Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 10-12-2018, 11:56 uur.

   
       
 

 
   
HTO, tehuis voor mannen - Rijswijkseweg
uit de collectie van Marnix Zoetemeijer
Hans Walters | 15-9-2017
Als je met iemand in contact wilt komen, kan je het beste op deze manier je e-mailadres achterlaten, dus geen apestaartje maar (at)

Mijn adres:

denhaag(at)t-online.de

Wanda Winkel | 1-5-2017
Willem van M
Ik zou graag met u in contact komen ik ben een dochter van 1 van de dames van,van den Berg.
Kunt u mij wat informatie geven?
wxndx28@gmail.com

Hans Walters | 10-4-2017
Beste Iris de Ruiter, dan moet je wel je emailadres achterlaten, hoe wil je anders in contact komen met iemand !

Iris de Ruiter | 1-3-2017
Is er hier iemand die mij in contact kan brengen met iemand die in het HTO gewoond heeft? Ik ben namelijk bezig met een reisgids van Molenwijk aan de hand van persoonlijke verhalen. Ik zou graag uit de eerste hand verhalen horen.
Anders maak ik graag gebruik van jullie herinneringen die hieronder staan om een verhaaltje over het HTO te schrijven.
Ik lees graag of iemand mij verder kan helpen.

peter derksen | 21-2-2017
zelf heb ik van1952 tot1976 in de schlegelstraat gewoond en kom hier veel bekende namen tegen,zoals pak de melk boer

Trudy wichgers | 21-1-2017
Ik ben trudy wichgers 1954 ik woonde in de middenstraat wie kent mij nog?

wfjj panneman | 11-1-2017
wil je iets mailen ares

pannemanwim@gmail.com

wfjj panneman | 11-1-2017
leuk al deze verhalen zelf jaren in de lyonnetstraat gewoond

Hans Walters | 10-10-2016
Het is teleurstellend dat de reacties hier steeds minder worden, we moeten ervoor zorgen dat deze site meer bekendheid krijgt, zodat we weer meer leuke berichtjes krijgen. Er zijn (nog) genoeg mensen die zeker wat zouden willen schrijven.
Ook is het jammer dat men niet direct reageren kan op sommige vragen, daardoor raken interessante verhalen of vragen in de vergetelheid.
Vermeld vaker jullie emailadres.

Zegt het voort a.u.b. !

Jilles de Zeeuw | 3-10-2016
Ik woon na enige andere adressen nu in 2016 weer in de Lyonnetstraat. Alleen niet meer op 95. Leuk om deze verhalen te lezen. Yvonne van den Heuvel en familie kan ik me nog goed herinneren. foduson@gmail.com

Kees de Ridder | 26-6-2016
Mijnheer Dijkstra,

Ik heb wel belangstelling, aar uw E-mailadres werkt blijkbaar niet meer!

Erik Dijkstra | 17-5-2016
Mijn vader Jaap Dijkstra uit Bergum zat rond 1954 in het Tehuis voor Mannen. Hij werkte toen als jongeman bij de Girodienst. Ik heb nog veel groepsfoto`s uit die periode. Wie hier belangstelling voor heeft kan me mailen via erik.ferline@gmail.com.

Groeten,
Erik Dijkstra

Kees | 10-12-2015
Mijn ouders hadden van 1938 tot 1946 een cafe op de hoek van Elboogstraat en Cromvlietplein. Mijn vrienden waren Frans Kokkelkoren, Jaap Quispel, Rinus van Rijswijk, de meisjes waren Corrie, Nel en nog andere.

Ruud Poortier | 2-11-2015
Voor alle Lyonnet- en Lamarckstraatbewoners: kijk eens op www.kerkindenhaag.nl (2 nov. 2015). Je vindt daar een leuk artikel over oud-melkboer Cees Pak met een mooie foto erbij.

@ J. Amerlan, vader Cees was een klasgenoot, we waren niet echt vrienden. Veel persoonlijks kan ik dan ook niet vertellen, ik heb wel enkele klassenfoto`s. Neem contact op met de webmaster (zie balk boven) als je die wilt hebben, hij heeft mijn mailadres.

chris wentink | 31-10-2015
ik ben opgegroeid in de lyonnetstraat 9

beneden hadden we een bloemenpakhuis

haha veel bekende namen

j amerlan | 30-10-2015
Hallo ik dacht google eens de naam van mij overleden pa (cees amerlan) en voila ruud portier vermeld zijn naam.
Is er iemand die nog wat kan vertellen over hem????
Helaas weet ik weinig over zijn jeugd

Hans Walters | 2-9-2015
Hallo Els,

Ik vergat te zeggen, dat ik bij mijn laatste bezoek in Nederland (augustus 2015) samen met mijn zus Hanneke uit Zoetermeer Mevr. van Ruitenburg bezocht heb op de hoek van de Lyonnet en Lamarckstraat. Ze is ondertussen 95 en ongelooflijk fit zowel fysiek als psychisch.
De melkboer Pak heb ik helaas niet aangetroffen op die dag.
Ook waren we op ons oude woonadres, waar mijn moeder nog heel lang gewoond heeft en het is een heel vreemde gewaarwording als je na 45 jaar ergens naar binnen mag komen waar je je hele jeugd hebt doorgebracht.

Hans Walters | 2-9-2015
@ Els en Ruud,
Mochten jullie nog eens kijken hier, graag toch nog een reactie op mijn aangegeven emailadres.
Leuk om te lezen dat de melkboer v.d. Burgh nog leeft, zijn dochter Mappie heeft lang hier bij mij in de buurt gewoond en dat is toch bijzonder want ik woon 750 km verderop
De namen die jij noemde Ruud zeggen mij niet alleen wat, ik heb zelfs met allen nog contact tot heden.
Ook vind ik hartstikke leuk, dat er eindelijk iemand Baron Sloet nog kende, want dat was echt heel apart, een echte baron in het HTO te mogen leren kennen.
Misschien is het toch mogelijk eens een soort reunie te organiseren, dus als jullie ook zo erover denken, graag een mailtje aan: denhaag@t-online.de

groet van Hans.

J.Cornelder | 25-8-2015
de puch van de heer Kokshoorn ( idd bouwjaar 1963) kreeg ik van mn pa die toendertijd bij de firma Kokshoorn werkte.....ik woonde toen in de spilstraat...en ging ook naar het badhuis van de H.T.O (er werd toen ook wel gesproken van het H aags T ehuis van O nbehuisden....ik was erg trots op de puch....weet zelfs het verzekeringsplaatje nog QHN 365...daarna ging ik motorrijden (wat ik nog steeds doe) ...de sigarenzaak aan de rijswijkseweg was van Wanders....er tegenover was een winkel met chocola dacht ik.....daarnaast de kapper en daarnaast de dokter (vd Veen...later dr So) en daarnaast weer op de hoek (tegenover het HTO) een ijzerwarenwinkeltje)...ons gezin telde drie jongens en drie meisjes...ik was/ben de oudste ervan...ik kan me Klaas van den berg uit de straat nog herrinneren.....ook Sjeffie en henk Wanders en Gerard Kwetsie uit die tijd

Rob Marks | 18-8-2015
Wat vind ik dit leuk praatje over het HTO. Ik vind het mooi dat de naam van Baron Sloet van Everloo werd genoemd door Hans Walters, mijn moeder deed voor enkele mannen uit het HTO de was waaronder die van de Baron een heel aardige man. Mijn tante werkte daar als schoonmaakster en wij woonde zelf in de Deimanstraat. In alle verhalen die ik heb gelezen kom ik ook bekende namen tegen zoals van Willem Baxs die bij Flamingo`s zat zijn vader was de grote kracht achter de handbal vereniging Turnlust en was weer een vriend en collega van mijn vader ze waren allebei chauffeur bij de luchtmacht. In 1968 ben ik verhuist naar Den Helder waar ik tot mijn Pensioen bij de marine heb gediend.

Els Paridon | 5-8-2015
Hallo Ruud,
De namen die jij noemde, ken ik niet. Behalve melkboer Pak natuurlijk. Jammer dat al die buurtwinkeltjes van vroeger het niet meer konden redden, toen de supermarkten verschenen. Ik ben geboren in 1953, dus ook in die tijd die jij noemde; begin vijftiger jaren. Het is jammer dat die tijd over is, maar dat zal mijn opa ook wel gezegd hebben toen hij zo oud was, als ik nu....... De "vooruitgang" houd je niet tegen... maar toch vond ik het vroeger gezelliger dan nu.
Groetjes van Els

Ruud Poortier | 3-8-2015
@ Els, Hans
Melkboer Pak had een dochter Elly en twee zoons, van wie er één Tom heet.
Er tegenover, volgens mij beneden, woonde de familie Van der Kooij, met zoons Peter en Martin. Peter was een schoolvriend. Er boven heeft vrij kort een familie Vlaardingerbroek gewoond, met dochter Marian en zoons Paul en Alex. De huisnummers weet ik niet meer.
In de Lyonnetstraat woonde een andere klasgenoot van ons, Kees Amerlan. Allen geboren 1950/1955.

