Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 10-12-2018, 11:56 uur.

   
       
 

 
   
Beeklaan, lang geleden
ansichtkaart uit de collectie van Wim van Es
Hans Klomp | 18-8-2016
Beste Hugo Stuurman,
De kruidenierszaak van uw grootouders kende ik goed. Ook uw moeder en haar broer staan me nog wel voor ogen.
Ik spreek dan van midden en eind jaren `50.
Begin jaren `60 waren we verhuisd naar het Benoordenhoud.
Uw moeder kwam daar nog wel bestellingen afleveren die we bij uw grootvader hadden gedaan
Familie zijn wij niet.

Hugo Stuurman | 13-8-2016
Grappig deze verhalen over vroeger. Mijn moeder is geboren en opgegroeid in een pand op de kruising Galileïstraat Marconistraat. Haar ouders hadden een kruidenierswinkel onder het woonhuis. Mijn opa heette Barend Klomp. Misschien familie van Hans?

Hans Klomp | 10-8-2015
Rotteveel was de kruidenier op de hoek van de Beeklaan en de Edisonstraat.

Wout Verspuij | 10-8-2015
@Leo: Rotteveel is bekend maar was een Melkhandel en geen Slagerij.

Leo | 10-8-2015
Was er ook een slagerij Rotteveel?

Jacques Roest | 2-12-2013
Beste Hans Klomp en Jaap Verduijn,

Max de kunstenaar ken(de) ik niet. De sigarenboer VAN LEEUWEN had vlgs mij geen poedel, maar een pikzwarte Bouvier.
Het rijtje winkeliers op de Beeklaan waren vanaf de Weimarstraat naar de Fultonstraat waren Jamin, Sigarenboer van Leeuwen, de Kindervriend, Kalisvaart entree naar de Garages en opslag, Fokkes electro/radio zaak (nooit klanten en een eigenaardige meneer Fokkes, Groenteboer Viejou, later restaurantje "DE Indische Keuken" (druk bezocht er werd gekookt in een achterkamertje en je at aan gammele tafeltjes gedekt met plastic tafelkleedje) Ja, dat waren goede tijden!!

Hans Klomp | 1-12-2013
Beste Jaap Verduijn,

Je woonde dus vlak bij de familie Duijvestein, die van de TV/radiozaak. Maar ik weet niet of zij die zaak, die later tot grote bloei kwam, toen al hadden. Als ik het juist heb woont één van de kinderen van Duijvestein nog steeds (of weer) op dit adres.

Beste Jacques Roest,
De winkel op de hoek Fultonstraat/Marconistraat ken ik vaag omdat we daar geen klant waren. Wel kwamen we bij de sigarenboer op de Beeklaan, even voorbij Kalisvaart. vlak bij de hoek Weimarstraat. Deze had een zeer intelligente poedel. Twee keer per dag zette de sigarenboer de deur open en gind de hond zelf, dus zonder begeleiding, op stap! Hij liep dan twee blokjes rond, o.a. door de Galileïstraat, en keerde dan terug naar de sigarenzaak.
Ik heb hem vele malen, onverstoorbaar in zijn gang, voorbij zien komen

Vraag aan Jacques én Jaap;
kenden jullie Max, de sneltekenaar, die ook in de Galileïstraat (op kamers) woonden? Het was een opvallende verschijning; circa 60/70 jaar oud met stevige baard en alpinopet. Hij was vóór de oorlog zeer populair in de Haagse binnenstad.

Jaap Verduijn | 1-12-2013
Ik ben geboren in 1945 op Galileïstraat 112, en heb daar tot januari 1952 gewoond, toen vertrokken we naar de "Moegwèhk". Ik herinner me nog heel goed kruidenier Rotteveel ("onze kruidenier") op de hoek Beeklaan/Galileïstraat, en slager Roest ("onze" slager) een eindje verderop (als ik me goed herinner op de hoek Beeklaan/Fultonstraat - dat wordt ook bevestigd door wat ik hier in andere commentaren lees). Nog iets verderop, aan de overkant van de Beeklaan, een stukje voorbij de Weimarstraat, was sigarenboer Schaap ("onze" sigarenboer). Als ventje van een jaar of vijf ging ik daar zo nu en dan voor mijn vader een pakje sigaretten halen - daar moet je nú eens om komen op die leeftijd... en bovendien: nu kun je als volwassene al haast niet meer heelhuids de Beeklaan of de Weimarstraat oversteken, laat staan als kind! Nòg verder op de Beeklaan, en weer aan "onze" kant, was een paardenslager waarvan ik de naam ben bergeten, maar daar dingen we ook zu ne en dan heen. Toch was Roest onze èchte slager!


jacques Roest | 3-10-2013
Beste Leo, De slagerij op de Koningin Emma kade was van een neef.
Mijn opa Jacobus Roest had voor de tweede wereldoorlog diverse slagerijen in Den Haag, die later bevolkt werden door zijn zonen Marius (mijn vader), Nico en Frits Roest.
Opa ging in de crisistijd van 1933 naar de knoppen en zijn zonen hebben hem er min of meer weer bovenop geholpen.

