Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 13-8-2018, 16:42 uur.

   
  deze pagina toont het toekomstige uiterlijk van HTMfoto/HonderdprocentHaags    
 

 
   
Tramlijn 13 in de Kempstraat
Ombouwer 70 (ex Fordje 117) en ahr. 364 (ex Laagdakker)


Koos van der Kolk | 16-10-2017
Beste Jan P.A. Schouten
Wat de heer Schouten betreft, heb ik geen herinnering aan of gegevens over kinderen en andere familieleden van hem. Het is jammer dat ik je dan ook niet verder kan helpen met gegevens over je halfbroer op de bus bij HTM.

Jan PA Schouten | 13-10-2017

Koos van der Kolk
Leuk verhaal over de firma Schouten. Ik ben opzoek naar gegevens betreffende mijn half broer JPD Schoutenv op de bus bij HTM

m.vr.gr. JPA Schouten

Henk Polman. | 27-6-2017
Eerder had ik al geschreven dat ik de eerste 2 jaren van de lagere school met lijn 13 ging. Ik vertrok vanuit de Schalkburgerstraat aan het eind van de Spionkopstraat en stapte uit op de Prinsengracht om naar de school op het Westeinde te lopen. De bocht aan het einde van de Hobbemastraat richting Brouwersgracht vond ik altijd spannend, hij reed hier piepend en knarsend doorheen. Ik was altijd bang dat hij de gracht in zou rijden, vooral nadat hij al een keer in de Schalkburgersrtaat was ontspoord! Na het lezen van alle berichten kwam er bij mij ook weer een hoop naar boven. De etalage van de gereedschapswinkel, met de modellocomotief heb ik ook vaak bekeken, mede omdat mijn opa en oom machinist waren bij de N.S. Ik ben 25 jaar geleden, toen mijn tante Sjaan, die destijds in de Terwestenstraat woonde, overleden was en wilde mijn familie laten zien waar ik gewoond had. Dat viel zwaar tegen, de Spionkopstraat, waar toen één auto in de hele straat stond, was in een éénrichtingsstraat veranderd met aan beide kanten, soms dubbel geparkeerd blik en alleen nog maar allochtone medemensen! Op het Kaapseplein stond destijds ook zo`n stinkende piesbak, maar wat dacht je van de beenderwagens, die bij de slagers botten kwamen halen, dat stonk ook verschrikkelijk met zwermen vliegen er achteraan!! Hij kwam ook regelmatig bij slager v.d.Winden op de hoek van het Kaapseplein. Met hun zoon Frans was ik bevriend en we gingen vaak rolschaatsen op de Hoefkade, die toen al van dat hele gladde asfalt had. Mijn vader had kanaries en tropische vogels, die hij in de Boerenstraat kocht. "s zondags gingen we vaak wandelen in het Zuiderpark en ik herinner me nog steeds hoe lekker het rook, als het na een lange droge periode regende op het asfalt in dit park. Na lang op zaterdag in een zinken teil in de keuken gewassen te zijn, ging ook ik later met mijn vader naar het badhuis aan de overkant. Hier stookten we vaak fikkie in de verlaging naast de trap, we werden dan achternagezeten door de congierge die we uitscholden voor dikke bierbuik, nu zie ik er net zo uit! Heel fijn om al die verhalen uit de buurt te lezen en ik hoop de dvd te kunnen kopen.

Henk Polman | 19-6-2017
Wij woonden destijds in de Spionkopstraat, de eerste 2 jaar van de lagere school ging ik met lijn 13 naar de broedersschool op het Westeinde. Op een gegeven moment werd lijn 13 opgeheven en vervangen door een "stinkdiesel". Toen ging ik naar de jongens- school in de Beyerstraat, hier had ik vriendjes, Jan Knotter uit de Wolmaranstraat, Frans v.d. Broek( Broekkie) en René Franssen ( Stekel). Wij waren ook altijd aan het donderjagen met de kolentrein bij het Hobbemaplein.René verhuisde als eerste naar Kerkrade in Limburg, eerst nog wel geschreven maar dat verwaterde.Mijn vader werkte voor de oorlog als machinebankwerker bij Pander, Later bij Landbouwhuis Spruyt op de Korte Beestenmarkt. Omdat dit failliet ging werd hij naaimachinemonteur op een atelier in Oosterbeek en verhuisden we er in 1954 ook heen.Een paar keer ben ik in het Openluchtmuseum in Arnhem naar een tramweekend geweest, maar daar kon niemand mij vertellen wanneer lijn 13 precies was opgeheven, dus kwam ik al zoekend op deze site terecht, pure nostalgie. Als de genoemde dvd nog leverbaar is zou ik die graag kopen. Wie kan mij verder helpen?
Henk Polman,bata81fd@kpnmail.nl

riet koet-dekkers | 1-6-2016
Hallo ik zou graag de dvd willen van de Kempstraat lijn 113, ik heb jaren daar gewoond met mijn ouders en broers en -zus, mijn ouders fam. Dekkers hadden de bloemenwinkel De Anemoon, en leest zoveel leuke dingen over deze dvd dat het mij fantastisch lijkt . Ik ben nu zelf 83 jaar en woon in Lelystad, graag zou ik er 1 willen kopen, graag contact via mijn dochter Ria Vis - Koet, email riavis56@hotmail.nl.
Dit voor evt betaling en verzending, verder heeft mijn man Rinus Koet ook jaren bij de HTM gewerkt op lijn 12 en 6 verder weet ik niet meer, Rinus is 17 juni 2004 overleden.
Groeten Riet Koet - Dekkers.

MikeV | 10-2-2016
Tweede deel van een film gemaakt ter gelegenheid van de feestelijke heropening van de Kempstraat na asfaltering. Beelden van de optocht dateren waarschijnlijk van 3 oktober 1953, de dag van de feestelijke heropening. Verschillende middenstanders vertonen zich voor hun winkel. H. van der Ven, de cineast, woonde in de Kempstraat op de hoek met de Wesselsstraat.
http://www.haagsefilmbank.nl/archieven/8603

respectivelijk: Schoenenmagazijn De Gast, Kempstraat 99; Apotheek Transvaal, Kempstraat 113; Bakker ’t Leeuwtje; Slagerij H. Matze, Kaapstraat 108; Groente en fruit; Houthandel Zweden; Sigarenmagazijn, Kempstraat 44; Filiaal bakkerij Hus-Carels; Slagerij C.J. Verkley, Kempstraat 161; Drogisterij De Eekhoorn, L. Muris, Wesselsstraat 160; Sigarenmagazijn, Kempstraat 153; Gereedschappen, Kempstraat 137(?); Slijterij H. van de Ven, Kempstraat 18; Kruidenier Coop, Kempstraat 66; Manufacturen, Bedden, Tapijt De Zon, Gebroeders Brinkel, Kempstraat 122; Kapper, Kempstraat 34; Damesmode Van Eijk; Luxe- en Huishoudelijke artikelen P. Bos, Hobbemaplein 45; Filiaal drogist De Salamander, Kempstraat 69; Kaashandel De Laan; Banketbakker W. Engelenburg, Kempstraat 125; Groente en fruit W.C. Overvliet, Kempstraat 281(?); Kruidenier, L.J. van der Staak; Filiaal De Spar; Bakkerij, Kempstraat 85; Kruidenier Viersen, Kempstraat 2; Manufacturen F.A. Koelé; Melkhandel J.W.C Witmaar, Wesselsstraat 161

wil leebeek | 22-12-2015
Mike V.: Moet het jaartal wellicht 1951 zijn want lijn 13 werd al in 1952 opgeheven .

MikeV | 22-12-2015
film gemaakt ter gelegenheid van de feestelijke heropening van de Kempstraat na asfaltering. Beelden van de optocht dateren waarschijnlijk van 3 oktober 1953, de dag van de feestelijke heropening.
http://www.haagsefilmbank.nl/archieven/8546

Ferry Lochmans | 8-12-2015
Hee Leny Prins, dat is grappig, jij vult een heel stuk van mijn geheugen op wat een beetje blinde vlek was gebleven toen ik mijn gedachten aan het papier betreffende de jaren die ik in de Wolmaransstraat woonde toevertrouwde. Leuk al die namen en daar probeer ik de gezichten van toentertijd me weer voor de geest te halen. Wat natuurlijk een onmogelijke opgave is, maar wat met het sausje van de tijd is overgoten blijft toch een leuke herinnering. Bedankt hiervoor, groetjes van Ferry Lochmans

Cor Nieuw Vennep | 7-12-2015
Op de Haagse Filmbank is vanaf 6 december 2015 het eerste deel van de film van v.d. Ven te zien over de winkels in de Kempstraat.

Leny Prins | 26-10-2015
Per toeval op deze pagina gekomen en ik geniet van alle anekdotes en plaatsen uit mijn jeugd. Ik woonde met mijn ouders en zusje Ria Prins in de Kempstraat. Mijn oma woonde in de Wolmaranstraat op nr 72 (volgens mij naast de fam.Jansen). Ik heb volgens mij nog weleens als kind met Ed Jansen gespeeld...
Mijn tantes: Riet, Alie, Corrie, Tiny en Jannie van Herwaarde. Mijn ooms: Arie en Piet van Herwaarde.
Ik herinner me het belletje trekken bij Juffrouw Kloet, Paling halen bij Otte.
Ik herinner me ook Barbara en Rietje Lens waar ik mee speelde.
Harde mokka`s van het Leeuwtje... maar vooral ook het gezellige, onbekommerde buitenspelen met alle kinderen. Wij hadden een witte keeshond "Josje" die er vaak bij was...

Oscar Gerritsen | 14-5-2015
Door dat de vader van mijn vrouw (Rietveld) bij de HTM werkte, zijn we altijd op zoek naar leuke herinneringen, en kwamen we op deze fantastische site.
Zo kwamen we via deze site op de dvd Kempstraat, en aangezien we in de Kempstraat en omliggende straten gewoond hebben en opgegroeid zijn, hebben wij deze besteld.
Ondanks dat deze dvd voor onze tijd gefilmd is, begin jaren 50 en wij uit 1959 zijn, is er veel herkenning van de winkels en de mensen in de winkels.
We zullen deze dvd meerdere keren bekijken om alles goed te zien, daarbij is het stukje over de afbraak van de Wolmeranstraat/Kempstraat/Bloemfonteinstraat een verrassing want daar woonde mijn vrouw op de hoek van Kempstraat/Bloemfonteinstraat.
Een anekdote.
Mijn schoonvader reed op bus 25, en dus door de Kempstraat, soms stopte hij met een bus vol passagiers voor zijn huis, om verse koffie, die kreeg hij dan in een fles, en daarna reed hij weer verder. Tegenwoordig kan dit niet, maar toen was dat geen probleem.

Henkvan Driel | 4-5-2015
Hallo allemaal,

Bij toeval ben ik op deze site terecht gekomen en wilde even reageren op de vraag wat voor zwarte locomotief altijd de VAMtrein trok naar de Loosduinseweg. Dat was een Engelse machine geleverd in 1945 door het War Department, later heeft de NS ze overgenomen.
Mijn vader was machinist en heeft regelmatig daar gereden, zowel met de VAM als met kolenwagens die afgeleverd moesten worden bij diverse kolenhandelaren op het emplacement aan de Delftselaan. Mijn grootouders woonden op de Loosduinsekade 103, nu na vernummering is dat 102. Toen ik 3 jaar was heb ik een tijdje bij mijn grootouders ge-
woond omdat mijn moeder in het ziekenhuis lag en als mijn vader daar op het emplacement aan het rangeren was dan floot hij een keer lang en twee keer kort, een oom van mij bracht mij dan naar de loc toe en mijn vader tilde mij dan op de loc.
Later toen ik ongeveer 12-13 jaar was konden ze mij na schooltijd altijd aan de Delftselaan vinden, waar ik dan naar de diesellocs stond te kijken, de meeste machinisten kenden mij en dan mocht ik op de loc klimmen en meerijden.
In het begin van mijn werkzame leven bij de spoorwegen ben ik een tijdje rangeerder geweest en ben dan ook met grote regelmaat met een klein goederentreintje het Hobbemaplein gepasseerd op weg naar het emplacement aan de Loosduinseweg.
Dit was in 1974 en het goederen vervoer was een aflopende zaak.

Koos van der Burgh | 16-3-2015
Toevallig kwam ik googlend op deze prachtige HTM site van Wim van Es terecht. honderdprocenthaags.nl was ik jaren geleden al tegengekomen ook op afbeeldingen van prachtige historische schilderijen.

Nu heb ik natuurlijk ook links aangeklikt van mijn vroegere Transvaalwijk waar ik tot begin 1961 in de Brandtstraat als kind woonde.
De foto van de geparkeerde trams in dit gedeelte van de Kempstraat had ik jaren geleden al eens hier of ergens anders gezien, en direct een tijdje als een groot mooi bureaublad op de computer ingesteld.
De foto roept weer herinneringen op. Zoals boodschappen doen bij melkboer Schieveen en bij de groenteboer voor mijn lieve tante in de Wolmaransstraat, of alleen of samen met een schoolvriendje via de Kempstraat op weg naar “de mart” (zonder k) of “de stad” om daar wat rond te kijken.

De tip voor de dvd van Henk van der Ven heb ik opgevolgd. Een aanrader, een prachtig, soms in detail herkenbaar tijdsbeeld voor een jonge jongen toen in de Transvaalwijk.
Asfalteren in de Transvaalwijk, een van de onderwerpen op de dvd, weet ik mij nog wel te herinneren.
Indrukwekkende stoomwalsen (de geluiden hoor ik nog) zag ik in de Kempstraat, De la Reyweg, en ook in de Schalkburgerstraat waar mijn lagere school, de Koningin Emmaschool, was.

Deze prachtige website en dit forum is er vooral voor positieve herinneringen, neem ik aan.
Ga daarom dus niet meer rondkijken in de Transvaalwijk, wat ik - al weer zo`n ruim dertig en twintig jaar geleden - helaas een paar keer wel gedaan heb.
Een keer door de grotendeels onherkenbare Scheepersstraat gereden waar we, door vreemde ogen voor ons onverklaarbaar boos, werden aangekeken wat we daar wel niet kwamen doen.
Ik heb nergens ter wereld een steen tegen mijn achterhoofd gekregen, maar wel in de Transvaalwijk, uitgerekend in mijn - verommelde - voormalige woonstraat, de Brandtstraat. Toen ik mij omdraaide stonden daar een paar jochies achter onze rug mij en mijn vrouw uit te lachen en toen ik hen daar op aansprak begonnen ze in niet-Nederlands wat te brabbelen. Waren ze veel ouder en groter geweest, dan was het lachen hen toen snel vergaan vermoed ik.
Van met Google Earth nu in de Transvaalwijk kijken word je ook niet blij.

Gelukkig wél van deze prachtige site van Wim van Es.
Al besef je wel, ook bij het zien van de dvd van Henk van der Ven, dat bijna alle straten , straatjes, hofjes en poorten, alles van monumentale waarde, geheel tegen de vlakte zijn gegaan en mooie monumentale groene ruimten en straatpleinen vernietigd en verrommeld zijn.

Je vraagt je af wie daar allemaal wijzer van geworden zijn, en voor wie eigenlijk. Had de monumentale Transvaalwijk niet in zijn geheel gerestaureerd en waar nodig binnenshuis gerenoveerd kunnen en moeten worden.
Grondige Nederlandse cultuurhistorische, monumentenzorgkundige, bestuurskundige, financiële en integriteits -onderzoeken waard. Daar kan beslist meermalen op afgestudeerd en gepromoveerd worden.

Wie willen die handschoenen opnemen? Succes en publiciteit verzekerd!

Wat de HTM betreft, wat ben ik later in Den Haag toch vooral die frisse trambalkons gaan missen, waar je zo heerlijk tijdens het rijden voor een open in- en uitgang kon staan en je vasthouden, en de rijwind door je haren voelde..

*Hagenaar, ook destijds in de Transvaalwijk. "Hagenees" was en is een grap en wordt tegenwoordig gebrald om bescheiden o zo gewoon over te komen en daar dan héél erg trots op te zitten wezen. Kale kak kent vele gezichten...;)

Koos van der Burgh, oud-Hagenaar* in Noord-Holland

Cor Verbeek uit Enschede | 2-1-2015
Hallo Ferry ik hoop dat de foto nu over komt ik had inderdaad je oude mail adres.
groetjes. Kokkie

Ferry Lochmans | 2-1-2015
Hi Cor (Kokkie), volgens mij heb je nog een oud mail-adres van me, want ik zie veel, maar geen fotootje van Jantje en Peter verschijnen.
probeer deze eens: mbl@kpnmail.nl

Groetjes Ferry Lochmans

Cor Verbeek uit Enschede | 29-12-2014
Hallo Ferry
Op de foto die jij bedoeld waar Jantje Butijn op staat, staat ook een Peter op maar of deze Jansen heten weet ik niet. Het is geen familie van Jansen die tegen over jullie woonde. Ik stuur je de foto per mail.
Groetjes Kokkie nu Cor

Ferry Lochmans | 29-12-2014
Hi familie Verbeek uit Enschede, ik zag de reactie van jullie op Peter Romme en ging eens terug in de tijd door alle berichtjes op lijn 13 weer eens door te nemen. en dat ging me een eind terug zeg.
Daar las ik een berichtje van Cor (Kokkie, uit mijn tijd) dat hij een fotootje had van Jantje Butijn samen met Peter. Mijn vraag is deze, is dat Peter Jansen?

Groetjes Ferry LochmansNellie Verbeek Bruins | 28-12-2014
Hallo Peter,ja ja hier dan eindelijk antwoord op jou vragen.
Op jou vraag of mijn vader treinconducteur was ja dat klopt en ik heb ook een zus die Gerda heeft.Die zit al 42 jaar in sterksel dat is een kliniek voor mensen met epilepsie ik weet niet of jij je dat nog kan herinneren dat zei dat heeft?Ze is nu al een paar jaar dementerende en het gaat nu elke dag een stukje slechter met haar ze is nu aan haar laatste reserves bezig van haar lichaam maar ze heeft een sterk hart en zolang die het nog doet dan blijf je leven wat je dan nog een leven kunt noemen.Maar nu even iets over mezelf ik ben dus getrouwd met Cor Verbeek wat je dus inmiddels al weet, Wij hebben twee kids een meisje en een jongen Wendy die is nu 42 en Tim bijna 40 we hebben vijf kleindochters en twee klein zoons.De oudste kleindochter is 20 daarna een van 17 en dan nog een van 12 die zijn van onze dochter mijn zoon heebt een zoon van 19 een dochter van bijna 14 en nog een dochter van 8 en een zoontje van 2.Mijn ouders leven niet meer mijn vader is in 1987 al overleden mijn moeder in 2001.Leven jou ouders nog?En jou zus Hannie?dat was mijn vriendin toen ik nog tegenover jullie woonden.Was een leuke tijd daar in de wolmaranstraat helaas komt die tijd nooit weer.
Verder gaat hier alles zo zijn gangetje dus wat wil je nog meer?
Wil jij je zus de groeten doen van mij?
De hartelijke groeten vanuit Enschede

Peter Rommen | 19-10-2014
@Nellie Bruins. Natuurlijk Weet ik het nog, zei het dat ik soms merk dat ik dingen door elkaar hussel :-). Was jouw Vader geen treinconducteur, als dat zo is ben ik nog eens met hem naar Leeuwarden geweest, wat een belevenis was dat zeg. Je hebt/had toch een zus Gerda? Waar blijft de tijd, toen ik mee ging naar Leeuwarden was ik ongeveer 6 jaar ( of iets ouder ) en nu bijna 60, hahahaha, lijkt wel gisteren. Ik heb onderhand zelf ook al 5 kleinkinderen. Wat een heerlijke tijd in die Wolmarans(s)traat, dat komt nooit meer terug en hebben we mooi wel mee gemaakt.
Gezien alle reacties op deze pagina leeft het nog bij een hoop mensen.
Hans, Cor, Ferry, Nellie en alle anderen gegroet.
Peter

Willem Brouwer | 2-10-2014
Bij deze wilde ik mij bij de heer Wim van Es hartelijk bedanken voor het bemiddelen bij het vinden van de adresgegevens van de heer Hendrik van der Ven , wiens vader indertijd een geweldig leuke film had gemaakt over de 50-er jaren Kempstraat ( Tramlijn 13) in Den Haag.

