Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 17-12-2017, 13:59 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      De Blauwe Tram aan begin/eindpunt Scheveningen
516 en 505De foto is gemaakt in september 1949. De motorwagens (A305, A302 en A306) zijn afkomstig uit Leiden, daar gingen de nieuwere Haarlemse motorwagens dienst doen. De bijwagens achter de motorwagens (B305, 303, 301, 304, 308, 306, 302 en 307) stonden daar al een jaar ongeschonden!! Op het linker spoor achteraan stonden A308 en A301.

Peter Koumans

wil leebeek | 27-12-2015
laurentius: " onze " minister kan alleen maar denken aan asfalt, spitsstroken
en snelheid opvoeren.
Daar wordt het OV niet wijzer van.

laurentius | 27-12-2015
Het zou in deze tijd niet gebeurd zijn om deze mooie tramverbinding op te heffen.
Van Scheveningen naar Amsterdam via Leiden en Haarlem, wat is dat niet een mooie toeristische attractie. Nu men weer steeds meer en meer voor de tram kiest, is dit misschien toch weer te herstellen. Laat de minister van Verkeer hierover maar eens gaan nadenken

laurentus | 20-9-2015
Spijt komt na de zonde. Men zal er nu niet aan gedacht hebben de blauwe tram te doen opheffen. Misschien wordt ooit lijn 6 of 2 van de HTHm doorgetrokken naar Voorschoten en Leiden.

Jim Moolenaar | 21-2-2015
Ik begrijp nog steets niet waarom ze de de blauwe tram hebben op ge heven

fred(je) | 28-11-2014
westdorp;daar lekker blijven genieten.
en mijn opa en oma ( reedijk )hebben op nr 144 gewoond waar jij bent geboren

hans westdorp | 24-11-2014
ik ben geboren capadocestraat 90 bij de gouveneurslaan en hou nog steeds van mijn Den Haag .ben nu 74 jaar en woon al 46 jaar in Venezuela. Is er een Hagenaar die mij m`n oude dag weer laten beleven op het stille strand van `s Scheveningen of wilt U uw oude dag bij mij doorbrengen in Guaibacoa/Colina/Estado FALCON/Venezuela(zoek Google-map)ver van de turbulente en gejaagde wereld,hier is nog rust en vrede. Bel me 0058 0268 4116149 of 0416 0280356 oftewel Facebook westdorph@gmail.com

dick van der spek | 17-6-2009
En dan te bedenken dat er bij de NZH nog een plan is geweest om een groot tramstation aan te leggen met een imposant haltegebouw, compleet met trappen. In wezen is het aangelegde station, zoals we dat van voor de oorlog kenden, een uitgeklede versie van wat op tekening stond. De sporensituatie is nagenoeg identiek met wat we kenden als die met de grote lus, dus met 2x HTM doorsnijden, het haltegebouw met grote ontvangsthal is er niet gekomen. De gedachte trappen kwamen uit op de Gevers Deynootweg op de plek waar later dat houten bord stond waar de bestemmingen op waren vermeld.

Wim van Es (admin) | 27-3-2009
Peter Koumans, bedankt voor de aanvullende informatie! Uw naam staat nu ook op de foto.

JWB | 13-3-2009
Nog een leuke feitje over de ZHESM:

Kort na de Tweede Wereldoorlog werd nog een plan gepresenteerd waarbij de ZHESM-lijn via een ondergrondse verbinding werd gekoppeld aan lijn 11 van de HTM (de opvolger van de oude HSM-tramlijn van Den Haag HS naar Scheveningen). Als dit plan was uitgevoerd had er nu een grote ringlijn door geheel Den Haag kunnen lopen, maar in de jaren vijftig koos men nog voor de auto.

erven sleeboom | 11-3-2009
Stoomtreinen wel (eventjes), diesels niet.

