Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 25-9-2018, 14:05 uur.

   
  t/m vrijdag 21 september is de kans aanzienlijk dat deze website incidenteel
een of meerdere dagen niet kan worden bijgewerkt
   
 

 
   
Keerlus Loevesteinlaan in de 50`er jaren
foto uit de collectie van Leo de Zwaan


In mijn verzameling kwam ik nog een tramfoto van lijn 4 tegen van de omgeving en de tijd dat ik daar als kind in de 50`er jaren gelukkig speelde.
In het "landje", rechts van de tram, waar al tijden flats staan zochten we wurmen om daarna op paling te gaan vissen in de Strijp t.h.v. de wisselplaats achter de noodschool. Dat was er toen meer dan genoeg te vangen.
Een pracht tijd ! ! ! ! ! Hele families zaten daar op zonnige dagen.
Misschien heb je er iets aan voor de site en kunnen anderen er ook nogmaals van genieten.

Leo de Zwaan

P.s.,
Waar de foto vandaan komt? Heb geen idee!Vond ook nog een foto van de situatie t.h.v. de school in de keerlus langs de Strijp.

c. campagne | 3-7-2017
@ erven. De bedoeling was goed!!
Doetinchem, 3-7-2017

erven sleeboom | 3-7-2017
c.campagne | 3-7-2017
 quote:
@erven, hans (z). Zie de opmerking van Wil Leebeek van 27-7-2009. De tweede foto is genomen op 29-3-59 in de keerlus. Nog drie dagen en dan doen de PCC`s hun intrede op de nieuwe lijnen 16 en 17. De motorwagen loopt niet om, maar rijdt gewoon langs de daar opgestelde aanhangwagens op het zijspoor. De aanhangwagens staan te wachten tot ze weer nodig zijn (zaterdag of zondagmorgen??). Doetinchem, 3-7-2017.

Zei ik.
Of bedoelde ik, althans.

c.campagne | 3-7-2017
@erven, hans (z). Zie de opmerking van Wil Leebeek van 27-7-2009. De tweede foto is genomen op 29-3-59 in de keerlus. Nog drie dagen en dan doen de PCC`s hun intrede op de nieuwe lijnen 16 en 17. De motorwagen loopt niet om, maar rijdt gewoon langs de daar opgestelde aanhangwagens op het zijspoor. De aanhangwagens staan te wachten tot ze weer nodig zijn (zaterdag of zondagmorgen??).
Doetinchem, 3-7-2017.

erven sleeboom | 2-7-2017
 quote:
Hans (Zoef) | 2-7-2017 Ten tijde van de foto was daar helemaal nog geen keerlus. Op de tweede foto is te zien dat de motorwagen omloopt, daar lagen toen overloopwissels. Ook het eerste deel van de Erasmusweg is nog enkel sporig, na de komst van de PCC is dit alles veranderd.
Hieronder kun je zien hoe het werkelijk zat. De PCC`s kwamen pas op 1 april 1959 en de keerlus was toen al 5½ jaar in gebruik (maar inderdaad nog niet op het moment van de tweede foto). De bovenste foto is van de laatste dag van de lijnen 4 en 4A.
 quote:
coos | 29-3-2009 4/4A werden op 5 juli 1952 van het Hildebrandplein (kopeindpunt) via de Erasmusweg doorgetrokken naar de Loevesteinlaan met ook eerst nog een kopeindpunt aan het einde van het smalle stuk van de Erasmusweg; met het vooruitzicht op inzet van PCC`s (lijn 16/17) kwam er per 27 november 1953 de keerlus bij waarbij het eindpunt jarenlang op het korte stukje Cannenburglaan lag; er was daar die eerste jaren ook nog geen passeerspoor

Hans (Zoef) | 2-7-2017
Ten tijde van de foto was daar helemaal nog geen keerlus. Op de tweede foto is te zien dat de motorwagen omloopt, daar lagen toen overloopwissels. Ook het eerste deel van de Erasmusweg is nog enkel sporig, na de komst van de PCC is dit alles veranderd.

Rein1357 | 1-7-2017
Loevesteinlaan heette daarvoor Jo(H)annes Vollenhovenlaan tussen het melisstokeplein en de erasmusbrug

Frank van Os | 10-1-2017
Ik heb nog op dat schooltje gezeten rond 1955 bij juf van Leeuwen. Ik woonde op de Loevesteinlaan 600 en kan mij de tijd met de lijnen 4 en 4A nog goed herrineren. Spannend werd het toen de nieuwe trams kwamen , de PCC cars lijnen 16 en 17. Op de eerste dag mocht je mee voor een dubbeltje.