En natuurlijk ook de heer Van der Ven hartelijk bedankt voor het toezenden van de DVD, in één woord geweldig!

John van den Berg | 19-6-2014
Samen met Leen Commers ben ik in de oorlogs jaren op de inmiddels gesloopte lageschool geweest en ben benieuwd hoeveel van de kinderen uit die tijd nog herinneringen heeft ,en zou het leuk vinden als er nog iemand met herinnerigen ze via deze site kan publiceren daarvoor alvast mijn dank.

nico vastgenburg | 22-5-2014
op de hoek van de kempstraat 1e pieterburgstraat was een kruidenier
gevestigd volgens mij hete hij viersen.
de huis huur werd wekelijks op gehaald door een meneer die Kandel heten

Ferry Lochmans | 15-3-2014
Ja Roel, herinneringen zijn altijd leuk als de tijd erover heen gaat, en zeker zo`n vijftal decennia zijn het herbeleven waard. Ik ben blij dat het je goed bevallen is weer over de Transvaalwijk te lezen, hoewel Brielle ook een leuke stad is denk ik zo.
groetjes Ferry Lochmans

Roel Janssen | 13-3-2014
Hallo Ferry,per e-mail heb ik al laten weten dat ik je boekje zeer op prijs stel en ervan genoten heb.Maar toch ook nog een keer op deze side.Tallose herinneringen kwamen weer boven drijven ,uit de oude tijd.Echt een genot om door te lezen.

Annie Mallee-Theijn | 9-2-2014
ik heb de dvd van Henk v.d Ven besteld en ontvangen.Ontzettend leuk om bekende te zien .Ook klasgenootjes en buurkinderen. Nu zie je ook hoe de Kempstraat is veranderd,niet in zijn voordeel. Vroeger besefte je eigenlijk niet hoe gezellig de buurt was.
Het is nu een allochtonen buurt verschrikkelijk.

Bert Bleijie | 1-2-2014
Beste Hans,
Bedankt voor je reactie. Er stonden 2 scholen beiden katholiek in de Kritzingerstraat de A en B school. ( Zijn inmiddels gesloopt) tussen de Kempstraat en Scheeperstraat. De school, bibliotheek en tandarts in de Colensostraat zijn in-
middels ook gesloopt en een nieuwbouw Comeniusschool gebouwd. (toevallig)
Dat smalle en aparte straatje waar je over praat, is de Paardenbergstraat inmiddels ook allemaal gesloopt. En dat aparte pleintje waar je over sprak was in
de Kritzingerstraat, die liep van de Delagoastraat naar de Paul Krugerlaan met 2x
een doorkruising van Kempstraat en Scheeperstraat. Hans, recht tegenover de ingang van de bibliotheek op de 2e etage heb ik gewoond. Als je e.a. naslaan
ga op internet naar Google Maps, en beleef alles opnieuw.
Groetjes Bert.

Hans | 1-2-2014
@Bertus (Bep) Bleijie. Stond die school in de Kritzingerstraat dan op de hoek van de Kempstraat? Ik kan me dat niet zo goed meer herinneren. Wel weet ik dat er een protestants-christelijke school in de Kempstraat was. De Comeniussschool, als ik het wel heb.

De Kritzingerstraat was/is een beetje apart straatje. Vlak bij de Schalk Burgerstraat woonden de mensen in een smal straatje met hun neus zowat tegen de Julianatoren en om de hoek richting Delagoastraat was er een apart pleintje. Apart, omdat het er altijd zo leeg en stil was. Een paar jaar geleden heb ik er nog rondgelopen en qua bebouwing was er weinig veranderd. Maar je waant je er wel in het buitenland.

Aan de Colensostraat heb ik goede en slechte herinneringen. De goede: de jeugdleeszaal op een zolderetage van een gebouw dat onderdeel was van het scholencomplex waarvan mijn lagere school deel uitmaakte (de Prinses Margrietschool). De slechte: de schooltandarts had er zijn praktijk. Van een pedagogische en kindvriendelijke benadering had deze nog nooit gehoord. Gelukkig heb ik er nooit blijvende angst voor de tandarts aan overgehouden.

En ja: kapper Foppen... Nu ik de naam lees, weet ik het weer. Daar werd ik ook regelmatig heen gestuurd.

Bertus (Bep) Bleijie | 1-2-2014
Prachtige verhalen. Vroeger woonachtig in de Colensostraat, naar school in de kritzingerstraat, de A school. Met de hoofdonderwijzer Linnenbank en meester Schellart. De R.K. kerk in de Brandtstraat met pastoor Vink en kapelaan Trouw-
borst en Hilhorst. Naar kapper Foppen en de Katjang in de Kempstraat en Tiele-
man op het Hobbemaplein. De duivenwinkel van Doris de Zwart in de Schalk-
burgerstraat. Schoolvriendjes uit de Bloemfontijnstraat, Wolmaranstraat. Een paar namen, Bertus Boogaard, Kees van Schijndel. Het zou leuk zijn om herinneringen te delen. ben benieuwd. Ik ben geboren 31-05-1935, en mijn e-mail is a.bleijie@ziggo.nl.annie Theijn | 25-1-2014
ik heb jaren gewoond in de fisherstraat tegenover constructie bedrijf Wauben,daarnaast zat Sjaakes verhuurde bussen in de oorlogsjaren was daar de gaarkeuken.
fietsenmaker +stalling Heijkoop verderop schildersbedrijf Verschoor en lorrenboer.
zondags ging ik als kind vaak film kijken in de retiefstraat op een etage 2 hoog .ik heb nog een tijdje bij bakkerij Het Leeuwtje gewerkt zij verkochten vlaaitjes voor 29cent zaterdags stonden zij daarvoor in de rij.
ik zou graag in het bezit komen van de DVD ,waar bestel ik deze?

Roel | 5-1-2014
Oke,Ferry ik wacht geduldig af .Gelijk heb je een paar weken is helemaal niet veel groeten, Roel

Ferry Lochmans | 3-1-2014
hi Roel, vond een lege doos, ik laat er een aantal bijdrukken, dat duurt een paar weken, dus even geduld, het boekje komt naar Brielle, maar wat zijn een paar weken op een halve eeuw, nietwaar, groetjes Ferry

Roel | 1-1-2014
Ferry het aders is R,Janssen
Oever 37
3232GN
Brielle

Het is ongeveer 50 jaar geleden dat we in de zelfde straat woonde.
Want ik reed al moter toen je vadewr het oude busje had staan dienjullie fietsen stalling was.Daarvsliep ook vaak een zwerver in.

Ferry Lochmans | 19-12-2013
Hi Roel Janssen, dat is zeker leuk een contactje uit een grijs verleden, dat moet zo`n 60 jaar geleden zijn, dat we in dezelfde straat woonden. Ik zou het inderdaad leuk vinden iets van je zus Susan te horen, maar ik ben niet actief op facebook, als je een adres voor me hebt, dan zend ik je een boekje wat ik geschreven heb over de Transvaalwijk met daarin een stukje over jullie gezin, waar ik een foto bij heb gevonden van een verjaardag waar ze op staat, dat moet rond 1955 zijn geweest. Groetjes Ferry

Roel Janssen | 15-12-2013
Ferry,ja de zomer vankantie was altijd leuk.Met mijn moeder en een hele groep naar het strand.Zo kwamen we de vakantie wel door.
Jan(tje) Mekern is inderdaad het broertje van mijn vrouw.Meker was de naam van hus stiefvader.Ik herinner mij jullie gezin ook nog.Je vader had later een oud busje voor het portiek staan en dat diende als fietsestalling voor jullie fietsen.

Roel Janssen | 15-12-2013
Ferry lochmans , mijn zus Suus(Susan) kun je vinden op Face book Susan Kroos.Dat zal ze wel leuk vinden.. groeten Roel

Tonny franken | 20-11-2013
Ik woonde in de Herman Costerstaat. Wij deden ook de boodschappen in de kempstraat.
Zou ook graag de dvd willen hebben.kan iemand mij op weg helpen.
Mijn e-mail tonny-hans@ziggo.nl

Niek Bruijstens | 27-10-2013
Hallo,

Ik ben voor mijn moeder (geb. Catharina (Rina) Touw 05-09-1923) voor en tijdens de oorlog woonachtig in de Bloemfonteinstraat nr. 144 op zoek naar iemand van de familie Krens eveneens woonachtig in de Bloemfonteinstraat. Bij dit gezin waren 7 kinderen Dien, Wim, Tony, Gerrie, Mientje, Siepie en Annie. Mijn moeder was destijds zeer goed bevriend met Dien Krens. Tijdens de oorlog is mijn moeder diverse malen naar Friesland gereisd om eten te halen en tijdens 1 van deze reizen is haar vriendin Dien omgekomen bij een bombardement in Deventer. Graag zou zij willen weten hoe het met Wim Krens is.

Alvast hartelijk bedankt voor een reactie.


Leo | 24-10-2013
@ Cees Nieuwenhuizen.
Volgens mij heb ik dan met jouw zuster Jeanne in in 1958 in de 2e klas van de Jan Campertmulo gezeten. Zij zat toen naast mijn Nichtje Lia Van Leeuwen.
Dat waren dikke vriendinnen

Leo | 24-10-2013
Via de web-master, Wim van ES lukt het je zeker.
Dus niet naar het adres onder de foto. Die site bestaat niet meer en de man is helaas overleden.

cees nieuwenhuizen | 24-10-2013
Hallo ik reageer even op jullie fantastische berichtjes want het was ook mijn oude buurtje.
Ik hoop dat jullie mij nog kennen anders kennen jullie de oude koster van de juliana kerk nog wel, eerst was dat Liefering en later kwam mijn halfbroer Hans Bourquin wonen.
Wij zijn ook allemaal van het gezin wat op de Paul Krugerschool heeft gezeten en de 1e Chr. Ambachtschool Veluwe plein.
Alleen mijn zus Jeanne Bourquin ging naar de Mulo in de Langneckstraat.

Ik blijf jullie volgen en het adres over die DVD van de Kempstraat, weet iemand dat.

Groeten,

Cees Nieuwenhuizen

manja raneberg | 18-9-2013
@tokke:
Het gaat om fam.Koper,Tammerijn en van der Kruk.
Viljoenstraat en Kaapstraat.

groet Manja.

Ferry Lochmans | 3-9-2013
Hi Roel, dat is leuk, ik woonde tegenover jullie op nummer 75 boven het cafe van Jan Butijn, jullie gezin herinner ik me nog goed ons gezin was jonger en je zus Suze paste wel eens bij ons op en op verjaardagen kwam je moeder door ons "tante Mien"genoemd steevast een bakkie doen. Van haar heb ik eens als kado jullie oude tollen en knikkers gekregen, hier heb je meer aan dan aan een boekje zei ze erbij. Ook leuk is het gaan met de oudere jongens uit de straat met de jongere kinderen achterop de bagagedrager op de fiets naar het Stille Strand te gaan een hele organisatie, maar je moeder slaagde er toch in zonder brokken het strand te bereiken en dat met soms wel een stuk of 8 fietsen plus een achterop gezeten kind. Pakje brood mee en de hele dag waren we zoet. Grappig de naam Bangma, ik trok toentertijd veel op met Jantje Mekern, volgens mij een broertje van je vrouw, leuk iets van jullie gezin te horen via deze site. Groetjes Ferry

Roel Janssen. | 2-9-2013
Wat een oude herinneringen komen er naar boven bij het lezen van alle reacties.Mijn naan is Roel Janssen en woonde met mijn ouders en 3 broers en 1 zus in de wolmaranstraat 80.Wij woonden schuin boven de fietsen winkel van Rinus Braam.Op de houk zat slacherij Oosterwijk.,Ik las iets over stheman,dat was inderdaad een kruideniertje /melk boer op de hoek van de straar bij het schalkburgerpleintje.Heb daar gewoond tot ik ging trouwen,Mijn vrouw is Joke Bangma en die woonde ook in de wolmaranstraat.

tokke | 24-8-2013
@manja: spreek je over Bram Charité?
Ik ben van 1961 en zat van 1967 tot 1973 op de Comeniusschool.
Lijn 13 was toen allan weg helaas!

manja | 23-8-2013
wie kende mijn oma Tammerijn uit de viljoenstraat zij was getrouwd met Ari Koper en uit dit huwelijk 2 kinderen Nelleke en Ben Koper.
zij woonde boven of schuin boven een soort van waterstokerij.
mijn moeder Nelleke Koper heeft op de viljoenschool gezeten.
zij is van uit huis getrouwd geweest met mijn vader Hans Gelderman wij hebben gewoond in de schalkburgerstraat boven de duivenwinkel.
de broer van mijn moeder Ben Koper is ook van uit huis viljoenstraat getrouwd
met Rijna vd kruk deze woonde op het kaapseplein met 1 zus en 3 broers. tegenover het speeltuintje waar zomers water gespoten werd.
wie o wie weet mij wat over deze mensen te vertellen.

Ferry Lochmans | 21-8-2013
Hi Marian Fijman, even muggeziften, maar was de naam van de melkboer/kruidenier niet Stehmann? Desalniettemin een leuke kreet uit het verleden toen het Schalkburgerpleintje nog bestond. groetjes Ferry Lochmans

marian fijman | 20-8-2013
leuk al die verhalen van vroeger net als veel van jullie vergeet ik de wolmaranstraat niet . ik woonde op het schalkburgerplein boven de melkboer van steenman was een leuke tijd en heel leuk dat ik al die namen hier voorbij zie gaan

Tineke van denBurg/Middelkoop | 29-5-2013
Kom graag in kontakt met iemand van d familie Eendeburg ben namelijk op zoek naar ene Joke Eendeburg van de Frans Halsschool uit de jaren 1951/1958 klas B kant voor een reunie van klas 1958. Eventueel kontakt op wavdburg@casema.nl Joke zou gewoond hebben in de Ferdinand Bolstraat of Vermeerstraat.

Nel Verbeek-Bruins uit Enschede | 28-4-2013
PS fase book moet zijn htmfoto.nl
groetjes Nel

Nel Verbeek-Bruins uit Enschede | 28-4-2013
Hallo Peter,ja nu denk jij wie is dit nu weer?maar ik heb bij jullie in de straat gewoond tegenover jullie woning op nummer 33 mijn meisjes naam is Bruins mijn ouders heten Klaas en Riet Bruins.Jou zus Hannie daar was ik min of meer vriendin mee ik weet niet of zij mij nog zal herinneren?Ik herinner mij haar wel, ik kwam ook wel bij jullie thuis en zij bij ons.Woont jou zus ook nog in Den Haag? Ja dat Rocco met Thea is getouwd dat wist ik ook.Kan je jij of Hannie zich nog iets over mij herinneren? Zij heeft toen ook nog in mijn poezie album geschreven.Wat is dit dan leuk dat je dan toch je oude buurtgenootjes terug ziet hier op face book.
Als je Hannie ziet wil je haar dan de groeten doen van mij?Mijn roepnaam was toen Nellie.
Groeten nu( Nel Verbeek Bruins )

Peter Rommen | 26-4-2013
HAHAHAHAHA dit is echt leuk, En i.d.d. ik heb een zus Hannie die omging met de jongens van Dekker en Fer, als ik het me heel goed herinner heb jij ook nog eens een paarse mg gehad, Ron heb ik pas geleden nog gezien bij Kees Buis.
Mijn broer Rocco is getrouwd met Thea Janssen die op het portiek rechts naast Muiselaar woonden.
Jeetje, waar blijft de tijd, ik ben zelf ook al vier keer opa. Nou mensen, superleuk dit, een knipoog naar het verleden, lekker eten bij Fer thuis met je bord op schoot, moeders met de pan langs en allemaal een paar scheppen heerlijke nasi, wat wij in die tijd nog helemaal niet gewend waren en ik vond het heerlijk en iedereen was altijd welkom.
Ik woon nog steeds in Den Haag bij de dreven.
Nou mensen, groetjes en tot horens
Peter

hans verbeek | 15-4-2013
leuk dat via deze site weer allerlei herinneringen in je gedachten komen van de speelvriendjes en meisjes uit de Wolmaranstraat.
het kletsen en portiekhangen bij defam Muiselaar,Forster en Bruins,hoe zal het met ze gaan waren de gesprekken die ik met mijn broer Cor laatst had,toen ik hem wat foto,s uit de buurt had opgestuurd naar Enschede,te veel namen om op tenoemen maar misschien wel leuk om via deze site wat te lezen over onze jeugd.Bv fam Jansen fam schmitz,fam Rappoldt,fam Weerman,enz enz
wij woonde in de kempstraat maar onze speelstraat was het eerste gedeelte van de wolmaranstraat met de fietsenzaak van de fam Braam en de slager Ooisterwijk

Ferry Lochmans | 15-4-2013
Hallo Cor en Peter, dit is geinig deze signalen van een ietwat ouder (Cor)- en jongere (Peter) generatie met reacties op de Wolmaransstraat. Ja Peter, ik herinner me je nog, ik was altijd wel verbaasd dat jij en Ferry Tol zo lang waren, maar dat waren er wel meer in de straat, echter jullie spande de kroon, dat gold ook voor je zus Hannie, waarmee ik de Paul Krugerschool doorliep. Dat met die brommer zal best waar kunnen zijn,want mijn vader was altijd al praktisch ingesteld. Met mijn broer Ron gaat het goed, hij woont nog steeds in Den Haag. Ik vind het leuk te lezen dat een ieder op zijne wijze zijn herinneringen aan de Wolmaransstraat koestert en bewaart. Groetjes Ferry Lochmans

cor verbeek uit Enschede | 14-4-2013
Hallo Peter heb jij toevallig een zuster die Hannie heet zo ja dan is mijn vrouw vriendin met haar geweest Nel Bruins woonde aan de overkant van jullie.
Hans Verbeek is mijn broer en heeft nog steeds een MG.
Wij speelde altijd in de wolmaranstraat want daar woonde de meeste vriendinnetjes en vriendjes dat deden ook oa Pim en Robbie Dekkers die woonde net zo als wij in de Kempstraat.

Peter Rommen | 13-4-2013
Ik kwam stomtoevallig op deze site en verwonderde me erover hoeveel herkenning ik hier tegen kwam. Ik heb vanaf `59 in de Wolmaranstraat 44 gewoond, mijn ouders, Cor en Sjaak, kwamen in de Wolmaranstraat ook bij de familie Zuliani, Volgens mij kende mijn vader de slijter op het Hobbemaplein, Ven, ook heel goed. Ferry Lochmans, als ik me niet vergis woonde jij naast de fietsenstalling op één hoog en heeft je vader nog eens een brommer geblust vanuit het raam met een tuinslang. Als dat zo is dan kwam ik als kind ook altijd bij jullie over de vloer. Ik ging om met Ron. De jongens van slagerij Oosterwijk , Kees Buis, Robbie Jansen en ga zo nog maar even door. Ik zag ook dat er ene Hans Verbeek reageerde, volgens mij had hij vroeger een MG. en daar mocht ik een keer in mee naar zandvoort alleen ik paste er niet in met mijn lange benen. Ome Harry, de patat tent naast de Salamander. ( toch?) Ik zag ook de naam Popering voorbij komen en kan me nog een kachelwinkel in de Schalkburgerstraat herinneren die zo heette. Mooie tijd waar ik nog vaak aan terug denk.

