Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 25-9-2018, 14:05 uur.

   
  t/m vrijdag 21 september is de kans aanzienlijk dat deze website incidenteel
een of meerdere dagen niet kan worden bijgewerkt
   
 

 
   
Ombouwer 49, laatste dag tramlijn 15 en buslijn 36
2 foto's uit de collectie van René Daamen


Ombouwer 49 van lijn 15 en een bus van lijn 36 op de laatste dag van deze lijnen, 30 april 1958, op de Zuiderparklaan. Beide lijnen werden samengevoegd tot één buslijn 15.

De groep mensen bij de tram zijn waarschijnlijk genodigden voor het officiële afscheid. Wil Leebeek schreef bij de foto van de 820 van dezelfde dag, 820 van lijn 15 richting Zuiderpark, “820 werd in de loop van de dag vervangen door ombouwer 49 i.v.m. een defect.”. De 820 heeft deze eer dus gemist.Op deze foto is Dieseltinus al langs geweest na de opheffing.Bert Kempff is de 'owner' vanfinance.groups.yahoo.com/group/HaagseTramHistorie.

snugger | 17-1-2011
Jammer dat die nieuwsgroep niet meer bestaat. Toch is het dan wel raar dat je daar als member kennelijk geen mededeling over krijgt...

htmpcc | 17-1-2011
@Aldo Markus: De HTH-groep is 1.5 jaar geleden opgeheven.

aldo markus | 16-1-2011
Weet iemand wat er met de yahoo.group HaagseTramHistorie van Bert Kempff is gebeurd (met al die mooie plattegrondjes)? Sinds kort krijg ik telkens de melding, dat er geen yahoo.groep met die naam is.

Peter Nijbakker | 15-1-2011
De maker van de foto is Hans Van Engelen.

coos | 9-10-2009
Ik herinner me nog in de jaren vijftig een soort voorlopers van beveiligers die bij drukte voor de draaideuren van de Bijenkorf in de Grote Marktstraat en Wagenstraat stonden, die elke bezoeker met strenge blik opnamen om te zien of ze hier wel binnen mochten. Zwervers e.d. types en loslopende kinderen kwamen er niet langs...............

erven sleeboom | 3-10-2009
... of op (de toenmalige) bus 20 Hengelolaan - Kalvermarkt.

Betweter | 3-10-2009
Het klinkt allemaal wel zuur

En dat terwijl die Bijenkorfklant vanaf de Meppelweg gewoon kon overstappen op lijn 6 ...

erven sleeboom | 3-10-2009
Ja Jan, dat weet ik nog. Vandaar mijn opmerking.

De Bijenkorfklant aan de Meppelweg die aangewezen was op bus 15 had nog een heel eind te lopen voordat hij met jouw lift naar boven kon.


JvM | 3-10-2009
Laat ik nou in 1966 mijn loopbaan zijn begonnen als liftboy in De Bijenkorf. Een 48-urige werkweek á raison van f 1,75 per uur. Maar wel een hele hoop lol gehad.

erven sleeboom | 3-10-2009
Beste Jan, we zullen je vermaning ter harte nemen, maar we hebben het niet over nu, we speculeren een beetje over vroeger. Zuiver voor de lol. Toegegeven: nostalgisch gezever, van hobbyisten die zijn blijven steken in vroeger jaren, toen er nog liftboys waren bij de Bijenkorf.

JvM | 3-10-2009
De Zuiderparklaan staat haaks op de wegen naar het centrum. Een radiale lijn voor verbinding met Centrum en CS is dus kansloos. Oorspronkelijk werd de Zuiderparklaan dan ook bediend door lijn 14 als tangentiële verbinding naar Scheveningen. Lijn 15 was als radiale lijn kansloos omdat er bij alle haltes andere lijnen waren die een snellere verbinding met het Centrum boden.

De huidige opvolger, bus 20, vroeger bus 13, is wel een echte tangentiële verbinding, die werd versterkt door naar Oostduin te gaan. Als zodanig heeft bus 20 zijn eigen markt. Een verbinding die niet gemist kan worden, al is het ook weer niet echt een sterke lijn. Voor vertramming komt hij dus helemaal niet in aanmerking. Dit even ter ontmoediging van al degenen die vinden dat het smalle deel van de Laan van Meerdervoort zo'n belangrijke schakel in het Haagse OV-net is die niet zonder trambaan kan.