JWB | 11-3-2009
DE ZHESM lijn naar Scheveningen was in de oorlog opgebroken en is daarna weer hersteld (voor korte tijd helaas). Heel goed mogelijk dat er tijdelijk diesels of stoomtreinen hebben gereden. Ik dacht dat pas vanaf 1948 de waslijn weer in functie was.

erven sleeboom | 10-3-2009
Even de schoolmeester spelen:
De Hofpleinlijn Scheveningen - Rotterdam was nu juist geen dieseltrein. Het was vanaf 1908 de allereerste electrische spoorlijn in Nederland. De naam was dan ook ZHESM: Zuid-Hollandsche Electrische Spoorweg Maatschappij.

Koos van der Kolk | 10-3-2009
Een duidelijke foto met de sporensituatie is te zien op de site van het trammuseum te Crich: http://www.tramway.co.uk/smx/photos/photo/?id=20260


Joop | 10-3-2009
Op de keerlus heb ik in die jaren veel gespeeld. Vond de blauwe altijd heel stoer. Ook gooide we met mijn vriendje de wissel wel eens om, spannend hoor want het politieburo was vlakbij. Vandaar naar het trein station waar de dieseltrien naar Rotterdam Hofplein reed, in de Zwolsestraat. Ook het spelen in de bossen waar de blauwe al fluitend met een flink vaartje doorheen reed. O,o wat een heerlijke tijd, toen was Scheveningen nog Scheveningen.

Rien Solcer | 1-3-2009
Vandaag zondag 1 maart het spoor gevolgt van de blauwe. Ik heb een foto van de haarlemsestraat gemaakt waar de zelfde huizen nog steeds staan. foto ingezonden bij wim. Daar waar hij door de scheveningse bosjes reed is nu een recht ruiterpad. De brug achter het klm gebouw is nog aanwezig.
Trouwens net voor de koffietent op de badhuisweg een grote bunker gezien, daar reed de blauwe net langs in het bos.


foto toegevoegd door Wim van Es (admin)

Frank | 28-2-2009
Ah! Met de beschrijving van die grote lus wordt me een boel duidelijk. Ik ken de omgeving zeer goed en had er moeite mee me een voorstelling te maken van een lus die de remisesporen tweemaal kruiste in de Haarlemsestraat...
Bedankt voor de uitgebreide toelichting.

Haagse_Meester | 28-2-2009
Hans, je hebt best gelijk hoor! Er lagen idd kopsporen, goed zichtbaar op de foto's, maar het buitenste spoor (waar op de 2e foto de A516 op staat) was deel v/d beschreven na-oorlogse keerlus die op 28-7-48 in gebruik is genomen. Tot die tijd werd, zoals de bovenste foto laat zien, gebruik gemaakt van een tijdelijk eindpunt welke gesitueerd was thv de wissels tussen de Utrechtsestraat en de Harstenhoekweg aan de Haarlemsestraat. Dit eindpunt heeft dienst gedaan van 3-6-47 (hervatting Scheveningse dienst) tot 28-7-48, dus ruim een jaar.

Haagse_Meester | 28-2-2009
Nou Frank, laat ik nou net de genoemde Railatlas voor m'n neus hebben

De grote lus ging vanaf de Badhuisweg via de Amsterdamsestraat, het Harstenhoekplein (kruising HTM 1), de Gevers Deynootstraat naar de Gevers Deynootweg en vandaar linksaf naar het al genoemde oude stoomtramstation (kruising HTM 2). Op het emplacement lagen niet minder dan 6 sporen, waarbij de trams terug werden gezet naar het eigenlijke perron. Deze sporen lagen naast de Haarlemse straat en gingen vandaar weer de Badhuisweg op.

De nieuwe lus lag in z'n geheel naast de Haarlemsestraat en gedeeltelijk in de Harstenhoekstraat. De HTM sporen zijn daarbij een klein stukje in noordelijke richting opgeschoven en als ik Google Earth goed heb bekeken ligt deze 'slinger' er nog steeds! Overigens was het niet voor het eerst dat er dubbelspoor op dat stukje Badhuisweg kwam te liggen: ook in de stoomtramtijd lag er dubbelspoor, maar na indienststelling v/d eerste lus (1925) werd het emplacement wat gewijzigd en het overbodige 2e spoor verwijderd om pas in 1947 terug te komen.