Ferry Lochmans | 3-4-2013
Hi Kees Nieuwenhuizen, dat is goed te weten,, maar had die sigarenzaak zelf ook een naam, zoiets als de "Rookwolk"? En was die van der Kroft familie van de topscheidsrechter in de jaren tachtig meen ik en de latere scheidsrechtersbaas bij de KNVB? groetjes Ferry

Kees Nieuwenhuizen | 1-4-2013
Door een toeval ben ik op deze site terechtgekomen en daarom reageer ik nu pas op de vraag van Leen 05-12-2011 betreffende de naam van de sigarenwinkel hoek Kempstraat/Schalk Burgerstraat.De eigenaar was dhr. Hilgersom. De slijterij er tegenover was van dhr. v.d.Kroft.

Leo | 25-2-2013
Het was tijdens een van de Grote Vacanties. Als straatjongen was je altijd aan het donderjagen. Zo gebeurde het dat ik samen met twee vriendjes op een van de wagons van de vuinistrein was gesprongen. Omdat deze steeds meer snelheid kreeg, durfden we er niet meer vanaf te springen. Dat durften we pas toen de wagons werden geleegd.
Kortom ergens in Drenthe. Met dezelfde trein zijn we terug "gelift" maar we gingen er pas vanaf toen hij echt in het pikdonder stilstond. Dat was in de buurt van de Newtonstraat. Via een hek en een speeltuin zijn we , stinkend naar huis gelopen. Daar wachtte ons een beloning (au au)
Voor zover ik me herinner was het een stoomloc uit de serie 4700

Ferry Lochmans | 25-2-2013
Beste Cees van Popering, even een reactie, heel vaag kan ik mij iets van een grote zwarte (stoom ?)locomotief herinneren, maar wat mij het meest is bijgebleven zijn van die roodachtige/donkerpaarse locomotieven met gele strepen over hun neus, die soms met twee locomotieven kilometerslange wagons met afval trokken, wij kinderen (in 1959) hoorden de fluit en gingen er naar kijken, ons verbazend om de hoeveelheid fietsen en auto,s die moesten wachten toen de trein eindelijk voorbij was.
Ja, die stinkende pisbak, ik ruik hem nog, wat een lucht, hier achter lagen de schooltuintjes voor het een kinderboerderij werd.
En dan die Blikkentunnel, mooie bijnaam, het was een eindje lopen, maar daar werd onder gezwommen en door de dapperen vanaf gedoken, gratis en voor niets tot de politie kwam en dan was het uit met de pret, toch wel weer leuk deze herinneringen. Groetjes Ferry

cees van popering | 25-2-2013
Hallo Kempers e.o.

ik wil het even hebben over de treinen die het Hobbemaplein passeerden met afvoer van het vuil naar Drenthe e.d.
het was altijd het toetergeluid van die grote zware locomotief als hij passeerde;
je had ook een kleine gele loc. een soort werktreintje waarvan je niet wist of hij voor.... of achteruit reed

de bibliotheek, aan het Hobbemaplein.
daarwas vroeger de piesbak en het landje erachter .. achter Tieleman/ patat bij het spoor
wij, de kids uit kempstraat waren daar achter altijd aan het donderjagen

een ander `landje met vlotje` varen erbij was aan de Fruitweg bij Rijam boekwerken.. vlotjevaren totdat je doodmoe werd... naderhand kwam hier een fabriek met bakkerijmachines...

bij de blikkentunnel een eindje verderop achter de htm remise voor bussen (bij de passerende treinen) had je een doodlopend stuk open spoor... we klommen naar boven tot onder de rails

aan het begin van dat dode stuk spoor (nabij de Halte van lijn 11) was een seinenportaal... daar dorsten we niet op... de vloer daar was behoorlijk doorgeroest... ook wisten we niet of hij nog werkte... dat kon heel gevaarlijk worden... dus niet gedaan !

dit was mijn treinen verhaal.. weet iemand iets meer van die grote zwarte locomotief op het hobbemaplein ? (type/ jaar etc)

ben zeer benieuwd naar jullie reactie

Henk vd Ven bedankt nog voor je tip... ik was het even vergeten ;)

groeten aan allen
Cees van Popering (uit vh. Kempstraat 16)


Joop Jansen | 20-2-2013
Ook ik heb op de viljoenschool gezeten

John van den Berg | 19-2-2013
Mijn jongere zusjes die inmiddels ook de 60 zijn gepasseerd hebben beiden ook op de Viljoenstraat school gezeten in vijftiger jaren ze heetten Dientje en Corrie ik heb ze laats nog verteld dat de school is gesloopt dat had ik laats nog geconstateerd toen we met Leen Commers tijdens een rondrit door de Moerwijk met de Citroenclub met antieke auto,s er langs waren gereden . Jammer het was voor die tijd een moderne school met centrale verwaming die trouwens in het laatste jaar van de oorlog niet meer brande waardoor we als het koud was thuis moesten blijven maar daar brande ze ook niet en konden we kolen gaan zoeken langs de spoordijk .en hout sprokkelen lang het ADO terrein .

Hans | 19-2-2013
@Leen Commers. Bedankt voor uw informatie. Hattemlaan, Klarenberg...voor mij is het nu wel duidelijk dat hij na zijn onderwijzersperiode leraar meetkunde en algebra op de Jan Campert-mulo is geworden. Trouwens, vaag staat mij bij, dat hij ook Duits gaf, maar dat durf ik niet met zekerheid te zeggen.

Leen Commers | 19-2-2013
@Hans, ik heb gekeken op haagsescholen.nl bij pr.margrietschool/viljoenschool, daar worden alle namen van de schoolhoofden van 1932 tot 1992 vermeld maar de naam Klarenberg komt er niet in voor.
Hij woonde destijds aan de Hattemlaan.

Hans | 18-2-2013
@Leen Commers, LEO. Bedankt voor de informatie. Nu weten we echter nog niet zeker, of de heer Klarenberg ooit hoofd van de Viljoenschool is geworden en eigenlijk ook niet of het wel dezelfde persoon was als de leraar van de Jan Campert-mulo. Waarschijnlijk wel, want zo vaak komt deze achternaam nou ook weer niet voor. In mijn lijstje leraren ontbreekt, hoe kon ik hem vergeten, de heer Platschorre, leraar aardrijkskunde. Zeeuw van geboorte, hoe kan het ook anders, gelet op zijn naam! Klein van stuk en met een prachtig en duidelijk bordschrift. Ook herinner ik me nog ene heer Haan/Hahn, een tekenleraar, met wie ik geregeld overhoop lag. Dat was zelfs zo erg, dat ik op een bepaald moment een 4 op mijn rapport voor zijn vak had gescoord! Het zou me niet verbazen, als ik toentertijd de enige op die school was, die zoiets had "gepresteerd". Mej. De Vries, mijn klasselerares, wist ook niet wat ze zag, toen ze het rapport uitreikte. Maar ik ga, geloof ik, hier weer buiten mijn boekje, want tram en bus zijn in de verste verte niet te zien. Vergeef me, mijnheer Van Es, maar ik ben niet zo`n fan van Schoolbank.

LEO | 18-2-2013
@ Leen. Ook wij jonkies kunnen er wel eens naast zitten.
Ook weer opgelost. Er komt steeds meer bovendrijven.
Leuk !!!

Leen Commers | 18-2-2013
@Hans, Leo, John,
Het is Klarenberg, ik heb van 1940 tot 1946 op de Viljoenschool gezeten. Klas 1 t/m 5 bij juf Petiet en in de 6e klas bij meester Klarenberg. Mijn getuigschrift is ondertekend door Het hoofd der school, H. Broekhuizen en De klasseonderwijzer J. Klarenberg.

manja raneberg | 15-2-2013
Wie kan mij wat vertellen over mijn moeder en oma zij woonde in de viljoenstraat nummer onbekend waarschijnlijk schuin boven of boven een waterstokerij.
Mijn oma petronella (nel) geb.1911 getrouwd geweest met Arie Koper daarna alleenstaand met twee kinderen nelleke koper geb 1948 en lamberthus (ben) koper geb. 1950.
Als klein kind kwam ik veel bij mijn oma kan mij nog vaag herinneren dat waar zij woonde dat er nog een familie in dat huis woonde door dat er in de hal nog een trap naar boven ging.
Dat is begin jaren 70 geweest.
midden jaren 70 ben ik met mijn moeder en vader( Hans Gelderman )gaan wonen in de schalkburgerstraat boven de duivenwinkel.
En mijn oma al die tijd in de viljoenstraat.
eind jaren 70 is mijn oma naar bejaardenhuis de Terp verhuisd.
Ik heb al zoveel geprobeerd om aan informatie te komen maar alles bleef uit.
Nu probeer ik het via deze weg er moet toch iemand zijn die ze gekend heeft?? mijn oma en moeder zijn veel te jong oveleden 70 en 59 en ik wil zoveel weten van mijn oma en van mijn moeder als jong meisje om het mijn dochter ook weer te vertellen.
Wie o Wie helpt mij een beedje op weg om het verleden te vinden van mijn dierbaren.

Henny van den Berg | 13-2-2013
@ Tokke: een oom van mij woonde met zijn gezin in de Schalk Burgerstraat tegenover de Majubastraat, naast de ingang van een lagere school. Hij had een zoon die John heette, maar die was volgens mij uit 1948.

LEO | 28-1-2013
@ Hans en anderen. Al de namen die jij noemt herken ik natuurlijk.
Ik zat iets eerder op deze school. Mevr Herweijer reed toen nog, in een tweed pak, op een groene Solex van de Lobelialaan naar school en mevr de Vries had een bruine Simca, die ze op het "schoolplein" parkeerde. Vermeulen was een apart figuur met zijn manke been. Op 2 hoog hoorde je hem al aankomen. Ook aan Brouwer had en heb ik goede herinneringen. Eind 60er jaren ben ik met hem, beroepshalve, op een vistocht in Canada geweest. Het was en heel andere kerel. Voor het eerst werden we vrienden. Hij verbaasde zich dat ik zo goed terecht was gekomen. En inderdaad dit heeft niets met de HTM maar meer met Schoolbank te maken, maar inderdaad wel leuk

Hans | 27-1-2013
@Leo. Ik weet niet of de heer KlarenBEEK, destijds hoofd van de school aan de Viljoenstraat, wel dezelfde is als de heer KlarenBERG, leraar algebra en meetkunde aan de Jan Campert-mulo. Volgens mij woonde de laatstgenoemde ook niet in Transvaal, maar in Zuiderpark. Ik heb zelf met veel genoegen van 1958 tot 1962 op die mulo-school gezeten. Wat namen van leraren en leraressen, van wie ik les heb gehad: dhr. Brouwer, leraar Frans, altijd gesoigneerd en met de mooiste en grootste auto, een Ford Consul. Mej. De Vries, lerares Frans en Duits, woonachtig in Voorburg. Dhr. Visser, berucht om zijn "Engelse lijsten" (de onregelmatige werkwoorden) als strafmaatregel en kettingroker van sigaren. Dhr. v.d. Ploeg, die tijdens de geschiedenislessen zo goed David Ben Goerion kon uitbeelden. Dhr. v.d. Stad, getraumatiseerd door een verblijf in een Jappenkamp tijdens de Tweede Wereldoorlog. Gaf Nederlands en zijn dochter Patrice zat ook op deze school. De dames Herweijer en Smit. De heer Korrelboom, leraar biologie en natuurkunde en berijder van een Dafje met Variomatic; toen mocht hij nog shaggies roken in de klas. Dhr. v.d. Leeden, leraar handenarbeid uit Zandvoort. Dhr. Van Lith, gymnastiekleraar en niet te vergeten de heer Vermeulen, directeur van de school. Ging tijdens mijn schooltijd met pensioen en werd opgevolgd door dhr. Bode. Wellicht ben ik er een paar vergeten te noemen, maar ik nodig anderen graag uit om te reageren. Wat dit met de HTM te maken heeft? Helemaal niets, maar o jee, die jeugdherinneringen zijn zo zoet en maken je zo weemoedig.

LEO | 21-1-2013
@ John. De heer Klarenbeek is later leraar wis- ( toen heette dat algebra) en natuurkunde op de Jan Campertmulo aan de Bloemfonteinstraat 194 geworden. Heb nog les van hem gehad. Een strenge maar goede docent. Hij woonde ook in transvaal en kende zijn pappeheimers als geen ander

John van den Berg | 21-1-2013
Tokke @ Ik ben van 1934 dus ik ben het zeker niet geweest van af 1940 tot 47 op de lagere school geweest die had in de oorlog geen naam van de prinses dat vond de bezetter niet goed heette toen Viljoenstraat school de hoofmeester van de school was hr Klarenbeek leraressen Juffrouw Roel en Petiet meester Broekhuizen / Willemsen. kinderen kris Popering Gerard Schumie Henk Steenkist Aat de Mol Gerrit Winterwerp Corrie Hofman Lenie Slachter Kitty van Oostrum Jan v/d Berg Andre Ebenau Leen Commers de anderen weet ik niet meer er zaten zo,n 40 kinderen in de klas.

tokke | 21-1-2013
Ik kende wel een John van den Berg, maar die is geboren in 1961 en woonde op de Schalk Burgerstraat. Wellicht familie?

Henny van den Berg | 16-1-2013
Er is al geschreven dat de rails van lijn 13 nog jaren na de opheffing bleven liggen. Wat minstens zo erg was: de haltepalen werden ook niet weggehaald of aangepast. Ik heb wat keren aan mensen moeten uitleggen dat ze op een tram stonden te wachten, maar weinig kans dat die ook zou komen!

map steenbeek | 31-12-2012
weet iemand hoe het bakkerij steenbeek op de hoek van de stille veerkade is vergaan?

Nancy Jonker-Keppel | 28-11-2012
Ik woonde in kleine stukje van Wesselstraat op portiek nr 51 boven kerk. Begin 70 e jaren. Mijn vader is eigenaar geweest van de loempia en croqette fabriek en de snackbar op de hoek Wesselstraat/Kempstraat. De chinees op de hoek had met oud en nieuw veel en hard vuurwerk. Bij de melkboer kregen we altijd een zoute griott.
Ik weet nog dat de eerste marokanen in de straat kwamen wonen. We speelde veel buiten. Mijn broertje Rob heeft toen een groot ongeluk gehad, hij was aangereden in de scheeperstraat en zijn hele been lag open.
Jammer dat mijn oude woning weg is, je herkent de straat nog nauwelijks.

John van den Berg | 20-11-2012
Ik heb alle reactie,s uit de Transvaal wijk nu gelezen het valt op dat er weinig in zendingen zijn van de kinderen uit de bezettings tijd die op de lagere school in de Viljoenstraat hebben gezeten ,het zou leuk zijn als er nog overlevenden zijn uit die tijd dat ze als nog kunnen reageren desnoods via hun kinderen het was voor die tijd een hele moderne school met Centrale verwarming ,want ik had daarvoor al een paar maanden op andere school gezeten in de Stortenbekerstraat vlak bij de Rembrandstraat .Daar stond nog een grote kachel midden in de klas en kwam een man er kolen op gooien of oppoken wij woonden toen op de Hoefkade dat was wel makkelijk mijn moeder kon va de2etage snoepjes op de speelplaats gooien .Van daar zijn we naar Moerwijk verhuist.

Ferry Lochmans | 15-11-2012
Beste Hans Burgers, het is wel heel lang geleden van de Paul Krugerschool, zouden we nog raakvlakken hebben uit die tijd? Als je het leuk vind kan ik je mijn boekje opsturen over mijn eerste 20 jaar in de Transvaalwijk, met daarin een episode van mijn schooltijd, hierin zit ook de foto waar we beiden opstaan plus de rest van onze toenmalige klasgenoten, lijkt je dat wat? Groeten Ferry Lochmans

Hans Burgers | 13-11-2012
Hallo Ferry Lochmans, Leuk dat je geageerd hebt. Ik haal inderdaad de 2 namen doorelkaar, maar ik heb beiden gekend. Misschien, kunnen we nog wat napraten. Hier is mijn e-mail: hans.burgers@orange.fr
Hartelijke groet

Ferry Lochmans | 13-11-2012
Ha die Hans Burgers, volgens mij hebben we samen in de tweede en derde klas van de lagere school (Paul Krugerschool) gezeten, bij juffrouw Beiaard als ik haar naam juist spel. Ik moet er nog een foto van hebben. wat geinig dat je je nog twee namen herinnert van vroeger, Ferry van Lochem zegt me wel wat, omdat we dezelfde voornaam dragen en bijna ook onze achternaam, maar Wim van Es doet bij mij geen belletje rinkelen, echter ik vind dit wel leuk om te lezen, zo`n kreet van pakweg 50jaar geleden. groetjes Ferry Lochmans

Hans Burgers | 10-11-2012
Hi Roy Monnen, Ja die lorrenboer weet ik me nog heel goed te herinneren. Hij had ook een plaatsje op de markt, vlak bij de atoomschuilkelder. Naast zijn vestiging in de Fisherstraat hoek Boerenpleintje zat het Postkantoortje met de kanaries. Herinner je dat nog?
Groet
Hans Burgers

Hans Burgers | 10-11-2012
Beste lezers,
De namen Ferry van Lochem en Wim van Es zeggen mij wel Wat. Ik heb in de Fisherstraat gewoond in de periode 1954 tot en met 1960, en ook de Paul Krugerschool bezocht.
Ik herinner me heel goed op de zaterdagavonden wanneer de markt aan de Herman Kosterstraat werd opgeruimd, dat al de marktwagens weer werden teruggetrokken door een Wiily jeep naar de stallingen in de Fisherstraat. Soms wel 10 aan elkaar gehaakt. Met hun ijzeren wielbanden maakten dat een enorme herrie op de kinderhoofden.
Ook de tram in de kempstraat herinner ik me van een film die mij op de Paul Krugerschool getoond is. Hij reed door naar het Zuiderpark, waar hij weer keerde.

Kees de Ridder | 22-9-2012
Pietje Wasmus, ja die tragische gebeurtenis hernnner ik me heel goed. De gebroeders Wasmus, de duivemmelkers, woonden volgens mij op 3 adressen in de Wolmaransstraat ( met dubbel s) en kleine Koos was volgens mij de vader van Pietje. Het ongeval met die ballon vond plaats op mijn portiek, gelegen naast de z.g. blinde muur naast melkwinkel van Henk van der Meer. Hij was het ook die met een aardappelschilmesje Pietje`s ballon uit zijn slokdarm probeerde te snijden, juist op het moment dat vader Koos op zijn fiets thuis kwam van zijn werk. Het lukte niet.
Nog recent heeft Nederland de meest bekende politieke lijsttrekkers ballonnen op zien blazen, waarbij verschillende van hen hier niet in slaagden.
Pietje is n.l het slachtoffer geworden van zijn eigen onmacht, door de half gevulde ballon met lucht los te laten, waar door de kracht van zijn eigen lucht de natte ballon ( speeksel) tot zijn schrik terug te voelen schieten in zijn keelgat.
Kunnen jullie je voorstellen dat ik de schrik in mijn benen voel zakken als mijn kleinkinderen op een feestje ook zelf ballonnen willen opblazen?

Ferry Lochmans | 18-9-2012
Hallo Petra Veldhuis, twee namen uit mijn Haagse tijd zeggen mij wel iets, John(nie) Touw en Jan(tje) Bek herinner ik me uit de begin jaren zestig. Jantje Bek van het voetballen op het plein van de Beatrixschool en ik dacht dat hij begin jaren zeventig een haringstalletje vlakbij Seinpost had. Met een Johnnie Touw heb ik de zesde klas van de Paul Krugerschool doorlopen moet in 1963 zijn geweest. Grappig dat deze namen na het lezen van jouw reactie weer opduiken uit een grijs verleden met zijn fijne herinneringen aan de Wolmaransstraat. Vriendelijke groeten Ferry Lochmans

Petra Veldhuis | 16-9-2012
Leuke foto van lijn 13! Roept bij mij veel herinneringen op aan de jaren 50-60

Ik woonde in de Wolmaranstraat niet zover van het Boerenplein. Een straat waar lief en leed plaatsvond. Leuke herinneringen heb ik aan de vele straatspelletjes, tv kijken op woensdagmiddag bij de fam. Bosman en de wielerronde La Rue de Wolmaran.