Els Paridon | 3-8-2015
Hallo Hans,
Nee, verder kan ik me niets herinneren van de mensen in de Lamarckstraat. Zoals ik al eerder schreef, heb ik mijn kinderjaren op nummer 94 doorgebracht in de Lyonnetstraat en ken ik op die hoogte van de straat veel mensen.Toen we naar nummer 131 verhuisden, was ik al 19 jaar en ging snel het huis uit en op die leeftijd `speel` je ook niet meer buiten natuurlijk! Ja, Ruitenburg, dat was die kruidenierszaak op de hoek van de Lyonnet-en Lamarckstraat! Je schreef dat de heer Pak ook nog leefde! Melkboer v/d Burg leeft ook nog; zou dat inhouden dat melkboer een gezond beroep is?! Grapje! Het ja je goed!

Hans Walters | 20-7-2015
Hallo Els,
Even nog een reactie op jouw berichtje van 11 juni j.l. ik was even dit adres kwijt, daarom duurde het zo lang.
Ik woonde dus in de Lamarckstraat en de andere melkboer Pak leeft nog steeds, en daar precies tegenover woonde de Fam. du Chatenier op 53, ik heb nog met Hans in dezelfde klas gezeten.
De schoenmaker heette Hoedt en zijn zoon speelde bij ADO en daar tegenover was een levensmiddelenzaak Ruitenburg, kan je die nog herinneren?
Tegenover v.d.Burgh op de hoek van de Laakkade was een sigarettenzaak.
Misschien ken ik je nog wel als ik een jeugdfoto zou zien, ik heb daar van 1954 - 1972 gewoond en mijn moeder tot 2002.
Mocht je willen reageren, dan kan dat naar: denhaag@t-online.de
Lijkt me wel heel leuk na zoveel jaar.

groetjes van Hans

R. Bakker | 8-7-2015
Wat leuk om die verhalen te lezen..veel zijn voor mijn tijd ..ik ben geboren in 1956 op de Trekweg waar toen mijn oma woonde ..weet nog dat je op de vliet keek en het een behoorlijk groot huis was met een enorm trappenhuis ..
Mijn opa heeft in de HTO gewoond na zijn scheiding op een piepklein kamertje ..éérst aan de achterkant en later aan de voorkank met uitzicht op de laakbrug ..zelf nooit op zn kamer geweest ..maar mijn moeder wel ..al moest je dat wel melden ,aan de portier ..want dames op de kamer ..dat mocht toen niet !
Weet nog het lopende buffet in de HTO waar je flesjes ananas mocht kopen van mij opa ..ook hebben wij er wel eens gegeten ( Gestoomd ) ik weet dat nog ..ook was er een ruimte met diversen biljarttafels ..en aan de voorkant een ruimte met een piano ..
En zat er in mijn herrinnering nu een grote draaideur als hoofdingang ?

Toen mijn opa ( toen al op leeftijd ) hulpbehoevend begon te worden ,moest hij daar weg ..

en de molen dat weet ik ook nog .. die noemde wij altijd de molen van oma ..omdat je dan wist dat het niet zo ver meer was als je daar na toe ging !

Weet zelf nog wel de Draaistraat met veel winkels .,.en een vlakke brug die je overmoest ( blauwe leuningen ? )
en ja dan het Cromvlietplein ..weet dat er meestal al veel rottigheid was ..ruzie enz ..geloof dat er een café zat ?

En NU ..de hele wijk is onherkenbaar ..nieuwe woningen en bijna alleen nog allochtoonen.

Woon zelf al jaren in Delft..maar mis het oude Den Haag nog wel eens.

Els Paridon | 11-6-2015
Hallo Hans,
Ja, ik bedoelde melkboer v/d Burgh; ik kon me de naam niet meer herinneren. Trouw kwam hij elke dag aan de deur met z`n karretje. Ik kan me geen bewoners van de Lamarckstraat herinneren, alleen de melkboer Pak, die op dat hoekje van de Schlegelstraat zat en ik meen me een familie du Chatenier te herinneren, die in een benedenhuis woonde daar vlak naast?! Ja, dan moet ik een eind terug in mijn herinnering! De schoenmaker op de hoek van de Lyonnetstraat en de Lamarckstraat herinner ik me nog goed. In de winters schaatsen op het ijs van de Laakkade en voor een paar dubbeltjes in de winter sneeuw ruimen bij buren in de straat; zo had je een extra zakcentje! Het was een leuke tijd om er je jeugd door te brengen: zowat niemand had nog een auto en dus konden we volop lijnballen en hoefde je niet bang te zijn om `overreden` te worden.Dat kun je je NU toch niet meer voorstellen! Groetjes, Els

Hans Walters | 3-6-2015
Hallo Els,
Ik kom uit de Lamarckstraat en bedoelde jij de melkboer v.d. Burgh ?

Els Paridon | 2-5-2015
Daarnet las ik ook een stukje van de heer Schenkeveld. Wij woonden eerst 18 jaar op nummer 94 in de Lyonnetstraat en toen verhuisden we naar een benedenwoning op nummer 131 en werden daarmee de buren van de familie Schenkeveld op nummer 133! Ik heb toen niet zo lang meer `thuis` gewoond, want ik was al 19 jaar, maar ik kan me de familie Schenkeveld nog wel herinneren. Werkte jouw vader ook niet bij de HTM? Mijn vader wel in ieder geval; in de Lijsterbesstraat. Mijn vader stierf in 1981 en mijn moeder heeft toen nog 7 zeven jaar geleefd, totdat zij in 1988 ook overleed. Beide overleden op nummer 131 in de Lyonnetstraat. Verder herinner ik me nog op het portiek naast ons een mevrouw die we altijd `haar van de Amerikaanse vlag` noemden, omdat ze met elke feestdag een Amerikaanse vlag buiten hing i.p.v. de Nederlandse vlag. Waarom zou ik niet weten! Ik herinner me ook dat ze een poedel had. Verder herinner me nog een familie Flaton en opoe Baks die altijd voor het raam zat en de familie Ketting. Ja, het was er toen goed wonen!

Els Paridon | 27-4-2015
Ik kwam in de Lyonnetstraat wonen toen ik 1 jaar was, op nummer 94. Ik ken Yvonne van den Heuvel en haar zusje en ouders; met Yvonne heb ik vaak buiten gespeeld. Vlak bij mij woonde de familie Kloor; met Hennie Kloor ben ik heel veel omgegaan. Andere families waren Weening, Koelman, Leenders, Esseboom, van ´t Zelfde, Zwalve, Overduin, van Oostrom, Bronkhorst, van Zomeren, we haalden allemaal ons snoep bij Ome Bram op de Rijswijkseweg. Op de hoek van de Lyonnetstraat en de Lamarckstraat zat een schoenmaker en op de hoek van de Lamarckstraat en de Laakkade een melkboer. Deze laatste kom ik nog regelmatig tegen, hij is nu ver in de 80 en zijn vrouw is overleden. Leuk om nu wat te lezen van Yvonne van den Heuvel, we hebben samen een hoop pret gehad!

joost | 13-1-2015
@YVONNE van den Heuvel. Ja. Ik heb je ouders en grootouders gekend. Wij woonden op 95, waar, na ons, Jilles de Zeeuw is komen wonen. Op 93 de familie de Deugd. Jouw opa Dijk was taxichauffeur. als ik het me goed herinner. Jouw vader was automonteur. Die heb ik nog wel eens geholpen als hij een kapotte auto van iemand voor de deur had staan. Families Kloor, Esseboom, Buijs (Bella) en Mijsbergh aan de overkant. Verdere namen: Panneman, Ruitenberg, de kruidenier op de hoek van de Lamarckstraat en Pak, de melkboer om de hoek. Leuke tijd. We hebben er maar vier jaar gewoond. We verhuisden in 1963 naar Scheveningen.

