Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 14-12-2017, 20:33 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      Buitenlijner 63 op de Scheveningseweg 1960/1961
foto uit de collectie van Geert Koger


Dit is NIET een vroege foto van de tegenwoordige lijn 1 Scheveningen - Delft bij het Vredespaleis. Wat is het dan wel?
Buitenlijnmotorwagen 63 is op een druilerige dag met twee aanhangers uit de serie 650-689 op weg naar... Niet naar Delft, denk ik, al staat dat er wel op.
Ik denk: van de remise Scheveningen naar de remise Wassenaar, waar de beide 650-ers zullen worden gesloopt. De foto moet dateren uit 1960 of 1961.

Let ook op de Kever Cabriolet! En let op het dubbele straatnaambordje van de Burgemeester Van Karnebeeklaan. Onder het nieuwe bordje zit een wit bordje dat verwijst naar het oude straatnaambord dat dáár weer onder zit. Het laatste stukje Anna Paulownastraat was namelijk kort daarvoor vernoemd naar Burg. v. Karnebeek.

De foto kwam deze week in mijn bezit. VRAAG: wie kan mij vertellen wie de fotograaf is?

Geert Koger

Geert Koger | 20-8-2009
Het moet die 4de november 1961 een drukte van belang geweest zijn tussen Harstenhoekplein en Wassenaar (en omgekeerd), want weer iemand anders mailde me dat op die dag ook de drie Salonwagens 102, 110 en 116 (die nog langer mochten blijven naast de 118) van Maaldrift werden weggehaald om te worden opgeslagen in de remise Scheveningen. En ook motorwagen 76 was bij al die ritten betrokken.
Bewoners van de Javastraat en Jan van Nassaustraat zullen op die druilerige zaterdag vreemd opgekeken hebben van al dat bijzondere tramverkeer voor hun deur.

Geert Koger | 16-8-2009
Hartelijk dank aan Wil Leebeek die zo prompt reageerde en altijd zo goed op de hoogte is. Van nog iemand anders kreeg ik per email de volgende reactie:

"Het betreft het slooptransport van de 63 met de 683-670 op 4 november 1961. De foto is van Edu Bouwman, nr. 133.13775. Die dag waren de 63 en de 78 druk bezig om de laatste zeventien 650-ers van Scheveningen naar Maaldrift over te brengen, 9 transporten dus!. In tegenrichting gingen die dag de H16 (pekel-ahr.) en de H27 (onkruidverdelging). De bestuurder is Pouw, rangeerder van de werkplaats. Pouw kwam van Loosduinen en had daardoor de bijnaam "de Peenbuiker", zo werden Loosduiners nu eenmaal genoemd."

Frans Reijgers | 16-8-2009
Dank, Erven Sleeboom en Betweter,
Weer wat opgestoken dank zij de onvolprezen website van Wim van Es (dat mag toch wel eens gezegd worden!).

Betweter | 16-8-2009
Als de transporten gesleept werden door een Buitenlijner (zoals hier), wordt remmen met de solenoïderem wat lastig. De bedrijfsrem van een Buitenlijner is de luchtrem. De motorwagen heeft geen aansluiting voor een remsnoer en kan de solenoïderem van de aanhangwagen dus niet aansturen.

erven sleeboom | 16-8-2009
Bij slooptransporten kon de solenoïde rem worden gebruikt als die nog werkte. Als de wagens al voor het transport waren onttakeld, reden de bijwagens onberemd mee. De snelheid moest natuurlijk laag blijven, dit soort convooien sukkelde bijna stapvoets door de stad.

Frans Reijgers | 16-8-2009
Vraagje:
Hoe vond de beremming van een dergelijk convooi plaats?
Bij mijn weten beschikten de Buitenlijners over een luchtrem, terwijl de 650-ers alleen een electrische (solenoide) rem hadden (de parkeerrem buiten beschouwing gelaten).
Weet iemand hier meer over?

coos | 16-8-2009
op het witte bordje tussen de nieuwe en de oude straatnaam stond VOORHEEN.

erven sleeboom | 15-8-2009
Bij de ruil tussen Maaldrift en 's-Gravenmade ging het niet zozeer om de "beste" of "slechtste" exemplaren, maar om de vraag of de betrokken motorwagens de gemakkelijk te bedienen snelschakelaars hadden, dan wel nog de oude "aftikker"-schakelkasten. En dat hing weer samen met de revisiedatum.
Gesloopt werden in 1961-62 de 51, 54, 60, 63, 65, 71, 72, 74 t.m. 79. Door zware aanrijdingen sneuvelden de 55 en 56 die behouden hadden moeten blijven.
Uit elk van de Wassenaarse deelseries 71-75 (Wümag) en 76-80 (Nordwaggon), grotendeels met "aftikkers", ging dus maar één exemplaar naar 's-Gravenmade (de 73 resp. de 80), terwijl de 51-60 (Linke-Hofmann) en vooral de 61-70 (HAWA) de slechtste wagenbakken hadden.

coos | 15-8-2009
"laatste stukje Anna Paulownastraat".....Deze liep voor het ontstaan van het Carnegieplein echter tot aan de Scheveningsweg. Het deel op de foto met de twee straatnamen onder elkaar heette Laan Copes van Cattenburch (op de echte foto vast wel te zien), die liep van hier tot de Koninginnegracht. Dit is pas in de jaren '60 veranderd: toen ontstonden de Burg.Patijnlaan en de Burg.van Karnebeeklaan. Dit zal wel ergens na te zoeken zijn. Vandaar ook het misverstand op de foto van enige tijd terug met die losse wagen van lijn 2 die niemand kon plaatsen........dat was op ditzelfde punt, rechtsaf. Het stukje naast het Tolhuis (nu Patijnlaan) heette toen Timorstraat, al weet ik dit niet heel zeker.

Haagse_Meester | 15-8-2009
Correct Robert. De HTM heeft jarenlang zgn "slooplijsten" bijgehouden om het beste oude materieel te behouden en de slechtste wagens af te stoten. Overigens stond ook de 58 op zo'n lijst, maar doordat een andere Buitenlijner (die niet gesloopt zou worden) door een aanrijding zodanig was beschadigd dat herstel niet meer loonde kwam de 58 alsnog in aanmerking voor een langere levensduur (die, naar wij nu weten, nog immer voort duurt )

robert55 | 15-8-2009
Ik heb gelezen dat er bij de sluiting van de Leidse lijn wagens geruild zijn waardoor 's Gravenmade de beste en Maaldrift de minste kreeg.

Nog een paar mooie details: de palen van de verkeersbordjes zijn [net als veel lantaarnpalen toen] zilver met een zwarte 'voet'; en het verlichtingsornament aan de bovenleidingsmast bij de halte

wil leebeek | 15-8-2009
De laatste rit van de 63 met passagiers is geweest op 8 november 1961 met aanhangwagen 113 op de Leidse lijn.
Misschien zij er hierna nog ritten geweest om allerlei wagens en materialen te vervoeren.
63 is gesloopt op 3 januari 1962.

erven sleeboom | 15-8-2009
Gezien de datum neem ik aan dat dit niet alleen voor de 650-ers, maar ook voor de 63 de laatste rit was.

Drie gedoemde trams op weg naar het inferno...

wil leebeek | 15-8-2009
Foto is gemaakt op 4 nov. 1961. Motorwagen 63 brengt 683 en 670 naar Wassenaar om daar gesloopt te worden.
de 650ers stonden in de remise Schev. buiten dienst in aafwachting van de
sloop.

Foto is gemaakt door Edu Bouwman.

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    4831


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>