Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 25-9-2018, 14:05 uur.

   
  t/m vrijdag 21 september is de kans aanzienlijk dat deze website incidenteel
een of meerdere dagen niet kan worden bijgewerkt
   
 

 
   
Rijswijkseweg met Laakbrug
ansichtkaart uit de collectie van Gerard van der Swaluwe


Yolande Smildiger | 8-10-2016
Heel blij met de opmerking van P. Hoogduin over bakkerij Peters. De eigenaar was een oom van mijn vader en er is mij helemaal niets over die familie bekend, behalve dat ze een bakkerij hadden waarvan ik een vage foto heb ! Nu kan ik verder zoken !!! Hartelijk dank !

Marina ter Ln | 20-7-2013
met mijn ouders ging ik wonen op de Laakkade 71,ben zelf van 1943,ben op school gegaan in de Asstraat.
ook elke week naar het badhuis,en om de hoek de fietsenstalling van Bouter?
ik was ook wel te vinden bij de woonwagen van de fam.Malando,die stonden toen achter de brandweer kant water.de muziek trok mij erg
in de molen aan de Laakkade woonde een school vriendinnetje,dus ben daar best vaak binnen geweest.
Ook had ik een kranten wijkje,Haagsche courant,wijknr.366,zaterdags geld ophalen en die was toen 59cent per week.
Ik weet wel nog dat er een bakkerszaakje zat op de rijswijkseweg,tussen de brug en het trein viaduct waar er zaterdgs broodjes en dergelijke verkocht werd voor weinig geld..aan de Boerhavestraat zat ik op een club,daar was veel te doen.Veel later,in de jaren 1978,kwam ik in contact met een oudere dame Jolanda van Dijk,zei vertelde mij dat zij met haar ouders in het latere politieburo van het Huygenspark heeft gewoond,(was eigendom,en daarna hadden zij het Circustheater) wel foto"s gezien verder weet ik daar niets van.

Loek Seuneke | 4-4-2012
A.v.Straaten, HTO Haags Tehuis voor Ongehuwden ( bananen pakhuis ), onbehuisde zaten op de La Reyweg bij de Kesler stichting.

John van den Berg | 4-4-2012
Het merk was geloof ik Turmac ze verkochten ook Egyptische sigaretten die stonken volgens rokers om dat ze waren gemaakt van kamelen stront dat waren geen ronde maar ovalen met mondstukje.

A. van Straaten | 3-4-2012
@Geurt. HTO staat voor: Haags Tehuis voor Onbehuisden. Daklozen, dus.

joost | 15-10-2011
@Rien Solcer en Leen Commers.

Den Haag kende in de periode 1920-1935 zo'n 15 verschillende kleine en grote sigarettenfabrieken. De firma Batschari was van oorsprong Russisch en had haar hoofdvestiging in Duitsland. In Nederland had zij een fabriek in Den Haag, die tot in 1957 gevestigd was aan de Rijswijkseweg. In dat jaar werd het bedrijf overgenomen door Ed. Laurens.

Bron: SHIE, Stichting Haags Industrieel Erfgoed.

Rien Solcer | 15-10-2011
Inderdaad heeft op de Rijswijkseweg een sigarettenfabriek gestaan van Batschari, in 1957 is deze overgenomen door ed Laurens. Nu staat het gebouw van de consumentenbond op die plek, en heet het nu Enthovenplein 1

Leen Commers | 15-10-2011
John van den Berg denkt aan de sigarettenfabriek Batscharie, misschien is de spelling niet goed maar ik weet het ook niet meer zo precies, het is in ieder geval een eigenaardige naam en de sigarettennamen weet ik ook niet meer.
Een vriend van John en ik werkte er in de jaren 50 op kantoor en hij kreeg er gratis sigaretten of kocht ze met korting.
Hij vertelde destijds als een merk niet goed werd verkocht er een nieuw merk met veel reclame op de markt kwam en dat het precies dezelfde sigaretten waren maar onder een andere naam en verpakking.
Kees de Ridder | 13-10-2011
Bij deze brug moet ik ook wel eens denken aan verhalen van mijn vader ( 1905). Hij zei b.v. dat ondanks dat er in zijn tijd het zwembad a/d/ Mauritskade reeds bestond de vele kinderen uit b.v. de Schilderswijk en omgeving bij zeer warm weer in de Laakhaven zwommen. Hijzelf deed dat ook, maar hij kon alleen maar duiken. Het is meer dan n keer voorgekomen dat zo'n kind vanaf de brug net een ducdolfpaal kon grijpen die daar nog steeds in het water staan. Sommige geinponems deden soms net of zij verdronken en dan doken de kinderen van allerlei kanten het water in om hem te "redden". Echter wanneer het menes was liep je wel de kans dat ze je lieten verzuipen. Ook dat is voor gekomen, aldus mijn vader.

John van den Berg | 9-8-2011
busgek Dat gebouw zou de sigaretten fabriek van Batcharie kunnen zijn op de hoek v/d Waldorpstraat.Maar ik geef geen garantie!

John van den Berg | 8-8-2011
Het echte bananen pakhuis zat op de Slachthuiskade naast de zand en grind handel van Herweier/Fabriton .Langs deze weg nu Neherkade voorbij de 2e brug van de Rijswijkseweg waren aan de rechterkant de paarden stallen van vleestransporteur Pietv/d Touw.