Letty Krapels | 2-1-2017
Ik heb ook op dat kleuterschooltje gezeten van 1954 tot 1956. Ik woonde in de Schaloenstraat. Het was een hele gezellige buurt met heel veel kinderen. Aan speelruimte geen gebrek, vooral doordat het aan Wateringen grenste en er nog geen verbinding met Rijswijk was. De weg was nog niet doorgetrokken, dus er waren alleen maar wilanden en braakliggende veldjes. Heerlijke jeugd daar gehad.

Hans | 6-6-2016
Wij woonden Loevesteinlaan 558. Ben van eind 1956 en ik heb daar tot 1977 gewoond. kan me lijn 4 niet meer herinneren. Wel de lijnen 16 en 17. Gingen we altijd mee naar "de stad" en naar onze familie in Bezuidenhout en later Mariahoeve (overstappen op lijn 6). Mijn broers hebben op de kleuterschool gezeten in dat houten noodgebouwtje. Ik ging naar de openbare kleuterschool aan de Steenwijklaan; dat was een gemetseld gebouw (geel). Mijn vader bracht me met fiets langs het oude stoomgemaal. Met mijn moeder altijd lopend langs Steenwijklaan of paadje langs de nog niet verlengde Erasmusweg. Mooie tijd. Met name de gemeenschappelijke binnentuinen om te voetballen. De Wateringse kassen zaten aan de andere kant van het water op de foto. Schooltuintje gehad 100 meter terug, waar later Verpleeghuis kwam.

Hans Klomp | 24-4-2015
De eerste foto is van Hans van Engelen. De foto is van 31 maart 1959 en toont Emr. 259 + Ahr. 679

Jaap Verduijn | 24-4-2015
Piet Molier, jullie woonden naast ons op het portiek! Ik meen me ook een Rini en een Ellie Molier te herinneren.

De bewoning van ons portiek was als volgt. Aan de linkerkant (als je ervóór stond) van beneden naar boven Molier (2), Van Benthem (4) en Muijlwijk (6). Aan de rechterkant van beneden naar boven Verduijn (10), Den Hollander (12) en Schmale (14). Het in de bewoning ontbrekende nummer 8 bevond zich beneden in het sousterrain, een opslagruimte van Woningbouwvereniging Patrimonium die een eigen huisnaummer had.

Ik meen me te herinneren dat jouw vader buschauffeur was, die zi on en dan met z`n bus even de straat in kwam rijden! Ik vond dat altijd prachtig!

De Moliers en de Verduijnen zijn geloof ik op precies dezelfde dag naar de Schaloenstraat verhuisd, ergens in januari 1952. Jullie hebben er niet zo lang gewoond, na jullie kwam er twee dames in, een moeder en een dochter - van hen herinner ik mij de naam niet meer.

Leuk een ouwe buurjongen op deze site tegen te komen!

Mariandel | 12-11-2012
Bij toeval kwam ik op deze site, wat leuk. Ik heb zelf van ongeveer 1954 tot rond 1960 op de Loevesteinlaan gewoond, aan het einde, het laatste portiek.Dat is waar nu de Schaapweg begint. Je kon daar geweldig spelen, was een behoorlijke boerderij, een enorm weiland wat grensde aan de veiling van de Noordweg, we schaatste daar, in de nog strenge winters. En als het gesneeuwd had mochten er altijd een aantal kinderen op de slee achter de motor van mijn vader hangen (met een touw aan elkaar gebonden), die had een Harley Davidson, dat was heel wat voor die tijd. En wat de tram betreft, daar heb ik ook behoorlijk wat ritjes mee gemaakt, ik was 5jaar en mocht mijn poppenwagen meenemen als we op bezoek gingen bij oma, we moesten dan wel op het balkon blijven staan in de tram, met als gevolg dat als we de bocht in gingen bij het schooltje reed met enige regelmaat mijn poppenwagen naar buiten, daar werd totaal geen probleem van gemaakt, er werd gestopt de conducteur met pet en fluit pakte hem op en we reden door naar halte op het kleine stukje Cannenburglaan, (eindpunt). Geweldige tijd. Kan nog wel een tijdje doorgaan zo,maar doen ik maar niet.

