhuisden een half jaar eerder naar ik dacht Voorschoten.
Theo Jongenotter kan ik mij goed herinneren, de dochters Jongenotter heb ik nooit gekend. Theo reed in een rood sportwagentje met spaakwielen, een MG als ik het goed heb. Hij had iets weg van Henk Terlingen. Met zijn kameraden op oudjaarsdag druk in de weer om op de kruising Valkenboskade/Jasmijnstraat bij de brug kerstbomen in de fik te steken. Vanuit het spionnetje konden we alles zien, want klein als ik was mocht ik zolaat natuurlijk niet de deur uit. De schoenreparatiewinkel kan ik mij niet herinneren. De bakfietsverhuur wel, mijn vader huurde regelmatig een bakfiets daar. Let wel: deze herinneringen dateren uit de periode 1966 tot aan mijn verhuizing in 1970.

R v/d W | 15-9-2009
Frans.W. Ben geboren op nr.12 1947 op nr 14 woonde inderdaad Wim Jongenotter met zijn vrouw Greet ze hadden 4 kinderen Greet Thea Petronella en theo. zijn later naar loosduinen verhuist. Op nr5 woonde de fam van Zijverden hadden 3 kinderen Nel Jan en gerard. op nr 7 woonde de fam. sterk hoeveel kinderen ze hadden weet ik niet maar de jongste hete Elmo dat jongetje had een hazelipje.ben zelf van af mijn 10 e jaar opgegroeid op nr 9 bij mijn grootouders. verder weet ik nog wel dat op nr 10 Mien en Frans woonde hij werkte bij lisonelindeman bus onderneming ze zijn naderhand verhuist naar de sigaren winkel hoek cartesiesstraat valkenboskade zal niet zo zijn dat je deze namen herrinnert, denk dat het leeftijds verschil tegroot is .verder zat er op de hoek nog een schoen reperatie weer iets verder kon je een bakfiets huren,

FransW | 15-9-2009
En ik weet nu weer hoe die opvolger heet van Vlaardingerbroek: Ten Brinke. Die toenmalige snackbarhouder op no. 2 heette inderdaad Piet. Mijn ouders noemden hem altijd 'Piet Patat'.

FransW | 14-9-2009
Goof Vlaardingerbroek heeft de winkel overgedaan aan een opvolger en hij bleef melk venten met zo'n blauw/wit melkwagentje met daarop het oude logo van de Melkunie. Niet zo'n elektrokar van Spijkstaal die je toen had en waar ook Hus mee reed, maar zo'n wagen met 1 voorwiel met daaraan het stuur en een koord waaraan je hard moest trekken om de motor te starten. Ik mocht vaak op woensdagmiddag meerijden naast 'ome Goof' de hele Valkenboskade af. Dat was een groot genoegen voor een 8-jarig jochie uit de straat.

FransW | 14-9-2009
@ R.v/d.Winden:
Vanaf mijn geboorte in mei 1961 tot aan mijn verhuizing (25-11-1970) heb ik gewoond op Jasmijnstraat nr. 6 (portiekwoning 1e verdieping). De melkwinkel van Vlaardingerbroek op nr. 1 is later een zelfbedieningswinkel geworden. Op de hoek van de Jasmijnstraat met de Meidoornstraat zat de drogist Buve. Aan de andere kant van het portiek waar ik woonde, woonde op de begane grond de fam. Jongenotter. Hij had de Brielse aardappelenhandel en reed zaterdags met een rode Opel Blitz door de straat om aardappelen te verkopen. De percelen tegenover ons portiek op de begane grond, werden later verbouwd, daar kwam een technisch bureau in, ik meen voor loodgieterswerken. Ik kan er nog wel achterkomen welke naam die had. Ze hadden boven het raam op de begane grond en onder het raam van de eerste verdieping een lichtblauw reclamebord met de naam er op.

