Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 14-12-2017, 20:33 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      H51 rangerend met kolenwagens, 1963
foto uit de collectie van Piet van Rooijen


Nog een mooie NVBS kalenderfoto.
Piet van Rooijen

D.A. Borgdorff | 19-10-2009
U heeft daar volkomen gelijk in Robert, maar de eerste *Grote* revisies zijn pas einde jaren '60 gestart, aan zowel de pekelwagens als deze Locs. Daarvoor werden alle reparates in de loods aan de Delftselaan uitgevoerd, al was dat beslist erg lastig. Merkwaardig genoeg zijn ze (die H51+52) helaas heel snel (ondanks deze revisie) opgedoekt, wat een enorme kapitaalvernietiging was, maar de Gemeente wilde ervan af, op weg naar de Semi-Metro. Vlak naast en zelfs (ongeveer) tegenaan die loods werd in 1973/74 nog een nieuw onderstation aan deze Delftselaan gebouwd, en de bereikbaarheid sterk verkrapt: er was nauwelijks nog iets tussen te wurmen, maar de stroomvoorziening was ook krap en moest wegens uitval van andere OS bij dit Hobbemakruispunt bijgevoed worden. Het onderstation staat er nu nog terwijl de loods allang gesloopt is ;-) Dat ging tamelijk, misschien wel te snel, hoewel het daar toch niet prettig werken was voor de monteurs.! (dAb)

Robert55 | 19-10-2009
De bogen bij Cornerhouse zijn pas in de tweede helft van de jaren 60 gelegd, als verbinding tussen Lijsterbes en Scheveningen. De gewone route tussen die remises was tot die tijd via zeg maar lijn 14 Valkenbosplein - Gr. Hertoginnelaan - Valeriusstraat naar de Scheveningseweg, maar die sporen werden toen opgebroken

D.A. Borgdorff | 19-10-2009
Ter nuancering Robert55: de route voor vaste revisie in de LB was nooit anders dan vanaf de Conradkade, kruising hoek Cornerhouse via de Laan (v.M.). Deze konden dat deel wel zelfstandig rijden, hebben dat (o.a. in 1971 daar) ook gedaan, de bekende HTM-klusjes*ombouwer* MW 36 werd o.a. voor aarding/veiligheid en niet zo zeer om te slepen benut, daar het over langere afstand trekken van een 36 ton zware Locomotief, evenals trekken van een GTL8 met ca. dezelfde massa, schade wegens doorgebrande tractiemotoren zou meebrengen. Wegens *flensrijden* moest het met lage snelheid en voorzichtig in de nacht gebeuren met name door Links = verkeerdspoor-rijden, om het buitenste wissel op de brug ter plaatse te kunnen nemen, omdat die spoorwielen telkens weer ontspoorden, waar met de nodige hulpplaten kon worden herspoord waar ik (een keer) bij was om mee te helpen ... Tramflenzen hebben die Loco-wielen nooit gehad. (dAb)

robert55 | 28-6-2009
Voor revisie gingen ze inderdaad naar de Lijsterbes, 's nachts, gesleept door een 800 en op asbreuklorries. Ik heb er wel eens foto's van gezien. De route was vrij ingewikkeld, ik denk via 14 en 8 langs Kurhaus en dan via de Duinstraar naar lijn 11.
Alleen de laatste keer [rond 1970] is de H52 geloof ik op eigen kracht en wiel gegaan, via de boog bij de Conradkade

erven sleeboom | 28-6-2009
De wielen werden op asbreukwagentjes geplaatst en zo werd het strijkijzer door een motorwagen naar de werkplaats gesleept en terug.

Maar ik meen me te herinneren dat men er bij de allerlaatste revisie toch in was geslaagd een strijkijzer zelfstandig te laten teruggaan naar de Delftselaan. De wielen moeten toen dus tot de normale breedte zijn afgedraaid.

Geurt Borsboom | 28-6-2009
Ik heb nog niet zo gek lang geleden ergens in gelezen, dat de 'strijkijzers' van tijd tot tijd naar de Centrale Werkplaats in de Lijsterbes gingen. Gewoon over het stadsnet. Wel was er dan een of andere kunstgreep met een aangekoppelde stadswagen (als ik het wel heb) waarmee het probleem van hogere flenzen en daardoor minder goed railcontact werd opgevangen.

tiktak | 27-6-2009
Zou de strijkijzer ooit nog rijden, ivm het gewicht en de wielflenzen ??
Er is hier maar weinig info over te vinden.
Terwel de strijkijzer puur Haags is.