Maar ook veel trieste dingen zoals gezinnen met een huurachterstand, waarvan de hele huisraad op straat werd gezet. Zo`n gezin moest dan maar zien elders onderdak te vinden. Wat mij als kind ook aangreep was het plotselinge overlijden van Pietje Wasmus (6 jaar).Hij was gestikt in een papieren rolfluitje van Koninginedag. Ik zie hem daar nog liggen daar `blauw op straat. En wie herinnert zich nog `dronken bek?

Wij woonden boven opa Roos. Volgens mij woonde de familie Mertens beneden Paul (paupi) Roos. In mijn portiek woonde ook John Touw. Zijn zus Jenneke was mijn hartsvriendinnetje. Andere vriendinnetjes waren Jolanda Zuliani, Bea Romijn en Dini Baartse.

Een leuke site en ik ga meteen de DVD van de Kempstraat aanvragen.Lex Slicher | 2-8-2012
Beste Ferry en Leo. Ik heb het CD-tje inmiddels in huis en bekeken hoor. Zoveel nostalgie, zoveel mooie herinneringen aan een fijne, vrolijke en zorgeloze jeugd in Transvaal. Dank voor jullie delen, vriendelijke groet Lex.

Ferry Lochmans | 25-7-2012
Hi Leo, even een geintje, draai de dvd op 50% van de snelheid en hij is twee keer zolang, dus twee keer genieten. Groetjes

LEO | 24-7-2012
@ Ferry. Heb het met plezier voor LEX gedaan en inderdaad roept de Kempstraat bij velen, die het hebben meegemaakt, gevoelens van weemoed op.
Nog niet zo lang geleden heb ik de DVD aan familie doorgespeeld. Het zijn mensen van tegen de 90 die driekwart van hun leven in de Scheeperstraat hebben gewoond. Ze hebben genoten, herkenden bijna iedereen en de och,s en ach,s waren niet van de lucht. Een ding is jammer: dat de DVD maar een half uur is

Ferry Lochmans | 24-7-2012
Hi Leo, goed bezig man, genieten doen we allemaal die de Kempstraat uit vroeger tijden kennen, dat is buiten kijf, maar een kleine bijsturing was toch op zijn plaats nietwaar, althans dat vond ik en dat zonder enige negatieve bijbedoeling. Leuke bijkomstigheid is dat "Tramlijn 13" zo`n beetje de meeste reacties losmaakt. Vriendelijke groetjes

LEO | 23-7-2012
@ Ferry. Bij het bekijken van dit onderwerp, heeft Lex abusievelijk
gedacht dat onze webmaster ook de, helaas overleden, webmaster was van Oud Moerwijk. Zijn verzoek voor de DVD had hij dan ook op zijn side geplaatst. Via deze side kon ik hem per Email de weg wijzen naar Van der VEN.
Mogelijk dat hij dus al zit (Heeft zitten) genieten van de beelden

Ferry Lochmans | 23-7-2012
Beste Lex Slicher, misschien is het handig dat je de dvd van de Kempstraat bemachtigd, want jouw kijk op de winkels en Wesselstraat is ietwat vertroebeld door de tijd, vermoed ik zo. Vriendelijke groet

Lex Slicher | 14-7-2012
Mooie foto, roept veel jeugdherinneringen op. Ik zie daar aan de rechterkant (kleine Wesselsstraat, waar de dierenarts zat) naast de slager waar de kap naar beneden is het winkelpand waar later `Snackbar Puck" (van Puck en Dick) zou komen. En `n stukje verder in het andere blok zat `Ome Toon` (Reedijk) waar je naast `n stukje warme gebakken vis ook patat kon krijgen, Fish&Chips dus eigenlijk. En dan nóg iets verder, ook aan die kant, vlák naast Apotheek Transvaal, zat `Ome Harry` nóg een snackbar. Tegenover Ome Toon zaten de tandarts en `n kruideniertje, beiden onderdeel van de Coöperatie, die hun hoofdkantoor destijds op de Delftselaan hadden. Ik woonde (van ca. `58 tot aan mijn diensttijd `66 Marine) in de 2e Pietersburgstrtaat. Mijn vriendjes van toen waren o.a. Robbie en Marja Toetenel, Robie de Lange, Theo en Robbie Rill, Hans en Freddie de Reijke, Martin Withershove, Jopie en Betty ? (zusjes) Ivonne Groen (of Geron), Corry De Clerk, Eddy Muscherd en later de jongens van Zandvliet (die spraken zo netjes). Als jochies van 11, 12 jaar legden we spijkers op de rails van de trein die langs kwam op het Hobbemaplein. Je moest dan wel uitkijken voor die mannen in het blouw, die voor de gele lokomotief uit liepen met een rode vlag. Als die je zagen spelen of op de wagons klimmen, kon je een flinke draai om je oren krijgen. Onder de poort aan de kant van de Delagoastraat woonde een ouder (60/65?) stel, Ome Cor en Tante Bets (waar Ome Cor nog razend verliefd op was) echt hele lieve mensen, die je regelmatig, super-lam van de alcohol, saampjes door onze straat kon zien schuiven. Er kwam elke vrijdag een visboer door de straat, die onze straat op donkere winterdagen fel verlichtte. En op andere dagen zagen we de schillenboer, de pannenlapper, de bloemenman, de voddenboer en de vuilnisbak-schoonmaker. Dagelijks zagen we de melkboer, de bakker (Steenbeek) en van Houwelinge, de groenteboer met zijn 3 wiel Tempo. Wasmachine (met handwringer) werd gehuurd, vaak samen met buur, heet water werd gebracht. Er heerste collectieve armoe en duurdere dingen werden op `de reutel` gekocht en er werd veel `opgeschreven` bij verschillende winkeliers, koopjes werden op de markt gehaald. Vrijdags of zaterdags douchen in de Spionkopstraat. `s-Winters was ik niet zo heel veel thuis, omdat ik op de koopvaardij voer en ik al mijn verlof op-spaarde tot in de zomer. Maar het zal ca. `62/`63 zijn geweest dat ik met mijn vriendjes vrijdags naar Amicitia in het Westeinde liep, waar je kon dansen. Later gingen we (op onze Puchjes) naar de Marathon en Scheveningen. Ik heb een fantastische jeugd gehad en zou nog lang kunnen door gaan, maar da`s voor wellicht een andere keer. HTM en webmaster bedankt voor de prachtige foto`s. Alle schrijvers bedankt voor het heerlijke delen.

Ferry Lochmans | 18-6-2012
Hi Hans Oosterling, hier een suggestie als je de pagina over lijn 13 naloopt kom je enorm veel te weten over de Kempstraat, leuk is zeker de moeite waard is de dvd van van der Ven en vraag via Cor Verbeek eens naar het boekje wat ik hem gestuurd heb, meer info verschaft over de Transvaalwijk. Groet Ferry Lochmans

Han Oosterling | 16-6-2012
Ca 55 jaar geleden was ik leerling op de "Paul Krugerstraat" in de (??) Fischerstraat. Ik kwam veel in de Kempstraat waar een "snoepwinkel" was waar ik soms borsthoning ging kopen. ### Ik stond ook vaak voor een etalage van een "Gereedschap winkel (?)" waar een prachtig mooie Locomotief stond, ik heb daarbij vaak staan dromen. Is er iemand die iets over die tijd weet ?

Kees de Ridder | 25-5-2012
Deze dichtbevolkte buurt levert voor wat betreft het verleden een flinke scala van verhalen op. Zo las ik het verhaal van Rien Solcer over het fietsenverhuur op het laatste portiek van de Wolmaransstraat, volgens mij aan de rechter zijde, hetgeen ik me niet kan herinneren, terwijl ik 20 jaar in het gedeelte tussen Langnekstraat en Hoefkade heb gewoond, maar ik kom tot de conclusie dat dit dus de man moet zijn geweest die ook wasmachines verhuurde in de tijd dat mijn moeder zo`n duur apparaat nog niet kon kopen. De meeste waren rond van vorm en hij bezorgde ze per bakfiets en ik kan me ook nog het gezicht van die man herinneren: een beetje bleek van gelaat en dun van haar. Rien, ik wilde jouw verhaal hiermee bevestigen!

cor verbeek uit enschede | 17-5-2012
Hallo Ferry
Mijn adres is Borggrevelanden 64
7542bv Enschede
Ik kijk er naar uit en ben erg benieuwd.
Groetjes Cokkie

Ferry Lochmans | 16-5-2012
Beste Cor, heb je een adres? Dan stuur ik je mijn boekje op, je kan het behouden als je wilt, maar dan moet je me wel laten weten, wat je er van vind. Groet

cor verbeek uit enschede | 15-5-2012
Hallo Ferry,ja ik heb wel belang bij dat boekje. Groeten Cor

Ferry Lochmans | 15-5-2012
Hi Cor (Cokkie), ik heb een boekje geschreven over mijn twintig jaar (1951-1971) in de Transvaaalwijk. Vind je het leuk om dit boekje te lezen? Groet Ferry

cor verbeek uit enschede | 14-5-2012
Hallo Ferry ja inderdaad ik werd vroeger cokkie genoemd nou dat is leuk na zoveel jaar en dan iets te hoor van een jeugd vriendje.
Ik speelde ook veel met jantje en met peter van de over kant ik heb nog een jeugd foto van maar ik zal niet weten hoe ik hem jou doet toe komen.
Groetjes Cor (cokkie)

Ferry Lochmans | 14-5-2012
Beste Cor, ja ik heb boven cafe Butijn gewoond en tegenover Braam de fietsenhandelaar, ik speelde met Jantje de kleinzoon van de cafehouders, volgens mij werd je vroeger Cokkie genoemd en was het broertje van Hans en vriendje van Pim van het IJspaleis, dit vind ik nou geinig een stem uit het verre verleden. Groet Ferry

cor verbeek uit enschede | 12-5-2012
Hallo Ferry heb jij soms een zuster die Elly heet?
Wonende jij boven het cafe van Boetijn?
Wat een vragen he.
Groeten Cor

Rien Solcer | 11-5-2012
@ Ferry, zo.n gedoe was het niet, want het waren kinderfietsjes, dus dan maak die trap niet uit, trouwens in de beneden woning kon men een wasmachine huren, wat mijn moeder wel eens deed met haar zeven kinderen,
het merk was Hoover, bij onze garde wel bekend. Wij woonde toentertijd recht voor de start en finische van de bekende wielerronde `Tour de Wolmarans``

Ferry Lochmans | 11-5-2012
Beste Rien Solcer, het is best mogelijk dat je in de 4e Wolmaransstraat ook fietsjes kon huren, lijkt me wel een gedoe zo op de 1e etage van een woonhuis, maar het kan. Ik bedoelde echter de 1e Wolmaransstraat op nummer 44 vlak bij de Kempstraat. Zo zie je maar, in één straat twee mogelijkheden en dat meer dan 50 jaar geleden, best een leuke herinnering. Groet

Rien Solcer | 10-5-2012
Ik huurde eind jaren `50 mijn fiets(je) inderdaad in de Wolmaransstraat, laatste portiek bij de Hoefkade en op de 1e etage, een tijd om nooit te vergeten.

Ferry Lochmans | 10-5-2012
Beste Roy Moonen uit de Fisherstraat, ik kan me niet herinneren dat je in de Wesselstraat fietsen kon huren, wat ik zeker weet is dat je wel fietsjes kun huren bij rijwielhandelaar Braam in de Wolmaransstraat, maar je kan wel gelijk hebben, het is ook een tijdje terug in de tijd. Groet

Cor Verbeek uit Enschede | 10-5-2012
Tegen over de lorrenboer stalde ik eerst me bromfiets en later me moter ik weet nog goed twee grote groene deuren.
Ik kan me nog herinneren dat mijn vriend een stukje van zijn vinger door de papierpers kwijd raakte.
Toch was het een supertijd jammer het allemaal weg jammer.

Koos van der Kolk | 9-5-2012
@ Roy Moonen: Dag Roy, op je laatste vraag kan ik een bevestigend antwoord geven. In de door jou aangeven periode scheidde slechts het huizenblok, waarop jij uitkeek, het uitzicht op de woning waarin ik mijn jeugd heb doorgebracht. Voor het bestellen van de DVD, een besliste aanrader, verwijs ik je naar het bericht van Wim van Es van 10-10-2009 bij dit onderwerp. Vg, Koos

Leen | 9-5-2012
Roy, neem even contact op met de web-master. De DVD is een aanrader

Roy Moonen | 9-5-2012
Leuk die foto. Ik heb gewoond in de Fischerstraat van 1947-1956 tegenover de lorrenboer. Van het oud papier dat daar werd gebracht werden grote pakken gemaakt van 2x2x2 meter en dat werd met een vrachtwagen opgehaald. Er waren ook wat pakhuizen in de straat. Vaak stonden er kratten buiten met lege flessen waarin chloor had gezeten en wij haalden dan de plastic doppen (model bolhoed) eraf. In de Wesselstraat kon je op zondag een fiets huren voor 10ct (terugtraprem) en een kwartje (handrem) per uur. Bij Jamin blokken ijs met of zonder chocola, in het weekend te koop aan het loket in de Fischerstraat. Ik zou graag een DVD willen kopen over de Kempstraat. Verder aan Koos van der Kolk: ben jij de DTO man? dan zijn we ex-collega`s. Groeten Roy Moonen

Gerda Treur van Zandwijk | 15-4-2012
een reactie op de d v d kempstraat,een aanrader voor al de transvaalwijkers,
wat hebben wij genoten ,zo bekend alle winkeliers herkende ik nog ,of ik er
gisteren nog was ,dit roept zoveel herrineringen op, je raakt er niet over uit
gepraat,de d v d al 3 keer bekeken ,Bedankt Wim van Es voor het adres om
de d v dte kunnen bestellen ,bedankt Henk van der Ven voor al de moeite die je hiervoor heb gemaakt,groetjes van Kees &gerda Treur van Zandwijk.

Geertje Treur van Zandwijk | 28-3-2012
wat heb ik genoten van al die verhalen over de Kempstraat,ik ben geboren in de Vrijstaathof,verhuist naar de 2de Pietersburgstraat
daar gewoond tot1971,wat zou ik graag een d v d willen hebben over de
Kempstraat e o.mijn e mail adres is
gerda.treur@kpnmail.nl ik hoop op een reactie.
een groet van Gerda.

Ferry Lochmans | 19-1-2012
Vraagje wie weet er wat er van Puck en Dick de snackbarhouders op de hoek van de Wesselstraat en de Kempstraat geworden is?

LEO | 13-1-2012
@ Eric en Remco. Is het nog gelukt met jullie DVD over deze prachtige straat

Joke Smits | 28-12-2011
Mijn dochter werkt als lerares op de Comeniusschool in de Kempstraat.
Bijna alles is daar platgegooid, alleen de Julianakerk staat nog recht, ook de school krijgt binnenkort een nieuw gebouw.
Deze wijk is onherkenbaar veranderd, er wonen bijna geen echte Hagenaars meer, de hele wijk is overgenomen door mensen met een andere cultuur.
De nostalgie viert hoogtij maar het verleden komt nooit meer terug.
Maar gelukkig zijn de foto's er nog!

LEEN | 6-12-2011
Heel goed mogelijk, vandaar dat ik het me niet herinner

Ferry Lochmans | 6-12-2011
Hallo Leen, volgens mij had deze sigarenwinkel geen naam, maar ik kan er natuurlijk naast zitten. Groet Ferry

Steenvoorde | 5-12-2011
@ Remco en Eric. Kijk voor de DVD even naar het commentaar van Wim op 10-10-2009

Leen | 5-12-2011
Weet iemand nog hoe de sigarenwinkel op de hoek Kempstraat en de Schalk burgerstraat, tegenover de slijterij, heette ? zo rond 1960

LEO | 5-12-2011
In het verleden ging het via contact met de webmaster.
Zal zeggen: probeer dat nog eens

remco van elleswijk | 5-12-2011
hoe kom ik aan deze dvd
mijn moeder en oma hebben ook daar gewoond.

LEO | 29-11-2011
Is het nog gelukt ERIK om via de webmaster contact te krijgen met de "uitgever "van de DVD

LEO | 26-11-2011
@ Eric. Kijk even onderin of neem contact op met de webmaster.
Gaat dan helemaal goedkomen. Succes

Erik van den Akker | 26-11-2011
Beste Koos van der Kolk,

Heel hartelijk bedank voor de interesante informatie. Kunt u mij ook zeggen hoe ik aan de genaamde CDROM kan komen of zou kunnen zien?
Hartelijk bedank

Koos van der Kolk | 25-11-2011
@Erik van den Akker
Op de genoemde cdrom van Van der Ven komt het fragment van de driewieler van Witmaar aan het einde voor. Het aardige is, dat op het moment dat de driewieler van de Kempstraat de Wesselsstraat indraait, op de achtergrond een driewieler van de groothandel Van den Akker te zien is. Deze staat dan voor het pand, waarin dit bedrijf gevestigd was.

Peter | 24-11-2011
De auto op de DVD van melkboer Witmaar is een tempootje.
Als je er te hard mee door de bocht ging hing die op een oor

LEO | 24-11-2011
Die driewielers waren van het merk TEMPO of GOLIATH.
In de 50er en 60er jaren werden die veel gebruikt door ondernemers om hun waren mee te vervoeren. Een hele verbetering ten opzichte van de toen in gebruik zijnde bakfietsen

Koos van der Kolk | 24-11-2011
@Erik van den Akker
De frisdrankengroothandel Van den Akker was gevestigd in de Wesselsstraat in het gedeelte tussen de Kempstraat en de Scheepersstraat (even nummering). Ik keek vanuit mijn ouderlijk huis tot 1961 neer op het bedrijvige gebeuren van deze groothandel. De frisdranken en andere dranken werden door distributeurs van de dranken per vrachtauto afgeleverd, waarna kratten met lege flessen en biervaten werden opgeladen. Nadat de vrachtauto vertrokken was, ging ik met andere buurtgenoten soms flesdoppen zoeken, die van de lege flesjes waren afgevallen. De groothandel beschikte over een aantal driewielers, waarmee de dranken bij winkeliers en andere afnemers werden afgeleverd, waarbij de lege flessen werden ingezameld. Ik herinner mij dat enkele jongere werknemers van de groothandel elkaar uitdaagden een driewieler op te drukken, hetgeen ook lukte. Een voorbeeld van een driewieler, maar niet een exemplaar van Van den Akker, vind je op de cdrom van de Kempstraat (zie reactie Van der Ven dd 28-8-2009, melkhandel Witmaar hoek Kempstraat en Wesselsstraat). Dit soort driewielers zag je het midden van de 50-er jaren veel rijden. Ik dacht, maar weet het niet precies, dat de groothandel Van den Akker in de loop van de 60-er jaren naar de Bij de Westermolens is verhuisd.

Rien Solcer | 24-11-2011
@ erik van den akker, zat deze fabriek in de Paulus Potterstraat?, ik woonde daar schuin tegenover.

Erik van den Akker | 24-11-2011
Ik vind deze pagina erg interesant. Ik ben namelijk op zoek naar informatie van de frisdranken groothandel van "van den Akker" Ik hoop dat iemand mij hier mee kan helpen. Beste groeten Erik.
Mijn email adres is: vandenakkererik@gmail.com

tokke | 21-11-2011
Ik woonde van 1963 tot 1973 op het Veluweplein. Helaas kan ik me nog maar vaag de rails herinneren aldaar. Ik weet nog dat het Veluweplein stoplichten kreeg, de hoeveelheid auto's groeide toen al enorm. "Geen plaats meer voor een tram", heette het. Echt zonde.

