Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 14-12-2017, 20:33 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      Paardentrams voor de Oude Kerk in Scheveningen
bijdrage van Peter Koumans
Hele oude vervolgfoto's en een raadselfoto

Een tijdje terug kreeg ik van een vriend een paar foto's om te verbeteren. Daarbij was een foto van een paardentram in Scheveningen (foto A). Ik dacht dat het een bekende foto was, die ook in het boek van Donselaar voorkomt. Bij nadere beschouwing is het een foto die er vlak voor of vlak daarna is gemaakt. In de website van het archief van de gemeente Den Haag komt die (van Donselaar) ook voor (foto B). Duidelijk is te zien dat op foto A er maar één persoon staat op de imperiaalverdieping en op foto B twee, verder zijn op B ook kinderen zichtbaar achter de paarden. Ik denk dat foto A eerder is gemaakt en pas op foto B alle VIP’s de goede plaats hadden ingenomen. Het lijkt wel of tussen beide foto's niet meer dan enkele minuten tijdsverschil is. Dat is wel heel bijzonder omdat de foto's in 1864 zijn genomen. In die tijd waren fototoestellen heel primitief en werkten met verwisselbare glasplaten en dat waren waarschijnlijk niet eens droge platen.

Op de site van het Haags Gemeentearchief vond ik ook een mij onbekende foto van een open paardentramrijtuig die op dezelfde plaats en misschien op dezelfde dag is gemaakt (foto C). Volgens de opgave zou dit rijtuig 5 moeten zijn. Maar volgens van Donselaar en Dijkers was rijtuig 5 een dicht eerste klas rijtuig. Er zou een open rijtuig 8 geweest zijn waarvan men zo goed als niets weet en ook geen afbeelding heeft. Ik denk dat de niet zo beste (stereo!!) foto C rijtuig 8 zou kunnen zijn!

Peter Koumansfoto Afoto Bfoto C

Onderstaande foto komt uit het archief van HTM. Ook op dezelfde plaats en in ieder geval dezelfde periode.

Wim van Esfoto D
van derv Zwan | 14-2-2009
In het digitale tijdperk is een mannetje meer of minder eenvoudig De hele beschouwing van vermoedens is dus zonder waarde.

FransW | 10-8-2008
Ik vermoed dat de foto's A en B (en wellicht ook foto C) gemaakt zijn op donderdag 23 juni 1864. Op die datum werd de paardetramlijn namelijk officieel geopend in aanwezigheid van de aandeelhouders, de directie en genodigden. Grappig is dat het Haags gemeentebestuur, alhoewel ook uitgenodigd, verstek liet gaan bij de officiële opening. Men wilde zich neutraal opstellen jegens de komst van de paardetram, dit om de huurkoetsiers zich niet in het harnas te jagen. De huurkoetsiers en de stalhouders waren in die tijd kennelijk een machtige bedrijfstak van vervoer.
Pas op zaterdag 25 juni 1864 werd de dienst voor het publiek geopend. Het kan heel goed zijn dat foto D op die datum is gemaakt.

FransW | 10-8-2008
Op foto's A en B zien wij hier een imperiaalrijtuig van de toenmalige Dutch Tramway Company (DTC), gefotografeerd kort na opening van de tramlijn. Dit rijtuig was uitsluitend tweede klasse ingericht en bood zitplaats aan 20 passagiers binnen in en aan 18 bovenop. De uiterst kleine balcons konden, behalve de koetsier of conducteur, ieder nog 2 staande reizigers bergen. 'foto A' en 'foto 0.36708' van HGA (oftewel 'foto B') zijn niet exact hetzelfde aan elkaar. De ene is ook geen bewerking van de ander. Als je goed kijkt naar beide foto's en je vergelijkt de stand van de gezichten van de personen die op beide foto's staan afgebeeld, kom je tot de conclusie dat beide opnamen achter elkaar zijn gemaakt. Sommige personen hebben op beide foto's dezelfde pose, anderen staan toch weer net iets anders. Bijvoorbeeld de man achterop de tram, die zich aan de trapleuning vasthoudt. Kijk naar zijn rechterarm. Dan de groep jongedames links op beide foto's. Op 'foto A' zie je een meisje in een ruitjesjurk (helemaal links!) kijken naar de tram. Op 'foto B' kijkt dat meisje over haar schouder naar rechts naar het kleine meisje dat rechts naast de betonnen paal staat.
Dan de twee mannen die naast de twee witte paarden staan. De linker man in licht kostuum kijkt op 'foto A' naar de fotograaf. Op 'foto B' kijkt die man niet naar de fotograaf maar meer voor zich uit.
Op 'foto B' zien we ook mensen staan achter de paarden, zij staan met hun rug tegen de zijgevel van de kerk. Op 'foto A' ontbreken die personen. Maar op 'foto A' staan ook mensen die op 'foto B' niet voorkomen. Beide foto's zouden dan bewerkt moeten zijn om dit resultaat te verkrijgen.
Nog een verschil: onder één van de ramen van de tram staat het woord 'Tweede'. Op 'foto A' zit in de tram een dame, ter hoogte van dat raam. Zij heeft kennelijk nog niet in de gaten dat er buiten een fotograaf staat. Op 'foto B' zien wij diezelfde vrouw nu naar buiten kijken. De conclusie van Peter Koumans is juist. Ik kom tot de conclusie dat 'foto A' iets eerder is gemaakt dan 'foto B'. We zien op foto A' ook een man met hoge hoed staan, boven aan de trap geheel links. Diezelfde man staat op 'foto B' bovenop het imperiaal. Hij staat links van de man die op beide foto's ook op het imperiaal staat en zijn hand te rusten heeft gelegd op de knop van zijn wandelstok.
'foto C' kan ik helaas niet goed bekijken, daar zijn de plaatjes mij te klein voor.

Hans (Zoef) | 10-8-2008
Als foto A een officiele statiefoto is, dan kan hij bewerkt zijn. Vroeger waren de fotografen ware kunstenaars in het wegwerken en bij tekenen van bepaalde details. Daar heb ik weleens een voorbeeld van gezien op één van de zoekplaatjes sites. De vlaggen exact dezelfde vorm en stand, wat bij 2 verschillende foto's onmogelijk is. De gepubliceerde foto was verder in vele opzichten totaal anders dan het origineel. Dit is trouwens een leuk plaatje voor zoek de verschillen. Ook op de site van het HGA staat een foto van het Noordeinde bij de Hoogstraat die niet overeen komt met de situatie.
Als je kritisch kijkt dan zie je dat er verschil zit in de lichtval en de schaduwen. Ook zo'n voorbeeld van een voor die tijd uitstekende montage.

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    5661


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>