Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 25-9-2018, 14:05 uur.

   
  t/m vrijdag 21 september is de kans aanzienlijk dat deze website incidenteel
een of meerdere dagen niet kan worden bijgewerkt
   
 

 
   
Laan van Nieuw Oost IndiŽ
Was: Laan van Nieuw Oost IndiŽ / Schenkkade met eindpuntvoorziening voor HTM'ers
coos | 25-6-2011
In die tijd gingen mensen graag op de foto. Ik veronderstel, dat de conducteur van de paardentram er gauw is komen bij staan.
De laatste opmerking van Koos van der Kolk over de paardentramfoto in Haagse Trams van Johan Blok heeft mij iets opgehelderd over de daar getoonde plek. Blijkbaar stonden er toen nog geen huizen. Ik heb deze foto nooit kunnen plaatsen, vooral vanwege de boog achter de tramwagen, nu wel. Bedankt.

Anton Zonneveld | 21-6-2011
Ik twijfel aan de heren die bij het huisje staan, niet of het niet wel of geen politiepost is. De linkse beambte en die in het midden staat zouden aan hun uniform gezien best politiebeambten kunnen zijn. Maar die rechtse persoon beslist niet. Met het blote oog is toch waarneembaar dat die man een tas op zijn buik draagt? Bij het bewust overbelichten van deze foto komen zelfs de draagriemen over de schouders aan het licht. Dat zou dan een OV-mannetje moeten zijn. En anders de accijnsopnemer wellicht

J. Fries. l923. | 21-6-2011
Tiktak heeft het goed, Bezuidenhoutseweg hoek Laan v.NOI, richting
Voorburg, waar nu de benzinepomp staat op de hoek van de Schenkade
stond in het jr. 1930, nog het tolhuis, was toen niet meer ingebruik.Daar lag toen nog een landweggetje tot onder het spoor-
viaduct naar Voorburg. In die tijd was het Bezuidenhout nog een rustoord en heerlijk om te wonen, een mijmering van een oud-bewoner.

Koos van der Kolk | 17-12-2008
Interessant is een tweetal foto's in het Haags Gemeentearchief. De eerste is nummer 0.42145. Daarop is de betreffende politiepost te zien met links een paardentram op de Laan van Nieuw Oost IndiŽ. De datum ca 1910 van de foto is niet juist. Lijn C is immers 21-3-1906 opgeheven, in afwachting van elektrificatie. De tweede foto nummer 1.52016 toont ons paardentramrijtuig 158 van lijn C op de Laan van Nieuw Oost IndiŽ. Deze foto is, gezien de bomen en de bocht van de rails, op de hoek van de Bezuidenhoutseweg genomen. De tweede foto is ook gepubliceerd in het boek Haagse trams van Johan Blok (pagina 25). Op pagina 13 van genoemd boek staat een kaartje van het paardentramlijnennet van 1895. Daarop is te zien dat lijn C van de Bezuidenhoutseweg de Laan van Nieuw Oost IndiŽ inboog.

aldo markus | 17-12-2008
Als de politiepost in 1904 verdwenen is, moeten de tramrails nog van de paardentram zijn, want de electrische lijn 3 kwam hier pas in april 1906 (en ging rechtdoor over de Bezuidenhoutscheweg, tot Overbosch). De eerste afslaande electrische lijn was in 1926 lijn 6.
De paardetram kwam hier in 1880, en had inderdaad het eindpunt nabij de kruising van het Bezuidenhout met de Laan van (toen nog) Nieuw Oosteinde. Ik had nooit besefd, dat er werd afgeslagen naar die Laan, maar de rails tonen aan, dat dit wel zo was.
Gezien de situatie was dit natuurlijk best logisch: wachtende trams en de omlopende paarden stonden het doorgaande verkeer op de Bezuidenhoutscheweg nu niet in de weg. Hoe intensief zou dit verkeer destijds overigens zijn geweest? Er waren natuurlijk nog maar heel weinig auto's, maar het was wel een hoofdverbinding naar Leiden.

wil leebeek | 15-12-2008
In het boek "" Het Bezuidenhout"van Sluijter en De Bock staat deze foto afgebeeld op pag. 236. Tekst: Sinds 1894 had op het middenpad van de LvNOI bij de Bezuidenhoutseweg een politiepost gestaan.Dat huisje is in 1904 naar de Stationsweg verplaatst toen op de Bezuidenhoutseweg bij de G. Reijnststraat een nieuw en groter posthuis werd gebouwd van het type waarvan er tussen 1904 en 1920 ook 1 tegenover de Schenkweg heeft gestaan.