Theo Joppe | 13-1-2015
Ik ben in 1944 geboren en gewoond in de Reitzstraat in het transvaalwijk, en rond 1950 verhuisd naar de Rijswijkseweg 332.
In het stukje tussen de brug, en de laakkade.
Daar was inderdaad op de hoek vanaf de Neherkade de Hubo gevestigd, daarnaast een sigarenwinkel, ( waarvan ik de naam niet meer weet ), en daarnaast de winkel van Heller, een lederwinkel, dan de glaswinkel van Jautze, en het cafe Caravelle van Louie Prevot.
Daar heeft mijn broer nog gewerkt, en toen het cafe werd overgenomen heb ik daar ook nog gewerkt.
Ik heb op de Gerardus Majella school gezeten aan de Noordpolderkade 172.
Wij moesten van huis naar school lopen, en kwamen dan uiteraard langs het HTO, en de fietsenstalling.
Het HTO heeft in onze jeugd ook nog een belangrijke rol gespeeld.
Na schooltijd speelde wij met onze vriendinnetjes op de binnenplaats want een van die meisjes ( Joke ) woonden in de Asstraat boven of achter het HTO.
Er werd in een eerder bericht gevraagd waar dan wel die danszaal was aan de Rijswijkseweg, wel nu die was precies op de hoek van de Rijswijkseweg en de Laakkade.
Daar was een dansschool in gevestigd, en diende tevens als oefenruimte van de Haagse band, Rene and his Alligators.
Als zij aan het reperteren waren lagen wij met onze oren tegen de muur om te luisteren, omdat onze woning er tegenaan lag, en onze slaapkamer precies op de zelfde hooght als de zaal, en zo wisten wij altijd dat er iets te doen was, de trap naar boven was niet bekleed en erg hoog, dus als er iets te doen was maakte dat enorme herrie.
Ik herinner mij nog wel de pallets vol met granaathulzen aan de overkant van ons huis, achter de Shell, eigenlijk nooit geweten waar dat voor was.
Later werd van der Heem,van Heist radiatoren fabriek, en van der Heem verguisde naar de Binckhorst.
Ik ben ook nog werkzaam geweest in het buurthuis de Arendshorst in de Peilstaat geweest.
Daar heb nog heel wat taverelen meegemaakt.
Ik woonden toen in de Middenstraat.

Het wel erg leuk om al deze berichten te lezen, All the way down memory lane.

Schenkeveld | 10-1-2015
Ik ben in de lyonnetstraat geboren. Mijn moeder heeft er 48 jaar gewoond daarna is zij op de Rijswijkseweg gaan wonen. Ik herken veel van deze verhalen. Ook van het bandje die in de straat op trad. Die jongens woonde bij ons aan de overkant. We gingen naar het badhuis in de HTO.

YVONNE van den heuvel | 12-8-2014
Superleuk! Al deze verhalen over de buurt waar ik heb gewoond als kind n.l. In de lyonetstraat 91 en mijn opa en oma woonden naast ons op 89 ie etage jan en coba dijk . Ik zat op school t/o de h.t.o. Heet dacht ik witte de witstr . we hebben er 9 jaar gewoond . Mijn ouders zijn Hannie dijk en Henk van den heuvel, jan Silvia en jurrie zijn mijn broers en zus . Ik ging ook naar t clubhuis op de laakade en de straat feesten kan ik mij nog goed herinneren ook dat er op de hoek van de lyonetstraat een bekende band optrad op een straatfeest hij woonde ook in de straat weet allen de naam niet meer.jilles en rene de Zeeuw waren onze boven buurjongens riek de Zeeuw ( hun moeder werkte in een stomerij ook in de buurt, en de Fam. Kloor de overburen je had Hennie Astrid staan en Flip kloor . Wij woonden boven een drukkerij en ja brammetje daar gingen we snoep en sigaretten kopen voor pa en ma op zaterdag als je zakgeld kreeg. Ik herinner me ook een Fam. van zomeren hij verhuurde wasmachines met zo`n wringer . Mijn broer jan hielp de melkboer na schooltijd .helaas zijn mijn ouders toen gescheiden en zijn we verhuisd. Denk er vaak aan terug😀

rina lutten | 18-12-2013
hallo allemaal heb van 1961 tot 1976 in de stortstraat gewoond
had 3broers han , ton en piet en ook nog 2 zussen mien en roos
ik zou graag nog eens met mensen uit die tijd in contact willen komen
met namen Henk Berk


Roland vd Post. | 30-10-2013
Ja noordpoderkade club 15 patat bij het kikkertje...
Kees geluk Erik Hendriks puch en plezier. Lijkt me leuk om eens een reinet te houden...


Groetjes afspreken op het hoekje bij het bakkertje.....

Ruud Poortier | 12-8-2013
@ Marina Veenstra
Ik weet niet precies of het dezelfde gelegenheid is als @Joppe bedoelt, maar er was een feestzaal in het pand op de hoek van de Laakweg en de Rijswijkseweg, op de hoogste verdieping. Tegenover het HTO dus. De ingang was ongeveer op de hoek en ik herinner me een lange trap. Ik was er in 1962 voor het laatst, dus misschien heeft de tijd de precieze herinneringen wel vervaagd...

dirk hagen | 12-8-2013
ik ben opzoek naar oud colega/s sigaretten fabriek laurens 1957 tot 1960

gaarne een reactie op dhagen51@hetnet.nl

marina Veenstra | 31-7-2013
van de hr.Joppe zou ik graag willen weten waar die danstent zat.
ik heb zelf gewoond Laakkade 71,ook richting molen,maar ik weet van geen danstent daar

Hans Walters | 20-5-2013
Hallo Els,
Jouw naam komt me bekend voor en ook wat je alles hebt verteld. Ben jij ook rond 1949 geboren ?
Schrijf me eens als je dit leest naar: denhaag@t-online.de

groet van Hans.

els bodaan | 10-5-2013
Ik ben daar vanaf mijn 5de jaar opgegroeid haalde snoep bij ome bram de sigarenboer de hond ..ging inde asstraat op school en later nog een jaar in de draaistraat We gingen 2 x per week naar het badhuis onder het HTO ik dacht 35 cent voor een douce 70 cent voor een bad.Beneden zat een fietsenwinkel Haalde ons patatje in de van musschenbroekstraat ook zat er een chinees in de schlegelstraat waar vroeger een zondagschool in zat dacht ik..gingen naar het rembrandtheater Roy Rogers sjors en sjimmie bekijken haalde brood bij het cromvlietplein daar zat ook een kapper .Er was een clubgebouw op de laakkade waar judo werd gegeven Swinterdags schaatsten we op de laakkade en haalde brood op voor de eenden na kerst gingen we op kerstbomenjacht en lagen die op het balkon van cafe neuf ..Vaak kwamer er mensen uit het HTO een drankje drinken in cafe Neuf wat later Hotel is geworden ik zelf woonde in Hotel cafe restaurant Neuf..het was een gezellige tijd ...

Hans Walters | 9-5-2013
Ga naar het gemeentearchief, die kunnen alles vertellen over je opa !

W. Nolkes | 4-5-2013
Ik ben op zoek naar mijn opa Willem Bordewijk,
overleden ca eind jaren vijftig

Thea Kokx | 28-4-2013
Kent iemand nog Frank Verhoeven?
Woonde in 1970 in de Stortstraat

Hans Walters | 3-3-2013
Ik vind deze site echt leuk en tegelijkertijd jammer dat het voor menigeen moeilijk te vinden is, want wie verwacht het tussen de trams en bussen van de HTM ? Misschien iemand een idee hoe we dat kunnen veranderen.

Yvonne van der Helm | 24-1-2013
Ha, leuk om te lezen allemaal. Wie facebook heeft, ga dan naar Molenwijk Den Haag, daar zie je ook veel foto`s etc. Ik zelf ben geboren in Elboogstraat 98 te Den Haag en daarna gewoond op de Trekweg!!

James Clignett | 18-1-2013
Hallo iedereen.
Ik ben ook een echte molenwijker geweest, Ik heb er gewoond van ongeveer 1964 tot 1980, Eerst op de Stuwstraat 51 naast Tjits de melkboer, Tenminste zo noemde men het, En tegenover de slager, Bij de Wiekstraat, Daarnaast bij die slager was ooit tram lijn 10 naar binnen gereden,We hebben er tot 1969 gewoond, Daarna zijn we naar de Trekweg 166 verhuisd, daar heb ik gewoond tot 1980. Daarna ben ik naar de Valkenboschlaan verhuisd... In 1989 was ik terug gekomen naar de Broekslootkade 104, Ik heb er gewoond tot augustus 1997.
Daarna was ik naar Morgenstond verhuisd, En ik woon er nog steeds.

Het H.T.O daar woonde mijn vader nadat mijn ouders gingen scheiden, Zo leerde ik het H.T.O. kennen, op de Laakkade 80, Nu is de ingang ergens op de Rijswijkseweg.

Dat was even mijn verhaal over het H.T.O.