Jacques Roest | 3-10-2013
Leuk deze verhalen over de buurt. Je woonde dus achter in de Galileistraat straat bij de Marconistraat. Dan heb je ook ongetwijfeld de Zuivel/kruideniers winkel hoek Fulton- Marconistraat gekend. Mijn Opa Slob van moederskant startte hier rond 1920 een zuivel winkel met een uitbrengwijk. Opa en Oma hadden 5 dochters, mijn moeder trouwde in 1937 met slager Marius Roest op de andere hoek Fultonstraat-Beeklaan.
één van de dochters 86 jaar is nog in leven. Mijn vader werd 90 en mijn moeder 96 jaar.
De zuivelhandel werd overgenomen door Opa`s schoonzoon Bas Verspuij. Bas en Rina Verspuij kregen de wereld beroemde HTM kenner Wout Verspuij, regelmatig op deze site terug te vinden.
Jan Meijer woonde denk ik op Beeklaan 282 met zijn moeder, die weduwe werd. Zijn vader was timmerman.
Zover ik weet was het niet Piet Touw, maar Piet van der Touw, die ons halve varkens en voor en achtervoeten bracht. Maar leuk, dat je je dit nog herinnert.
met vriendelijke groet - Jacques

Leo | 2-10-2013
@ J Roest. Had uw familie ook een slagerij tegenover ons huis op de hoek Koningin Emma kade- Perponcherstraat ?

Hans Klomp | 2-10-2013
Beste Jacques Roest,
Indertijd woonde ik in de Galileistraat vlak bij de Marconistraat. Ik ben een aantal jaren jonger dan jij en de namen die je noemt ken ik dan ook niet.
Maar mogelijk was Jan Meijer van de familie die een bloemenzaak in de Reinkenstraat had en ook woonde in de Galileistraat?
Wel ken ik dus julie zaak. Ik herinner me goed hoe de beesten door Piet Touw naar jullie toe werden gebracht en dan werden opgehangen aan de zijde Fultonstraat. Toen kon je nog zien waar het vlees vandaan kwam.
Mijn familie heeft vanaf 1914 tot circa 1984 in hetzelfde huis in de Galileistraat gewoond. Zelf woonde ik er tot circa 1960.
Hartelijke groet, Hans

Jacques Roest | 25-9-2013
Beste Hans, de naam Klomp komt bekend voor. Maar waar woon(de) je?
Ben je van mijn leeftijd? In ieder geval, ging je naar de goede slager.
We hadden een goede band onder elkaar, zoals uit de Fultonstraat Sjakie van Leeuwen, Jan Smeets, Rob(overleden) en Paul Heidenreich, en van de Beeklaan Bruno Mooij en in mindere mate Jan Meijer.

Hans Klomp | 25-9-2013
Beste Jacques Roest,
Dank voor de mooie opsomming van de winkels. Ik kende ze allemaal en kwam ook bij jullie in de slagerij. Van al deze winkels bestaat Epskamp nog en tot voor kort kapper De Snoo. Vader De Snoo opende daar de winkel in 1936. Wachten op je beurt, als kind in de vliegmachien of het autootje, was daar geen straf vanwege het passeren van lijn 12. Later nam zoon Gerard de zaak over die hij tot voor enkele maanden voortzette. Nu staat het pand leeg te koop.


Mike | 22-9-2013
@ Hans
kort antwoord, want het is off-topic -en hopelijk met goedkeuring van de webmaster- , maar wel waar:
Dr. Drees senior was een gepassioneerd politicus met gevoel voor het volk, sober en ernstig. Ik heb hem zienfietsen naar het Binnenhof, terwijl zijn KVP & ARP collegae zich lieten chaufferen ... ook heel anders dan zijn huidige PvdA collegae ... hij zou zich in zijn graf omdraaien als hij zou zien hoe die zich gedroegen. Hier laat ik het bij .....