Rien Solcer | 27-6-2009
in de jaren 60 kende ik een man die op de strijkijzer reed, hij woonde in de Joris van den Haagenstraat, en ik dacht dat hij Rodenburg heette?, maar ik ben er niet 100% zeker van, ik was toen 12 jaar.

erven sleeboom | 27-6-2009
Geert Koger: "De bestuurder is op de foto niet te zien, maar er was in die jaren een grote vent als vaste bestuurder. Tsja... hoe heette ie ook alweer." Volgens mij heette hij Korsen. Handen als kolenschoppen.

Ik ken wel het verhaal dat er eens een lok door de deur is gegaan, maar "kwajongens" komen er niet in voor. Als die kwaje kwajongens dat gedaan hebben, heeft de kleine kruk er inderdaad nog ingezeten. Zal wel niet.

Geurt Borsboom | 27-6-2009
Bij mijn weten staat de rijkruk vast als het kleine krukje is afgenomen.

coos | 27-6-2009
nu ik er weer aan terug denk: bij Houtrust, tussen de Boreelstraat en de Antonie Heinsiusstraat lag rechts richting Holl.Spoor een opstelspoor voor extra's bij voetbalwedstrijden; het inrijwissel, en zeker het uitrijwissel gaf altijd een grote klappen als lijn 11 er in volle vaart overheen kwam; ik heb er 5 jaar vlakbij gewoond (300 m), en hoor dat klappen nog................

coos | 27-6-2009
dit laatste is onmogelijk; je kon aan de rijkruk draaien wat je wilde, maar eerst werd met een andere, kleinere sleutel naast de rijkruk ingeschakeld in een bepaalde stand, en die sleutel nam de betuurder bij het verlaten van het balcon altijd met zich mee. En nog wat, de handel van de automaat zat aan het plafond, een schooljongetje kon daar uit zichzelf nooit bij, te hoog.....

sjoerd | 25-6-2009
ik meen mij te herrinneren dat het eens een keer is gebeurt dat door kwajongens werk de loc bij het inschakelen van de bovenlijn spanning in de loods delfselaan door de gesloten deur is gereden.
schijnbaar zijn ze s,nachts in de loods gekomen en hebben de rijkruk in de rijstand gezet.
ik weet het natuurlijk niet zeker maar dacht dat dit toen op deze manier is gebeurt.

Betweter | 25-6-2009
Als de maximaal er uit ligt, kan je wel gewoon electrisch remmen.

Hans (Zoef) | 25-6-2009
Betekent dit, dat als de maximaalautomaat er uit lag op het achterbalcon dat ook de ho-houwer niet thuis was? Dat zou een aantal klappers met lijn 11 kunnen verklaren.

Geert Koger | 24-6-2009
Ja, dat is Toon Vinkestein, vaste bestuurder van lijn 11 sinds mensenheugenis. Hij moet kort na het maken van deze foto met pensioen zijn gegaan. Daarna werkte hij nog jaren op de Scheveningse pier bij de toegangscontrole.

Als je aan de maximaalautomaat draaide terwijl de bestuurder al opschakelde kon je een gemene tik van de handle krijgen.

Het personeel op de lok ken ik ook, maar hun namen ben ik kwijt. De bestuurder is op de foto niet te zien, maar er was in die jaren een grote vent als vaste bestuurder. Tsja... hoe heette ie ook alweer... Later werd Nico de Neef (ex-lijn 10) de vaste bestuurder met Van der Kruk (lijn 6) als reserve. Cor Oostdijk (ook van lijn 6) was reserve-rangeerder.

De foto is ook heel bijzonder omdat het spoortje naar de centrale toen eigenlijk niet meer in gebruik was, al hing er nog bovenleiding. De strijkijzers reden vooral voor het goederenstation aan de Duinstraat. In de strenge winter 1962-63 was er zo'n grote energiebehoefte dat er gedurende enige maanden extra kolentreinen naar de centrale werden ingelegd.

En de fotograaf, Theo Smildiger, is jong gestorven, als veertiger, omstreeks 1968.

Rien Solcer | 24-6-2009
volgens mij is de naam van de bestuurder 803 Toon Vinkensteijn?