Ed Carpet | 29-10-2012
Tja, het HTO, tehuis voor gesneden katers werd het genoemd, en als kind had ik natuurlijk geen idee wat ze bedoelden.
Zelf heb ik de jaren 50 en 60 in de Stuwstraat 56 gewoond, schuin boven de slager waar ik als kind de gaspenningen voor de gasmeter moest kopen.
Bij de slager!! nou ja, aan de overkant op de hoek de melkboer, `s-ochtends vroeg de melkkannen en kratten met veel herrie die werden afgeleverd.
In de zomer in je zwembroekje even omlopen naar de vliet om met een heel stel te zwemmen en proberen aanboord te klimmen van een volgeladen vrachtschip.
Mijn schooltijd in de Elleboogstraat, zowel peuterschool, lagere school en de Mulo daar doorlopen... heerlijke kindertijd daar gehad.
Maar ben laatst nog een keer in de stuwstraat geweest, zucht, laat maar.
En ik herinner mij nog het cromvlietplein, met de coop, waar de huisarts zat, naam vergeten.
edcarpet@gmail.nl

John van den Berg | 11-10-2012
De Solex was er pas in begin van de jaren 50 mijn vader kocht er een toen ik in 54 in militaire dienst ging want ze kregen een mede kostwinner vergoeding van het rijk . Omdat hij toen bij de sigaretten fabriek in de Binckhorst Laurens ging werken hij heeft samen met mijn moeder veel plezier van dat ding gehad.Ze tuften half Nederland door op 1liter mengsmering hengeltje mee dat was .in die tijd hun manier om de vrije dagen te besteden .

Hans Walters | 11-10-2012
Dat klopt helemaal John, mijn oom werd in 1943 naar Oost-Duitsland gebracht waar hij en vele anderen keihard moesten werken in de oorlogsindustrie omdat ze niet in die fabriek van van der Heem of elders wilden werken, maar het heeft nog wel een relatief positieve kant gehad, daar in Duitsland was tenminste geen hongerwinter zoals in grote delen van ons land.

John van den Berg | 10-10-2012
Ik las bij 1 v/d inzenders over een Solex fabriek maar volgens mij was dat een product van van Heem achter die benzine pomp van Shell zat de radiateuren fabriek van Heist die in de oorlog in de fabriek bij de Leeghwaterplein granaat hulsen liet produceren door zgn dwangarbeiders , zoals vele andere firma,s voor de bezetters hebben gewerkt waar onder de PTT HTM . Daar werden de arbeiders later op aan gekeken , maar die hadden geen keus anders moesten ze naar Duitsland .

Hans Walters | 10-10-2012
Hoi Marijke,
wat een heerlijk verhaal heb je daar opgeschreven, heel herkenbaar.
Zo`n vrouw als jij heb ik altijd al gezocht, lekker kletsen over vroeger en alles delen.
Schrijf gerust nog een paar leuke dingen, daar kan ik van genieten.
Ken je TV en Radio van Straalen nog in de van Musschenbroekstr. daar heb ik twee jaar gewerkt en veel leuke dingen beleefd.

groetjes van Hans.

denhaag@t-online.de

john van den berg | 29-9-2012
Voor de goede orde het echte bananen pakhuis was naast de grind en zand handel op de toen nog zo genoemde Slachthuiskade (nu Neherkade) van Herweier ,die ook een zandzuiger had waar de opa van mijn vrouw mee vaarden met mijn zwager p Wils die later een nieuw schip kreeg dat heette de Fabriton waar ook zijn vrouw en kinderen mee vaarden tot die naar school moesten .

marijke | 23-9-2012
er gaat iets niet goed,maar ik wil afsluiten met ,wat een heerlijke jeugd heb ik daar gehad..soms wil ik er een kijkje nemen maar ik hou het bij mijn herinneringen...

marijke | 23-9-2012
heerlijk die verhalen,ik heb tot mijn 7 de jaar in de stuwstraat gewoond..daarna naar morgenstond..heerlijk jeugd gehad in de stuwstraat...en er een verhaal overgeschreven...


de stuwstraat in de jaren 50

De Stuwstraat in de jaren 50…dan denk ik aan dat kleine meisje wat ik toen was....wij speelde alleen maar buiten,tollen, knikkeren,en het springtouw niet te vergeten.. stelten lopen die mijn pa gemaakt had… klossen op de trappers van de fiets.. dat heerlijke ijs van Jamin met dat blauwe papiertje soms kreeg je met het bruine mm chocolade..wat een feest…kersen eten zittend op de stoeprand…van sigaretten doosjes kaarten maken Miss Blanchc Golden Fiction er werd wat afgepaft,ja toen was er nog niet zo;n rook verbod.M ijn broertjes die kikkervisjes gaan vangen in de vliet, lijn 10 die door de straat kwam rijden, ketelstraat de school,en op de hoek van dommelen de bakker koekkruimels voor een duppie…soms had je geluk zat er een half gebakje in….. papieren guldens en rijksdaalders.de schillenboer met paard en wagen .de eerste tv bij de buren..met tientallen kinderen onze neusjes plat gedrukt voor het raam om naar binnen te turen om dat wereld wonder te mogen aan schouwen..en als we dan naar binnen mogen ….kan je een speld horen vallen ademloos kijken we als tante hannie ons uitzwaait diep onder de indruk vertel je het aan je ouders eens in de 3 maanden,die geheimzinnige grijze kaart ,in de brievenbus met dat stempel en als daar de kb opstond..dan vloog je de trap op om je aan je ma te geven dan nam ze ons mee naar de stad en werden we in het nieuw gestoken,na afloop van het winkelen met zijn allen naar rutex of heck ja dat was echt feest.,,,dan de watersnoodramp ,als kind heeft dat veel indruk gemaakt maar alles ging via de radio dus je kon je er geen voorstelling van maken hoe verschrikkelijk het was…aan de muur de fotosvanbing crosbieen crace kelly en natuurlijk doris day.. en de pick uo draaide over uren …cerse ra ce ra ..en dan true love…dan de winters met ijsbloemen op de ramen,wat was het koud ,de zinken teil in brrr….ja, dan de luxe die je nu hebt..maar als ik het zo terug leest ,denk ik: wat heb ik toch een gelukkige

Hans Walters | 30-8-2012
dan lees dit berichtje van 15-12-2011 maar eens over je opa.


Peter Kloosterman | 29-8-2012
Mijn opa was Piet Kloosterman en is jarenlang badmeester geweest in het HTO.

Jan Milikan | 25-8-2012
Ik ben geboren in de stortstraat 90 in 1944 en heb daar gewoond tot mijn 16e jaar en zijn toen verhuisd naar Moerwijk.
Heb op de Leeghwaterschool gezeten in de Elboogstraat.
een paar jaar geleden nog een mini reunie gehad van de 6e klas van 1955, maar misten nog een aantal oud-leerlingen waaronder Ria Heimans en die woonde zelf in de Elboogstraat.

ada | 18-8-2012
Ik ben op zoek naar gegevens van Augustinus Johannes Adrianus Switser .
Hij was getrouwd met mijn oma .Onlangs heb ik gehoord dat hij gewoond zou hebben in dit tehuis voor mannen . Kan iemand mij vertellen of er namen te vinden zijn in archieven .
Is er ooit ergens iets bijgehouden ?. Ik weet nl niet of dit verhaal klopt en niemand van de in leven zijnde familie wil mij iets vertellen .
Ik ben de geschiedenis van mijn vaders familie aan het uitzoeken maar kom niet veel verder
B v d Ada ( email ada-simone@hotmail.com )

Robin Salario | 13-6-2012
Bedankt voor deze foto. Ik kwam dit adres tegen in de genealogie van een oudoom van mij. Hij was een zeeman en woonde hier van 1937 tot 1939, daarna is hij weer gaan varen.
Hij is overleden in de USA The Bronx in 1941.
Ikzelf heb in Den Haag gewoond in de Rade van 1991 tot 2005, nu woon ik in Delft.

Hans Walters | 30-4-2012
Hallo Rob de Lange,

Van ca. 1946 - 1970

Graag een reactie naar: denhaag@t-online.de

Dankjewel

groet van Hans

Rob de Lange | 20-4-2012
Hallo Hans Walters,

Over welke jaren heb je het? waren dat alleen 2 damens die samen woonden.

Naast de firma Radder [de Timmerman].

Hans Walters | 19-4-2012
Hallo Rob de Lange,

Mijn oma en tante hebben ook op de Fijnjekade gewoond, op 19 ken(de) je die mensen toevallig ???

Hans (Zoef) | 14-4-2012
Hubo, daar is ooit eens een buitenlijner voor de deur geparkeerd.

Rob de Lange | 14-4-2012
Op de Rijswijkseweg bij de laakbrug op de hoek zat inderdaad Hubo,en voor dat Hubo kwam, was het een postkantoor.Caravelle wat was dat voor een bedrijf [winkel]?.

