Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 13-11-2018, 21:10 uur.

   
       
 

 
   
Twee keer de Loosduinseweg


Deze foto is genomen vanaf de Loosduinsekade t.h.v. de Laan van Eik en DuinenPiet de Waal | 13-10-2013
@Piet Bronsteijn, uit de vroegere Columbusstraat jij wil weten waar Halfweg was deze lag namelijk waar nu de Medemblikstraat is, er stond toen ook het klooster

Joh. Verwijck | 30-5-2012
@ Piet Bronsteijn.
Via deze link van het HGA kom je bij een `Scholenkaart` uit 1904:
http://www.haagsebeeldbank.nl/beeldbank/indeling/detail/form/advanced?q_searchfield=z.gr.+2018A
Hierop staat precies aangegeven waar `Halfweg` zich bevond, namelijk ter hoogte van de begraafplaats `Oud Eik en Duinen`, langs de Loosduinsevaart en vr de tegenwoordige Laan van Eik en Duinen vanaf Loosduinen gezien, aan de linkerzijde.
De plattegrond kan sterk vergroot worden d.m.v. het `schuifje` naar 50 of 100% te verplaatsen. Het nummer van de kaart is: z.gr. 2018A.

Andre | 29-5-2012
Deze misschien ? http://haagsebeeldbank.nl/beeldbank/weergave/record/?id=5d452c40-93d2-4888-b252-a6467c741950 in plaats van de Bosbestraat nabij Oud Eyken Duinen Begraafplaats .

Piet Bronsteijn | 29-5-2012
Ik zie velen berichten van den Haag en zo. Ik zie ook wel wat over oud Loosduinen. Nu zit ik met een probleem. Als kind woonde wij op halfweg, wat later is genoemd de Bosbestraat, Het was bij die brug waar je zo,n raar gevoel kreeg als we er met de bus over gingen naar den Haag. Nu zie ik dat er gesproken word over halfweg in wat eens Looduinen was. Ik heb in de oude Columbusstraat gewo jaarond in Loosduinen tot mijn 40ste. Kan iemand mij vertellen waar halfweg in Loosduinen was of is.
Piet Bronsteijn
Canada Ik vergeet dat ik van 1932 bendus aardig de weg wist in de stad en Loosduinen.

Rien Solcer | 10-1-2012
@ Dick van Rooijen, Maar volgens mij is deze foto genomen vanaf
Loosduinen,omdat ik hier alleen rechts een weg zie,dus de loosduinseweg

Dan is de Loosduinseweg links, en rechts de latere Loosduinsekase.

Dick van Rooijen | 10-1-2012
Ik heb jaren op de loosduinseweg gewoond bij de valkenboslaan.
Dus bij de latere kom. Maar volgens mij is deze foto genomen vanaf
Loosduinen,omdat ik hier alleen rechts een weg zie,dus de loosduinseweg.
Het staat ook op de foto onderaan. De briefkaart is volgens mij genomen
vanaf de toenmalig brug bij de Valkenboskade met aan de linkerzijde de nog onbebouwde kade.

Rien Solcer | 13-12-2011
@Leo, van begin af heb ik gezegd dat deze foto genomen moet zijn bij de Fahrenheitstraat, en kijkend richting d-H. Ik denk zelfs dat de fotograaf staat op de latere kom. De brug die wij zien lag t.o. de Fahrenheitsraat.

LEO | 13-12-2011
Vwb de onderste foto: Zojuist tijdens een presentatie een (latere) dia bekeken.
Hierop was duidelijk het bruggetje en de bebouwing rechts te zien. Die waren identiek. De linkerzijde was een geheel braakliggend terrein, waar de tram van de WSM reed. De situatie was thv de latere zogenaamde kom. We kijken op de foto dus richting stad en is de Loosduinsekade rechts. Kan het natuurlijk mis hebben, maar misschien breng ik anderen op een idee

Hans (Zoef) | 8-12-2011
@Tiktak, dat haventje dat ken ik, daar ging ik vaak vissen. Tegenwoordig is daar de Jan Palagkade en destijds stonden daar 2 grote loodsen van mijn buurman Jan Bos. Alles zou verder kunnen kloppen, maar die bomenrij zegt mij totaal niets, dus moeten we toch ergens anders zijn.