LEO | 21-11-2011
Ferry bedankt. Was helemaal ondergesneeuwd. Nu valt het kwartje

Ferry Lochmans | 21-11-2011
Hi Leo de fietsenhandel was inderdaad van de heer Krens, maar het eigen merk van zijn fietsen was "Dageraad", zo heette ook zijn winkel. groet Ferry

LEO | 20-11-2011
Vandaag met enkele oudbewoners ( familie) de DVD weer eens bekeken, was er echt weer voor !
Wat een prachtige herinneringen. Waren er maar meer mensen die die "oude" tijd op film hadden gezet en ons nu weer konden laten meegenieten
Die fietsenhandel naast Jamin, heette die niet iets van KRENS ? Hij verkocht DHT fietsen dat stond, maar dat weet ik niet zeker meer, voor De Haagsche Toren.

Leen Commers | 20-11-2011
Lijn 13 had zijn keerlus op het Veluweplein voor de ingang van het Zuiderpark. Tijdens mijn jeugd, ik ben van 1934, woonde ik daar vlakbij en was met mijn vriendjes vaak in de buurt van het beginpunt om er kwajongenssstreken uit te halen. We trokken de borgpen uit de koppeling van de aanhanger en als de tram vertrok bleef de aanhanger met de verbaasde passagiers staan en dan was de motorwagen al op de brug en moest dan achteruit om weer aan te koppelen. De HTM,ers werden daar niet blij van en kwamen ons soms achterna, meestal zonder resultaat maar op een keer kregen ze een van ons te pakken en toen was de lol er definitief af.

joop eliasberg | 15-11-2011
Vanmiddag de DVD Kempstraat 1953 van Henk van der Ven ontvangen en natuurlijk meteen gekeken! Heerlijk om weer ondergedompeld te worden in de tijd waarvan we steeds meer gaan denken dat die toen beter was! We hebben genoten en het zal wel niet bij deze ene keer kijken blijven!Een aanrader voor ieder die iets heeft met de Kempstraat en omgeving!!

hans verbeek | 11-11-2011
joop eliasberg even terug de verhaaltjes lezen dan kom je Henk vd Ven tegen met zijn mailadres. en de vele leuke herrinneringen gr Hans verbeek

joop eliasberg | 8-11-2011
Vergeet ik helemaal nog om te vragen wie mij kan vertellen waar ik de veelgenoemde DVD over de Kempstraat en omgeving kan kopen! Een gezamenlijk vriendinnetje van Wout en mij was Joke Keijzer die met haar familie uit Scheveningen was verdreven maar waar ze precies in de buurt woonde dat kan ik in mijn geheugen niet meer terugvinden. Denkende aan de markt hoor ik nog de uitroep: kippesoep-lekkere kippesoep en de kreet: ijs-ijs-lekker ijs van de vrouw die een beetje met haar hoofd schudde. Wanneer ik weer eens 25 cent bijeen had gekregen ging ik naar de kiosk op het Hobbemaplein om daar het nieuwe Dick Bos boekje te kopen: Het geval Klein, Li Hang,Misdaad in de bocht,Texas, enz.enz. Waar zijn ze gebleven? Ik zou willen dat ik ze nog had!

joop eliasberg | 8-11-2011
Geholpen door de foto van de lijn 13 trams kwamen er nog meer herinneringen boven. De grote zomervacantie begon voor mij vaak met het kopen van een doosje tubifex, dat waren van die kleine bloedrode wompjes, voor 10 cent in de aquarium winkel links in de Hobbemastraat, om daarmee te gaan vissen op stekelbaarsjes in de Laak. Naast Wout van Popering had ik ook nog een vriendje Adrie Gruter in de Wesselstraat. Die bezat een grote glazen bak met daarin enkele muizenfamilies.Ook herinner ik mij de Duitse razzia in het ADO stadion in het Zuiderpark waar veel onderduikers die op Zondag wat vertier zochten werden ingesloten.Ik en andere jongens van mijn leeftijd brachten briefjes naar de ongerust wachtende familieleden in veel straten rondom de Kempstraat. Het rommelmarktgedeelte van de Herman Costermarkt werd later ook voor mij een favoriete plek. Hier scharrelde ik de onderdelen bij elkaar om mijn eerste radiotje mee te bouwen. Allemaal herinneringen om zuinig op te zijn!!

joop eliasberg | 7-11-2011
Deze foto maakt bij mij weer veel herinneringen los. Boven de slijterij van der Ven woonde mijn vriendje Woud van Popering die op de Bloemfonteinmulo naast mij zat en enorme boeren kon laten! Veel heb ik staan kijken naar de prachtige stoomlocomotief in de etalage van de ijzerwinkel Boot. Schuin tegenover Boot had je meen ik de viswinkel van Reedijk waar mijn grootvader voor mij de zure bommen stukjes die in de fles waren overgebleven kocht voor 5 cent! Een heerlijke tijd met de pindabrokken van Jamin en de snoepwinkel de Katjang!Mijn oom Harry werkte bij banketbakkerij Het Leeuwtje.

joop van harlingen | 20-3-2011
hello ik heb een klas foto gevonden van de koningin emma school in de schalkburger sraat in den haag ik denk van 1946 ik woonde zelf op het veluweplein in 1948 ben ik met mijn vader naar amerika gegaan ben twee jaar later terug gekomen en toen naar de ambacht school op het veluweplein in 1948 is de hele familie naar amerika vertrokken en nu woon ik san pedro, california ik werkte bij mgm studios als een cinema technician nu doe ik niet veel meer en zoek ik naar kennisen van vroeger en misschien ken iemand mij nog in het engels is het ook goed hope to hear from someone soon thanks joop van harlingen

Meta Dijkmans | 4-2-2011
Hallo Cor van den Born en Nico Vastenburg,

Ik lees dat jullie bij Juliana zaten. Mijn Oom Teun Valken en nog een paar aangetrouwde familieleden, Bart van de Berg, Toon Jansen zaten er ook bij. Mijn eerste vriendje Appie Vink zat ook bij het corps en zijn vader liep voorop. Zij woonden aan de Vaillantlaan. Hebben jullie misschien nog foto's uit die tijd of weten jullie misschien iets te vertellen over genoemde mensen? Ik kan op internet er niets over vinden. Als kind liep ik altijd met de muziek mee en soms ook bij de repetitie als ik me niet vergis ergens bij de Paul Krugerlaan een zijstraat bij het plein. Ook ging ik met de bus mee als er ergens een concour was. Ik ben van 1947. Ik woonde als kind in de Herman Costertstraat.

Groet Meta Dijkmans

Cor van den Born, Nieuw Vennep | 7-1-2011
@Nico Vastenburg. Hoi Nico, wat een verrassing. Ik denk dat jij op deze fantastische DVD wel te zien bent, omdat jij eerder dan ik bij HET korps zat. Mijn broer Theo (tamboer) was er al in die tijd.

nico vastenburg | 7-1-2011
ik ben geboren in de 1e pieterburgstraat en wil graag deze dvd ik ben ook lid
van muziek ver juliana geweest als tamboer ook de reactie van Cor van den Born

Fred Friskes | 5-11-2010
Vandaag de DVD "Kempstraat koopstraat" 1953 van Henk van der Ven ontvangen. Wat een prachtig stukje nostalgie.
Ik herinner me van die film alleen houthandel Sweden, Hus en de apotheker.
Zoals gezegd woonden we aan de Kempstraat 62. Rond een uur of 5 / 6 al die duizenden fietsers voorbij zien komen en een enkele auto, is nu wel even anders. De was die stond te dampen voor de kolenkachel op een houten wasrek. Ijskoude slaapkamers waar 's morgens menigmaal de ijsbloemen op de ramen stonden.
De familie van laura en Tini (de tweeling) en Jerom heten Schellekens.
De dropautomaat en de boterboer was in de Fisherstraat. De groenteman van de Smith zakjes chips zat in de Wesselsstraat. Hus was die van de Fisherstraat/hoek Kempstraat.
We speelden veel in de Fisherstraat of het Boerenplein. Het Boerenplein waar ik voor het eerst van mijn leven bij een familie TV (1957?) kon kijken naar ik dacht. dappere Dodo of Coco en de vliegende knorrepot. Snoep meenemen voor de zoon des huizes en je had gratis bioscoop.
Naar school (kritzingerstraat) lopen via de schepersstraat waar bijna elke morgen een oud mannetje, met een scheef bibberend nekkie, pepermuntjes stond uit te delen aan wie maar wou. In diezelfde straat de snoepkeet, waar veel snoepgoed 1 cent kostte, ouhol,veterdrop,kauwgom enz.enz.
Overigens herinner ik me ook een soortgelijke snoepkeet onder een poortje ergens ter hoogte van de Wesselsstraat ?
Eerst voor school naar de kerk in de Brandstraat, en dat elke dag.
De school in de Kritzingerstraat waar ene meester PUNT (die naam vanwege zijn prominente neus)de hoofdonderwijzer was. Veel kinderen scholden hem vanachter de schoolmuren uit om vervolgens achter diezelfde muren snel weg te duiken.
Kroontjespennen en inktpotjes in de lessenaar waar altijd gekledder van kwam. Kastanjes poffen op de grote kachel in de klas.
Op Zondag naar de markt aan de Herman Costerstraat waar de poelier gemakshalve zijn dozen met kippen afval had laten staan. De kippenpoten werden uit de doos gehaald en die kon je dan zo leuk laten bewegen als je aan een van die spiertjes trok.
Op zaterdag boodschappen doen op diezelfde markt , 11 haringen voor 1 gulden zo uit de ton. Op de markt werden ook allerlei dieren verhandeld van wat ik me er nog van herinner, honden, katten, kippen enz.enz.
Een mooie kerstboom in de erker waar mijn vader de moed had om alle kaarsjes gewoon aan te steken. Wel ter preventie een emmer water naast de boom, je wist maar nooit. In die tijd gingen er in december de nodige huizen in vlammen op door al dat kaarsen gedoe.
De gigantische kertsbomenverbrandingen op de kruising van de kempstraat/Fisherstraat.
Een communiefeest waarvan ik nog de nodige foto's heb, zoals bij het uitgaan van de RK kerk in de Brandstraat. Vanuit die kerk werd elk jaar een zieken tridium gehouden. Dan werden de zieken met bed en al de kerk in gesleept om er vervolgens in lange rijen weer uit te komen. Zomaar in je pyama lekker de straat op. Het rode Kruis dat dan pleisters verkocht . Stond er in die pleister een cijfer dan had je een prijs gewonnen.
De begrafenis van de jonge Tonny van den Broek, die de pech had om tijdens de kerstnacht met zijn hoofd op een stoeprand te vallen en tengevolge daarvan overleed. Meende dat hij door een paar jongens ten val was gebracht toen hij op weg was naar de kerk. Ik zie nog haarscherp de witte lijkkoets , getrokken door 4 paarden voor me met hem er in die door de Kempstraat richting Hobbemaplein ging. Wat een triestigheid.
Tijdens de Sinterklaas vele zwarte pieten in de straten op scooters.
Er zal vast nog meer boven komen drijven maar voor nu ff genoeg.

Fred Friskes | 2-11-2010
Wat geweldig om hier iets te lezen over de Kempstraat en omgeving.
Onze familie (Friskes) woonde van Augustus 1957 tot Juli 1959 aan de Kempstraat 62.
Heb ondanks de relatief korte periode dat we daar woonden toch heel veel herinneringen uit die tijd.
Bakker HUS waar je van die vierkante scheepsbeschuiten kon kopen.
De eerste zakjes Smith Chips (met of zonder zout ,apart verpakt)in een van die bij een groenteboer in een van de zijstraten (de naam ben ik even kwijt). In diezelfde straat maar dan aan onze kant (de straat waar HUS zat) een groothandel waar vaak dozen met boter moesten worden in en uitgeladen, waar we dan hielpen en wat centjes kregen.
De (Venco) dropautomaat naast HUS.
De tweeling Laura en Tini (achternaam onbekend) waar we mee speelden, zij woonden in het volgende blok meer richting het Hobbemaplein.
De houtwinkel waar mijn vader van die schuin lopende houten poten en triplex kocht om er een salontafel van te maken.
De groenteman in ons blok op de hoek waar we 's zomers van die overheerlijke dubbele ijslollies kochten.
Te veel om even op te noemen.
Weet iemand ook waar ik de DVD kan kopen over de Kempstraat? lijkt me geweldig om die te kunnen zien. Mijn mailadres : fruitigefred@hotmail.com
Later meer.


nora zuliani | 16-8-2010
Fantastische ontmoeting gehad met Henk en Lenie v.d. Ven,

samen met m,n zus en zwager en m,n man,via Belgie,Ryswyk ,hebben we

elkaar ontmoet by La Place in Delft, zo leuk, hebben al foto,s via email

gewisseld, houden contact, liefs, Nora

mien brinkman | 5-6-2010
Ik ben nu 88 jaar oud en heb bij mijn dochter Guity de dvd zitten kijken en heb genoten. het was een echte gezellige winkelstraat. Ik kan me alleen nog herrinneren dat ik op zaterdagmiddag 2 maatjes citroenjenever haalde bij van der Ven, aan de overkant ging ik altijd kippenkluifjes halen. ik woon nu in Rijswijk maar mis nog steeds de Julianatoren.

cees v popering | 2-4-2010
Hallo Henk van der Ven,

er zijn veel verhalen Henk, jij begon over Toet de gereedschap winkel hoek Schepersstr/Wesselstr
als wij later door Zweden trokken met onze caravan... zien wij tot onze verbazing enorme winkels a la Toet
met heel veel laden en allerlei yzerwaren inhoud... dan moet je altijd weer even terug denken dus
de zaak van Toet had ook een behoorlijk verhoging als je binnenkwam... vanwege de kelder er onder misschien ?

verder lopend in Wesselstraat richting Kempstraat , het suikerbedrijf naast Toet... heette dat spul ook Toet ?
je moest hier altijd oppassen ,.. de stoep liep schuin af en lag altijd vol met die kleine harde suikerballetjes van de chocolade filkken of van de tum tum ... haha

de waterstoker, werd in mijn tijd de Haagse Pindahandel... dan inderdaad Koolmoes die altijd met zijn castreerkastje op pad was (vnl voor honden enpoezen)
s avonds was het daar altijd druk na het eten rond 19:00 uur in die straat met veel aangelijnde dieren... er was dan spreekuur
in de dierenverblijven heb ik wel eens aangeveegd en met water de vloer schoongespoten of zo...

Schouten, voor de cirkelzagen en gewone zagen, hier kon ik fijn verdienen met het schoonmaken van zijn mooie prive auto ;hij keurde mijn werk meestal erna.....toen dat goed ging ... mocht ik wekelijks zijn gereedschapkasten binnen in de slijperij mooi blauw verven...

dat heb ik geweten ik zat weken achtereen met verfplakhanden en blaren... de oude meneer Schouten stond met een lamp en een brilletje meestal de freesmachine te bedienen..

aan de overkant de meubelfabriek boven aan de trappen van dat bedrijfspand.. die speciale houtgeur die loskwam bij het zaag of freeswerk ...
van meubels of kozijnen ; de jongens in de straat repareerden hun motor of bromfiets in het voorportaal van die portieken

Fa. Rewe. , de vader van Tonnie Reedijk had hier een croquetten- en loempia fabriek ; die croquetten heb ik ook nog gedraaid uit die machine en daarna ook in de paneermeel gerold... en natuurlijk de loempia machine met de flensjes en de tauge... op de buitenplaats in het zonnetje stonden alvast emmers vol met tauge... de toevoer- en productielijn van de grondstoffen voor loempia's dusss

veel van deze producten werden in Den Haag met hun eigen bestelauto door Reedijk rondgebracht (grijze DKW) we reden ook veel naar Kersjes in Scheveningen... ik vond zo'n ritje door de stad en naar Scheveningen altijd prachtig samen met de vader van mijn vriendje Tonnie Reedijk
in de Lange Poten had hij ook een hap snap zaak.. dus dat ging allemaal prima

vervolgens was er hier in de Wesselstr een vleeshouwerij én grossierderij... pas op...de stoep was daar altijd spekglad, kerels met glimmende en bloed doordrenkte leren kappen over hun schouders en hoofd sjouwden de halve koeien en runderen in en uit ....dit bedrijf ; mogelijk was hier ook een uitbeenderij of zoiets

dan een zwarte kousenkerk... zo noemden iedereen dat vanwege de hooggesloten zwarte en ingetogen kleding ... het orgel kon je buiten altijd heel zacht horen spelen......

en daarnaast een soort Italiaans bedrijf voor vloeren- en gootsteen werken
'terasso' of iets dergelijks.. als die werkman aanwezig was dan werkte hij meestal aan een cementbedje midden op de grond; een cement of betonmolen was kennelijk niet meteen voorhanden .. hij moest altijd verbaasd kijken naar de passerende kinderen aldaar

een vreemd verhaal met heel vreemde en bijna onmogelijke combinaties van bedrijven en belangen verenigingen in deze Wesselstraat ,
de kant tussen de Kempstr en de Schepersstr...en wens jullie allemaal een fijn weekend
groeten Cees vP


cees van popering | 1-4-2010
Dag Henk van der Veen

bedankt voor je prachtige oude video films


wat een bedrijvige straat die Kempstraat en dan hebben we het nog niet eens gehad over de bedrijven in de Fischerstraat en de Wesselstraat

heel wat gezichten van vroeger heb ik weer kunnen terug plaatsen

de film zal naar schatting rond 1950 gemaakt zijn

het Hobbemaplein zag er weer ruimtelijk uit zonder de bibliotheek


ik zag nu ook je opa en je grootmoeder van de slijterij... opa van de Ven is wat magerder en je grootmoeder.... die laatste heb ik nooit gekend
was jij dat , die blonde knul met die fles advocaat ?

Doorlas , horlogier, met zijn vrouw ook in voorjongde uitgave ... ik kwam hem vaak tegen met de ooglens voor horloges in zijn ene oog
wat zag zijn etalage er nog chique uit toen met veel bestek e.d.

aan de overkant bij Schieveen, de kaasboer, wat een prachtig jong stel met hun kinderen, Tanja en Henkie ze kwamen uit Woerden geloof ik
later zijn er weer naar terug gegaan

de fish and chips bij Reedijk -aan de overkant-, heeeerlijk, de gezichten komen zeker bekend voor !

Hus , de kleine Hus, met de hr en mvr Blonk, die altijd meededen met akties voor en door kinderen georganiseerd bijv mbt een polio actie
van de Haagsche courant .... hier kochten mijn zussen doosjes chocolade als iemand jarig was
bij het stel wat later in deze winkel kwam mocht ik in de jaren 60 mijn brommer op de achterplaats stallen.

Vrijenhoek, de paardenslagerij met zijn personeel

Het Leeuwtje de bankbakker, het gebak van hun was een feest vooral op zaterdagmorgen bij de koffie !

Krens , de fietsenmaker , hier nog mager , hij zou veel dikker worden; in zijn winkel moest je altijd over de frames en wiel-delen een weg zoeken naar de onderdelen

de jonge man Keizer van de kruidenierszaak, hier kreeg je altijd tum tummetjes over je boodschappen uitgestrooid als je net betaald had
zijn vader stond altijd -zeer bescheiden- achter het schot waar de kassa was

de Anemoon de bloemenwinkel... heerlijk rook het daar altijd ...en het was er frisjes

de Salamander drogisterij met het speciale luchtje deze man herinner ik mij heel goed

het IJspaleis... de mensen ken ik niet maar de winkel met ijs des te beter

naar de overkant de groentenwinkel van Schouten... hier haalde ik altijd aanmaakhout voor de salamander kachel thuis
als de schil machine aardappelen moest schillen stond dat app. altijd eiwitten te kwijlen haha

de Zweedse houthandel, hier haalde ik het hout en board om keukenkastjes te maken

de Cooperatie, of een of andere manier liep deze kruidenier niet zo best meer... de mensen wilden kennelijk toch een frissere aanpak
met veel reklame .. toen al....

de grote Hus hoek Fisherstraat, dit was net als de andere hus ook wel een fijne zaak; hier kon je ook brood laten snijden dacht ik. er was ook onverpakt brood te koop

Nanning, de Sigarenboer, was een zeer terug getrokken man hij rookte ook heerlijk een sigaartje mee achter het altijd brandende vlammetje in zijn zaak

Foppen, de kapper, hier met veel winkelpersoneel ??, in mijn tijd deed hij alles in zijn uppie !

