Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 10-12-2018, 00:18 uur.

   
       
 

 
   
Den Haag, Spitsuur Laan van Meerdervoort
WANNEER is deze foto genomen?
Al meerdere keren heb ik de foto Valkenboskade Laan van Meerdervoort - spitsuur Laan van Meerdervoort bekeken. Ik meen mijzelf daarop te herkennen (het 'meisje' helemaal vooraan links op de fiets, hoewel rechts fietsend), maar om daar zekerder over te zijn zou ik graag willen weten van wanneer de foto is. Is dit bekend of te achterhalen? Mijn dank alvast voor de moeite.
Met vriendelijke groeten, Hannie Wortman.Ansichtkaart uit de collectie van dhr. Kesberans smit | 30-9-2018
Ik zat halverwege de jaren 50 boven de gruyter op balletles

Jaap Gerbrands | 16-8-2015
Hallo Hannie,

Spijtig dat je nooit gereageert hebt oo mijn berichtje. Niet zo erg hoor, maar zou wel leuk geweest zijn.

Groetjes en geniet jouw leven.

Jaap Gerbrands.

Robert van Kesteren | 17-1-2011
Gegroet meneer v.d. Born,
Auto Italia bestaat nog maar zit elders in Hoofddorp. Ik kocht er uitlaten voor mijn Fiatten 1100(1963) en 600 en zette ze er zelf onder. Ik kan dat nu niet meer. De kwaliteit was slecht, maar Italia verkocht ook plakpleisers met alappen van Holts om je uitlaat dicht te maken. Moet je nu flikken met die APK etc.
Soms hadden zij mooie bouwdozen schaal 1 :24 van een Fiat 125 sport of een ander model Italiaan.
Vriendelijke groeten, Robert van Kesteren.

Fred S. | 31-3-2010
Zoals reeds in Juli 2008 werd opgemerkt: De foto werd twijfelloos op de hoek Laan van Meerdervoort/Waldeck Pyrmontkade gemaakt.

Hans (Zoef) | 31-3-2010
@ Borgdorff, dat pand waar Lissone Lindeman zat was op de hoek van de Laan van Meerdervoort en de Beeklaan net voor het Valkenbosplein. Vanaf die hoek is de foto gemaakt van die klapper met de lijnen 3 en 15.

Cor van den Born, Nieuw Vennep | 30-3-2010
In dat hoekpand zat begin 1960 (en eerder?) Auto Italia. Auto-onderdelen en namaak (Italiaanse) uitlaten. Voor mijn Kever heb ik daar een paar keer uitlaten gehaald. Goedkoop, maar ze gingen niet zo lang mee als de originele VW-uitlaten. Auto Italia is later verhuisd naar zijstraat (Lange Lombardstraat?) Prinsegracht naast het Kantongerecht.

D.A. Borgdorff | 30-3-2010
Ik dacht ook dat die DE Gruyter-zaak later verbouwd was tot een reisbureau van *Lissone Lindeman* waar de HTM haar internationale reizen boekte dAb

erven sleeboom | 30-3-2010
geert koger | 13-7-2008
De mevrouw met de tas is een viervoeter.


Inderdaad zeg. Dat is lachen.

coos | 30-3-2010
Jaap: dan weet jij misschien ook nog dat naast de Gruyter op de LvM een opticien zat, die in de eerste jaren vijftig een kartonnen hand met draad op de winkelruit had, die als je er zelf van buitenaf je eigen hand tegen aan legde iets aan het bewegen zette. Misschien weet jij wat dat iets was.

Jaap Gerbrands | 25-3-2010
Hallo Hannie,

Ik moest als klein jongetje van 7 hier bij de Gruyter (Oranje kassabonnetjes) altijd bootschappen doen. Aan de overkant van de Gruyter was Simon de Wit (Melkkoetjes). Aan de andere overkant van de Gruyter was een Chemische Wasserij of Stomerij en schuin aan de overkant van de Gruyter, ons favoriete snoepwinkeltje. Kan nog wel zo even doorgaan want daar liggen heel veel jeugdherinneringen.......