Tiktak | 8-12-2011
Ik heb even op de oude stadskaart uit 1930 gekeken, aan het einde van de Loosduinsekade naast de kruizing met de oude Leyweg (L) had van de vaart een L vormige haventje. Op deze plek waar nu die man staat zijn de nieuwbouw winkels ( hair opleidings instituut) gevestigd.
Ik vermoed dat foto 2 genomen is vanaf de Oude Haagweg +/- 100 meter voorbij de kruizing met de Thorbeckelaan richting Loosduinen.
De boerderij rechts is waarschijnlijk boerderij Leijenburg.
( Misschien zit ik er helemaal naast)

Rien Solcer | 8-12-2011
@Hans, OK Hans, nou begrijp ik wat je bedoeld, Ik dacht dat je nog steeds aan de Monstersestraat zat te denken, maar jij denkt ook al niet meer aan de
Loosduinsekade.
@Leo, als dit de La Reykade zou zijn, dan moet je toch aan de horizon de woningen van de Loosduinseweg zien staan.

Leo | 8-12-2011
Gelet op de eerdere discussie over het hoogteverschil op de De La Reykade, is het niet mogelijk dat we daarnaar zitten te kijken

Hans (Zoef) | 8-12-2011
@beste Rien. Ik zeg dat dit niet de Loosduinsevaart is waar we hier naar kijken, maar een zijtak. Laten we zeggen dat dit de vaart is aan de Soestdijksekade, die is het dus niet, maar klopt wel met de lichtval. Met andere woorden, we kijken met de Loosduinsekade in de rug in de richting Delft.

Rien Solcer | 8-12-2011
@Hans, je bent toch met mij eens dat de zon van rechts komt, zie het huis links, de eerste boom en de man op de voorgrond, dan moet het toch zij dat je richting D-H kijkt, anders heb je de zon van zeezijde?.

Hans (Zoef) | 8-12-2011
En toch blijf ik geloven in een zijtak van de Loosduinsevaart. Dat klopt ook met de stand van de zon en dat we hier richting stad kijken, daar geloof ik al helemaal niet in. Leuke vraag voor Wim de K.G. Dat dit ter hoogte van de Fahrenheitstraat is, dat wil er bij mij ook niet in. Die paaltjes links wijzen op een hoek van de kade, evenals die bocht in de oever aan de rechterkant. Maar ik laat mij graag verrassen!

Rien Solcer | 8-12-2011
@ Hans Klok, het enige en het belangrijkste verschil is de zonstand, op jouw foto staat de zon links, dus is de loosduinseweg aan de rechterzijde en kijk je richting Loosduinen, maar op de onderste foto staat de zon rechts, dus is de Loosduinseweg links, en kijk je richting D-H.

Hans Klok | 7-12-2011
@ Rien, ik dacht aan de bomenrij tussen het water en de weg, ook de bouwstijl komt overeen met foto 1.

Dankzij @ htmpcc en @ Hans (Zoef) ben ik van mening veranderd, heren bedankt!


Hans (Zoef) | 7-12-2011
Dat klopt helemaal, de gevelwand is nog vrijwel ongewijzigd. Hier waren oa. de winkels van rijwielhandel Bontekoe, Bodegom verfhandel en RU58 plastics. Nog geen spoor te bekennen van de Zevensprong die er nu ligt!

htmpcc | 7-12-2011
Kleurenopname van hr. Klok hieronder is gemaakt begin 20er jaren vanaf de Regentessebrug bij de Paul Krugerlaan.
Links bij het hekwerk eindigt de Loosduinsekade en begint links de De la Reykade, tevens de grens van Den Haag.
De landbouwgrond links is nog de gemeente Loosduinen.
Hier staat nu het o.a. het Capitol-theater.

Rien Solcer | 6-12-2011
@ Hans Klok, Waar moet ik deze foto mee vergelijken, foto 1 of 2?