Boot, ijzerhandel , hier zien wij Rien Boot met zijn vader een kachel op de bakfiets laden

Witmaar, melk en kaas, in verjongde uitgave, leuk ook met zijn zoon Nico en zijn vrouw. Jannie Witmaar hun dochter zal nog binnen zijn (jaar of 8- 10?)
Nico zal later een eigen melkwinkel openen hoek Wesselstraat/Boerenstraat

nou beste Henk van der Ven...
dat was wel weer even Goud van oud [en terug in de tijd] ... bedankt voor deze prachtige retro indrukken.... een kostbaar document van pa Frits


bedankt nogmaals en

groeten Cees van Popering
www.vanpopering.eucees van popering | 31-3-2010
hallo allen,
vlakbij lijn 13 op bovenstaande foto was aan de linkerkant witmaar de melkboer en fa boot yzerhandel en foppen de kapper.

witmaar maakte de meeste herrie in onze buurt met zijn lege of volle melkkratten wij moesten ook altijd oppassen als wij in de buurt speelden van zijn mooie prive auto.

fa. Boot , Rien Boot , een grote zware zwijgzame man, hij was lid van een drumband en kwam ook geregeld mee als lid van een muziekkorps - als trompettist- door de eigen kempstraat al tetterend ;)
inderdaad Koos , die treinen in hun etalage hebben mij ook altijd geinspireerd.
hierdoor ging ik ook aanvankelijk richting fijne electronica , later zelfs in de computers (nu meer de software kant ) zo zie je maar dat je buurtje wel degelijk invloed heeft op je carriere ;)

ik ga door naar Foppen, een enorme kapperszaak waar altijd maar 1 klant zat... niet verwonderlijk overigens; wij gingen allemaal naar dat kleine kapperzaakje in de Hobbemastraat (aan het begin), die kapper was de helft goedkoper .
bij Foppen stond ook de enorme ooievaar waarop de kinderen werden geknipt.. kostte dan ook weer iets duurder ;)

reageren mag gerust ;)
groeten cees

cees van popering | 30-3-2010
beste Ferry Lochmans

er is daar in de Herman Costerstraat (bijna op de hoek van Hobbemaplein)
een kroeg geweest mét een feestzaal.. de naam was "Passe Partout"
(ik denk aan de tijd rond de 50-iger en 60-iger jaren)

of dit een antwoord is op je vraag m.b.t. de kelnersocieteit (?) weet ik niet.....

als je meer over deze kroeg "Passe Partout' wilt weten dan hoor ik wel van je

groeten cees van popering

Ferry Lochmans | 29-3-2010
Beste C. van Popering het is welliswaar niet het juiste podium, maar ik probeer het toch.
Ik kwam in het begin van de jaren zeventig wel eens in de kelnersociëteit in de Herman Costerstraat, weet jij nog de (bij)naam van deze kroeg.
met vriendelijke groet.

cees van popering | 26-3-2010
dag ferry lochmans,
er was een spaarbank nadat de sigarenman was vertrokken aldaar op die hoek..
net naast kaasboer schieveen ...en later de kippenboer (hier stond Peter mijn buurjongen in die boven Doorlas woonde)

we zitten dus als je van het Hobbemaplein de Kempstraat binnenkomt aan de rechterkant

overigens het is daar nu een komen en gaan van banken in de buurt
de Western Union is gespecialiseerd in buitenlandse betalingsopdrachten

hoe zou dit komen ... ;))

groetjes Cees vP

Ferry Lochmans | 22-3-2010
Beste cees van Popering,
Weet jij je nog te herinneren waar de spaarbank zat, was dat op het stukje op het Hobbemaplein of toch in de Kempstraat.
met vriendelijke groet Ferry Lochmans

cees van popering | 20-3-2010
Door een reactie van Koos van der Kolk naar mij kom ik ook even aanschuiven bij deze gezellige gedachtenwisseling over de Kempstraat e.o. ;)

Koos mailde enkele jaren geleden naar mij door mijn website www.vanpopering.eu waarop enkele beelden van de Kempstraat e.o. staan.
Hij heeft ook internet veel over de Wesselstraat en ook over de Boerenstraat

Nu verwees hij mij naar deze leuke foto van de Tram in de Kempstraat en alle verhalen van bewoners in de buurt... dat is kaassie natuurlijk !!
Ik ben geboren en getogen boven de slijterij van de opa van Henk van der Ven. [=nu een Turkse bakkerij en groentenhandel in 2010]

de opa van Henk... Van der Ven... als ik om het hoekje keek van ons portiek ernaast dan stond opa Van der Ven door zijn druiventros naar buiten te kijken.. de rest van de ruit was ondoorzichtig... en..er altijd was zijn kleine keffertje in de buurt... als wij de wasknijpers terug wilden halen die naar beneden gevallen waren... dan waren wij als de dood om langs die hond te lopen...
Frits , je vader, hij had een groene volkswagen... als ik mij goed herinner heeft hij achter op de plaats een mooi afdak gemaakt om de VW onder te zetten... hij reed niet vaak met zijn wagen; hij stond meestal onder dat afdak geparkeerd.... ik heb je opa en je vader vaak geholpen in de kelder van zijn slijtery; ik mocht van die rose plastic sokken om de top van de flessenhals brengen die dan vanzelf krimpten als afsluitmiddel.

Als ik zaterdags in de winkel naar binnen keek dan zag ik je vader met een zwier en veel elan die zojuist verkochte fles in het zachte witte papier voor de klant op de toonbank wikkelen... we praten nu over eind 50-iger jaren...

wij keken op de muurschildfering [reklam]e van de Wasch- en Strijkinrichting van Cohen in de Wesselstraat (achter Van der Ven)
deze reklame was nauwelijks leesbaar. in de achtertuin van je opa van der Ven keek je nl. ook op de muur van die v.m. was- inrichting.. daar kon je enorm yzerensteunen zien met rondom verroeste ijzeren ringen..het waren o.m. de resten van de borging van de as die met stoom aan de andere zijde van de muur geinstalleerd was.. aan die as waren enorm wielen, die aangedreven werden door lerenriemen van het stoom apparaat aldaar...

Ik heb dat nooit in werking gezien ik ben van 1944.. toen was alles al ontmanteld maar ik kon er later wel zo ongeveer een voorstelling van maken

ik heb nog meer verhalen ...maar laten we maar doseren...
die tram in de straat is prachtig daar voor het Leeuwtje en vlak bij de paardenslagerij Vrijenhoek... dat was wat als Vrijenhoek zijn vlees[ch]hakblok geschoond werd... alle bobbels moesten na zoveel tijd worden afgesleten en egaal gemaakt..

tot zover nu...

ik kom nog terug over Doorlas/ Bos huish art/ Schieveen melk kaas/ Hus/ Witmaar melk/Foppen kapper/Nanning sigaren/ de volharding .wachtruimte dr dommers/Jamin/Krens/ Keizer levensm/ijsspaleis/ de cooperatie/ de Julianakerk/ het hobbemaplein / de markt enz enz

groeten Cees van Popering
www.vanpopering.eu zie knop Den Haag

hans cost | 22-12-2009
was ergens na opzoek..kom ik perongeluk op deze site.
heb ook nog meegemaakt dat er een tram door de kempstraat reed..alleen welke?
heb zelf van 1958 t/m 1980 in de fisherstraat gewoont en wel het stuk
tussen de scheeperstraat en de kempstraat.
bij mijn ouders.

henk van der ven | 19-12-2009
wubben Ivo wil die zich nog een keertje melden ben je kwijt5927

willie van eendenburg | 4-12-2009
hallo henk vd ven bedankt voor de dvd was heel leuk ik herkende wel de winkeltjes maar stont er zelf niet bij maar ik heb er wel van genoten gr willie

Meta Dijkmans | 20-11-2009
Ik heb woensdag de dvd van Henk ontvangen en ben meteen gaan kijken. Wat een enorme herkenning van al die winkels, niet zozeer de mensen wel die van de paardeslager die herkende ik meteen. Het muziekcorps Juliana waar mijn oom in speelde en nog zoveel meer. Ik woonde destijds in de Herman Costerstraat en kwam als kind met mijn opa in de drankenzaak v.d. Ven om een maatje citroenjenever te halen. De oude heer v.d. Ven en het beeld van de winkel is precies zoals ik het in mijn geheugen had. Ben erg blij met de dvd, alleen jammer dat de ouderen van toen er niet meer zijn om er nog eens samen naar te kijken en herinneringen op te halen. Wat zag de straat er ook keurig uit en moet je nu eens zien allang niet meer jouw buurt waar je als kind onbezorgd kon spelen. Ik woon nu sinds twee jaar in de Achterhoek en dat is een heel verschil. Wij woonden in bij mijn opa dhr. Valken en die was best goed bekend in de buurt misschien dat iemand er nog iets over weet.

Jolanda Zuliani | 12-11-2009

We hebben met plezier zitten kijken naar het filmpje , een filmpje dat
zo'n 55 jaar geleden gemaakt is, ondanks al die jaren heb ik veel
bekende gezichten gezien ,te veel om op te noemen ,luek om te zien
hoe alle winkeliers naar buiten komen om hun spullen te laten zien,
zo zie je maar wie wat bewaard heeft wat en dit was tog de moeite
waard om te zien Henk bedankt.
lucy | 10-11-2009
Heb de DVD inmiddels ook in mijn bezit. Wat een mooie tijden zeg.
Ben getogen in Transvaal maar huurde ten tijde van de jaren zestig mijn eerste zelfstandige woonruimte in de Kempstraat waar ik een gemeubileerde etage huurde van de familie Krens van de fietsenzaak. Zij hadden een zoon en een dochter An genaamd, die was getrouwd met de eigenaar van cafe de Stuiver op de Prinsengracht.
Zou voor hen ook geweldig zijn die DVD aangezien mijnheer Krens, een man met een enorme humor, en levenswijsheid, er ook op staat. Weet iemand misschien waar An nu woonachtig is.?
Groetjes,

Lucy

Hartelij

nora zuliani | 7-11-2009

Heb de DVD kempstraat net samen met m,n man Rudy Herben bekeken,ongelofelyk leuk! we herkenden heel veel winkels en enkele mensen, zoals de groenteboer op de hoek van de kempstraat en wolmaransstraat , en de Zon natuurlyk, en ,t Leeuwtje,te veel om op te noemen,heel erg leuk!!!dankjewel!

henk van der ven | 4-11-2009
Tip van Hans ,speel de dvd van de kempstraat op halve snelheid dan is alles beter te zien en het is nog leuk ook. Hans het zgn zwaaien met de camera ontstond door het feit dat de filmpjes destijds duur waren en er moest in korte tijd zoveel mogelijk opstaan. Daar hebben we nu geen last meer van gelukkig

Annie van Eendenburg | 31-10-2009
ik heb ook in de Wesselstraat gewoond, tegenover de poort,ik ben een zus van Willie van Eendenburg,,mijn man Toon Jansen was ook bij de muziek vereniging Juliana,zoals ook mijn Teun Valken,beide zijn helaas overleden.Willie Okkenburg ken ik nog uit mijn tijd,en nog vele andere buurmeisjes,misschien herkennen jullie mijn nog wel,,wij waren met 7 meisjes,,heel gezellig,,,,,

willie van eendenburg | 31-10-2009
ik zal graag met willy ockenburg in contact willen komen emai adres M.Eendenburg2@kpnplanet.nl

henk van der Ven | 30-10-2009
Andre leuk dat je je moeder nog even herkende op de dvd
in de kempstraat Die twee flessen zal wel geen olijf olie geweest zijn maar heeeeeeerlijke levertraan e

dAb | 29-10-2009
Heerlijk helder,! en die sigarendoos van de hoek :) met de Ooievaar op al dat Tip-Top brood van HUS ... alvast bedankt - Henk - voor deze beste service ... ik ben (na 2 uur) nog lang niet uitgekeken
MVD&G: D.André Borgdorff

Leen Commers | 25-10-2009
Beste Henk van der Ven, in de jaren 50 en 60 was het niet gebruikelijk dat er alcoholische drank in huis was. Mijn schoonouders woonden in de Bloemfonteinstraat en zondagmiddag was er altijd visite. Dan werd er door de aanwezigen een knakie gelapt en moest ik als jongste een litertje oude Bokma gaan halen bij Van der Ven, ik neem aan jou opa. Het was in die tijd verboden voor een slijterij om op zondag drank te verkopen. Ik belde aan en je opa deed open, keek voordat hij mij binnen liet schichtig links en rechts de Kempstraat in want hij zei altijd dat er om die tijd veel politie op straat was omdat zij dan afgelost werden, voordat ik naar buiten ging deed weer hetzelfde. Het ging altijd goed want er was nooit een agent te zien.

henk van der ven | 24-10-2009
Hallo bert en Irene
Lijn 13 en jij hebben me op het spoor gebracht van het motorbootje dat mijn vader had in 1950 en op het scheepswerfje de kikker lag aan de fruitweg allemachtig wat ben ik blij ik kan het ouwe bakdekkertje nog heel goed herinneren De twee patrijspoortjes voor en dan het opbouwtje met twee deurtjes met glas in lood Het bootje heette Henkie hoe kan het ook anders als enigste zoon tot dan. Dat bootje had de gewoonte om altijd in de kop te duiken en hoe harder je ging varen hoe meer die ging duiken in de kop het scheepje was toch al geen schoonheid laat staan als je dat ding nog zag varen als een duikboot die op het punt stong te duiken. Op een geven dag zouden we naar de kaag gaan varen Ik weet nog goed dat mijn vader zei Gerritse die gaat ook mee met zijn boot en als er wat is dan kunnen we elkaar helpen. Nou dat was maar goed ook want Henkie was net ter hoogte van het slachthuis toen de motor het begaf Nou daar legen we dan midden in de Laak Mijn vader en moeder konden NIET zwemmen en ik ook maar op zijn hondjes Na veel gestart en niet op gang komen ging mijn vader over boord hangen om eens naar het schroefje je voelen Ik hoor hem nog getverdemme zeggen De dag was naar zijn vaantjes en we werden terug gesleept door gerritse Twee dagen later werd het scheepje op de helling gezet en toen de schroef boven water kwam zagen we een jute zak rond de schroef zitten die zat vol met ingewandenden van geslachte beesten en tientalle palingen glibberden eruit Sinds die tijd heb ik noooooit meer paling gegeten alleen makreel Bert ik ben je erg dankbaar dat je me die fotos heb toe gestuurd Ik had geen enkele foto van Henkie ,wat die stomme lijn degtien niet allemaal voor herinneringen op roept . Leuk dat je langs geweest bent en doe de groeten aan mijn neef Ad en zijn vrouw Yvonne nogmaals heel erg bedankt Henk en leny

rabbit | 23-10-2009
Beste Henk van der Ven,
Sublieme DVD die goed aangeeft toen Den Haag nog echt Den Haag was, begin 50er jaren!
Zeer van genoten!!

Ferry Lochmans | 23-10-2009
Beste Henk van der Veen,
Bedankt voor de dvd over de Kempstraat.
Het was net of ik in een tijdmachine zat, maar dan in zijn achteruit.
Ik kon sommige winkeliers nog herkennen, wel geinig dat ik nu veel ouder ben dan zij rond 1950.
Het is een dierbare roep uit het verleden.
Groet Ferry Lochmans

LEO | 22-10-2009
@ allen.
Zoals ik Henk al eerder mailde is de Kempstraat op 3 okt 1953,
na de asfaltering feestelijk geopend.
Een foto hiervan is te vinden in het Gemeentearchief.
foto 1.13678

Cor van den Born | 21-10-2009
Wat maakt zo'n foto al niet los. Sinds een half jaar volg ik bijna dagelijks deze site en het geeft heel veel plezier en herinneringen. Maar de verhalen Kempstraat en omgeving is toch een ruime winnaar wat betreft de belangstelling van iedereen. Maar dan ineens een berichtje van Henk van der Ven. Ik heb nog een oud filmpje en is daar misschien belangstelling voor, vroeg hij. De aankondiging van de dvd kwam en ik sprong er gelijk bovenop. En niet voor niks. Mijn verhaal wijkt af van jullie herinneringen. Er is nauwelijks iets te vinden van de muziekvereniging Juliana, ik kijk naar de beelden en zie tot mijn stomme verbazing mijn korps tot 3 keer toe voorbij komen. Ik kon achter elkaar de namen opnoemen. Omdat ik nog net niet meeliep met mijn sousafoon, zo'n hele grote toeter, schat ik de beelden in vóór 1955. Dat klopt met een eerdere opmerking dat het asfalteren in 1953 gebeurde. Wat een feesten met zo'n actieve winkeliersvereniging. Het korps Juliana (witte broeken, zwarte jas en Franse pet) liep heel veel in deze buurt en velen van jullie zullen ons hebben gezien op de Hoefkade, Paul Krugerlaan, Hobbemastraat en natuurlijk de Kempstraat. Bovendien was het in die tijd gebruikelijk om 's avonds serenades te brengen voor huwelijksfeesten, verjaardagen, jubilea. Er werd dan een half uur gespeeld en het hele korps (60 tot 80 man) ging dan in een rij naar binnen om het glaasje prik of pilsje te drinken. Het repetitielokaal was in de Fagelstraat 10 en veel van de leden woonden in de Transvaal- en Schilderswijk. Het zou me niet verbazen als oud-leden of kinderen, die altijd meeliepen gaan reageren.
We verzamelden vaak in de Boerenstraat, waar we bij bakker Steenbeek onze spullen kwijt konden. Dat was vaak het begin en einde van een mars door een zeer gezellige buurt. Overigens klopt het wat Henk van der Ven mailde dat er altijd gezegd werd "Klein maar Dapper". Dat klopt, want zij waren ook zeer actief, maar hadden niet van die mooie pakkies. Ik ben zeer gelukkig met de dvd die vol staat met een fantastisch tijdbeeld. Dank je Henk van der Ven.