Rob de Lange | 13-4-2012
Ik heb gewoond op de Fijnjekade van 1943 t/mbegin 1962.Boven de firma Varenkamp,en firma Bordewijk.Wittedewit school in de Asstraat,en als hulp bij klaarover hadden wij onze jassen die we moesten dragen bij sigaren-winkel Bram de Hond hangen.Inderdaad was het een rommelige zaak met een vriendelijke eigenaar.van af de Asstraat naar de brug de firma Jautze de glashandel,daar tegen over inderdaad de Shell met daar achter de solex fabriek, nu staan er woningen. En over de brug links Cees van Rijsel de moter [Jawa]winkel.Firma Duiker Apparatenfabriek in de Zwammerdamstraat.Rijswijkseweg hoek Bontekoe straat paardestallen van de firma van Gent en loos.Koffietent hoek rijswijkseweg-Waldorpstraat.Heel lang gelede 195 ? hoek Rijswijkseweg-Fijnjekade auto zaak van het merk Borgward. Hoek rijswijkseweg mussenbroekstraat hotel Neuf.Retoer winkel van Hus tegen over de Waldorpstraat op de Rijswijkseweg daar heb ik dikwels in de rij buiten gestaan, wachten op je beurt zo klein was de winkel,paar deuren verder richting viadukt de melboer Neeleman.Rijswijkseweg hoek leeuwenhoekstraat groenteboer Nol.Waldorpsrtaat fabriek van Haags Hopje.Firma van Heijst radiatoren fabriek, met de bijnaam [armen en benen fabriek] adres Callandstraat.In de Boerhavenstraat zat clubhuis Boerhave.

Leo | 2-4-2012
Helaas Willem. Caravelle zat toch echt tegenover het Shell station. Op het stuk tussen de Hubo en het autoverhuurbedrijf

Willem | 31-3-2012
Caravelle...., zat dat niet aan de overkant van het HTO, op de hoek van de Rijswijkseweg en de Laakkade, daar waar de tram (lijn 16 geloof ik) een bocht maakte?
Ja.., volgens mij werkte daar een dame die Tonnie heette. Mijn vader kwam daar nog al eens en ook veel mensen die in het HTO woonde en werkte(ik dus).
Ik zie steeds de naam Prevot langskomen. Volgens mij heb ik ik nog wel eens met ene Berry Prevot op school gezeten.Angelien Wibier | 28-3-2012
In 1967 hebben wij een cafetaria gehad naast café Chris Regeer op de Rijswijkseweg. Daar kwamen de mannen uit het HTO bij ons eten. Ik was toentertijd getrouwd met Jan van der Kooij (overleden in 2002).
Wij kwamen ook in café-restaurant Caravelle van Nel en Louis Prevot. Hun zoon Dennis is ons petekind. De barkeepers Ruud Joppe kan ik me herinneren en ook Aadje (heette zijn vrouw geen Tonnie?)
Willem Baxs was leider van een handbalteam de Flamingo`s en had als verzamel/startpunt het café van Louis. Gezellige tijd gehad.

Dennis | 15-3-2012
Leo, ik heb zojuist de beelden gezien, heel erg leuk !
Bedankt voor de tip !

Leo | 8-3-2012
@ Dennis. Hij klopt. Je moet hem even helemaal kopieeren en vervolgens plakken. Heb het zojuist geprobeert en het werkt goed.
Succes

Dennis | 8-3-2012
Hoi Leo,
Ik heb geprobeerd om deze link te bekijken maar mijn pc kan het niet vinden,
Jammer.
Klopt het http adres in zijn geheel ?
In ieder geval bedankt voor alle moeite !

Willem van M | 7-3-2012
Hallo Reina,

Nee.., ik zou niet weten hoe die familie heet en kan me als ik eerlijk ben ook niet herinnneren dat dat een Turkse familie woonde.
In die tijd kwam ik wel regelmatig bij jullie thuis. Was altijd erg gezellig!
Kan je je mij nog herinnneren, of heb je zoiest "waar heb je het over"?
Ik weet nog goed dat je vader (een aardige lange slanke man) altijd op een grote bromfiets reed.

Grappig overigens dat ik nu weer vrienden heb wonen op het Cromvlietplein. Zo zie je maar hoe klein de wereld is?

R. van den Berg. | 4-3-2012
Beste Willem van M.

Ik ben Reina, de oudere zus van Fred. Weet jij niet toevallig de naam van de Turkse familie die onder mijn ouders woonde?
Mijn ouders woonden op Cromvlietplein 34.
Die Turkse Familie woonde Op Cromvlietplein 33.

Bij voorbaat dank.

LEO | 28-2-2012
@ Dennis. Als je ondersdtaande link gebruit, krijg je een oud filmpje.
Op 2 minuten krijg je de Rijswijkseweg met de tram, rijdend langs jouw geboortehuis.

http://www.youtube.com/watch?v=fRlTv722IGc&list=PL1A76E046E8C8FEAD&index=6&feature=plpp_video


Willem van M | 25-2-2012
Grappig al die verhalen over het HTO.

Ik heb daar....(ik durf het bijna niet te zeggen als ik al die verhalen over het eten lees) in de keuken gewerkt.
Ik denk dat het zo rond 1975 moet zijn geweest.
Ik denk dat ik er z'n 2 jaar gewerkt heb als kok.

Ja.., ook ik ken een aantal mensen van het Cromvlietplein.
Familie van den Berg.., daar kwam ik (voor mijn vriend Fred) als kind zijnde regelmatig thuis. Aardige Falilie met veel dochters geloof ik.

En uhh..., een paar portieken verdere had je Familie Middendorp. Henk was mijn vriend.

Aan de overkant van het plein had je boven de sigarenboer ook een jongen wonen waar we wel eens mee om gingen.
Ik kan me nog herinneren dat ik dat een enorm stoere jongen vond met een hele snelle babbel. Ik dacht altijd.., "nou..., daar moet je geen ruzie mee krijgen hahaha....."

Berend | 22-2-2012
Nu weer even serieus, mannen! Dat HTO schijnt iedereen wel te kennen van zien, van horen of van een bezoekje. Ik heb er gewoond! Van april 1970 tot februari 1971 (toen verhuisde ik naar een pension in de Stevinstraat) was ik 1 van de ongeveer 40 'dienstweigeraars' die door het Ministerie van Defensie in het HTO waren ondergebracht.

Het was een hele overgang, van moeders pappot naar het HTO. Als ik anderen moest uitleggen wat dat nu voor een gebouw was, dat zei ik altijd maar dat het het midden hield tussen een kazerne, een klooster en een gevangenis.
Het eten was er abominabel slecht en met de meeste vaste bewoners kon je alleen maar medelijden hebben. De meeste zaten er gewoon te wachten tot ze doodgingen.

Ik was dan ook blij dat 'Defensie' begin 1971 met een nieuwe mogelijkheid kwam: pension Antoinette in de Stevinstraat, gerund door het echtpaar Uhlenhop. Hij was kok geeest en wat ik in het HTO tekort was gekeomen, heb ik daar dubbel en dwars ingehaald.

Dennis Prévôt | 18-2-2012
Hoi Leo, wat leuk dat je nog een beetje meer weet van die tijd, alle kleine beetjes helpen !
Dat je zoon René heet is ook toevallig !
Mijn broer boven mij heet namelijk ook René !
Ik woon inderdaad nog in Maastricht en heb gezien toen ik jaren geleden er nog eens ben geweest dat alles afgebroken is.Voor mij natuurlijk wel jammer omdat ik boven de Caravelle geboren ben.Maar ja zo gaat het nu eenmaal.
Aan ieder die dit leest,weet je nog iets over dit onderwerp laat het mij dan even weten, verhalen,anekdotes, namen voor en achternaam als je dit weet etc.
Alvast hartelijk dank allemaal !
Hoe heet je eigenlijk volledig Leo.

LEO | 17-2-2012
@ DENNIS. Over de Caravelle kan ik je alleen vertellen dat het een gezellige "tent" was.
Zoals al vertelt gingen wij na de late dienst ( zo rond 1 uur) daar een biertje drinken. De zaak was dan officieel dicht en de gordijnen gesloten. Ik denk dat ik daar rond jouw en mijn zoon zijn geboorte voor het eerst kwam. (Zal wel hebben moeten trakteren ?)
Kon het goed met jouw (helaas dus al overleden) vinden.
Oh ja mijn zoon heet Rene en jij, woon je nog in het zuiden ?
Een hele poos geleden kwam ik er weer eens langs. Ze waren de hele boel toen aan het slopen. Was toch wel even slikken.

Dennis Prévôt | 17-2-2012
Over het Café-restaurant De Caravelle het volgende:
Ik ben daar geboren op 5 April 1966, en mijn vader was de eigenaar en heette inderdaad Louis Prévôt, zoals "LEO" hier verteld !
Ja Leo ik begrijp dat jij op dezelfde dag een zoon hebt gekregen, evenals mijn vader Louis (inmiddels overleden) die zelf ook op 5 April geboren was !
Hoe heb je jouw zoon genoemd ? en weet je nog meer te vertellen over de Caravelle. Ik ben benieuwd !
Wij zijn inderdaad naar het zuiden vertrokken in die tijd (naar Maastricht )

Kees de Ridder | 17-2-2012
Ik ken de buurt rond het HTO-gebouw niet zo goed, maar zowel op de Trekweg, Laakkade en de van Musschenbroekstraat had ik vroeger familie wonen. Eén ervan was de familie de Nennie van de bekende haringtent in laatst- genoemde straat. Hun zoon Piet,genoemd naar zijn vader leeft nog steeds en moet dik in de tachtig jaar zijn. Zitten aan dat haring-eten en vooral aan dat opvallende pand, dat later fietsenstalling werd, nog anecdotes verbonden?