Ruud Grimmelikhuizen | 7-8-2011
Van Gend en Loos zat in de oude paardentram remise vlak bij het treinviaduct over de Rijswijkseweg. Inderdaad stond er een bord met "Persil wast witter" op de stalen dwarsoverspanning van de brugbovenleiding. Het H.T.O. noemde men het bananenpakhuis omdat er alleen maar tehuisloze mannen gehuisvest waren.
De foto is niet in de spits genomen, vergis je niet, ook voor de oorlog was de Rijswijkseweg een drukke doorgaande verbindingsweg.

John van den Berg | 6-8-2011
Direct na de spoorviaduct was vroeger de brandweer kazerne waar ze ook oefende en de brandslange ophingen aan de buitenkant tegen over de Hofwijkstraat.Aan de kant nu Neherkade lag inde oorlogs tijd een boot genaamd de Watergeus waar vroeger op zondagen en feestdagen Toverlantaarn (voor loper van Dia en film ) werden vertoont ook gochelaars en andere variate voorstellingen Sint Nicolaas en kerst en muziek leuke toestand daar,ik denk dat heel veel Molenwijkers Laakkwartierders Spoorwijkers dat nog wel kunnen herinneren.

Reindina de Vries | 5-8-2011
Het stukje stroomloze brug met een soms stilstaande tram herinner ik me goed. Er hing hoog een reclamebord : Persil wast witter. En onder het HTO was een badhuis later ook een fietsenstalling. De molen op de Laakkade is in de jaren 50 nog eens helemaal met lampjes verlicht geweest. Op mooie zomeravonden kwaakten de kikkers in de Laak uit volle borst. En een eindje verder op de Rijswijkseweg was een winkel van Victor Kiel. Die maakte reclame voor ijs met de zin: Ons ijs is niet koud, het is lekker, ook nu.

Gert Brandse | 11-12-2010
Wat geinig om op deze manier ouwe herinneringen op te halen! Bedankt voor de reacties Aad en Geurt. Er staan meer details over het H.T.O. bij andere foto's. Zag dat net voor ik deze weer openmaakte.
Weet iemand nog van een schooltje op de noordpldrkade tussen draaistraat en zuigerstraat? Was in de oorlog gebombardeerd! Wij speelden daar wel.

htmpcc | 10-12-2010
@busgek: Dit is een metalen reclamepaneel, wat op het dak van een gebouw staat.
Deze methode van reclame maken werd tot in de 50er jaren veel toegepast.
In dit geval reclame voor Brocades, waarvan de levertraan voor sommige onder ons 'met plezier' genuttigd werd.

http://img227.imageshack.us/img227/6733/brocadesad.jpg

busgek | 10-12-2010
Wat is dat voor een hoog gebouw daar in de verte? Niet het postkantoor. Niet gemeentewerken. Het zegt me niks.

Geurt Borsboom | 10-12-2010
Het klopt wat Aad zegt. Het andere punt, het HTO, was het Haags Tehuis voor Ongehuwde mannen. Die hoefden niet noodzakelijk oud te zijn. voorzover ik weet was dat een wat groot opgezet pension. De badgelegenheden in de kelders waren tevens openbaar badhuis. Volgens mij bestaat het gebouw nog steeds, maar de huidige bestemming ken ik niet.

Aad | 10-12-2010
@Gert, je kijkt hier richting centrum. Op deze foto is hij niet zichtbaar maar het spoorviaduct ligt aan het eind van de Rijswijkseweg. vG&L zat vlak vr het viaduct, aan de rechterzijde.

Gert Brandse | 10-12-2010
Was het spoorviaduct van de laakbrug gezien, richting binnenstad? Mijn vader werkte voor vG&L en liep altijd vanaf de Noordpolderkade, bij de Zuigerstraat. Aan het eind van de Npkade was het H.T.O. (ouwe mannen tehuis?) waar in de kelder een badhuis was. Weet jij dat misschien Geurt?
In 1954 verhuisden wij naar Diemen, ik was 15 jaar.

Geurt Borsboom | 9-12-2010
Bij mijn weten lagen die stallen van vG en L bij het spoorviaduct. Het gebouw daar was ooit een remise van de stoomtram naar Delft.

Gert Brandse | 9-12-2010
Kan me deze brug heel goed herinneren, heb er vaak moeten wachten! Als ik het goed heb, lagen de stallen van Van Gend en Loos voor die brug?

Hans Walters | 29-9-2010
die zware hekken waren er nog tot het eind van de 60er jaren en aan de Neherkade heel dicht bij de linkerkant van de brug lag jarenlang een schip afgemeerd, de zogenaamde "Sigarenboot" helemaal zilverkleurig geschilderd.

erven sleeboom | 27-1-2010
Ik schat dat de foto niet later dan 1930 is genomen. Zie de automobielen en de uniformen. Let ook op de mooie hoge lantaarnpalen, en natuurlijk het dappere fluitketeltje, op weg naar RYSWYK.

P. Hoogduin | 27-1-2010
Deze foto is van voor 11 februari 1945, want de bakkerij van Peters op de hoek van de Rijswijkseweg en de Goudriaankade rechts op de foto is op die dag door een bom verwoest en nimmer meer tot die hoogte opgebouwd

joke Den Haag | 5-11-2009
Dit is nostalgie

Adje | 13-7-2009
Ik herinner me nog de zware draaihekken die die -hier nog geuniformeerde- mannen handmatig dichtdeden. Tot het laatst toe schoten er fietsen en brommers voor langs. En de hekken waren echt zwaar.

Ren te rijswijk | 13-7-2009
Is deze foto in de spits genomen?

coos | 13-7-2009
het beweegbare deel van de Laakbrug was stroomloos, wat bij grote drukte wel eens een stilstaande tram met maximaal uitgerekte beugel opleverde.....

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    7897


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 9 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!