Jolanda | 21-10-2009

Ik heb een paar dagen geleden een email gestuurd naar Wim van Es in verband met een aanvraag voor de DVD, Wim heb je mijn mail ontvangen? ik hoor het wel van je

Koos van der Kolk | 21-10-2009
Beste Henk,
De DVD ontvangen en deze met bijzonder veel genoegen al enkele keren bekeken. Toch wel heel bijzonder om beelden uit de jeugdjaren terug te zien. Je komt als vanzelf in de verleiding om tussen al die duizenden mensen bekenden te ontdekken, maar dit is mij tot op heden nog niet gelukt. De heropening van de Kempstraat was volgens het Haags Gemeentearchief in 1953 maar ik kan me het feest amper herinneren. Naast de winkeliers van de Kempstraat, waarvan een flink aantal mij bekend voorkwam, ook bussen en trams op de DVD. De Kromhout/Verheul bus van lijn N (later 25), het wagennummer kan ik niet ontcijferen, die zich door de Kempstraat wringt. Een 800-900 tramstel van lijn 11 en een 250-650 tramstel van lijn 6. Deze laatste ook in de rol van verkeersregelaar om de vele fietsen en auto’s vanuit het Hobbemaplein tegen te houden zodat je de drukke Kempstraat kon oversteken. De loempiafabriek werd in mijn jonge jaren geëxploiteerd door dhr. Van der Wee, die bij ons op het portiek woonde. Boven de fabriekjes zelf bevonden zich geen woningen. Het is opmerkelijk hoe bedrijven met alle overlast van dien temidden van een woonwijk konden bestaan. Dit zou nu ondenkbaar zijn! Het smalle winkeltje van Toet - niet op de DVD - met de wanden vol met vakjes met ijzerwaar herinner ik me goed, de timmerman niet. De DVD laat in een flits een driewieler van groothandel Van den Akker zien. Daarnaast een prachtige opname met de driewieler van melkboer Witmaar. Unieke voertuigen, unieke beelden. Ook van mijn kant: hartelijk bedankt voor het initiatief!

dAb | 21-10-2009
Evenals Willy de Haas en vele anderen, zou ook ik graag in het bezit komen van deze belangwekkende DVD uit mijn Jeugdbuurt. 'tKan eventueel ook via onze webmaster Wim van Es. Bij voorbaat hartelijk dank voor de moeite: D.A. Borgdorff

Willy de Haas van Ockenburg. | 21-10-2009
Ook ik ken deze buurt en had ook een vriendin, een zus van Willie. Ik heb gewoond in de Wessesstraat als buurmeisje tegenover de poort. Graag zou ik ook in het bezit komen van de DVD en wie contakt met mij wil kan dit doen via mijn e/mailadres t.b.v apestaart ziggo .nl en dit alles zonder spaties. Ook ken ik Dorlas de juwelier, deze woonde boven ons aan de Vrederustlaan. Thans wonen wij in Spoorwijk.
Gegroet van Willy.

willie van eendenburg | 21-10-2009
ook ik heb in de wesselsstraat gewoond tegen over de waterstokerij bij juffrouw koten moesten altijd late opschrijven wij hadden thuis 7 meiden was toch een gezellige tijd wijhadden ook een fransje in de straat in een rolstoel waren toen wel bang voor hem zijn moeder zetten hem s,morgens bij de poort en wert daar s,avonds weer opgehaald

Theo kaffa | 19-10-2009
Beste Henk
Wat heb ik genoten van al die oude beelden uit de kempstraat.
Dit stukje nostalgie op DVD is een aanrader voor al de mensen die daar in de buurt hebben gewoond rond de vijftig en zestiger jaren.
Ik zie mezelf er nog lopen en mijn neus tegen alle ramen van de winkels aanplakken vooral bij Hus (heerlijke puddiungstukjes),Jamin (wijnballen) bij de visboer ,de kaaswinkel ,de Coöp (kandijbrokken) en je haar worden geknipt in zo'n trapauto bij die herenkapper.
Nogmaals bedankt.

Henk van der ven | 18-10-2009
Koos van der Kolk leuke foto van de wesselstraat die dvd is een leuke aanvulling op jouw site en mischien een aansporing om er mee verder te gaanVolgens mij moet je dan boven dat loempie fabriekje gewoond hebben Die man had van oude fietskettingen en tandwielen een lopende band gemaakt met vierkante bakjes er aan waar het beslag in ging en er onder had hij een hele rijgaspitjes inserie gezet Recht tegenover was het honden asiel ik vond dat altijd verdacht als ik die dookter met een korf dode dieren zag lopen Kopspijkertje voor het repareren van mijn schoen haalde ik bij Toet Volgens mij is vdAkker overgenomen door vd Heuvel en runde Aad vd Heuvel dat zaakje (TV presentator Brandpunt en Ook dat nog) Heb jij de timmerman Sonius nog gekend zijn zoon heeft een zeiljacht gebouw in dat halletje en dat hebben we in de laakkade nog te watergelaten; Leuke leuke buurt was het met allemaal vlijtige mensen Heb je dvd ontvangen intssen? Groetjes Henk

hans verbeek | 16-10-2009
henk een fijne dvd ,direct bekeken , met mooie beelden ,na zoveel jaren goede kwaliteit echt leuk al die winkeliers.als je dat ziet dan is het toch een mooie gezellige straat geweest, buurt bewoners echt iets om te hebben zo,n DVD van je ouwe buurtje gr hans

Leo | 16-10-2009
Een brok nostalgie. Zoveel herkenning. Is echt genieten.
Je vraagt je af: Moest dat zonodig verdwijnen ?.
Niet meer treuren, we hebben de DVD nog.
Een aanrader !!!!!!
Bedankt Henk !

Cor Verbeek | 15-10-2009
Hallo Henk
Ik heb vandaag je dvd ontvangen, super erg veel bekende. Ik heb hem al een paar keer bekeken en ziet steeds meer vooral bij het Ijspaleis het gratis ijsje.
Ik woon al 41 jaar in Enschede en kan nu aan mijn kleinkinderen laten zien waar ik mijn jeugd heb door gebracht erg leuk.
bedank Henk

Henk van der Ven | 14-10-2009
Als ik het goed begrepen heb leo Zwaan woonde jij helemaal aan het begin van de bloemfonteinstraat tegen het kaapse plein aan. Ik had een naamgenoot oom die wwond op nummer 1 hoek kempstraat die heeft namelijk nog een stukje film opgenomen van de sloop van de bloemfontein straat maar dat is allen bij hem voor de deur duus niet zo interessant het is wel leuk om dat filmpje achteruit te draaien dan wordt de bloemfonteinstraat weer opgebouwd Brief ontvangen dvd verstuurd groetjes Henk

van der Ven | 10-10-2009
Cor verbeek de brief is aangekomen de film is onderweg laat eens weten of je nog vriendjes ontdekt heb bij het gratis ijsje van het ijspaleis veel plezier groetjes henk

Wim van Es (admin) | 10-10-2009
Degenen die interesse hebben getoond in de DVD van Henk van der Ven hebben inmiddels (bijna allemaal) een e-mail van hem ontvangen. Helaas was een paar keer het e-mailadres niet goed ingevuld waardoor de e-mail van Henk bij hem terug kwam.
Heeft u geen e-mail ontvangen of heeft u alsnog interesse in de DVD stuur dan een gewone e-mail naar wimvanes@htmfoto.net. Gebruik s.v.p. niet het contactformulier van de website om zo een eventuele teleurstelling te voorkomen.

Wim van Es (admin) | 27-9-2009
Zet toch vooral nooit een e-mailadres zichtbaar op een website, dit kan een hoop ellende veroorzaken! Stuur een e-mail naar mij (webmaster, zie contactpagina), dan stuur ik hem door naar Henk.

Henk, je verkoopt de DVD’s toch wel tegen kostprijs? Anders mag een oproep als deze echt niet hoor. Stuur mij ook een e-mail zodat ik de anderen door kan sturen.

Ik ben in ieder geval enthousiast en wil graag de DVD hebben.

Henk van der ven | 27-9-2009
32 Minuten amateur film nostalgie van de winkeltjes in de kempstraat jaren 50 nu op DVD uitgebracht beginnend met de asphaltering van de kempstraat als er interesse is geef maar het E mail adres door op deze site Groetjes Henk

John Touw | 23-9-2009
Grappig al die nostalgische reacties over de wolmaransstraat. Ik heb er gewoond van 1953 tot 1974. Ik rij soms door transvaal en herken het niet meer. Is maar goed ook want veel comfort hadden hadden de huizen in de wijk niet te bieden.

Henk van der Ven | 22-9-2009
Hans het gratis ijsje halen bij het eis paleis staat allemaal op de fil misschien sta jij er ook wel tussen

hans verbeek | 22-9-2009
Ferry ja een vriend van ons was Pim Wassenberg van het IJspaleis waar iedereen een gratis een ijsje kreeg als de zaak weer met de zomer open ging,de familie bij ons op portiek was de fam.Kraaienveld een grote familie met veel kinderen.dat karretje ja daar weet ik niets meer van hoor weet wel dat het altijd dole pret was daarmee in de straat nog zonder auto,s gr hans

noortje zuliani | 21-9-2009

Myn man ,Rudy Herben heeft in de kritzingerstraat op school gezeten,
en kent nog veel jongens uit de buurt ,wie reageert?

koos verstrate | 21-9-2009
Jammer heb helemaal geen reactie gehad op mijn oproep,ik heb van 1939 tot eind 1964 in de Bloemfonteinstraat gewoond, ben al die jaren opgetrokken met Pim en Leen Reedijk, hun vader is jarenlang concerge geweest op de Kon.Wilheminaschool in de Boerenstraat. dit heeft zich allemaal afgespeelt in de oorlog en daarna. zelf ben ik inmiddels 77 jaar maar denk toch nog veel aan die tijd terug ben regelmatig wel wezen kijken in de Transvaalwijk, en in de Bloemfonteinstraat maar de laaste jaren heb ik het idee dat ik er niet meer zo welkom ben als je er door heen rijdt kijken ze zo aan of ze zeggen willen wat heb jij hier te zoeken. Ik woon al 45 jaar in Lisse maar ik ben nog steeds trots dat ik een echte Hagenees ben.

hou het allemaal gezond en het is leuk om iets van mijn oude buurt te lezen

Ferry Lochmans | 21-9-2009
Ha die Hans Verbeek,
Ja, die twee broers bovende sigarenwinkel. Jij was bevriend met Pim van het IJspaleis toch? Ik weet nog dat je een karretje voor mij inelkaar hebt geknutseld. Weet jij de naam van die familie, die ik dacht bij jullie op het portiek woonden? ik had vaak bonje met ze maar dat hoorde erbij.
Groet,

hans verbeek | 21-9-2009
een broer van Cor verbeek wij woonde in de Kempstraat 2 hoog boven de sigarenzaak,later een schoenenzaak van" de gast" mijn oom herman was conducteur op lijn 13 altijd zwaaien als die langs kwam.ook gingen wij televisie kijken bij mevrouw de gast dat was een hele club kinderen.bij de fietsen zaak van Braam huurde we weleens een klein fietsje en maakte de straat onveilig.de slager op de hoek Oosterwijk daar waste we de auto met vim dat ging goed joh.totdat hij dat door kreeg,dat moest anders.de fiesenzaak van Krens was ook altijd wel wat te doen,boodschappen.ook met de jongens van dekkers de bloemenzaak speelde we in de wolmaranstraat.
als je zo aan het typen bent komen al die herrineringen weer boven van die goede oude tijd,graag lees ik meer van alle oude stukjes gr hans verbeek

nora zuliani | 21-9-2009

Héé Theo,wat geinig,hahaha , kheb namens Ruud ook enkele reactie's geplaatst ,maar nog geen reactie op gekregen,misschien weet nog niet iedereen lyn 13 te vinden, heel leuk dit,herrinneringen ophalen,tot schryfs

Jolanda Zuliani | 21-9-2009
Dan ben jij dus de man van Anneke (de zus van Jaap) die in de Langnekstraat woonde?

Harry | 19-9-2009
Ik volg dit al vanaf Juni,en geniet van de vele herinneringen.Zelf woonde ik welliswaar op de Steynlaan,maar mijn vader had een speelgoedwinkel:De Bazar,op de Paul krugerlaan t/o de Schalkburgerstraat.Daar kwam ik veel,en zodoende kwam ik vaak in contact met kinderen uit de buurt,en kan mij vele details voor me halen.Wat zo'n tram 13 al niet teweeg kan brengen!

koos verstrate | 16-9-2009
ik ben opgegroeid in de bloemfonteinstraat. heb daar met mijn ouders gewoond van 1939 en ik ben in 1964 verhuisd naar Lisse. ik heb jarenlang met enkele anderen de handwagens gereden van Post naar de markt en terug.deze stonden gestald in de pakhuizen midden in de bloemfonteinstraat waar wij bovenwoonde naast de fam Post. wil graag in contact komen met m,n oude vriendjes. mijn zusje heeft jarenlang bij Steenbeek gewerkt in de winkel

Theo Kaffa Voorschoten | 14-9-2009
Hallo allemaal.
Wat leuk om dit weer even terug te zien,dan komen er weer herinneringen b van die goede ouwe tijd.
Altijd in de wolmaransstraat gewoond boven de fam.Zuliani,van al de verhalen die ik lees komen de beelden weer naar boven.
Wielrennen met de Tour de la rue de wolmaran,prijsuitreiking bij bakkerij Steenbeek.Cafetaria Hiericks,slagerij Matze op de hoek van de kaapstraat,voetballen met de gebroeders Advocaat (Dikkie) op het Kaapseplein. De Prinses Beatrix school in de Fisherstraat waar ik op school heb gezeten(zie Schoolbank.nl).Vriendjes in de wesselstraat,fisherstraat, bloemfonteinstraat,lekker struinen op de Haagshe Markt,appeltjes en peentjes pikken bij Houwelingen en achterna gezeten door (gekke) Frans.Kerstbomenjacht en groot vuur in de straat op oudejaarsavond.De transvaalwijk was een mooie buurt. Ga een paar maal per jaar toch nog even door buurt heen ,wat is dat veranderd ,waar is de tijd gebleven.Kan er een boek over schrijven,hoop nog een aantal reacties te lezen.
Bedankt allemaal.

Jolanda Zuliani | 2-9-2009

Hallo Rien, ik heb de foto gezien, dat kleine jochie voor die grote trams, mooie foto, ja hoor we hebben elkaar zeker gekend, we zullen heust wel samen buiten gespeeld hebben,jou broers en zussen weten het mischien wel want jij was de jongste toch?

Rien Solcer | 2-9-2009
@ jolanda, de fotoserie van mijn vader bestaat uit drie foto's, twee van mij vader en op de laatste sta ik op, genomen op de turfmarkt.
Trouwens, je bent maar twee jaar ouder dan ik, dus ik moet je wel gekend
hebben.

Jolanda Zuliani | 1-9-2009

Rien Solcer harstikke leuk joh, ja ja ik herkende je vader direct ik zag hem gelijk weer langs lopen in zijn pak , hoe is dat mogelijk zeg na zeker zo'n vijftig jaar, ik ben van '47 en heb tot '71 in de Wolmaransstraat gewoond ,wat is dit leuk zeg en het komt echt door die foto van de kempstraat, ik ga verder zoeken naar de foto waar jij op sta want die heb ik nog niet gezien.

Rudy Herben | 1-9-2009
Hallo Rien Solcer ,heb je antwoord gelezen aan m,n schoonzus,
ik weet nog dat je vader op de tram werkte,Bert en ik zaten in de tram ,je vader zag ons ,knikte,en we hoefden niet te betalen,leuk he?

Rien Solcer | 1-9-2009
@ Jolanda, om dat Rudy Herben eerder schreef dat jij zijn schoonzuster bent,
dacht ik dat jij getrouwd was met een broer van hem, dus dat is de misverstand.
Ik ben van 1949 en heb tot mijn achtste in de wolmaransstraat gewoond.
hoe de fam. heette boven Roos dat weet ik niet, maar dat ga ik vragen aan mijn broers.
Als jij veel ouder bent dan ik dan ken jij mijn broers en zusters beter nl.
Jacob,Fred, Ruud,Bert, Greet en Corrie.
De fam. Herben ken ik mij nog goed herinneren met Rudy, Sjakie en Mia.
Later heb ik nog gewerkt met Peter, die te vroeg is overleden.
Verder op deze site staat ook foto's door mij ingezonden van mij op 11jarige leeftijd en van mijn Vader, want die was conducteur. Zoek onder conducteur J. Solcer.

Jolanda Zuliani | 1-9-2009
Hallo Rien Solcer, als jij die twee broers kon, dan moeten wij elkaar ook gekend hebben,ja toch? toen we ukkies waren want jij woonde geloof ik twee portieken verder,ken jij je nog herrineren hoe die Fam. heete die boven opa Roos en Paul (Paupie) Roos woonde? en Leny haar achternaam zij woonde op de hoek boven Fam.Kasper weet jij dat mischien?
En ik wil tegen Henk van der Ven zeggen tuurlijk wil ik ook een CD tje als het kan, ik hoor het wel, doei doei.

henk van der ven | 1-9-2009
Ik heb het ouwe filmapperaat van zolder gehaald en weer draaiende gekregen na 30 jaar stilstand had hij er niet veel zin in om te beginnen enfin toch gelukt Ik denk dat het bij elkaar toch een klein uurtje film is Heel amateuristisch zonder geluid want dat bestond toen nog niet. Ik doe mijn best als het klaar is meld ik het wel op LIJN 13

Rudy Herben | 1-9-2009
Beste H v.d.Ven,ook ik heb belangstelling voor de filmpjes uit myn ouwe buurtje,ben erg benieuwd,groet

Rudy Herben | 1-9-2009
oh ,wat vindt ik dit leuk,ik herrinner me ,dat ik met m,n vriendje,ik meen dat hy Jantje Bysterveld heette,met ,n emmer warm water naar de Beyerstraat liepen waar hy woonde,wy zaten op de Tarciciusschool in de Kritzingerstraat

Koos van der Kolk | 31-8-2009
Beste Henk van der Ven, ik woonde niet boven de winkel van Hus, maar een stukje verder in de Wesselsstraat, boven de kerkzaal. Ik heb er tot mijn 12e jaar gewoond, daarna is ons gezin naar een ander stuk van Den Haag vertrokken. Ik kan me de waterstokerij nog heel goed herinneren. Wanneer vrouwen de was wilden doen of anderzins warm water nodig was, werd daar heet water gekocht. Met dampende emmers water kwam men buiten. Mijn ouders warmden zelf altijd het water op en kwamen er zelden. Alleen soms petroleum en briketten nodig was, kwam ik in die donkere hal van de stokerij. De groothandel in frisdranken Van den Akker was vrijwel recht tegenover ons. In de beginperiode werd door deze firma voor de distributie van de frisdranken en zwak alcoholische dranken van die grappige driewieler bestelauto's met een open laadbak gebruikt. Het laden en lossen van de dranken was altijd een levendig gebeuren. Tegenover ons zat ook dierenkliniek Koolmoes. In dezelfde rij, maar meer naar de Kempstraat toe bevond zich de metaalslijperij Schouten. Dhr. Schouten, hij staat mij bij als een bijzonder vriendelijke man, sleep ondermeer gereedschappen zoals zagen, beitels en boren. Mijn vader liet daar vaak zijn gereedschap slijpen. Waar is de tijd gebleven. En dat alles bij een foto van lijn 13 in de Kempstraat....

Ferry Lochmans | 31-8-2009
Beste Henk van der Ven,
Bedankt, weer een stukje van mijn jeugd terug, ben mijn herinneringen aan de Transvaalwijk terug aan het halen, zodoende.
als je de dvd hebt, hou ik mij aanbevolen, ik heb van 1951 tot 1971 in de 1e Wolmaransstraat gewoond.
Ik ben onlangs teruggeweest en ben toch wel geschrokken van de huidige Kempstraat.
Groet,

Jolanda Zuliani | 30-8-2009

Ja ja tegenover de aardappelhandel,ik ben niet getrouwd met een van die twee broers, want die twee broers zijn mijn broers, boven woonde Wil Bert en Chris en daarboven de Fam.Kaffa met 3 zonen en een dochter,met zoon Theo heb ik contact, kon jij hem ook?

Rudy Herben | 30-8-2009

Jolanda Zuliani is mijn schoonzus,mijn vrouw en schoonzus komen uit die familie van wielrenners,a.s. vrijdag zien we Bert op de bruiloft van ,n nichtje.