Hans Walters | 5-2-2012
Even een vraagje tussendoor, heeft iemand nog een oude fiets thuis staan, waar een sticker (zwart-zilver) van J.Ph. Lobbes uit het HTO op zit. Als iemand dat nog heeft betaal ik 10 Euro voor de tekst die daar op staat, maar ik wil wel een bewijs hebben in de vorm van een digitale foto, wat heden ten dage niets bijzonders meer is. Dit is geen grap.Antwoorden aan: denhaag@t-online.de

joost | 14-1-2012
@Peenbuiker. Zelf ook in de Lyonnetstraat gewoond van 1958 tot 1962. Ja. Bij Bram de Hond altijd lachen door zijn aanstekelijke lach. Dag broertje zei hij altijd als ik een pakje sigaretten voor de buurvrouw kwam halen. Daar zat ook een snackbar, ik dacht van Bouter en als ik me niet vergis ook nog een slijterijtje. Op de hoek met de Laakkade een stoffen- en gordijnenzaak. Op de hoek van de Lyonnetstraat en de Rijswijkseweg had je de Volkswagengarage van Hoogenboom. Toen had je alleen nog Kevers en busjes. Heel soms ook nog wel eens een VW Karmann-Ghia, de coupé van VW. Op de andere hoek de kroeg, een apotheek en restaurant Neuf op de hoek van de van Musschenbroekstraat. De dokter zat om de hoek in de Schlegelstraat op nummer 9. Leuke tijd, leuke buurt.

siegfried v d berg | 14-1-2012
he aad mijn vader hete piet v d berg wij woonde boven jullie in de stortstraat nr37 ik ben zijn zoon

Peenbuiker | 15-12-2011
@Hans Ik heb van 1958 tot 1963 in de Lyonnetstraat gewoond, ik ging altijd met mijn vader mee een pakkie shag halen bij Bram de Hond met een rolletje snoep, en inderdaad 1 grote puinzooi in die winkel

Hans Walters | 15-12-2011
Wisten jullie dat er eind jaren 60 een heuze Baron in het HTO woonde, weliswaar was hij verarmd maar toch had hij nog wel een paar centjes om soms een bakkie te spenderen bij Lobbes in de stalling beneden. Hij heette Baron Sloet tot Everloo en hij dronk zijn koffie als een heer met de pink omhoog.
In het badhuis was het zaterdagavond altijd een kolerelawaai, ze konden er geen orde houden, en het was vaste prik dat wij bekertjes met koud water over de muur gooiden terwijl je buurman lekker warm stond te douchen, Kloosterman en Co. stonden maar te dwijlen en te gieren van de lach, mijn moeder zei altijd als ik weer thuiskwam, heb je weer genoten voor je 35 cent, als je maar weer schoon bent.
Kennen jullie de sigarenzaak van de Hond nog aan de overkant van het HTO, daar was het ook altijd een grote rotzooi, die vent vond nooit wat.
Graag verdergaan met verhalen, is toch leuk voor onze nazaten.

R.van den Berg | 19-10-2011
Wie kan mij helpen aan de naam van de Turkse familie die in 1975 op het Cromvlietplein 33 in Den Haag woonde? Zij woonden onder de familie van den Berg die op Cromvlietplein 34 woonde.

Dit is voor mij van GROOT belang!!

Bij voorbaat dank.

Piet | 11-10-2011

Er wonen nu inderdaad studenten.
Mijn dochter heeft een kamer in de Asstraat.
De studentenwoningen worden verhuurd door Vestia jong,bijzonder goed geregeld ,huismeester,brandmelders,camerabewaking,schoonmaakbedrijf voor douche/toilet/keuken.

anka | 11-10-2011
hoi aad ik hoop dat je me nog kent? je broer heet sjaak van herwaarde? geboren 06-01-1954 weet je waar hij woont? want zijn kinderen willen hem ontmoeten ik hoop dat je me terug mailt
groetjes anka

hans walters | 7-9-2011
Klopt het dat er nu studenten wonen ??? Ik ben echt nieuwsgierig of dat zo is nu !
Word de stalling nog gebruikt en wie beheert dat hele gebouw.
Graag evt. antwoorden aan: denhaag@t-online.de

John Pannekoek | 5-9-2011
Hey Aad,

Ik ken je nog wel. Jullie woonden op het Cromvlietplein boven ons en zijn later naar de Stortstraat het benedenhuis in de hoek verhuisd. Ik ging nog wel met je om en je moet dan van mijn leeftijd zijn. We waren meesters in het bouwen van karren met kinderwagenwielen en vliegers. Je had nog meer broers en zus(sen). Je vader heeft later Kees de poelier op het Crom vlietplein nog geholpen. Mail me maar eens op tall@ziggo.nl
Groet,

John

LEO | 30-8-2011
Heb van begin tot halverwege de jaren 60 bij het Shell Station annex garage RIJNS gewerkt. Hij zat op de Rijswijkseweg 81 op de hoek met de Slachthuiskade. @ Hans Steinz: aan de overkant van het HTO had je inderdaad een sigarenwinkel. Meen dat de eigenaar Piet heette een vies mannetje om te zien. Hij had een oude VW kever en dat gebruikte hij als hondenhok. Als je aan dat ding had gewerkt, stonk je de pan uit.
@ RUUD. In die jaren zat Marinol inderdaad in de Musschenbroekstraat, heb er herel wat accu,s moeten halen.
De CARAVELLE, daar kwamen we na afloop van het werk ook regelmatig. Was de eigenaar niet ene Louis PREVOT, die later naar Limburg is teruggekeerd ? Ben daar een keer verschrikkelijk dronken geworden.
We vierden op dezelfde dag de geboorte van zowel zijn als mijn zoon.
Leuke tijd daar gehad en leuk dit weer eens terug te lezen.

John van den Berg | 30-8-2011
Ruud Joppe@Het kan best zijn dat Marinol Accu en nummerplaten fabriek op de Rijswijkseweg heeft gezeten .Maar volgens mij zat hij in Mussenbroekstraat en vandaar verhuist naar de Neherkade .Hij zat ophet pleintje en daarboven was een confectie atelier. Toen gingen onze kinderen op N,polderkade op school .

John van den Berg | 29-8-2011
HTO werdt ook wel het(Bananenpakhuis)genoemd.

aad van herwaarde | 29-8-2011
hio John Pannekoek ben jij het ik ben aad van herwaarde wij woonde ook op comvlietoplein op nummer 11 de fam van herwaarde ik hoop dat jij dat ook weet me vader heten sjaak en jij heb ook nog een broer he en je moeder heten tos he dat weet ik nog het lijk me gewoon een keer je te weer te zien en dan kunnen we wat praten ik hoop iets van je te horen

Wim Heidt | 25-7-2011
Mijn jeugd heb ik doorgebracht aan de Noordpolderkade, tot mijn 27e jaar (geb. 1939).
Van het HTO kan ik mij ook nog herinneren, dat ik met mijn vader daar aan de zijde van het gebouw aan de Noordpolderkade meerdere malen naar het 'Openbare badhuis' ben geweest.
In het hoofdgebouw woonde een vriend van mijn ouders, een Indonesiër, Salim genaamd. Aan deze man heb ik verschrikkelijk leuke herinneringen.
Nu wonen mijn vrpuw en ik al ruim 25 jaar in Brabant, maar het zien van deze foto heeft mij echt plezier gedaan.

zuidwijk | 3-7-2011
ben in de drebbelstraat geboren in ,39 woon al jaren in de usa het is leuk dat er nog drebbeljekkers zijn ik woonde op nr 237 de fotos zijn leuk ze brengen veel herinneringen

hans steinz | 28-6-2011
Ik woonde in de vroege 60er jaren in de v.Leeuwenhoek straat,en zat op school in die school tegenover de achterkant van het HTO gebouw,op de hoek van de kade.We vroegen vaak aan de mensen uit het HTO aan suikerzakjes en klontjes.
Er was een overgang op de Rijswijkseweg bij dat gebouw,en ik dacht een sigarenwinkel aan de overkant.Was er niet een Shell pomp station aan die kant van de weg ook?
In de richting van de brug waren dus een paar zaken,ik dacht ook een slotenmaker,die ook glas verkocht.Op de hoek bij de brug was een zaak in houtplaten.Op de hoek van de Draaistraat was De Gruyter,en daar tegenover een sigarenwinkel.
Ik herinner me ook dat er aan de andere kant van de brug een of andere boot aanlag in de 50er jaren,die een show van Citroen auto's gaf.Ik woonde toen in de Drebbelstraat.In die tijd werdt er geloof ik ook aan de brug gewerkt.