Kortom wij woonden in de Perponcherstraat # 126 tussen het Koningsplein en de Laan van Meerdervoort. Mijn moeder dreef daar Pension met de nam Enmaja. Als je belang stelt e mail dan gerust.

Met hartelijke groeten,

Jaap Gerbrands
jggpost@gmail.com

Fer Mhlmann | 18-7-2008
Hannie:
Geboren in Den Haag in 1940 en er vertrokken in 1970 naar het goede Belgenland (met mijn mijn werk in Eindhoven), hou ik toch een vinger aan de pols hoe de stad, met het voor mij, zeker in mijn jeugd, boeiende tramvervoer, evolueert. Mijn Haagse familie is overleden of ook naar elders vertrokken, dus de stad weer eens bezoeken komt er nauwelijks nog van.
Het zal inmiddels duidelijk zijn: ik ben of was geen HTM-personeelslid.
Vr. gr.

Hannie Wortman | 17-7-2008
Beste mensen, trambestuurders (allemaal?) Wat leuk dat zoveel naar een antwoord op m'n vraag zochten. Maar helaas, als het echt mei 1952 moet zijn dan ben ik het niet. Ik was toen nog net geen 10 jr. en daar ziet de foto toch niet naar uit. Ik denk zelf aan iets van 1958/59/60. Toen heb ik een tijdje op de MMS aan de Doornstraat gezeten en fietste, ja ook op zaterdag, naar ons huis in de Medemblikstraat. En dan kan je heel goed over deze kruising komen. Ik blijf toch nog maar even denken dat ik het ben-vind zelfs dat het steeds meer lijkt- en vind dit wel zo leuk. Jullie website vond ik trouwens via
'Bieslog' van Wim de Bie. Ook zo'n geheide oud-hagenaar (ikzelf van 1942-1967). Hartelijk bedankt allemaal. Groeten van Hannie Wortman.

wil leebeek | 17-7-2008
De balconreclame is: Niemeijer Sterling Shag. Deze borden werden omstreeks mei
1951 successievelijk aangebracht.
Niemeijer verdween ca 31 maart 1952 van de balcons om plaats te maken voor
de borden "Sta op Sterling".
Vanaf 29 juli 1952 verdwenen deze balconreclames om plaats te maken voor Roxy
Soms werd wel eens een wagen vergeten zodat deze nog wat langer met een
"afgeschreven"bord reed.

coos | 17-7-2008
Ombouwers op lijn 3 en 12 filmden atijd Markens(ch)eplein, nooit heb ik Duivelandsestraat gezien, kwam ook op de films niet voor, dat heeft wel op de koersborden van de 250-ers van lijn 10 gestaan toen die nog naar Duindorp reed via de Willem de Zwijgerlaan

Jan Roelf | 15-7-2008
Laan van Meerdervoort/Waldeck Pyrmontkade is duidelijk. Een goed middel om te dateren zijn de reclames op de trams. De bekende blauw-witte Roxy-reclame zat er volgens mij van 1951-1961 op dus is deze foto van daarvoor: toen zat Van Nelle er op: dat zou kunnen, hoewel niet helemaal duidelijk. Auto's ontbreken helaas want helpen ook goed bij de datering. Vanwege voor die tijd moderne (!!) fietsen en kleding gok ik op 1950. Dat zou wel betekenen dat er Duivelandsestraat op de koersrol zou moeten staan. (zie het overzicht elders op de site) Maar dat is niet te zien. Dus...het blijft een beetje gokken.

john | 15-7-2008
het water langs de kon.Emma kade- Waldeckpyrmontkade is echt in 1959 gedempt. niet eerder en ook niet later.

European | 15-7-2008
Het water langs De Kon. Emmakade en Waldeck Pyrmontkade is in "56 of "57 gedempt. Als 6 en 7 jarig knulletje ging ik met lijn 10 naar school en in de periode is de gracht gedempt.

coos | 14-7-2008
het jongetje met de step staat op de brug over de Afzanderijvaart, ook te zien aan de lichte bolling van de LvM, deze vaart is gedempt in nov.'53, lijn 10 rijdt in beide richtingen over de Waldeck Pyrmontkade, ter plaatste liggen er dan nog de afbuigende bogen van de vroegere lijn 7, de tram van lijn 3 staat aan een korte vluchtheuvel/halte ter lengte van n tramstel, de zon staat pal zuid, het is dus even na twaalf uur en dus zaterdagmiddagspitsuur; wat dit punt mij dierbaar maakt is de winkel van de opticien naast de Gruyter, met in de etalage hoog links aan het raam een aparaat dat de windrichting weergaf, en nog iets ......

erven sleeboom | 14-7-2008
En?
Hannie Wortman?
Klopt 't?
Kun jij dat zijn, op die fiets?