Anton Zonneveld | 14-9-2009
Coris; zie je ook op die Berlage-lantarenpaal de (nieuwe) bushalte 15?
Ja, je moet wel een arendsoog hebben voor die foto, maar hij is wel mooi.
Ik heb er wat af gespeeld met mijn buurjongens uit de Daltonstraat!
R.v/d Winden; ter aanvulling: op de hoek van de Jasmijnstraat en de Valkenboskade zat heel lang snackbar "Piet". Het verhaal van de Jasmijnstraat e.o. klinkt goed, herkenbaar. Het was mijn dagelijkse route naar de Meidoornschool.

R.v/d.Winden | 14-9-2009
stoom wasserij valkenbos was gelegen aan de jasmijnstraat 3 delegen naast de achteringang van Goof Vlaardingenbroek (Jasmijnstraat 1 ) melkboer de nummers 5en9 waren bedrijfs woningen nr 11 was de opslag voor de schone was daar werd alles op rit nr gelegen en door 4 bezorgers rond gebracht. op de hoek jasmijnstraat mijdoornstraat was een drogist even verderop was de achter ingang van de wasserij daarnaast zaten 4 pakhuis deuren .voor de oorlog de paardestallen. na de oorlog is dit verbouwd tot garages weer daarna tot stomerij valkenbos. op de binnenplaats waren 3 grote water bakken voor voorraad water wat opgepompt werd en gezuiverd. aan de overkant van de drogist zat wasserij jasmijn. op de hoek mijdoornstraat loosduinseweg zat wasserij mijdoorn hier werden voornamelijk gordijnen gedaan

coris | 19-7-2009
Boven het dak van het benzine station zie je het dak van de Meidoornschool
in de meidoornstraat,deze school is nu verbouwd tot appartementen en een etage lager gemaakt(2008-2009)Zelf heb ik het esso station diverse keren een gedaante wisseling zien maken

Aad | 28-5-2009
Erven Sleeboom: zeker een mooie Simca, een Aronde om precies te zijn. Alleen zo jammer dat dit soort auto's onder je k*nt wegroestte.

erven sleeboom | 27-5-2009
Toch behoorde lijn 15 tot de zwakste lijnen van het net, Piet. De beslissing om deze lijn (en de lijnen 1, 2 en 5) in buslijnen om te zetten viel al in 1954 en het was alleen door een gebrek aan buschauffeurs dat lijn 15 het toch nog, op een maand na, 10 jaar volgehouden heeft.

Wat op zichzelf overigens vreemd is. De tweeassige trams met 2 à 3 man personeel bleven nog jarenlang doorrijden omdat er voor de eenmansbussen geen chauffeurs te krijgen waren. Omscholing was blijkbaar geen optie.

P.E. van Gaart | 26-5-2009
Deze foto is door mij gemaakt op 30 april 1958. De 821 met de 603 reden deze dag dus voor het laatst op dit traject.
Ik weet dat er een enquette is gehouden eind 1947 vvor behoud van lijn 1.
De uitslag was positief voor behoud. De Gemeente en de HTM hebben toen gekozen voor lijn 15. Veel reizgers werkten rond de Javastraat / Plein 1813 en de Parkstraat. Ook het "Distributiekantoor" speelde nog korte tijd een rol.
De Gemeente/HTM hebben een gedegen onderzoek gedaan en het blijkt, dat de keus toen goed was. Lijn 15 heeft het toch nog, op een maand na, 10 jaar volgehouden.

erven sleeboom | 22-4-2009
Trouwens... dit fotootje laat weer eens zien hoe laag de 800-en gebouwd waren (of hoe hoog de 600-en).

erven sleeboom | 21-4-2009
Tsja... haal dat Esso-station dan ook maar weg... het wordt wel een kaal plaatje dan, zo zonder concurrentie...

wil leebeek | 21-4-2009
We gaan toch geen reclame maken voor de concurrent van het OV ?

erven sleeboom | 21-4-2009
Ik las onze berichtjes bij deze foto nog eens over, maar niemand heeft het nog over die mooie Simca gehad...