Hans Klok | 6-12-2011
Ik heb in mijn eigen verzameling zitten puzzelen of ik ansichten had van dit stukje Loosduinscheweg. Gevonden een ansichtkaart met een gedeelde bebouwing van de Loosduinscheweg, dit moet in de buurt zijn.Geplaatst door de webmaster

LEO | 29-11-2011
Nogmaals een en ander bekijkend dan zou achter het bruggetje in latere tijden de zogenaamde zwaaikom zijn ontstaan

LEO | 29-11-2011
@ Rien. Kan me hierin helemaal vinden.
In het gemeentearchief is dezelfde foto, duidelijker en in kleur te zien en ook die vermeldt : bij de Fahrenheitstraat
nummer 46120

Rien Solcer | 29-11-2011
@Kees en Hans, ik denk niet de de onderste foto is genomen op de plek die jullie in gedachten hebben nl. de afbuiging naar de Monstersestraat, van die plek is een foto in het HGA 6.17473, en dat ziet er toch wel anders uit. Ik denk dat je toch moet denken aan een plek richting Fahrenheitstraat. Ik volg de discussie.

Kees de Ridder | 28-11-2011
Mijnheer Zoef, wat is niet waar? We berichten toch over hetzelfde, de aftakkking naar het haventje liep via de Loosduinsekade, richting Monstersestraat, inderdaad waar kolenhandel Wubben zat. Mij bekend dus en verder is het mischien wel aardig te vermelden dat dat haventje van de groentenveiling was. Nog eerder was de veiling gevestigd aan de Noordwal en daarna kwam hij steeds dichter bij Loosduinen via de hoek Leyweg/Haagweg. Ik heb nog tuinders gekend die vanuit Loosduinen hebben geveild aan de Noordwal. Heeft iemand dat stukje wel eens gelopen op het Jaagpad met een vaarboom en je schuit ?

Fer | 26-11-2011
@Andr
Adrianus (Arie) Zuiderwijk, is geboren in 1895 in Lisse en overleden in 1967 in Bunde, Duitsland, 20km ten oosten van Winschoten, even over de grens met Duitsland. Hij was brievenbesteller en dus ook kunstschilder.
Zie voor meer info:
Google en
http://www.genealogieonline.nl/genealogie-verbrugge/I1361.php
Misschien is Cesar Zuiderwijk van Golden Earring wel familie...?

Hans (Zoef) | 25-11-2011
Dat is niet waar, de beschoeing loopt naar de Loosduinsekade. Op de plaats van dit haventje heeft kolenhandel Wubben gestaan na de demping. Links van de bomenrij is nu de Monstersestraat, met andere woorden dit haventje was een zijtak van de Loosduinse vaart. Zie foto 0,42413 van het HGA. Vanaf dit punt is ook de bovenste foto genomen in de richting van de Engelenburgstraat en die 2 torentjes boven de bomen zijn van weeshuis Groenenstein.

Kees de Ridder | 24-11-2011
Genoemd haventje zal dus op de 2-de foto de beschoeing, links onderaan kunnen zijn. Dit betekent dus dat de huidige huizenrij, die enigszins rond loopt, hier later gebouwd is, tot de hoek van de Engelenburgstraat. De verdwenen brug t.h.v. de genoemde straat moet dan iets verder hebben gelegen? ( hetgeen m.n. bij de hoekwinkels nog steeds zichtbaar is ).Anders gezegd: rechts verrees het latere weeshuis Groenestein.
( Toch blijf ik die zichtbare bocht scherper vinden dan de huidige).

Hans (Zoef) | 20-11-2011
Dat houten bruggetje zal zo ongeveer ter hoogte van de Gaslaan hebben gelegen, de stoomtram lag zo'n 100 meter terug niet zichtbaar op de foto.
Hij liep links op de tweede foto, niet zichtbaar, en dit haventje is de plaats waar nu de Uitenhagestraat is.

FransW | 19-11-2011
@Marnix Zoetemeijer: zijn op deze prentbriefkaarten aan de andere zijde ook een jaartal van uitgave vermeldt?

Kees de Ridder | 19-11-2011
De juiste plek is inderdaad moeilijk te herleiden. Ik dacht ook aan het gedeelte nabij Groenestein, maar die houten zichtbare brug kan toch onmogelijk die stoomtram naar Scheveningen dragen. Of deze opname moet dateren van vr die tijd?
Wat betreft die naam van de schilder, dat is toch wel duidelijk, n.l. A. Zuiderwijk. Willen we meer weten, dan is bij Loosduiners eerst van belang hoe je correct hun naam spelt. Ik heb er twee gekend, die na verwachting geen Arie maar Adolf heetten. Met dit verschil dat hun naam met uij werd gespeld. Zoek dat maar eens uit!