John | 13-7-2008
Het kan naar mijn inzicht bijna niet anders als in mei 1952 geweest zijn, op het gemeentearchief heb ik wat nagekeken, vind daar 2 andere fotos op de Laan van Meerdervoort, 1 op de hoek met de Reinkenstraat en de ander op de hoek van de Merlenstraat, beide zijn op de zelfde manier gefotografeerd als deze ansichtkaart hierboven, beide met vele fietser en beide fotos richting koningin Emmakade, ik vermoed dat deze 2 fotos op het gemeentearchief en deze ansichtkaart door de eenzelfde fotograaf genomen is. de bomen die men hierboven nog op de foto zien staan zijn in 1953 verdwenen met de toenmalige verbreding van de Laan van meerdervoort.

geert koger | 13-7-2008
Zaterdagspitsuur, iedereen naar huis aan het einde van de ochtend. Het jongetje met de step komt net uit school. Ontwaar ik achter hem het voorwiel van een Solex? De mevrouw met de tas is een viervoeter.
Zulke grote drommen fietsers zie je vaak op foto's uit de periode tot ongeveer 1955. Daarna kreeg het gemotoriseerde verkeer de overhand.

Coenraad | 13-7-2008
Inderdaad Wim. In de vijftiger jaren was er nog geen vrije zaterdag. Op zaterdagmiddag kon heel Nederland pas weekend gaan vieren.
Leuk zomerzoekplaatje. Ik ben bij mijn speurtocht foto's tegengekomen van de installatie verkeerslichten op die kruising in september 1947 en het uniform van die verkeersagent kom je in het HGA tegen vanaf 1952. Verder kan ik niks opmaken van de datering van die ansichtkaart. Begin vijftiger jaren, dus.

Hans (Zoef) | 13-7-2008
Even een foutje recht zetten, vanaf de Kon. Emmakade kijk je in de richting van de Zoutmanstraat, maar dat doet aan de locatie niets af.

Wim van Es | 13-7-2008
Dit is inderdaad de kruising Laan van Meerdervoort Waldeck Pyrmontkade, zie deze foto uit het archief van HTM.

- In augustus 1956 stonden de bomen op de Laan van Meerdervoort er niet meer.
- Op de richtingfilm kan inderdaad ook Markenseplein staan. Dus is het voor 1-12-1955.
- De Gruyter is pas in de jaren 60 ten onder gegaan, dat biedt geen houvast.
- De kleding op de foto is ook van begin jaren 50.

We zien dus ombouwer 32 van lijn 3 op de Laan van Meerdervoort t.h.v. de Waldeck Pyrmontkade richting Markenseplein, hoogst waarschijnlijk in de zomer van 1954 of 1955 mei 1952.

Aan de schaduw te zien is de foto genomen aan het einde van de ochtend. Wel vreemd, zoveel fietsers richting stad uit om die tijd. Misschien is het een gezelschap of het is zaterdag en heeft men s ochtends gewerkt.

Jan Correlje | 13-7-2008
heb een foutje gemaakt;
de stalen pennen zie je op foto 0.41489 (zonder bomen) op de eerder genoemde foto's zie L.vM met bomen en de gelijkenis met ge gevels fragmeneten

Jan

Jan Correlje | 13-7-2008
Dit is kruising L.v.Meerdervoort / Waldeck Pyrmontkade waar de tram richting Statenlaan gaat. Op de witte gevelband, waar de naam "De Gruyter-10% korting" op staat zit aan de bovenzijde over de gehele lengte wit geverfde gebogen stalen pennen. Waarschijnlijk inbraak beveiliging? Deze ziten er nu nog. Op de foto in het Gem. Archief met nr 0.41557.01 uit 1930 kun je zie zien toen stonden er ook nog bomen op de LvM. Op foto 5.04992.01(uit 1935) kun je dezefde panden zien let hier op de gevels ook gelijk aan deze foto. Volgens mij geen twijfel mogelijk