Hans | 22-9-2013
Premier Drees hield er een sobere en ernstige levensstijl op na. Daarover deden diverse verhalen de ronde. Zo zou hij geregeld van de tram gebruik hebben gemaakt om naar het Binnenhof te gaan. En zouden de Amerikanen zo onder de indruk zijn geraakt van deze zuinigheid en eenvoud, dat ze Nederland onmiddellijk in aanmerking lieten komen voor Marshall-hulp.

Joseph Luns, de bekende minister van Buitenlandse Zaken in die tijd, een zwierige KVP`er, was zijn tegenpool. Veel van deze verhalen over Drees zouden door hem zijn verzonnen. Gewoon om een beetje de spot te drijven met zijn "baas".

Als ik aan Drees denk, hoor ik nog steeds zijn karakteristieke stem...

Mike | 22-9-2013
@ Hans

Ik vond dit:

Beeklaan 502
Op 1 maart 2002 is Mr. J.M. Drees overleden. Hij was een zoon van de oud-premier dr. Willem Drees (sr.). Kort na zijn overlijden kwam in de publiciteit een initiatief van de fractievoorzitter van de Haagsche PvdA-fractie om het huis waar Drees sr. (en ook genoemde J.M. Drees) sinds 1945 gewoond had, Beeklaan 502, tot een museum of gedenkhuis te maken. Het huis was geen eigendom van de familie, en is in eerste instantie tijdelijk verworven door een met de Gemeente Den Haag verbonden onderneming, in afwachting van uitwerking en realisatie van plannen. Berichten in de pers kunnen de indruk hebben gewekt dat het huis een Dreesmuseum zou worden, maar een concreet plan is er nog niet van gekomen. Begin 2003 is het huis gekocht door een andere woningbouwvereniging. Over verdere ontwikkelingen is mij (W.B. Drees) thans niets bekend.

Ik, Willem B. Drees, kleinzoon van Drees sr., heb grote aarzelingen bij een op het verleden gerichte invulling van een dergelijk huis, als museum. In de periode dat in de pers berichten verschenen over plannen voor een Dreesmuseum heb ik die aarzelingen verwoord in een ingezonden stuk op de opiniepagina van de Haagsche Courant (donderdag 18 juli 2002).

Hans | 22-9-2013
@Mike. Bedankt voor de aanvullende info. Het is echter niet Willem Drees jr., de politieke leider en oprichter van DS`70, die in het huis aan de Beeklaan heeft gewoond maar zijn andere zoon, J.M. Drees, over wie niet zo veel bekend is. Ik zou bijvoorbeeld niet weten, wat zijn voornaam was.
Eerdergenoemde Willem Drees jr. overleed trouwens al in 1998 en is lang niet zo oud als zijn vader geworden: 75 jaar.

Mike | 22-9-2013
p.s. tegenover de woning van Drees aan de Beeklaan 502, stond het `Morssehuis- tehuis voor oude van dagen`. Daarnaast zat de rioolwaterzuivering met een aantal rommelige panden, dát herinner ik me nog allemaal uit mijn jeugd.
Die rioolwaterzuivering is inmiddels weg (zit nu een school), het Morssehuis is afgebroken en heeft plaatsgemaakt voor het moderne Dr. W. Dreeshuis, maar het pand aan de Beeklaan 502 staat er nog .... zit waarschijnlijk een administratiekantoor in.

Mike | 22-9-2013
Zowel Willem Drees sr. alsmede daana Willem Drees jr. huurden het pand op nr. 502, waar tegenover het Woon-Zorghuis Dr. W. Drees verrees op de hoek van de Morssestraat/Beeklaan. Oorspronkelijk liep de Beeklaan nog iets verder door richting Haagse Beek in Segbroek, maar het laatste stukje Beeklaan werd in 1943 afgebroken vanwege de tankgracht. De fam Drees keek vanuit de achtertuin op de achterkant van de huizen aan de Ieplaan uit.
Ik woonde daar vroeger praktisch om de hoek.
Het schijnt dat de eigenaar het pand, na het overlijden van Drees jr. in 2002, wilde verkopen en dat de PvdA fractie Den Haag het gekocht zou hebben om er een museum van te maken.
Zou dus zo maar kunnen dat het pand ten tijde van de Streetview opnamen (die toch wat gedateerd zijn) leeg stond. Hoe het er nu met het huis voor staat, weet ik niet .... woon in het oosten van het land.