Rien Solcer | 9-11-2011
Als foto 1 genomen van het begin van de Loosduinseweg, dan zijn de twee torenspitsen links boven de bomenrij van Groenesteijn.

Andr | 9-11-2011
Mijn vader heeft de onderste kaart als schilderij hangen. Het schilderij is geschilderd door A. Zuiderwijk. Weet misschien iemand wie deze schilder is geweest?

fred(je)@ | 7-8-2010
@ Hans: Je bent nog steeds aan het dromen, het heet "oude Haagweg"

dAb | 7-8-2010
Weer zo'n bijzonder sfeervol tijdsbeeld, met dank @ Marnix Zoetemeijer ... DA Borgdorff

f'j'kuipers | 7-8-2010
de waterstokerij in de tripstraat was van mev. bakker, daar kon je voor 1 cent snoep kopen. ik heb daar zelf nog gewoond

theo bakker | 10-5-2009
misschien leuk om te vermelden, iemand zei: ter hoogte van de tripstraat, tulpstraat naderhand, mijn oma had in de tripstraat een waterstokerij waar je dus heet water kon kopen voor een halve cent de emmer

Frank | 6-1-2009
De onderste foto (0.46120 in de verzameling van het Gemeentearchief) is dus genomen bij de Fahrenheitstraat. Foto's 0.45879, 0.45962 en 0.46019 zijn van diezelfde plek in andere jaren.

Frank | 6-1-2009
De bovenste foto toont -zoals tiktak al aangeeft- huizen helemaal aan het begin van de Loosduinseweg. Op foto 0.45919 van het Gemeentearchief staat hetzelfde rijtje, maar dan kort na de demping van de vaart.

Hans (Zoef) | 5-1-2009
Ik denk dat ik even iedereen uit de droom moet gaan halen, inclusief mijzelf!
Dit kan niet bij de Laan van Eik en duinen zijn, want daar loopt geen Loosduinseweg. Vanaf de begraafplaats heet het Haagweg en kijken we inderdaad vanaf de Laan van Eik en Duinen richting de Bosbesstraat dan kijken we op de Haagweg. Ik mis hier echter een paar bruggen, dus mijn eerste reactie kan niet juist zijn. Kijk ik nog wat verder, dan zie ik 2 torentjes net boven de bomen. Dat zou dus Groenestein kunnen zijn en klopt de naam weer wel. Mijn voorlopige conclusie is dan ook, dat de foto genomen is vanaf de Loosduinsekade ter hoogte van de Monstersestraat. Daar is vroeger ook water geweest en mogelijk is daar foto nr. 2 gemaakt, omdat de Loosduinsevaart nergens een scherpe bocht maakt.

tiktak | 5-1-2009
Foto no 2

Rechts is de boerderij Loosduinen.

Ik weet niet zo 1 2 3 of deze langs de Loosduinsevaart
heeft gestaan.

tiktak | 5-1-2009
Foto no 1
Dit moet volgens de archieven zijn de
Loosduinseweg, begin met rechts het Westlands Koffiehuis

Datum: ca. 1910

Dus ter hoogte van de verdwenen Tripstraat


Trammetje | 5-1-2009
Bovenste foto dat plantsoen is inderdaad de Ln.van Eik en Duinen en de onderste foto dat huis links komt mij bekend voor maar kan het even niet plaatsen.

Frank | 5-1-2009
Bij de Bosbesstraat is van een plantsoen niets terug te vinden. Er loopt wel een gracht langs. De hele gevelwand van de Oude Haagweg is daar trouwens onherkenbaar veranderd.
Dat bruggetje op die foto, waar zou dat ongeveer moeten zijn?

Bij de onderste foto kan ik me trouwens ook helemaal niets voorstellen.

Hans (Zoef) | 4-1-2009
Bovenste foto, rechts in het midden is de Bosbesstraat. Volgens mij is dat plantsoen er nog steeds.

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    6496


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 11 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!