Haagse_Meester | 13-7-2008
Ik denk dat:

# Paul (en Hans) de locatie goed heeft, er is nog vaag een zwarte streep te zien v/d rijdraad op de kruisende weg en de Valkenboskade was ook toen nog niet zo druk dat het de aanwezigheid van een diender rechtvaardigde.
# Fer op t goede spoor is mbt de reclames, maar dan denk ik dat de reclamezuil wat meer aanwijzingen kan bieden dan het bord op de tram (want die zaten er langere tijd op).

Wellicht kan ook een modekenner licht op de zaak werpen, zeker omdat damesmode sterk verschilde per jaar ;) Overigens bedenk ik me dat "Kindertram" helemaal niet kan, want deze foto is gemaakt in de ochtendspits (zie de schaduwen) en zover ik weet reden de kindertrams alleen vr de avondspits. De bekende winkel van De Gruijter en het pand waar het in zit (bestaat nog), wat zijn daar de bijzonderheden van? (maw: wanneer is de winkel geopend, gesloten en zijn er uiterlijke wijzigingen doorgevoerd, zo ja: wanneer?)

Fer Mhlmann | 13-7-2008
Kunnen de reclame's op de tram en de reclamezuil nog voor een nauwkerige datering zorgen? Op de originele foto misschien beter te zien dan hier.

Hans (Zoef) | 13-7-2008
De foto is genomen vanaf de Koningin Emmakade voor de brug richting Conradkade. We zien hier het pand op de hoek Waldeck Pyrmontkade. Hier was ten tijde van de foto nog water. Ik ben ook op het HGA aan het zoeken geweest, maar ben er nog niet uit.

paul van der voort | 13-7-2008
Na het vergelijken van deze foto met foto's in het gemeente archief blijkt dit niet de kruising Laan van meerdervoort/Valkenboskade maar de kruising Laan van meerdervoort/Waldeck Pyrmontkade te zijn en hij moet voor augustus 1956 genomen zijn want op een foto in het archief van die datum staan de bomen in het midden van de Laan van meerdervoort er niet meer.

Coenraad | 12-7-2008
Ik ben eens gaan snuffelen bij het Gemeentearchief. Maar daar kom ik niet helemaal uit. Deze opname lijkt op enkele foto's die fotograaf Willy Schuurman heeft gemaakt van verkeer op het kruispunt Laan van Meerdervoort/Waldeck Pyrmontkade. Ze zijn gedateerd 'ca. 1950'. Alleen ... die grote bomen staan er dan niet meer op. Bij jongere foto's staan er jonge boompjes op de LvM.
Ik hou het op 1950.

erven sleeboom | 12-7-2008
Leuk als je jezelf herkent op een ansichtkaart. Degelijke damesfiets, mooi tijdsbeeld. Fietste je samen met n van die heren? Kan ook een aanwijzing zijn.

MARKENSEPL. of KWARTELLAAN is ongeveer even breed, maar zomer 1956-57-58 ljkt me niet verkeerd.

Haagse_Meester | 12-7-2008
Het wagennummer is iig 32. De tekst in de richtingfilm is te kort voor Kwartellaan, dus moet het wel het Markenseplein zijn. Andere mogelijkheid is 'Kindertram', maar ik weet niet of dat ook op de richtingfilms te vinden was.

Wim van Es | 12-7-2008
Op de uitvergroting zien we ombouwer 32 (uit dienst 24-9-1958) of 52 (uit dienst 31-3-1959) van lijn 3 richting Markenseplein of Kwartellaan.
Omdat er net na het midden van de richtingfilm een paar hoge letters lijken te staan denk ik dat daar Kwartellaan staat. Tot 1-12-1955 reed lijn 3 naar het Markenseplein, daarna naar de Kwartellaan.

De foto zou dan genomen zijn in de zomer van 1956, 57 of 58. Heb ik het bij het goede eind

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    8410


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 5 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!