tiktak | 15-12-2008
Ik heb het even helemaal uitgezocht, het betrefd hier een
politiepost op de hoek van de Laan van nieuw oost Indie en de Bezuidenhoutseweg gezien in de richting van Voorburg
Deze foto is gemaakt in het jaartal 1900, toen rede hiernog
geen tramvoertuigen.
Foto's uit 1913 waren op deze plek 2 reclamezuilen te zien (zg. Peperbussen)

John | 14-12-2008
deze foto is genomen op een warme zomeravond vanaf de Bezuidenhoutseweg welteverstaan, aangezien de schaduwen van de neergaande zon. Op de hoek met de schenkkade zat in de twintigerjaren een kruidenier, die zie ik hier niet, vanaf 1920 zijn er op dat stuk van de Laan van NOI modernere huizen( met portiek) neergezet.

deze foto is dus dus echt vanaf de bezuidenhoutseweg genomen

Hans (Zoef) | 14-12-2008
Let vooral op de schaduwen, dit KAN niet de hoek Schenkweg zijn, omdat de noorderzon niet bestaat. Bovendien mis ik het Spinnewiel op de hoek.
De Bezuidenhoutseweg klopt beter.

Frank | 14-12-2008
Als dit de hoek Schenkkade is, waar zijn dan de Louise de Colignystraat en de Stuyvesantstraat gebleven?
Het lijkt mij toch meer op de hoek met de Bezuidenhoutseweg.

wil leebeek | 14-12-2008
Het is de L.v.N.O. Indie hoek Schenkkade.
De sporen op de voorgrond buiten af naar de Schenkkade waar de trams keerden om terug te gaan naar hun andere eindpunt.
Op de Schenkkade was ook nog een langer spoor waarop aanhangwagens
van lijn 7 konden worden afgesteld.

coos | 14-12-2008
Frank heeft gelijk, het is wel de Laan van Nieuw Oost IndiŽ, maar precies aan de andere kant, nl bij de kruising met de Bezuidenhoutscheweg, te zien aan de erkers en de boog in het spoor, het 'wachthuisje' is een politiepost; bij de Schenkkade laag een grote keerlus en de huizen zagen(en zien er nog steeds heel anders uit; deze zelfde plek staat ook op een foto met lijn 7 erop met ńbdulla-reclame" in de beugel

Frank | 14-12-2008
Het is wel degelijk de Laan van Nieuw Oost IndiŽ.

Als je op de site www.bezuidenhout.nl de foto's van kort na de oorlog bekijkt, dan zie je dat nou juist dat hoekje van het Bezuidenhout het bombardement heeft overleefd. Wat uiteraard niet wil zeggen dat daar later niets kan zijn afgebroken...

Deze zelfde ansichtkaart is ook op bovengenoemde site terug te vinden (onder 'Oude ansichten'). Daar wordt het huisje beschreven als politiepost. De man in het midden zou een agent zijn.

Victor78 | 14-12-2008
Zou hetgewoon toch de laan van NOI kunnen zijn?

Ik herinner me een gebeurtenis van 3 maart 1945, daarbij zouden redelijk wat details uit de foto verloren gegaan kunnen zijn. Zoals bijvoorbeeld de erkers.

Haagse_Meester | 14-12-2008
Hadden jullie de dakwerker links al gezien? Veel huizen op deze foto staan er nog maar de huidige situatie is absoluut niet te vergelijken. Zo zijn alle bomen, en het wachthuisje, verdwenen, evenals het muurtje rechts. Ook hebben de wat verderop gelegen huizen voortuintjes gekregen en het afgelopen jaar is de weg gereconstrueerd.

Hmmm, zo naar de foto kijkende begin ik te twijfelen of dit idd wel de Laan v NOI is... Het bedoelde deel dateert pas uit de jaren eind 20/begin 30 en deze foto is duidelijk ouder (ca 1910 oid) Ik vermoed dat dit eerder de Groot Hertoginnelaan of Frankenslag zal zijn, of iig iets in die richting. Ik kan nl de erkers rechts niet thuisbrengen....

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    6690


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 10 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!