P.S. | 21-9-2013
@Hans Het "Drees pand" is in hetstuk van de Beeklaan aan de andere kant van de Laan van Meerdervoort. Misschien daarom niet genoemd bij deze foto. Op Google street view (datering mij niet bekent) is het als of het pand leeg staat.

Hans | 21-9-2013
Een beetje vreemd is het wel. Niemand van de inzenders rept met een woord over nummer 502, het woonhuis van de beroemdste Beeklaner aller tijden, dr. Willem Drees. Minister-president van 1948 tot 1958, leider van de wederopbouw en grondlegger van onze verzorgingsstaat. Of zo u wilt: wat daarvan is overgebleven .

Drees, een geboren Amsterdammer - misschien dat hij daarom hier wordt genegeerd?? - woonde vanaf 1945 tot aan zijn dood in 1988 (op 101-jarige leeftijd!) op genoemd adres. Daarna werd het huis bewoond door zijn zoon, mr. J.M. Drees, tot diens overlijden in 2002. Het huis was geen eigendom van de familie Drees en na 2002 heeft er ook geen Drees meer in gewoond.

Er zijn ooit plannen geweest om van het huis een gedenkhuis of een museum te maken, maar deze zijn nooit verwezenlijkt. Drees sr. zou daarop tegen zijn geweest. Wat voor bestemming het pand nu heeft, weet ik niet. Bestaat het nog wel?

Jacques Roest | 21-9-2013
Ben geboren in 1942 in het achterkamertje van de slagerij Roest, hoek Beeklaan/Fultonstraat. Ben in 1962 tot 1969 gaan varen en woonde bij mijn ouders tot 1965 als ik thuis was boven de slagerij Beeklaan 284.
Op de andere hoek zal Groenteboer Viejou en later resraurantje "DE Indische Keuken".Winkels naast de slagerij waren richting L.v.Meerdervoort: van Oorschot (potten en pannen winkel), Ome Piet de Snoo (kapper), met zonen Sierus, Gerard en Pietje, van Oorschot electra, meubelzaakje en de hoek Beeklaan galileistraat kruidenier Rotteveel. Zijn concurrent van Gils zat aan e overkant in een voormalige de Gruijter winkel. Om de hoek zat fietsenwinkel Duijvesteijn, die later om de hoek in de Weimarstraat een voor die tijd grote electro, radio en witgoed zaak begon. Epskamp zat nog in een kleine winkel naast Duivesteijn op de hoek Beeklaan - Weimarstraat. Kan zo nog uren doorgaan. Het was een fantastische buurt en denk er met weemoed aan terug.

Richard | 18-9-2013
De winkel van Rotteveel zat in de Reinkenstraat! In de jaren 80 nog!

Hans Klomp | 3-1-2013
Beste Jan van Staalduinen,
Jazeker zat groenteboer Bos daar; in de jaren vijftig onze groenteboer. Daarnaast, de Galileistraat in, zat de fietsenstalling met waker.
Mijn grootmoeder woonde al vanaf 1914 in dit deel van de Galileistraat.

Jan van Staalduinen | 2-1-2013
@ Leo en Hans (Z): er is natuurlijk ook nog de wat teruggetrokken 30 graden-hoek Edisonstraat /Galileistraat met toen de groentenwinkel van Bos.

Hans Klomp | 2-1-2013
Beste Leo,
De winkel van Rotteveel zat in het hoekpand Beeklaan - Edisonstraat/ Galileistraat. Naar mijn herinnering heeft dat tot ergens eind jaren `60 geduurd.

Hans (Zoef) | 31-12-2012
Officieel ging dat met een stuiver, maar het kon ook anders, even krachtig in de muntgleuf blazen werkte ook!

coos | 31-12-2012
Hans: dezelfde als de Grottendieck op de Nunspeetlaan, om de hoek van de Dierenselaan, met (ook) een bandenlucht-automaat, een stuiver voor 10 sececonde perslucht !

Hans (Zoef) | 31-12-2012
Als ik mij goed herinner, achter de fotograaf aan de linker kant bij de Galileistraat. Daar naast was een fietsenmaker met een luchtautomaat waar ik weleens mijn banden oppompte. (Grottendieck als ik het goed heb)

leo | 31-12-2012
kan iemand mij vertellen waar de winkel van rotteveel was?

Hans Klok | 9-1-2012
De datum is 29 mei 191? waarbij het laatste getal niet te lezen is.

