Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 17-12-2017, 13:59 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      Eerste railspuitwagen (?)
foto uit de collectie van Jan Mewissen
Op de achterzijde staan drie namen, waarschijnlijk van de mannen op de foto.Detail van de foto: Is dit wel een railspuitwagen?

JWB | 14-2-2010
Dit is wel zeker een lasinstallatie. Soms werden deze omvormers gevoed vanuit de bovenleidingsspanning om zodoende vanuit de 600 V een laagspanning (ca 30 Volt) te krijgen. Dat kun je met gelijkstroom niet door middel van een trafo voor elkaar krijgen (tegnwoordig wel met een inverter).

gina van toor-winterkampmij | 13-2-2010
Volgens mij was mijn vader wim winterkamp de eerstechauffeur van een railspuitwagen in 1961. daarvoor werd de rails handmatig schoongemaakt. dat beroep heette toen officeel raileur. we woonden toen in een huis van de H.T.M. aan de harstenhoekstraat 12. Als het goed is heb ik nog foto"s van mijn vader

JWB | 30-8-2008
Elektrisch lassen met beklede elektrodes zoals op deze foto gebeurt nog steeds door het maken van een kortsluiting met behulp van laagspanning (pakweg 10-50 volt) bij een hoge stroom (circa 30 - 300 ampere). Er ontstaat dan een vlamboog waarin de temperatuur zeer hoog is. Elektrisch lassen werd in de jaren '20 populair vandaar dat we pas na die tijd volledig elektrisch gelaste wagons en loks zagen. Daarvoor was het allemaal klinknagelwerk. Ik heb een bedrijf in lastechniek vandaar ook mijn interesse. Overigens werden rond 1900 al spoorstaven (tramrails) "gepuntlast" mbv een omvormer die 25.000 ampere leverde. Gewoon de rails een minuutje tegen elkaar houden en ze smelten aan elkaar vast !

A vt ve | 29-8-2008
laswagen de generator staat achter op om zeer hoge stroom beschikbaar te maken'. in die tijd nog geen trafo er werd met pure korstsluiting gelast.

Haagse_Meester | 29-8-2008
Correct, dit is een ongenummerde laslorrie. Dit plaatje is ook te vinden in het boek van Blok, blz 223. Edoch, in genoemd boek staat de bron als "verzameling J. Blok", dus ik vermoed dat er meerdere exemplaren in omloop zijn of het heeft van eigenaar gewisseld.

Hans (Zoef) | 29-8-2008
Dit is een laswagen, het detail is duidelijk een omvormer en die meters vijn een volt en een amp. meter. Het geheel is nog afneembaar ook, en kan op de rails gezet worden. Overigens een leuk plaatje.

JWB | 29-8-2008
Lijkt mij eerder een laswagen.

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    1241


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>