In beide gevallen werd de lus tegen de klok in bereden, hoewel er (zeker na 1947) wissels lagen om rechtstreeks binnen te rijden. Deze zullen naw alleen gebruikt zijn bij calamiteiten of rangeren.

Tot slot: de NZH Railatlas komt uit de pen van Dick v/d Spek en die heeft een reputatie op te houden voor z'n fraaie en uitstekende kaartjes! Ga er dus maar van uit dat deze info klopt

Hans (Zoef) | 28-2-2009
Het was ook een kopstation. Ik was nog een guppy, maar kan mij het station nog wel goed herinneren. Ik heb vlak na de oorlog nog in het station staan kijken en wat ik mij herinner was, dat wel de bovenleiding weg was en de sporen op het station. Ik meen dat er nog buiten het station een stukje spoor was blijven liggen en dat dit het deel was wat op de foto staat. Sorry als ik het mis heb.

Frank | 28-2-2009
Een lus? Daar? Kan ik me nauwelijks voorstellen, zeker niet in de na-oorlogse situatie. Deze foto's - en ook foto 6.05686 van het gemeentearchief - wekken eerder de indruk van een kopeindpunt.

Haagse_Meester | 27-2-2009
Niet helemaal Hans. In de oorlog is het hele NZH traject van Scheveningen tot het Malieveld opgebroken (Festung Sjeveningen ) waarbij er NZH slooptransporten via de Wassenaarse lijn naar Leiden hebben gereden, daar is ook een foto van. Dus van het vooroorlogse station (met de grote keerlus) was niks meer over. Na de oorlog is het hele traject herlegd, waarbij een nieuw eindpunt werd gebouwd, met een kleinere lus zodat de HTM sporen naar de remise niet meer 2x gekruist hoefde te worden. Omdat dat enige tijd duurde en men toch zo snel mogelijk de dienst naar Scheveningen wilde hervatten is toen een tijdelijk eindpunt aangelegd, wat op de bovenste foto te zien is. Naar verluidt dacht de gemeente dat dit de definitieve versie was en schijnt men het (gedeeltelijk) bestraat te hebben... Op de middelste foto staat A516 op het doorgaande spoor uit de lus en de A505 op het naastgelegen opstelspoor. Op de onderste foto liggen deze sporen helemaal links. Meer info kun je vinden in de NZH Railatlas (waar ik ook eea uit heb gehaald )

Hans (Zoef) | 27-2-2009
De bovenste foto is de oude situatie van voor de oorlog toen de blauwe nog een echt station had. De lijn is verlegd naar de nieuwe eindhalte en het station is na de oorlog niet meer gebruikt en gesloopt. Het spoor waar de tram staat is het nieuwe spoor.

André | 27-2-2009
Is men op de bovenste foto bezig met de aanleg van een nieuwe verbinding / trajekt of zijn het misschien nog herstelwerkzaamheden van na de tweede wereldoorlog?

Edwin | 27-2-2009
Dan zocht ik het plaatje toch op de goede plaats. Dank je.

Frank | 27-2-2009
De drie huizen aan de even zijde van de Haarlemsestraat staan er inderdaad nog. De rest is volstrekt onherkenbaar.

Appie | 27-2-2009
@Edwin
Als je op Google Maps kijkt zouden de drie huizen bovenin , de twee witte en
het bakstenen huis nog aan de Haarlemsestraat vanaf de Harstenhoekweg rechts kunnen staan ,als je naar de bouw en de vorm van de daken kijkt is er veel gelijkenis.

Edwin | 27-2-2009
Is er op dit moment nog iets herkenbaars op de plaats op de foto? Staan bijvoorbeeld de huizen aan beide zijden van de weg op de eerste foto er nog.

Hans Kindt | 27-2-2009
Al was er maar één rijdend exemplaar van de (grote) Blauwe Tram als boven afgebeeld bewaard gebleven!

Jeroen van Loon | 27-2-2009
mooi tijdsbeeld! dank!

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    5993


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>