Hans Kindt | 9-1-2012
Lees ik de datum van het poststempel nou goed: 29 mei 1891? Zelfs nog geen tram te zien (reed er in deze buurt toen al wel een paardentram?). Ik ben ook hier tamelijk dichtbij geboren, maar wel 59 jaar later. Ik kwam hier met mijn ouders altijd te voet langs als we op vrijdagavond gingen zwemmen in de Regentes (die pas 41 jaar later werd geopend, als ik de datering van het poststempel tenminste goed heb gelezen).

Nieke Overduin-de Brouwer | 9-1-2012
Hoe heette de sigaren winkel op de hoek van de beeklaan en de cartesiusstraat??

Hans (Zoef) | 8-12-2011
Deze foto is genomen vanaf de Edisonstraat in de richting Laan van Meerdervoort.

Marja | 8-12-2011
Ik mis de Agnes Kerk of is dit de andere kant van de Beeklaan naar de Laan van meedervoort ?

Rien Solcer | 18-9-2011
@Richard, mooiste buurt van Rotterdam?

Richard | 18-9-2011
Ben geboren in de Galileistraat in 65 en tot voor 6 jaar gelden altijd in de buurt gewoond. mooiste buurt van Rotterdam. Van Gils, De gruyter, Hus, de groenteboer en de sexshop..

L.J.Waterland | 18-11-2010
ik heb als kind op de beeklaan gewoond en heb leuke herrineringen! mooie kaart hoor!erg leuk !

Robert Bleeker | 28-10-2010
Bakkerij Hus was in de jaren vijftig-zestig de bakker met het lekkerste brood en beste taarten (zo probeert mijn herinnering mij wijs te maken), alwaar ik met mijn opa (Ph. Vogel) bij gelegenheid ook daadwekelijk ging fourageren.

Ik herinner mij tevens iets van een tweewielige bakkerswagen in de buurt van Hus; maar niet helemaal duidelijk is, of die er "toen" al als decoratie stond, of gewoon werd gebruikt, om de omliggende wijken te bedienen.

Waar vind ik - by the way - nog wat foto's van de Galvanistraat (behalve die paar exemplaren uit het Haags gemeentearchief)?


Fer Mählmann | 29-7-2010
De telefoonmast waarvandaan de (door de stand van de fotografie onzichtbare) draden liepen naar de abonnees rondom die mast, heet vandaag GSM-mast....! Niets nieuws onder de zon dus.

Frits | 29-7-2010
prachtig die kaart. Ik heb met Leentje van Gils op school gezeten. Ik kende de winkel heel goed. Ik heb vanaf mijn geboorte tot 1976 in de columbusstraat gewoont.

theo bakker | 10-5-2009
er staat een duidelijker foto met herkenbare zaken onder: zeehelden, regentesse en valkenboskwartie enz enz en wel ff aanklikken: beeklaan weimarstraat 1961

theo bakker | 9-5-2009
ben in1939 op de beeklaan 110 geboren en heb er gewoond t/m 1962, aar ik kan de winkels niet zien die sommige mensen wel zien. ik ga hem nogmaals bestuderen.

leo van leeuwen | 7-4-2009
Het is een mooie kaart van de Beeklaan.

De namen van de winkels komen mij ook bekend voor. Zoals Rotteveel op de hoek van de Beeklaan en de Edisonstraat. Slagerij Roest. Speelgoedwinkel Tjako en kapper Snoo en het verhuisbedrijf kalisvaart.

Ik heb tot 59 in de Fultonstraat gewoond.

coos | 3-4-2009
de foto laat de nieuwbouw van rond de eeuwwisseling van 1900 zien; wat opvalt is dat winkels zich vooral op de straathoeken bevonden naast een enkele winkelstraat per wijk; de bomen die aangepland werden waren al van een behoorlijke leeftijd (ongeveer 20 jaar), dit itt tot de spieterige aanplant van nu.

Jan van Staalduinen | 2-4-2009
Interessant! Ik denk dat het de kruising met Edisonstraat en Galileïstraat betreft. Ik ken de situatie daar vanaf mijn prille jaren vanaf 1950. Toen al winkels waar ik op de foto woonhuizen meen te zien. Zoals de groentewinkel van van Niel, de Ermi, Hus, en rechts net buiten beeld het fraaie deGruyter pand waarin merkwaardig genoeg decennia lang de kruidenierszaak van van Gils.

wil leebeek | 1-4-2009
Wim, dis is een prachtige kaart van de Beeklaan in het verleden. Wat een
rust en helemaal niet rommelig zoals nu.
In de verte is de mast volgens mij van de telefoondienst.

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    8631


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 7 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!