Henk van der Ven | 30-8-2009
Zeg koos v.d.kolk woonde jij boven het kleine Husje in de wesselstraat? Kan jij je dan de waterboer nog herinnerenAls mijn vader het portaaltje van de slijterij ging schoonmaken dan kreeg ik een dubbeltje in mijn hand en ging een emmer kokend waterhalen bij de waterboer die had daar een grote zwarte ketel staan waaronder je het vuur zag branden. Ik zag daar ook voor het eerst de flessen lodaline staan dat was een hele ommekeer want vroeger werd een sopje gemaakt van een stuk sunlight zeep dat in een opklopper gedaan werd.Later is daar die drankenhandel van van den Akker ingekomen daar betrokken wij onze spullen van Mijn Opa die heeft nog een tijd een cafe gehad op de plaats waar Jamin gezeten heeft maar dat was voor mijn tijd Mijn vader (Frits) moest in die tijd flesje zelgetapt bier brengen naar de bouwvakkers die de Juliana kerk aan het bouwen waren Dan werd er geroepen Frits breng maar even boven en mijn vader had hoogtevrees Mijn Opa die vaak in de deuropening stond met dat kleine Hondje noemde bakkerij het Leeuwtje Bolle Hein Als je een winkel had dan had hadden veel mensen een bijnaamZo had de visboer bij lijn 11 de bijnaam de Neus omdat hij een grote neus had dan hadden we de olifant voor iemand die olifant jenever kwam halen Tussen haakjes als ik lijn 13 zie staan dan denk ik aan dat verschrikkelijke ongeluk waarbij een meisje met haar solex in de rails slipte en onder de tram kwam Ik zie het nog voor me dat vergeet je nooit Ik ga gauw werk maken van het filmpje

Rien Solcer | 29-8-2009
Dus tegenover de aardappelhandel Droger en v/der Lans, en met welke broer ben jij dan getrouwd?

Jolanda Zuliani | 29-8-2009
Ik woonde voorbij Elsinga,en ik ben schoonzus van Rudy.

Rien Solcer | 29-8-2009
@Jolanda Zuliani, Boven de fam. Mertens woonde opa Roos met paultje Roos,
en de dochter van mertens heette Lientje.
Waar woonde jij precies, richting fam. Elsinga of Monninkman.

Jolanda Zuliani | 29-8-2009
Leuk die oude foto van de Kempstraat,ik woonde in de Wolmaransstraat
(het gedeelte tusen de Langnekstraat en Boerenplein),die leuke ronde
"La rue de Wolmaran" werd georganiseerd door Mevrouw Mertens zij woonde schuin tegenover ons,leuke tijd was dat een vriend van mij heeft er nog een foto van.
O ja (gekke) Frans die bij Houweling werkte, ik ben hem een jaar of drie geleden tegen gekomen in de buurt van Scheveningen ik heb toen even met hem staan babbelen, over vroeger gehad en zo hij kon zich nog wel wat herinneren van toen.

Rudy Herben | 29-8-2009

Héé Rien Solcer, we hebben naast elkaar gewoond,leuk jo!

ik haal vaak herrinneringen op met m,n vrouw,zy heeft ook in de

wolmaransstraat gewoond, ,n zwager van ,n schoonzus van ons is Bert

Solcer,wat is de wereld toch klein.

Koos van der Kolk | 28-8-2009
Beste Henk van der Ven, echt een verrassing dat van de Kempstraat filmmateriaal aanwezig is. Ik keek in mijn jeugd vanuit mijn slaapkamer in ons huis aan de Wesselsstraat precies op slijterij van Van der Ven uit. Op de andere hoek zat Witmaar, de melkboer, aan de overkant op de hoek de winkel van Hus en op de laatste hoek de snackbar van (naar ik meen) Reedijk. In het stukje van de snackbar naar het Hobbemaplein was de winkel van de kaasboer Van Schieveen. Daarboven woonde trambestuurder of conducteur (dit staat me niet meer bij) Nieboer. Met zijn zoon Kees heb ik heel wat uren spelend doorgebracht. Ik zal me in mijn herinneringen beperken, ik heb ook al eerder op dit topic gereageerd. Het moge duidelijk zijn dat ik zonder meer geïnteresseerd ben het het filmmateriaal.

Henk van der Ven | 28-8-2009
Beste ferry Het stukje kempstraat dat jij bedoeld is geweest Slijtery de Druiventros Juwelierszaak C Dorlas en dan kwam op de hoek de zgn potten en pannen winkel van het oudere echtpaar Bos later werd deze galanterie winkel verkocht (naam vergeten) maar staat wel op het filmpje is echter wel potten en pannen winkel gebleven maar werd een beetje uitgebreid met 2 kleine etalages.Rrichting markt stond dan in het begin een hele ouderwetse apotheek,3205 was de naam niet boomsma? later werd dat winkeltje overgenomen door veronica daarna kwam die saaie armen en benen winkel Ortopedist Als ik genoeg reacties en geinteresseerden heb laat ik van het asfalteren van de kempstraat en alle winkeltjes een cd maken bij de Hema en wil ik eerst de bewoners van transvaal voorzien groetjes Henk

Ferry Lochmans | 28-8-2009
Beste van der Ven,
U, als kleinzoon van de "Druiventros", weet misschien wel welke zaken er in 1960 gevestigd waren in het stukje van de Kempstraat naar het Hobbemaplein toe.
Een juwelier en een spaarbank, dacht ik, klopt dit?
groet,

FransW | 28-8-2009
Beste mijnheer VanderVen,

Het is misschien het beste om hierover eens contact op te nemen met het Haags Gemeentearchief. Mogelijk zijn zij zeker geïnteresseerd...

van der Ven | 28-8-2009
Ik ben in het bezit van een 8mm filmpje waarop alle middenstanders staan van de kempstraat jaren 50 is er interesse voor? Ik ben de kleinzoon van HC v d Ven slijterij de druiventros Hoek wesselstraat kempstraat laat maar iets weten misschien kan ik het op CD zetten heb genoten van de fotos van oud den haag Zelf ben ik op zoek naar een foto van scheepswerfje de kikker deze lag aan de troestrakade net over de brug van de Fruitweg

Ferry Lochmans | 19-8-2009
Zuiderparkjes zegt mij niets, lijkt mij zoet.
Nee, dan de zeekaak bij gote Hus, dat waren pas tandenbrekers.

groet,

Rien Solcer | 29-7-2009
Sorry, het moet zijn ''Zuiderparkjes"

Rien Solcer | 29-7-2009
Bij Steenbeek verkochten ze ook van die kleine ronde met spijs gevuld gebak
of koek, met boven op een noot.
Ik ken ze van vroeger onder de naam ''Zuiderpakjes", herkennen jullie dat?

Fer Mählmann | 29-7-2009
Ja, die puddingstukjes, ik kan ze me nog goed herinneren, maar dan van bij Paul C. Kaiser (filiaal Vlamingstraat); vooral die van na Sinterklaas hadden een tamelijk speciale smaak en v l o g e n de deur uit!
Voor zover ik nog weet verkocht Hus (hoek Vlamingstraat/Schoolstraat) ze niet.

Ferry Lochmans | 29-7-2009
Die puddingstukjes waren bij bakkerij 't leeuwtje, rechts op de foto het lekkerst, maar ook de duurste.
Het begon allemaal met de Haagsche punten bij bakkeij van Straten op de hoek van de Wolmaransstraat, deze waren uit een ronde vorm gesneden en kostte in mijn tijd zes cent.

John van den Berg | 22-6-2009
Die ijzerwinkel in de Kempstraat kan ik mij nog goed herinneren met die prachtige model locomotief ,verder ook nog een schoenwinkel bij de koffie tent hoek Schalkburger straat die was van de vader van een meisje uit mijn klas v/dViljoenstraat school Hr Slachter de school is nu gesloopt en heet nu Viljoenplein evenals het kakschooltje in de Dillagoastraat .Ik was nogal klein van stuk daardoor heb ik vrij lang met een kinderkaartje met lijn !13 kunnen rijden

Leen Commers | 19-6-2009
Als ik deze foto zie denk ik direct aan Apotheek Transvaal in de Kempstraat. Deze apotheek is er al sinds mensenheugenis. Er is daar aan mij eerste hulp verleend in 1945 of 46, vlak na de oorlog. Omdat in de oorlog veel HTM matarieel verloren was gegaan werd er gereden met open bijwagens. De trams waren toen overvol zodat er ook passagiers, waaronder ik als 12-jarige, op de treeplanken stond. Lijn 13 vertrok van halte Hobbemaplein richting Kempstraat toen ik met mijn hoofd onzacht in aanraking kwam met een verkeerszuiltje en met een gat in mijn hoofd door de conducteur werd binnengebracht bij Apotheek Transvaal waar een noodverband werd aangebracht. De tram ging verder naar eindpunt Veluweplein en op de terugweg stopte hij voor de apotheek en nam mij mee, stopte voor het toenmalige Rode Kruis Ziekenhuis aan het Om en Bij en de de conducteur leverde mij daar af voor verdere behandeling.

Geurt Borsboom | 12-6-2009
Als voomalig Van Ostadestraatbewoner zat ik net te ver van de Kempstraat af om daar echte herinneringen aan te hebben. Wel weet ik nog dat vanaf het Hobbemaplein gezien aan de linkerkant een winkel was, ik denk ijzerwaren, waar een model van een stoomlocomotief in de etalage stond. Daar wou ik als kind altijd naar kijken.

cor verbeek | 11-6-2009
Mooie foto ik ben opgegroeid in de kempstraat en volgens mijn staat de tram tussen de fisherstraat en de wesselstraat. Ik speelde altijd in de wolmaranstraat dat kon toen nog. Na mijn mill dienst ben in naar enschede verhuist maar kijk elke dag op deze sate erg goed en ik blijf op de hoogte van mijn geboorte plaats. Ben laatst in de kempstraat geweest en kon het haast niet meer terug, ben al van 1969 weg. Maar de goeie herinneringen blijven.

Rien Solcer | 10-6-2009
Wat ik nog vergeet te schrijven,iets wat jullie je allemaal nog herinnerd nl.
dat op marktdagen 's avonds alle kraamwagens door de firma Post werden opgehaald met een jeep, soms met acht op een rij, en dat maakte een herrie die wielen op de klinkers. Ikdacht die die werden gestald in de bloemfonteinstraat naast steenbeek.

Rien Solcer | 10-6-2009
Puddingstukjes bestaan nog, ze zijn verkrijgbaar bij bakker Segaar, en ze smaken net zo als toen. In de Boerenstraat kan ik mij nog de groenteboer van Houweling herinneren, daar werkte gekke Fransje, woonde toentertijd in de Wolmaransstraat.

erven sleeboom | 10-6-2009
Puddingstukjes ken ik alleen van Hus. Ze schenen gemaakt te zijn van gebak van de vorige dag. Ze kostten haast niks. Hmmmm, lekker... Bestaan ze nog?

aldo markus | 10-6-2009
Na al deze herinneringen kon ik het niet laten. Ik was vanmiddag toch in Den Haag, en ik liep een rondje vanaf het Hobbemaplein. De Kempstraat in, door de Wesselsstraat, waar ik heb leren lopen, en door de Boerenstraat terug naar de markt. In dat stukje Boerenstraat zat vroeger Molleman. Van hem kreeg ik altijd een appeltje.
En met alle nieuwbouw heeft de buurt toch nog steeds z'n vertrouwde uitstraling.

dAb | 9-6-2009
Die kapper was echt een topkapper, en had meerdere prijzen gewonnen, waarvan de diploma's aan de muur hingen, die "kunstbeenzaak" zat waar (nu?) de drogist is, op de hoek van het Hobbeltjesplein en de Vishandel voor de markt tegen lijn 11 ook niet te vergeten, Dat Hobbeltjesplein ... als er soms ook niet eens een rood gevlagde treinstoet overstak zonder dat er zonodig een tram op moest botsen, voordat er (überhaupt) verkeers- of andere lichten waren, en lijn 12 de Van der Vennestraat met die treinmodellenzaak indook op de andere foto's, terwijl lijn 6 = !3 alle door de smalle Hobbemastraat verder reden om die boog bij het Om& Bij ri. Brouwersgracht te nemen, die zo krap was dat deze voor het passeren van bredere 1200-PCC's ruimer gelegd moest worden.

Rien Solcer | 9-6-2009
Tik Tak heeft het over de tompoesen van hus, maar het lekkerste was toch de puddingstukjes van Steenbeek.
Wat mij verbaasd, is dat er zoveel mensen herinnering hebben over dat stukje transvaalbuurt.

dAb | 9-6-2009
Ik wil alleen kwijt dat ik ook bij / door diezelfde kapper vaak ben geknipt, was er geen loodgieter of kachelzaak vlak naast en een bloenwinkel op de hoek, of was dat verder naar de Bloemfonteinstraat ? Die grote ijzerzaak zat toch op de hoek van de Schakburgerstraat richting Terletstraat, aan de andere kant van de kroeg beide aan de "zeekant"tegenover de Julianakerk.de lang op één na hoogste toren van Den Haag.?? - Het Boerenplein met LS, Gymzaal en MULO , boekhandel hoek Fischerstraat en aan de andere kant "Postkantoor" naast of van die Kanarie-winkel ?? En dan die Springfonteinstraat met een "pleintje"naast die bochtige Viljoenstraat met allerlei (garage)zaakjes en het Juliana-Kleuterschooltje en ... De tramlijn 13 ging door de Schalkburgerstraat waar mijn lagere Koningin Emma-school achter een poort met speelplein was aan de andere kant van de Vrijstraathof schuin tegenover de Majubastraat. Er waren nog geen zebra's, later werd er waar de tram staat en ook tussen de Herzog- en Kritzingerstraat op de "strepen" met Klaarovertjes ge-verkeers-brigadiert. De tramrail waren toen al dicht. Enfin: D.A. Borgdorff

tiktak | 9-6-2009
En niet te vergeten de patatkraam van Tieleman op het Hobbemaplein
en de Hus winkel op de hoek van de Kempstraat en de Fisherstraat waar op de Zaterdagen de Tompoesen de winkel uit vlogen.

Koos van der Kolk | 9-6-2009
Nog een korte reactie. Rien, de wielerronder herinner ik mij nog wel, vooral de sfeer eromheen. De winkel met het kunstbeen bevond zich op het Hobbemaplein. De kapper, waar Wim het over heeft, was voor die tijd een vrij luxe kapper. Kinderen konden, om geknipt te worden, plaatsnemen in een auto als kappersstoel. Mijn ouders vonden deze kapper te duur, elders kon het goedkoper (HFl 0,25 ofwel € 0,11). Één of twee winkels van de kapper vandaan was de winkel in ijzerwaren van Boot met het prachtige model van een locomotief in de etalage. Als belangstellende in het spoor- en tramwegwezen voor mij een geliefd object. Het meest fraai was natuurlijk het tramrijke Hobbemaplein. Een tramgeïnteresseerde kon daar uren doorbrengen met het noteren van wagennummers. Lijn 12 met 250-ers en 750-ers, lijn 6 met ombouwers en 600-en, lijn 11 met 800-en en 900-en. (Notitieboekjes helaas weg). De laatst genoemde lijn reed in de zomer soms met 2 bijwagens. Het bedelen om lege couponboekjes bij de conducteurs was eveneens een geliefde bezigheid. En dan tot ver in de 50-er jaren de aanvoer van goederenwagons met een stoomlocomotief....

Rien Solcer | 9-6-2009
Wim, dat was toch kapper Foppen?. Wat ik mij ook nog goed herinner is,
dat om de hoek, is dat hobbemaplein of herman costerstraat, een winkel was waar altijd een kunstbeen in de etalage stond,
als kind begreep je daar helemaal niets van.

Wim van Es | 9-6-2009
Leuk, deze reacties Ben opgegroeid in de Fischerstraat tussen het Boerenplein en de Langnekstraat. Links om de hoek stond mijn lagere school, de Paul Krugerschool.

De fotograaf staat hier ongeveer voor de winkel van mijn kapper. Toen ik daar éénmaal alleen naar toe mocht kreeg ik steevast van mijn moeder de opdracht om te zeggen “Zo kort mogelijk kapper.”.

De wielerronde kan ik me nog goed herinneren, ook de jaarlijkse kermis rond Koninginnedag op het Kaapseplein.

Wat een tijd, één keer in de week naar het badhuis in de Spionkopstraat om te douchen.

Inmiddels staat de juiste tekst op de foto.

wil leebeek | 9-6-2009
Er heeft na de opheffing van lijn 13 op 31 okt.1952 geen tramlijn 6 A gereden
voor voetbalwedstrijden in het Zuiderpark.
In het begin filmden de extra trams 13, later werd ook regelmatig een witte
film getoond. Er hing een bordje aan de haak van het balcon waarop de
tekst Zuiderpark stond. Ook de richtingfilm toonde toen meermalen deze
aanduiding.

Rien Solcer | 8-6-2009
@Erven sleeboom, Had je na het opheffen van lijn 13 nog een lijn 6A die fungeerde als voetbaltram?

erven sleeboom | 8-6-2009
Rien:
De rails liepen niet door de Kempstraat naar de De la Reyweg, maar gingen door de Schalk Burgerstraat naar de Hoefkade en kwamen daar voor de brug naar de eindlus Veluweplein de De la Reyweg tegen. Er was een opstelspoor op de De la Reyweg.

Wel vreemd dat de rails na de opheffing van lijn 13 werden vernieuwd. Blijkbaar verwachtte men nog heel wat van het voetbalvervoer. Ook wilde men de mogelijkheid openhouden toch langs deze route een tramlijn naar Moerwijk te laten rijden.

Rien Solcer | 8-6-2009
Zeker een leuke foto. Ik woonde in de wolmaransstraat, dus ook ik heb hier veel gelopen. wat ik mij nog herinner is de patatzaak die ook gebakken vis verkocht, hij zat aan de kant waar nu die persoon staat. Mijn vader kwam altijd in de rijwielzaak van Krens, zat ook aan die zijde. Jamin zat er ook.
@Koos, dan kan jij zeker ook nog wel de wielerronde herinneren'' La Rue de Wolmaran'', dat was elk jaar een spectakel in de buurt. Weten jullie of de rails doorliepen tot aan de Lareyweg, want aan de gevels hangen nog de bovenleidingconsoles?, dus daar heeft een tram gereden.

aldo markus | 8-6-2009
Dan woonde ik dus niet in de eerste zijstraat links, maar in de eerste zijstraat achter de fotograaf. Het zij me na een halve eeuw vergeven, hoop ik.

Koos van der Kolk | 8-6-2009
Een aantal jaren ben ik al op zoek naar een foto van lijn 13 in de Kempstraat. Bijzonder aardig dat er nu één beschikbaar is. Vanaf mijn geboorte in 1947 tot 1961 heb ik in het korte stukje Wesselsstraat tussen de Kempstraat en de Scheepersstraat gewoond. Daarom een kleine aanvulling op de foto: de tram en bijwagens bevinden zich voor het huizenblok aan de Kempstraat tussen de Fischerstraat en de Wesselsstraat. De Wesselsstraat is buiten het beeld van de foto. De eerste zijstraat links op de foto, met de brede lichtval achter bijwagen 363, is de Fischerstraat, gevolgd door de Wolmaransstraat (net achter de geparkeerde auto) en de Bloemfonteinstraat. Zoals ik al eerder op het forum heb aangeven lag de overloopwissel ter hoogte van de Fischerstraat. De Kempstraat is in 1953 geasfalteerd, dus na de opheffing van lijn 13. De hele railinfrastructuur is bij de asfaltering herlegd, inclusief het overloopwissel.

aldo markus | 7-6-2009
Leuke foto. Eind jaren '50 woonden mijn grootouders in de Wesselsstraat, op deze foto de eerste straat links. Toen ik (geboren '56) kwam kijken liepen we altijd door dit stukje Kempstraat naar het Hobbemaplein. De rails van lijn 13 hebben hier nog jaren gelegen. Bus 25 (N) reed hier ook toen al. Destijds ook bus 20 (E, de vervanger van lijn 13).

wil leebeek | 7-6-2009
I.v.m. de asfaltering van de Schalk Burgerstraat heeft lijn 13 bij hetvoverloopwissel in de Kempstraat een tijdelijk eindpunt gehad met een wisselaanhangwagen.
Foto is van Eduard Bouwman en stelt voor : Ombouwer70 + 363, wisselaanhangw. 364.
Foto is genomen op 22 april 1951. Vanaf het Hobbemaplein reed eenn aanvullende busdienst naar het Zuiderpark.

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    4440


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 7 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!