Frans | 1-4-2010
Fijne foto met mijn kleuterschool (houten gebouwtje) op de achtergrond .Wij woonden vanaf 1952 (toen ik 2 was aan de Loevesteinlaan 566 (vlak erachter). Wat een heerlijke trams met hun schommelende gang en hun houten banken en zo'n emaille plaatje "niet spreken met den bestuurder" bovenin. De bestuurder stond trouwens achter zijn koperen hendel. Lekker vissen in die sloot langs de Strijp, vlakbij dat puffende stoomgemaal (met dat boogbruggetje) met zijn grote vliegwiel, draaiend achter dat grote raam. Inderdaad hield de wereld (lekker spannend) op na de Erasmusweg en de Loevesteinlaan. Heerlijke tijd, altijd buiten, rotzooiend en troepend met af en toe een auto op straat. En de melkboer en de bakker en de scharensliep en de voddenman en heel soms een echte stoomwals. Fijne, soms wat vage (en daarom zo prettig) herinneringen.

Hans ten Sande | 19-11-2009
Zelf woonde ik op de Geijsterenweg in de toenmalige nieuwe drie etagewoningen. Ze zijn onlangs gesloopt.
De school op de tweede foto was mijn kleuterschool. Tijdens de pauze keken mijn vriendjes en ik altijd naar het af- en aankoppelen van de bijwagens uit de serie 600 - 629 en 650 - 689. De motorwagens bestonden uit "ombouwers"
en 290-ers, eind 1958 ook uit 250-ers. Later las ik, dat de ombouwers vooral uit de hogere nummers (67 - 87) bestonden. Ook de achterwagens van de 650-ers reed meestal met de nummers 670 - 689 op 4 en 4A. Jammer dat lijn 4 als tramlijn werd opgeheven. Het was een gezellige "buurttram". Van één van de bestuurders kregen mijn broer en ik eens 10 cent voor een ijsje!

erven sleeboom | 27-7-2009
Die fiets op de bovenste foto lijkt me typisch door de fotograaf geparkeerd. Helaas kunnen we Hans Offerman niet meer vragen of die van hem was...

wil leebeek | 27-7-2009
De 2e foto is gedateerd 29 maart 1959 en gemaakt door Hans Offerman.
De aanhangwagens zijn: 677, 679 en 685. De mootorwagen is 262.

Wellicht is de 1e foto ook van Hans Offerman.

Fred ten Bosch | 27-7-2009
Heb 15 jaar in de trambocht op de hoek Erasmusweg / Loevesteinlaan gewoond. Fantastische jeugd daar gehad. Vissen, op de tuinderijen langs de Strijp spelen en later werken in de vakanties. 's Winters lagen de zeilboten in de kassen daar en die moesten opnieuw gelakt worden. Leuke centjes verdienen. Als deugniet ook nog wel eens de zandbak van lijn 4 leeg laten lopen aan het eindpunt op de Cannenburglaan. Was lastig wegrijden na de koffie. Goeie foto, de enige die ik heb van mijn jeugdwoning.

Piet Molier | 7-4-2009
Wij waren de 2e bewoner in dit nieuwe gedeelte Schaloenstraat 2 op nummer 6 woonde toen al een hoofdonderwijzer, de rest was nog volop moeras.
Aan de achterkant zagen we en veldje waar altijd paarden aan het springen waren, we vonden het helemaal geen straf om vroeg naar bed te moeten, later werd de Guntersteinweg gebouwd en weg veldje.
Lang hebben we hout gestookt, afval vanuit de bouw.

Piet M | 7-4-2009
Wij waren de 2e bewoner in dit nieuwe gedeelte Schaloenstraat 2 op nummer 6 woonde toen al een hoofdonderwijzer, de rest was nog volop moeras.
Aan de achterkant zagen we en veldje waar altijd paarden aan het springen waren, we vonden het helemaal geen straf om vroeg naar bed te moeten, later werd de Guntersteinweg gebouwd en weg veldje.
Lang hebben we hout gestookt, afval vanuit de bouw.

erven sleeboom | 7-4-2009
5 juni 1952: Het eindpunt Hildebrandplein werd verlegd naar de Loevesteinlaan/Erasmusweg.
27 november 1953: De keerlus aan de Loevesteinlaan/Cannenburglaan werd in gebruik genomen

Freek | 7-4-2009
Beste John van der Kley,

In de posting van LEO op 29-3-2009 kan je lezen dat de keerlus is aangelegd zo rond 1953, nadat de brug over de Loevesteinlaan gereed is gekomen.