Ruud Joppe | 26-6-2011

Prachtig die reacties allemaal op het HTO.
Wij woonden op de hoek van de Rijswijkseweg en de Laakkade waar de Molen staat. Naast het pand waar de dansschool was en ook Marinol de nummerplaten fabriek.
Ik zat op school op de Noordpolderkade en als we naar en van school kwamen gingen we altijd de beheerder v/d fietsestalling `n beetje pesten ( wat `n lol was dat toen) hij werd ook VETJE genoemd omdat wij hem knap dik vonden en hij kon vreselijk kwaad worden wat dus koren op de molen was.
Later werkte ik in Cafè Carravel op de Rijswijkseweg en ontmoete ik een man uit Tailand `n ingenieur en die kwam ook regel matig bij ons aan huis en ik ook op zijn kamer( TJE ) in `t HTO.
En zo komt er weer van alles boven, erg leuk.

Reinier Voogd. | 6-2-2011
Wat een kletskoek. Charles Voogd ging nooit met zijn opa mee, op het dak stonden geen V2's Het hele huis zou zijn ingezakt. En in den Hag reden na de oorlogsjaren ook de taxi's met een blokband, die - helaas - is afgeschaft!

j van Beek | 3-2-2011
Wij woonden er vlakbij in de dienstwoning van de snoepfabriek Pare.
Inderdaad was de eerste fietsenmaker daar de heer Bouters, een
kinderfiets huren kostte een kwartje per uur. Bij de ingang van het HTO
stond de tekst Als het buiten woedt, is het binnen goed. In de tijd van de
spoorwegstaking sept,44 tot de bevrijding was er ook een peloton personeel
van de duitse spoorwegen gelegerd, dat met weinig succes moest proberen
het voor de Wehrmacht belangrijke spoorbedrijf op gang te houden

Gert Brandse | 14-1-2011
Woonde op de N.P.K. 97 van'39-'54. Elke zaterdag naar het badhuis in het H.T.O. Lang wachten en als er op de deur werd geklopt moest je er snel uit anders werd je er uit gesleept!
Als ik mij goed herinner woonde een de Bruin daar?

rietveld | 19-11-2010
zegt iemand de fam.Rietveld iets, hebben tot 1951 op de noordpolderkade gewoond

Leen | 28-10-2010
Er was nog een bijnaam, misschien niet zo netjes, Tehuis voor gesneden katers.

Stefanie van der Heiden | 26-10-2010
Ik vind het erg boeiend om nu in dit geweldige pand te mogen wonen, met die enorme geschiedenis. de kamertjes hebben zelfs nu nog een prima doel! studenten kamers!!! Leuk om al die reacties te lezen van al de mensen die iets weten over het HTO of er zelf ook hebben gewoond.

Charles Voogd | 6-10-2010
Wij reden er altijd met lijn 16 langs en mijn opa zei dat het het Haags Tehuis voor Onbesuisden was; ik heb dat jaren geloofd.

Hans Walters | 29-9-2010
Een andere bijnaam was de "zaaddrogerij" en ook ik heb bij Flip Lobbes Sr. in de stalling verschillende Puch's gekocht, Flip Lobbes Jr. heeft daar ook nog enkele jaartjes gewerkt. Eén van de zogenaamde badmeesters uit het badhuis heette Dhr. Kloosterman en zaterdagavond was het altijd een keet van je welste.

Robert van Kesteren | 30-7-2010
De auto's nog even...links een Ford Anlia, een van de eenvoudstige, goedkoopste en slechtse auto"s ooit na 1945 ( nog ) gemaakt. Achter de Ford een vooroorlogse Ford V 8 taxi vermoedelijk uit Amsterdam want hij heeft een wit = zwarte blokband die de Haagse taxi's niethadden. Ik schat de foto uit 1945.

Robert van Kesteren | 30-7-2010
Triest was het. Mijn oom zat er vanaf 1925 tot 1040 want was het een Wehrmachtstehuis. De v2 raketteninstallatie ( meiler ) stond inderaad op het dak vastgeschroefd. Na 1945 woode mijnoom er tot 1972.
De kamers varieerden in grote qua prijs. Het eten ook menu's naar prijs.

Het was ooit goed bedoeld maar soberen verdrietig. De mannen waren sneue portretten en ik vroeg mij als kind altijd af....hoe kan dit nu?

gerard van der kleij 18-01-10 | 17-1-2010
wat een leuk bericht van Kees over het cafe op het cromvlietplein mijn vader en ik zijn daar wel geweest er was ook een biljart,ook daar in de elleboogstraat was een fietsenmaker ik dacht dat de man kokkelkoorn heten,ook ben ik uit mijn schooltijd niet de snoepwinkel vergeten daar haalde je voor weinig heel veel snoep
ik kreeg via een haagsche vriendin getipt over deze site,dit doet een hagenaar goed
zelf heb ik tot mijn 25 ste jaar gewoond in de Molenaarstraat 139,ook daar ben ik
laatst ook eens een keer wezen kijken wat een bagger daar.Ook laatst een tv serie gezien achter de voordeur,daar kwam Roos te voorschijn die woonde daar al weer 40 jaar hoe houd het ze daar vol

Kees | 12-11-2009
Vanaf augustus 1938 woonden wij op het Cromvlietplein hoek Elboogstraat. Mijn vader had toen een cafe. Wij gingen ook eens in de week een bad nemen in het HTO. Een dubbeltje kostte het. Ik herinner mij de badman die om de tien minuten riep "niet fluiten" maar daar had hij best een gramofoonplaat van kunnen maken.... Zingen mocht ook niet maar wie kon dat laten? In 1944 gingen wij op zaterdagen er ook naar toe want dan stonden er WA-mannen het Volk en Vaderland te verkopen. Wij sloegen ze dan de kranten uit hun handen. Een keer was er toen een reuze rel en in tijd van een mum stonden er een paar honderd mensen te schreeuwen :"Leg ze voor de tram!" Dat was de tram die van Delft afkwam. Zij vluchtten toen in motoren met zijspan van de politie. Zij hadden hoofddoekjes aan getrokken om hun gezicht te verbergen. In onze buurt woonden niet veel NSB-ers. Enkele ervan werden gehaat om hun kapsones maar er waren ook wel aardige mensen bij. Ik denk dat zij voor den brode lid waren. Op het verkeerde paard gewed... In 1946 zijn wij verhuisd naar de Moerwijk.

pascalle | 5-11-2009
Wie kent Leo de Groot. Hij woonde in 1975-76 in de HTO en had een sigarenwinkeltje in het gebouw. Hij zou ook taxichauffeur zijn geweest. Spoorloos zoekt hem ivm een zoekvraag van iemand. Graag reactie naar: pascalle.quaden@kro.nl of bel 035-6713708.

ps Leo had/ heeft flaporen.

Theo Kokshoorn | 8-10-2009
In de jaren 1950/1960 altijd op zaterdag naar het badhuis kaartje kopen en op je beurt wachten.Als je de badmeester een fooi gaf ging je kaartje achter de wijzers van de klok en werd er niet naar de tijd gekeken die normaal 20 minuten was.De fietsenstalling aan de Laakkade was ook een fietsenmaker.
Er werden ook fietsen en bromfietsen verkocht voor zover ik mij herrinner is de oudste naam van de fietsenmakers Hr. Bouter en later Dhr. Lobbes.
Mijn eerste Puch is daar in 1963 bij Dhr. Lobbes gekocht.

John Pannekoek | 2-3-2009
Ik ben in 1954 geboren op het Cromvlietplein nr 13 en in 1960 verhuisd naar de Noordpolderkade nr. 290. Eerst werd je nog gewassen in de zinken teil thuis. Toen we daar uitgegroeid waren mocht je op zaterdagochtend naar het badhuis onder het HTO aan de Noordpolderkade. Hokje in, munt in de meter en snel wassen voordat ie opgebruikt was.
Buiten op het hek aan de Rijswijkseweg grenzend gingen we elk jaar op bevrijdingsdag rond acht uur 's avonds zitten om stenen te gooien naar passerende auto's die géén twee minuten stilte in acht namen
Later (± 18 j.)vertoefde ik vaak in het HTO. De injectienaalden lagen toen al her en der verspreidt in het trappenhuis. Het restaurant rechts op de hoek draaide toen nog wél al liep het op z'n laatste benen. De kamertjes zijn (waren) niet veel groter dan een gevangeniscel en de sfeer was er altijd duister en sinister.
Prachtig gebouw dat warme douche's doch ijzige herinneringen oproept .
Groet,

John

Conservatoriumklant | 30-1-2009
Die foto is mooi hoor ik heb hem gesaved als je het niet erg vindt (eigen gebruik). Tegenwoordig staan er bij die brug allemaal bomen waardoor je dat uitzicht op het gebouw niet meer hebt en dat is hoe ik het ken. Helemaal rechts op de foto zie je een uitloper van een vleugel van het gebouw. Daar is een voordeur waarboven een grote rechthoekige antracietkleurige steen is waar het woord "RESTAURANT" nog te lezen is, in reliëf.

