Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt regelmatig bijgewerkt. Laatste update: 10-12-2018, 11:56 uur.

   
       
 

 
   
`Schooltram` 286 van lijn 12 op het Hobbemaplein
17 juli 1956


Op de uitsnede hieronder zijn duidelijk de verschillen met een reguliere tram te zien.Zie ook de gezellige drukte in de Hobbemastraat.

Rob jansen | 19-8-2017
Hallo allemaal
Wat ik me nog kan herinneren dat mijn moeder mij naar de tram bracht of ze reed een keer mee en stapte halferwegen uit dat weet ik nog heel goed ik huilde vond het niet leuk om naar de duin colonie te gaan was voor mij maar een dag ik was denk ik 8 jaar
Wat ik me kan herinneren was dar ik smiddags pap kreeg net als iedereen en dan daarna moesten we slapen verplicht onder een grote luifel met dat onder denk 50 bedden van hout dus in de buiten lucht er werd streng erop toe gezien dat je ging slapen dat was mijn ervaring verder weet ik er niet meer van ben nu 63 maar het blijft je bij


L.E. | 8-2-2011
In de vijftiger jaren had je in Den Haag de HAJA "de Haagse Jeugd Actie". Deze organiseerde in die tijd, gedurende de grote vakantie voor de haagse jeugd, o.a. speeldagen in de duinen. Wat ik mij kan herinneren gaf je je voor een week of twee weken op. Je werd dan met een bus en/of tram naar de speelplek vervoerd. Als ik het mij goed voor de geest haal had je een gekleurde kaart met daarop je naam, je woonadres en het lijnnummer van bus of tram aan een koordje om je nek.
Aan het begin van de vakantie periode werd de HAJA-krant huis aan huis verspreid. Hierin stonden alle activiteiten in die er in die weken waren. Zoals de speelweken, jeugdvoorstellingen in het openluchttheater in het Zuiderpark, bezoek aan het planetarium van de Haagse Courant of het Vredespaleis, vuurwerkavonden in Scheveningen en nog veel meer.
Om dit te financieren werd er eens per jaar een collecte gehouden in Den Haag. Ik zelf heb diverse keren hiervoor gecollecteerd. Omdat ik lid was van een jeugvereniging in Den Haag kreeg de vereniging 40% van de opbrengst van je opgehaald bedrag.

coos | 27-10-2009
Ik was het al bijna vergeten, maar ik ben ook twee keer als begeleider meegeweest met deze vakantie-uitjes in augustus 1957/1958 voor de 'bleekneusjes' zoals we dat toen noemden. Wij gingen met een NZH-bus (die normaal op Amsterdam-Den Haag reed met opstappunten aan de gewone haltes volgens de route van de lijn vanaf het Sav.Lohmanplein via de Pres.Kennedylaan en van Alkemadelaan) 's morgens naar Duinrell, en 's avonds met deze bus weer terug... Het regende wel erg vaak, weet ik nog.

Rien Solcer | 26-10-2009
@ Tony schreurs, wat ik nog kan herinneren is, dat het altijd mooi weer was,
dus denk ik dat het de gehele zomervakantie was, want als kind van zes moest je toch al naar school?. Ik denk niet dat het voor een jaar was.

Tonny Schreurs-v.d.Hoeven | 26-10-2009
Mijn broertje ging ook met deze tram naar de duinkolonie. Om verschillende redenen zou ik graag willen weten of daar ook een administratie van bijgehouden werd. Ik heb nl. geen enkel idee wanneer hij met die tram mee geweest is en hoelang. Volgens zijn idee enkele jaren, maar volgens mijn idee voor een paar weken. Rien Solcer weet jij daar toevallig meer van ?
Ik bracht mijn broertje toen met m'n moeder, of alleen naar het Hobbemaplein. Wij woonden in de Schalk Burgerstraat.
Graag ev. reacties tonny.schreurs@quicknet.nl

wil leebeek | 24-3-2009
De 3e tram was de kindertram van Scheveningen via lijn 9 naar Holl.Spoor/
Frans Halsstraat. in de ochtend en de middag. Losse motorwagen.
behalve in de vakanties als de 3 en 12 wel reden.
De Schev. kindertram reed tussen 1948 en eindigde op 31-10-1958. De 3e tram van Tiktak is een stel van de zgn. vakantiebezigheid in de grote vakanties van allerlei plaatsen in de stad naar Schev., Meer en Bos, Duindorp enz.
Dit waren soms wel 12 stellen, waarvan er bij mooi weer na de kinderdienst vaak enkele vanaf Schev. op de lijndienst als extra tram kwamen. Ook verschenen zij in de avondspits wel als versterking op de lijnen 3, 4 en 12.
Deze "kindertrams"reden vanaf 1949 tot en met 1960.