John vander Kley | 7-4-2009

Ik vraag me af wanneer die keerlus bij de Loevenstijnlaan is aangelegd
Onze famillie kwam in 1952/53 in Moerwijk te wonen en ik kan mij in de 50'er jaren alleen maar tuinderijen herinneren aan wat toen het einde van de Erasmus weg was het verlengde van de Erasmus weg was toen een land weg langs een beerput en een stoom gemaal verder op kwam men toen bij een zigeuner kamp terecht !
Greetings from the Yukon - Canada

RobR | 30-3-2009
Een heel leuke foto uit mijn kindertijd. We woonden toen aan de Steenwijklaan en gingen met lijn 4 vaak naar opa en oma die in de Schilderswijk woonden.
En één keer gingen we tot Mariahoeve, toen nog een woeste vlakte met een paar flats in aanbouw, kijken waar ons "niewe huis" zou komen. En daarna had papa een goede bui en mama was niet te lui en we gingen helemaal naar Marlot, wandelen in de bossen en een pannekoek eten!
Toen we een jaar later verhuisden, bestond lijn 4 niet meer en we moesten met de bus...


geurtborsboom | 30-3-2009
Een beetje naast het onderwerp, maar ik herinner me nog dat de Erasmusweg ophield bij de Loevesteinlaan. Daar stond toen zo'n typisch Haags koffietentje. Dan keek je een stukje de polder in en zag je de Erasmusweg weer doorlopen. Een vergelijkbare situatiie was aanhet einde van de Loevesteinlaan, waar de laan ophield bij de gemeentegrens en pas na een stukje 'niemandsland' de Rijswjkse Schaapweg begon. Die situatie zal hebben geduurd tot 1959/1960

LEO | 29-3-2009
In het Gemeentearchief foto,s 18568 en 18570 is het eindpunt te zien zoals dat begin 50er jaren, vwb lijn 4 en 4A, op de Erasmusweg was toen ik daar kwam wonen.
Tussen de Loevesteinlaan en de Beverweerdstraat lagen twee omloopsporen
Nadat de brug op de Loevesteinlaan klaar was, zo rond 1953, werd de lus aangelegd.
Langs het water van de Strijp, achter de flats lag inderdaad een opstelspoor. (Zie tweede foto. Aanvulling door admin.)

erven sleeboom | 29-3-2009
Volgens mij lag er wel een passeerspoor, niet naast de halte aan de Cannenburglaan, maar eerder, in het stukje van de lus dat achter de flats langs liep.

Ja toch?
Toen de standplaats verplaatst werd naar de Loevesteinlaan, kwam daar een nieuwe passeerspoor en kon het oude, dat nogal onhandig lag, worden opgebroken.


coos | 29-3-2009
4/4A werden op 5 juli 1952 van het Hildebrandplein (kopeindpunt) via de Erasmusweg doorgetrokken naar de Loevesteinlaan met ook eerst nog een kopeindpunt aan het einde van het smalle stuk van de Erasmusweg; met het vooruitzicht op inzet van PCC's (lijn 16/17) kwam er per 27 november 1953 de keerlus bij waarbij het eindpunt jarenlang op het korte stukje Cannenburglaan lag; er was daar die eerste jaren ook nog geen passeerspoor

Jeroen | 29-3-2009
Wat een fantastische foto!
Helaas heb ik deze tijd nooit meegemaakt.
Ik ben al geruime tijd bezig een 3D computer marquette aan het maken van dit gedeelte van Moerwijk (tot aan de Moerweg) uit de jaren 70/80.

Erg leuk om te zien hoe het er uit zag in de jaren 50.

willem | 29-3-2009
De keerlus is van de week weer opgeknapt. Oude steenslag er uit, nieuw er in. Beetje klooien met de rails. Het ligt er nu weer netjes bij.

René te rijswijk | 29-3-2009
Deze tramlijn was toch de eerste lijn die werd doorgetrokken naar de toen nieuwe Moerwijk als ik me niet vergist.Dit gedeelte is na de oorlog gereed gekomen in de jaren 50.

rr- bestuurder | 29-3-2009
Leuke foto, dit is uit de tijd dat ik met de " groepen" in de zomervakantie, dagelijks naar het Zuiderpark ging. Of het gisteren was.

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    6172


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 7 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!