Conservatoriumklant | 30-1-2009
Als je meer over het gebouw wilt weten zou je eens bij de huismeester aan moeten kloppen, ik weet niet of hij er nog zit, hij was toen al wat ouder, maar het is zéker het proberen waard. Als hij er over vertelt dan zie je het helemaal voor je. Het Haags Gemeentmuseum heeft naar zeggen ook materiaal over het HTO gebouw.

In de oorlog zaten er Duitse soldaten, en was het gebouw onderdeel van de operaties met de V-wapens. Wat ze daarmee deden gebeurde op de zolder. Ik ben daar ook wel eens geweest maar er is niks meer van te zien. Hoe dat precies in z'n werk ging daar heb ik geen details over.

In de tijd dat het een huis voor onbehuisden was (voor of na de oorlog?), was een bijnaam "de Hunkerbunker" omdat het veelal ging om ongehuwde mannen.

Ik weet niet vanaf wanneer, maar kort voor onze tijd (jaren 90) waren er nog ex-gedetineerden, drugsverslaafden, prostituees gehuisvest, en dat was zo'n zooitje (vuilniszakken, onhygiëne, mensen die met messen en bijlen over de gang liepen) dat er op een gegeven moment ook mensen werden geplaatst die bij de politieschool een opleiding volgden, om hopelijk wat sociale controle te creëren. Ongetwijfeld dat dit nu de crème de la crème van de Politie Haaglanden is, die hebben daar alles al gezien.

Er waren daar vrij regelmatig sterfgevallen. Je had er ook iemand die helemaal vereenzaamd was gestorven, waar de familie in geen jaren langs kwam, maar bij zijn of haar dood wel natuurlijk de sieraden wilde hebben. Dan waren ze opeens wel geïnteresseerd. In onze tijd zaten sommige van die vereenzaamde mensen nog in de appartementenvleugel. Ook daar is er een een keer gevonden die al helemaal ontbindend over de toiletpot was uitgelubberd. En een ander die op z'n bed was gestorven, toen de GGD de deur open deed wendden ze hun hoofd al kotsend af, en werd de stinkende troep van het raam op straat gegooid om wat prettiger werkcondities te creëren. Verder iemand met een psychose die flessen en de TV door het raam gooide omdat hij dacht dat de Russen waren binnengevallen. In de Asstraat parkeerde niemand meer auto's vanwege de flessen die op straat werden gegooid. Later zijn wij er als studenten in gekomen. Een van hen was helderziende. Die had een ontzettend unheimisch gevoel toen hij een kamer van een studiegenoot binnen wilde gaan, hij zei hier heeft een dooie gelegen. De medestudent trok z'n tapijt op en inderdaad was er in het linoleum een afdruk van iemand die daar een tijd had gelegen.

Omdat het in de tijd van de onbehuisden zo'n wanorde was werd er even aan gedacht het gebouw te slopen, maar de constructie is op zich heel solide en het ontwerp is van Berlage dus is het gerenoveerd en zijn er studenten in gekomen. Dat is van horen zeggen helemaal in het begin van de jaren 90.

We hadden toen nog regelmatig overlast van junks die het gebouw nog kenden, en die de trappenhuizen gebruikten om drugs in te gebruiken, voornamelijk het "chinezen", met een stukje aluminiumfolie. Ik zelf heb er maar 1 keer een injectienaald gevonden. De huismeester zelf deed rondes door het gebouw. Hij kende een deel van die junks nog van eerder, hij kon het met zijn sociale eigenschappen altijd wel af, maar toch had hij just in case een flinke zaklantaarn bij zich van ongeveer 40 cm, om ze in het gezicht te kunnen schijnen of een mep uit te delen maar ik heb nooit een verhaal gehoord dat hij ooit geweld heeft hoeven gebruiken. Bij de studenten durfde maar een klein groepje echt actief wat eraan te doen. Met een kleine "knokploeg" gingen ze zelf maar de junks er stelselmatig uit gooien omdat je niet eeuwig de politie kon blijven bellen. Tegen de zomer van 1992 was het verschijnsel tot een minimum teruggebracht, maar nooit echt helemaal weggeweest. Ik zelf heb er ook ongeveer 4 of 5 keer een paar vriendelijk doch dringend verzocht weg te gaan, waaronder 1 halfbakken inbraakpoging met een ijzerdraadje.

In de tijd van de conservatoriumstudenten hoorde je wel wat muziekinstrumenten spelen, m.n. blaasinstrumenten en hier en daar een piano, en een enkele drummer maar het gebouw was zodanig solide dat je alleen je directe buren heel zachtjes kon horen. Echt perfect. Het ging hier voor het overgrote deel om Nederlanders, ongeveer 1 op de 10 kwam uit een ander land. De balkons waren super, echt zo'n zithoekje, al was het wel zo dat je door die holte waarin je zat, het verkeer denderend hard hoorde. Afhankelijk van hoeveel jongens er op een gang zaten waren de gangen ordelijk of wat rommeliger. In dit gebouw heb ik nooit de behoefte gehad om me bij een studentenvereniging aan te sluiten omdat er in het gebouw al genoeg aanspraak was.

Vanaf 1996 heeft de Haagse Hogeschool een deal gesloten met de verhuurder dat de vrijkomende kamers voor Haagse Hogeschool studenten zouden zijn, en zo was er binnen korte tijd bijna geen conservatoriumstudent meer te bekennen (uitgefaseerd zeg maar) en was de voertaal Engels geworden, merendeels Europeanen, gevolgd door Amerikanen, van andere continenten was er nauwelijks iemand. Dat het door Haagse Hogeschool steeds meer is bewoond is het laatste wat ik nog weet, mogelijk is dat ook nog de huidige situatie.

erven sleeboom | 15-10-2008
Een andere bekende bijnaam voor het HTO was "het bananenpakhuis".

L.A. Intres 14-10-2008 | 14-10-2008
Als kind[geb.1934] noemde mijn ouders het HTO, het tehuis voor gesnede katers.Is toch wat anders dan tehuis voor onbehuisden denk ik .

Jos Simonis | 14-10-2008
Ik heb 15 jaar tegenover het HTO gewoond. Wij woonden op de noordpolderkade, ook in de jaren vijftig. Het was in die tijd elke vrijdagavond vaste prik om te douchen in " het badhuis ". Ik ben na jaren weggeweest te zijn weer terug in mijn haagie. Laatst ben ik nog door de molenwijk gereden en tot mijn teleurstelling zie ik na de grote wijzigingen in de jaren 70-80 dat het verpauperd is, jammer toch !!!!

Jan van Staalduinen | 13-10-2008
Wim, omdat ik het Tehuis voor Onbehuisden op de De La Reyweg plaatste, ging ik even googlen. Twee citaten:

www.kesslerstichting.nl

 quote:
……..Verhuizing
De 'Vereeniging Tehuis voor Onbehuisden' voorzag in een grote behoefte en tienduizenden hadden al gebruik gemaakt van de voorzieningen toen de verhuurder de huur aan de Steijnlaan opzegde. Men besloot daarop een nieuw en groter pand te bouwen aan de toenmalige De la Reykade, de huidige De la Reyweg. De nieuwbouw werd grotendeels gefinancierd door een genereuze gift van bestuurslid D.A.J. Kessler. Bij de officiÎle opening op 21 maart 1923 werd de naam van de vereniging dan ook gewijzigd in D.A.J. Kesslerstichting'. ………


www.budve.nl/Laak/503/503.htm

 quote:
Wonen in het HTO
Het pand aan de Rijswijkseweg 340 en de Assstraat heet het HTO-gebouw. HTO staat voor Haags Tehuis voor Ongehuwden en dateert uit 1925. Hier woonden mannen die gebruik konden maken van de voorzieningen in het pand.

Het HTO als buurtfunctie
Naast een functie voor de mannen die in het pand woonden, had het pand ook een functie voor de wijk. De meeste mensen hadden in de jaren 50 en 60 geen douche in huis. Dus werd ging je naar het HTO om voor een dubbeltje te douchen onder toezicht van de badmeester.


Wim van Es | 13-10-2008
Als kind (geb. 1953) hoorde ik wel eens praten over een "Tehuis voor onbehuisden". Ging dat toen ook over het HTO?

Th C M Kok | 13-10-2008
Ik ben in deze wijk opgegroeid in de jaren vijftig van de vorige eeuw en ken dit gebouw als geen ander. Mijn vader ging een keer in de week, dat was toen heel gewoon, douchen in het badhuis gelegen in de kelder van het gebouw. Naast de hoofdingang was een stalling voor fietsen. Thans is het complex opgedeeld in verschillende wooneenheden.

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    5896


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 9 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!