tiktak | 24-3-2009
Er was ook nog een derde kindertram, deze vertrok van uit de tramremise Frans Halsstraat naar de Kwartellaan, dit was meestal een motorwagen met twee aanhangrijtuigen, aan de keerlus in het stukje grasveld voordat men het duin inging was er een poppenkast voorstelling, van hier uit ging men de duinen in naar de grote duinpan, om je daar de hele dag te vetoeven.
Ieder kind vond het toen een hele eer om met de groene paal met daarop een geel vierkant bordje met het groepnummer voorop te lopen
De goede oude tijd nu al bijna 50tig jaar geleden.

erven sleeboom | 24-3-2009
Aanvulling:
Onderstaande routes golden vanaf 1 januari 1962. Voor die datum was er geen kindertram "lijn 7", maar een kindertram "lijn 3". De route was: remise Lijsterbesstraat (vertrek 7.15) - route lijn 3 tot Buitenhof - route lijn 8/9 naar Rijswijkseplein - Hollands Spoor - route lijn 12 naar de Duinkolonie aan de Duivelandsestraat en via lus Markenseplein terug naar de remise. 's Middags dezelfde route in omgekeerde richting. Waar de route samenviel met lijn 3 werden gewone reizigers meegenomen.
De route van kindertram "lijn 12" bleef onveranderd.
Als er geen conducteur beschikbaar was voor de kindertrams, werden hiervoor vanaf 1963 PCC's (1100-en) ingezet. In de loop van 1965 verdwenen eerst de 817 en 820 en later ook de 816 en 819 definitief van de kindertrams. Er verhuisden daarvoor toen speciaal twee 1000-en van Frans Hals naar Lijsterbes.
Toen de HTM in 1966 de stadsdienst Rijswijk overnam van de WSM, (opgenomen in lijn 24, later 23) hoorden de beide stadsbusjes (ex-Hofstad Tours) daarbij. Het was de bedoeling dat zij de diensten van de kindertrams zouden overnemen, maar uiteindelijk is dat niet doorgegaan. Ze stonden een tijdje in de garage Telextraat en werden toen doorverkocht.

Dit allemaal naar aanleiding van een heel erg leuk plaatje op het Hobbemaplein.

erven sleeboom | 14-3-2009
De kindertrams reden twee routes:

Met lijnnummer 7: Stuyvesantplein - route lijn 6 tot Hobbemaplein - route lijn 12 tot Nieboerweg
Met lijnnummer 12: Loevesteinlaan - route lijn 16/17 tot Rijswijkseweg - Hofwijckstraat - Stationsplein - route lijn 12 tot Nieboerweg.

In de jaren vijftig werden ze eerst gereden met Rotterdammers, daarna met 280-ers zoals op de foto. Vervolgens 250-ers en daarna 800-en uit de groep 816-820. Halverwege de jaren zestig werden het PCC's. Omstreeks 1967 werden de kindertrams vervangen door bussen.

Frank Faber | 14-3-2009
Wat een heerlijk plaatje, volgens mij is alles op deze foto nu geschiedenis.

peter | 14-3-2009
Ja Rien allemaal HTM nostalgie betalen voor de HTM kinderen was er niet bij.
We hadden het HTM ''bonboekje'' bij ons...maar ook dat is allemaal verdwenen in de zee van de oneindige tijd.Alleen de herinnering is er nog.

Rien Solcer | 14-3-2009
Bij het zien van deze, voor mij bijzondere foto, komen de herinneringen weer boven, want ook ik ging met deze tram vanaf het hobbemaplein, woonde toen in de wolmaransstraat, naar de duinen. Het was een halte voor markenseplein, waar ik de hele dag verbleef inclusief een middagdutje. De lucht van het eten is mij bijgebleven vooral de knolraap en spruiten, kan wel vitaminenrijk zijn geweest maar ik werd er misselijk van.

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    4801


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 12 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!