Rudy | 20-4-2009
Rechts van het dak van de esso garage,zie ik de schoorsteen van de
wasserij Valkenbos in de Meidoornstraat,zijn er nog enige die nog oude foto,s
hebben van deze wasserij?

rzanoni@tpg.com.au

Zovere bedankt.

Hans (Zoef) | 26-5-2008
Klopt, dit is inderdaad de Valkenboslaan met links de Valkenboskade. De Zuiderparklaan ligt achter de fotograaf en de foto is vanaf de brug genomen. Was mij nog niet opgevallen.

Wim Bouwer | 26-5-2008
Volgens mij is de aanduiding van de plaats onjuist en moet zijn Valkenboslaan kruising Loosduinseweg, op de achtergrond staan woningen waar de Valkenboskade en Valkenboslaan bij elkaar komen. Hier heeft in de jaren 1950 een groothandel in keukenmachines gezeten, later is het de dansschool geworden van Bob van de Lans

erven sleeboom | 11-5-2008
coos,
Dat Distributiekantoor was er in 1948 al niet meer, dus dat kon sowieso al niet de reden zijn voor verbussing in 1958. Voor de rest sluit je verhaal helemaal aan bij het mijne, afgezien van je aanname dat er in 1948 geen belangstelling meer zou zijn geweest voor Scheveningen. Waarom zou die aan de Laan van Meerdervoort groter zijn dan aan de Valkenboslaan en Zuiderparklaan? Op het lange stuk Valkenbosplein-De Sav. Lohmanplein was lijn 14 een verdubbeling van lijn 7. Twee lijnen waren hier echt te veel. De U-vormige route Staatsspoor-Zuiderparklaan was vervoerskundig een onding dat bovendien lijn 1 leegzoog. Een onding werd het nog meer toen buslijn 15 Staatsspoor-Meppelweg ging rijden.
Zoals ook jij terecht stelt, had een verlenging van lijn 14 of 15 als tramlijn van het Soetsdijkseplein naar Morgenstond of Moerwijk nooit rendabel kunnen worden. Dus de gedachte dat dit tramtraject dan het plan-Lehner zou hebben overleefd is heel onwaarschijnlijk.

coos | 11-5-2008
ik herinner me nog levendig de aanrijding die ik op een avond begin jaren '50 zag gebeuren op dit kruispunt van een tramstel van lijn 15 dat precies zoals op de foto optrok naar de brug en volop 'midscheeps' werd geramd door een WSM-bus, die van rechts aankwam over de Loosduinseweg en zowel de motorwagen als de achterwagen uit de rails drukte, van gewonden weet ik niet meer, maar er was erg veel schade aan tram en bus

coos | 11-5-2008
wat betreft de lijnvoering: het begon in de zomer van 1928 met het doortrekken van lijn 14 van het eindpunt Valkenboschplein naar de door lijn 5 verlaten keerlus bij de Loosduinsebrug, en twee jaar later verder over de Zuiderparklaan tot het Soesdijkscheplein; lijn 14 werd midden januari 1943 opgeheven vanwege de vesting Scheveningen en vervangen door de verlegde lijn 1 van de Zuiderparklaan naar het Staatsspoor; toen lijn 1 per 1 mei 1948 weer naar de Frankenslag kon rijden, kwam de oude lijn 14 terug, maar de tijden waren veranderd, er bleek weinig belangstelling voor Scheveningen en lijn 14 werd een maand later al verlegd naar het de Sav.Lohmanplein, en op de Zuiderparklaan vervangen door en nieuwe lijn 15 die dezelfde route reed als de verdwenen lijn 1; het was niet alleen het opheffen van het Distributiekantoor aan de Laan van Meerdervoort, maar vooral het te dure doortrekken naar de nieuwbouw in Morgenstond dat lijn 15 in 1958 werd vervangen door busexploitatie

