Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt regelmatig bijgewerkt. Laatste update: 10-12-2018, 11:56 uur.

   
       
 

 
   
DAF Hainje CSA-II 478, Rode Kruisbus
3 foto's van Chris Westerduin d.d. 8-8-2009


Zaterdag 8 augustus 2009 werd in Wateringen het jaarlijkse festival 'Waterpop' gehouden. Buiten op de openbare weg stond een CSA-2 voor de EHBO van het Rode Kruis. Natuurlijk wilde ik even daar het fijne van weten. Buiten had ie het nummer 4623 wat me wellicht aan een ex-GVU bus liet denken omdat men daar tegenwoordig ook viercijferige nummers aan de bussen heeft toegekend. Binnen op de lijnfilmkasten geen nummers meer maar wel zat er nog een sticker op de bestemmingsfilm bak en die liet alle twijfel weg. Dit was een ex-HTM wagen!

Thuisgekomen maar 'ns op www.htmfoto.net gekeken en blijkt het de ex 478 te zijn. Dus na Van Vliet heeft de bus een nieuwe eigenaar!

Chris Westerduin

Ruud van Aarle | 19-3-2015

http://www.youngtimerbussen.nl/2013/08/725/

Ruud van Aarle | 19-3-2015
De bus was nu in gebruik als mobiel stembureau in Nieuwkoop.

http://www.nieuwsregio.nl/nieuws/19314-verkiezingen-18-maart-2015

De bus is nu in bezit van de Stichting Youngtimerbussen en de Stichting Standaard Streekbus.

Auteur: Bericht is overgenomen van www.nieuwkoop.nl

Op woensdag 18 maart 2015 zijn er verkiezingen voor de provinciale staten en de waterschappen. Kiesgerechtigde inwoners van de gemeente Nieuwkoop ontvangen 26 februari 2015 hun stempas. U kunt bij ieder willekeurig stembureau in de gemeente uw stem uitbrengen. Na het succes van de stemcamper bij de verkiezingen in 2014 kunt ook dit jaar weer uw stem uitbrengen bij het mobiele stembureau en dat is dit keer een object met een bijzondere geschiedenis.

De stembus is op 18 maart te vinden van:
8.00 – 11.00 uur – in Vrouwenakker op de parkeerplaats bij Parkotech Living
12.30 – 15.30 uur – in De Meije t.h.v. Meije 70
17.00 – 20.00 uur – in Noordeinde (Zevenhoven) op de parkeerplaats aan het Tochtpad
De bijzondere geschiedenis van de bus
De HTM 478 werd op 1 augustus 1986 in dienst genomen bij de Haagsche Tramweg- Maatschappij. Een jaar later haalde de HTM 478 de Haagsche Courant. Toen de chauffeur van de HTM 478 nietsvermoedend een kop koffie wilde halen, ging de bus na het sluiten van de voordeuren van de halterem af en boorde zich op het Tesselseplein in de pui van een groentewinkel. De 478 werd hersteld en keerde weer terug in de dienst. Op 27 januari 1999 stond er 650.758 kilometer op te teller en verkocht HTM de bus aan Novio (destijds het stads- en streekvervoerbedrijf in Nijmegen). Op 20 september 1999 werd de bus gekocht door het Rode Kruis die de bus ombouwde tot calamiteitenwagen. Een deel van het interieur moest plaatsmaken voor een ziekenhuisbed en enkele kasten. Verder werd de bus voorzien van een rolstoellift. De bus werd door het Rode Kruis ingezet bij evenementen als promotiebus en hulpverleningsruimte. De HTM 478 heeft tot de zomer van 2013 dienst gedaan als calamiteitenwagen waarna de bus in het bezit kwam van de Stichting Youngtimerbussen en de Stichting Standaard Streekbus.