Betweter | 24-6-2009
@Cor van den Born: Klopt, dan is de maximaal-automaat uitgevallen. Op beide balkons is hiervoor op het plafond een schakelaar aanwezig. Oorzaak is vaak te snel optrekken, de stroom naar de motoren wordt te hoog en beveiligd door de automaat. Of de duivel er mee speelt; het is meestal de automaat van het achterbalkon die uitvalt. De conducteur moet deze dan inzetten.

Adje | 24-6-2009
Op het traject van lijn 11 zijn nog heel wat resten te zien van de overloopwissels. Die historie is nog niet weg.

Cor van den Born, Nieuw Vennep | 24-6-2009
Het vorige brengt me op nog een herinnering, vast iemand die mij uitleg geeft. Het gebeurde wel eens onderweg dat de tram inhield, de bestuurder belde dan met de leren riem naar achter. De conducteur onderbrak zijn kaartverkoop en rende naar het achterbalkon om aan het plafond een handle om te draaien. Machtig interessant en het is me een paar keer gelukt om in zo'n geval aan de conducteur te roepen: "Ik doe het wel". Je wachtte dan wel op een instemmende knik en draaide de handle om en dan kwam nog het mooiste. Je trok aan de leren riem van de bel om het seintje aan de bestuurder te geven dat jij het weer helemaal geregeld had. Ik was toen 14/15 jaar. Het staat mij bij dat het om "de automaat"ging. Klopt dat ?

Cor van den Born, Nieuw Vennep | 24-6-2009
Al een paar keer naar deze prachtige foto gekeken en nu net valt me een voor mij niet onbelangrijk detail op. Op de foto links van de bestuurder staat in het hoekje een jochie. Drie jaar lang, 1952-1954, stond ik van de Weimarstraat naar huis in de Javastraat op het voorbalkon van lijn 15 in zo'n zelfde hoek, maar dan aan de andere kant. Daar stond ook zo'n grote koperen slinger (de handrem ?). Volgens mij ben ik nooit uit dat krappe hoekje weggestuurd, maar ik denk toch dat het eigenlijk niet mocht.

Mans Veldman | 24-6-2009
Theo Smildiger was mijn scheikundeleraar op de MAVO in Mariahoeve. Ik heb goede herinneringen aan die man. Deze foto en andere (o.a. stoomlocjes smalspoor Katwijk) hingen in het klaslokaal. Leuk nog eens terug te zien.

Haagse_Meester | 24-6-2009
Hans, dat was op lijn 11 juist heel normaal... Juist omdat er spoorwagens werden doorgevoerd (tot helemaal aan de Duinstraat) moest het railprofiel aan de spoorflenzen voldoen. Echter, de gewone stadstrams moesten ook gebruik maken van dat spoor en dus werden er beweegbare puntstukken gebruikt. Hierdoor waren contrarails niet nodig en juist deze wisseldelen zouden problemen geven bij passage van tram of spoorwagen omdat de maten daarvoor verschillen tussen tram en trein. Ook de overloopwissels op lijn 11 hadden deze puntstukken, maar die zijn naderhand vervangen. Tegenwoordig worden deze overloopwissels compleet verwijderd bij spoorvernieuwing (want ze zijn niet meer nodig...)

H51 liefhebber | 24-6-2009
Jammer dat de lok geen prioriteit heeft (ook wel een beetje begrijpelijk hoor).
Al was tie alvast alleen maar uiterlijk in top conditie zodat hij wel prachtige tentoongesteld kan worden (dus niet meer weggestopt en niet meer in die meniekleur).
O ja,en de foto: GRANDIOOS.

Hans (Zoef) | 23-6-2009
Opvallend is, dat in een tramspoor een spoorwissel ligt.

Haagse_Meester | 23-6-2009
Beetje beter zoeken jongen... Beide zijn na 1974 bewaard, de H51 (ex-2301) staat in het HOVM, maar de ander is alsnog gesloopt (slechte staat en voor onderdelen om de H51 weer aan de praat te krijgen). Vooralsnog heeft dit project bij de SHTM geen prioriteit en zal het dus nog ff duren voor de H51 weer zelfstandig op straat verschijnt.

Overigens, als de HTM nog een nuttige bestemming voor de gerestaureerde H51 zoekt: als (af)sleep-lok voor RR wagens zallie geen slecht figuur slaan

Sebas | 23-6-2009
Mooie foto van tram naast een elektrische locomtief .
Maar weet er iemand wat er met die locomtieven zijn gebreurd ?


tiktak | 23-6-2009
Dit soort foto's zie ik graag

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    4685


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>