Hans (Zoef) | 8-5-2008
Het tankstation is wel verplaatst. Dat is zelfs in zijn geheel opgeschoven naar de Valkenboskade. Vroeger, ten tijde van defoto, ging het autoverkeer achter het station om, het midden gedeelte tussen de sporen was nl. onverhard. Later is er een geheel ander tankstation gekomen.

coris | 8-5-2008
Herinner mij dt tankstation in deze vorm niet.wel het nieuwere met het schuine dak-vlakken welke in het midden samen komen .Het station is niet verplaatst ,alleen groter geworden.Let ook eens op de BERLAGE lantaarnpaal op de Valkenboskade.Zelf ruim 30 jaar in de straat achter het station gewoond.
Leike foto.

erven sleeboom | 5-5-2008
Of lijn 14 het dan langer als tramlijn had uitgehouden... ik weet het niet. De lijn had dan toch verlengd moeten worden naar Moerwijk (via Moerweg) of Morgenstond (via Vreeswijkstraat) om levensvatbaar te blijven, en tussen het Soestdijkseplein en die nieuwe wijken bevond zich nu eenmaal het Zuiderpark. Dus een lang traject waar niemand woonde... duur voor een tramverbinding.
Maar het is zeker waar dat de beslissing om lijn 15 Staatsspoor-Zuiderparklaan in het leven te roepen vervoerskundig verkeerd was. Het had er mee te maken dat het kantoor van de naoorlogse voedseldistributie zich bevond op het stuk Groot Hertoginnelaan waar lijn 14 net niet kwam. Toen lijn 15 eenmaal reed werden de bonboekjes afgeschaft en hoefden de bewoners van de omgeving Valkenbos en Zuiderparklaan daar niet meer naar toe...
Ik sluit niet uit dat de verkeerde beslissing van 1948 uiteindelijk heeft geleid tot het verdwijnen van drie tramlijnen: 1, 14 en 15.

AvdH | 5-5-2008
Een schitterende foto van tramlijn 15. De 800 serie was inderdaad de laatste maanden voor opheffing op deze tramlijn te bewonderen. Het was een onmogelijke route via een omweg (Groot Hertoginnelaan) naar de Kneuterdijk en het Staatsspoor. Als tramlijn 14 hier nog had gereden, wat voor WOII ook het geval was voor zover ik weet, had deze tramlijn het zeker langer uitgehouden en wellicht het plan Lehner overleefd.

Haagse_Meester | 5-5-2008
Hola! Nu herken ik t pas! De woningen op de achtergrond bestaan nog steeds. Tot voor kort had ik er 35 jaar lang familie in de buurt wonen (Valkenboskade) maar die zijn inmiddels verhuisd of overleden... Ook het tankstation bestaat nog, zij het opgeschoven naar het water en wat groter dan op dit plaatje. Anno nu kruist lijn 2 vlak voor de 821 langs.

coos | 4-5-2008
van sept.1906 t/m april 1928 lag hier vóórdat het tankstation er was 10 jaar lang het eindpunt/keerlus van lijn 5, daarna 12 jaar dat van lijn 14 t/m juni 1930, het was hier het einde van de bebouwde wereld, maar Rustenburg/Escamp is al weer 80 jaar oud !

coos | 4-5-2008
vanaf 1955 reden er (ook) 800-en op lijn 15, ik zat er dagelijks in naar school, ik vond het maar niks, deze trams hoorden volgens mijn gevoel van toen op de lijnen 8, 9 en 11

Wim van Es | 4-5-2008
De foto is volgens mij bijna zeker gemaakt in april 1958, vlak voordat de lijn werd opgeheven.

roel glas | 4-5-2008
leuke herrinnerings foto jammer dat het jaartal er niet bij vermeld is.

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    3929


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 12 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!