De 23-jarige Wesley van den Berg uit Korteraar (Voorzitter van Stichting Youngtimer Bussen): “Het voornemen van het Rode Kruis om afstand te doen van de voormalige HTM 478 was voor de Stichting Youngtimerbussen en de Stichting Standaard Streekbus aanleiding om de koppen bij elkaar te steken. Beide stichtingen koesterden namelijk de wens om één van de laatste nog overgebleven ‘tweede generatie standaardbussen’ te bewaren. Al snel werd het Rode Kruis benaderd met het verzoek om de voormalige HTM 478 voor historische doeleinden over te kunnen nemen. Het Rode Kruis was beide stichtingen positief gezind, want al vrij snel werd duidelijk dat de bus voor een symbolisch bedrag overgenomen kon worden. Inmiddels hebben we de bus weer helemaal teruggebracht in de oorspronkelijke staat.” Stichting Youngtimer bussen is een jonge stichting die is opgezet door een aantal enthousiastelingen. Zij willen bussen die karakteristiek zijn geweest voor het Nederlandse straatbeeld kopen, restaureren en bewaren voor het nageslacht.

Frans Reijgers | 17-8-2009
@Haagse_Meester en Stefan:
Een zeer nuttige tip; dank daarvoor.
In mijn vorige bericht vergat ik Chris Westerduin te complimenteren voor diens mooie foto's. De eerste - met de Wateringse molen en een prachtige wolkenlucht prominent op de achtergrond - is met recht "een plaatje".

Stefan | 17-8-2009
De op het oog zeer goed uitziende ex-478 zou inderdaad iets voor het HBM kunnen zijn. Al is het alleen maar om voor mensen in een rolstoel ook een leuk dagje te organiseren. Ook zijn onderdelen voor de huidige museum-standaardbussen veilig gesteld in de verre toekomst.

Haagse_Meester | 16-8-2009
Het HBM lijkt me een geschikte kandidaat, om zo het 'leven na de HTM' v/e ex-HTM bus te laten zien, en en passant ook nog reclame maken voor een goed doel

Frans Reijgers | 16-8-2009
De bus is eigendom van de Afdeling Westland-West van het Nederlandse Rode Kruis, gevestigd in Naaldwijk. Aldaar staat hij gestald in de kazerne van de Brandweer aan de 's-Gravenzandseweg. Inderdaad is het ex-HTM CSA-II 478, in 1999 door het bestuur van de Afdeling (waarvan ik toen deel uitmaakte) aangeschaft bij Van Vliet Trucks te Nieuwerkerk a/d IJssel. De bus is daarna ingericht voor het gebruik van 7 rolstoelpassagiers, waartoe bij de middendeuren een rolstoellift is aangebracht. Van de oorspronkelijke zitplaatsen zijn er nog 16 over. In de zomer van 1999 kwam hij als zodanig in dienst. De ex-478 werd/wordt sindsdien gebruikt voor EHBO-diensten bij grootschalige evenementen (in dit geval Waterpop, maar ook bij Parkpop, Vierdaagse Nijmegen, Prinsjesdag enz. heeft hij zijn gezicht laten zien). Daarnaast voorzag hij in toertochtjes voor gehandicapten en hun begeleiders. De bus wordt overigens bepaald niet intensief gebruikt en dat is reden voor de genoemde Afdeling NRK, na afweging van kosten en baten, een alternatief te zoeken en deze bus in de verkoop te doen.
Suggesties in dezen zijn dus van harte welkom.
P.s.:
Het nummer 4623 op voor- en achterzijde van de bus heeft niets te maken
met een serienummer of iets dergelijks; het is gewoon het portofoon-oproepnummer!

Kevin | 10-8-2009
Ik heb de foto op 28-06-2006 al eens in deze houdanigheid op de foto gezet in de omgeving van de Bloemenveiling te Honselersdijk.

Stefan | 10-8-2009
Deze bus staat al bijna 10 (!) jaar op naam van het Rode Kruis. Het moet gezegd worden; deze bus ziet er nog pico bello uit in vergelijking met andere nog bestaande CSA-II's die bij de HTM hebben gereden (op de nog originele 485 nagelaten dan).

De CSA-II's die bij het GVU hebben gereden, hadden de nummers 1 t/m 59 en zijn in hun loopbaan nooit omgenummerd. Toen de Utrechtse bussen werden omgenummerd, waren alleen de 41 en 42 nog aanwezig. De 41 werd korte tijd later afgevoerd en de 42 resteert nog als een soort van museumbus.

Het kenteken van de HTM 478 lijkt enigszins op het kenteken van de GVU 404 (een Neoplan/Hainje-midibus, bestaat trouwens ook nog steeds). De 404 had het kenteken BS-07-FP i.p.v. BS-04-FP.

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    0515


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 16 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!