erven sleeboom | 3-10-2009
Het kon inderdaad niet anders dan Staatsspoor zijn, maar de onmogelijkheid van een andere route was tevens een van de zwaktes van deze lijn.
Het centrum werd slechts geschampt.
De vervangende buslijn 15 had dezelfde zwaktes en voegde er nog eentje aan toe, want men liet óók de reizigers uit Meppelweg e.o. de onhandige omweg maken.
Leuk, dit gespeculeer, ik doe het graag. Inderdaad heeft Lehner wel de broodnodige oplossing gebracht, al maakte hij de maaswijdte van het net op sommige plaatsen wel erg groot.

coos | 3-10-2009
"lijn 15 meed zorgvuldig het Centrum" Waar zou dan het eindpunt kunnen zijn: keerdriehoek Lange Voorhout? de toen twee-sporige Turfmarkt? Holl.Spoor? Het kon niet anders dan Staatsspoor zijn. Beter zou zijn geweest lijn 14 als zomerlijn en lijn 15 als spitslijn. Plan Lehner heeft tenslotte de oplossing gebracht, is samen met de PCC's de redding van de tram in Den Haag geweest, achteraf gezien.

erven sleeboom | 2-10-2009
Dank je wel Fred, ik zie beide Van der Driften, Jan en Koos, weer duidelijk voor me.

En overigens ben ik van mening dat lijn 15 nooit had mogen worden ingesteld.

Deze lijn
* meed zorgvuldig het echte centrum van de stad
* maakte een U-bocht, zodat reizigers tussen Staatsspoor en Zuiderparkwijk langs een grote omweg werden meegesleurd
* creëerde dubbeltrajecten waardoor vervoer werd afgeroomd van de lijnen 1, 7 en 14
* heeft daardoor ook zelf altijd tot de zwakke tramlijnen behoord.

Als lijn 15 niet had bestaan en lijn 14 naar de Zuiderparklaan was blijven rijden, was dat aan alle drie lijnen ten goede gekomen.

Niet dat ze dan het plan-Lehner hadden overleefd, maar toch...

Van Gaart | 2-10-2009
Foto 1: Eén van de lezers vroeg om het nummer van het ahr achter de 49. Dit is de 600.

Foto 2: Dit is de Zuiderparklaan tussen Loosduinsekade en de Hilversumsestraat. Dit is het overloopwissel wat ik in één van mijn artikelen reeds heb genoemd maar geen duidelijke foto van had.

coos | 30-9-2009
van Gaart: Het klopt als een bus wat je hier en in "De Haagse Tramhistorie" schrijft; zo heb ik het ook beleefd. Ik woonde toen ook op de kade een paar portieken bij je vandaan, boven de bakker op de hoek van de Renswoudelaan, ging elke dag van sept.1948 tot aug.1951 met lijn 15 op een maandtrajectkaart naar school in de Paramaribostraat. Lang geleden.

Van Gaart | 30-9-2009
Als na de spits de aanhangers werden achtergelaten, geldt alleen voor lijn 15, (lijn 1 reed de hele dag met aanhangers en 's-avonds werden ze meegenomen door inrukkers of opgehaald, lijn 14 liet ze achter in Scheveningen) werden ze door de volgende motorwagen opgeduwd.
's-Middags werden ze geduwd door 2 conducteurs en vaak geholpen door de schooljeugd. De emr reed de Loenensestraat in, wachtte daar tot het ahr op zijn plaats stond en reed achteruit om aan te koppelen. De laatste ahr stonden op een licht hellend spoor en reden als ze van de handrem werden gehaald op eigen kracht tot voorbij de Loenensestraat.
Het duwen van ahr. was geen zware klus alleen wat aanzetkracht en de wagen reed met licht duwen makkelijk verder.
Zie ook mijn artikelen in de laatste drie afleveringen van "Haagse Tramhistorie".

fred | 27-8-2009
De best. die daar woonde heette Jan van de drift en is later vaste
remisechef ( chef binnendienst ) geworden in de Rem FH straat
De andere best. was Koos van de drift en was oefenmeester en woonde
omgeving van de melis stokelaan/ vrederustlaan

wil leebeek | 27-8-2009
Koos, leuk dat je die foto's hebt ontdekt.
In het archief van de wethouder zit een tekening van de bijzondere situatie, ik meen in het archief van 1928 of 1929.
De tekening die je nu op deze pagina ziet is de latere situatie. De eerste lus lag linksom het pleintje dat je op bovenstaande tekening ziet.

Koos van der Kolk | 27-8-2009
@Wil Leebeek, ik heb nooit geweten dat er in 1930 een 1e keerlus op het Soestdijkseplein heeft gelegen. Ik heb de foto's van het Haags Gemeentearchief (HGA) geraadpleegd om te zien of er nog iets van is vastgelegd. Daarbij heb ik 3 foto's gevonden. Op foto HGA 0.65074 uit 1930 is een deel van de keerlus op het Soestdijkseplein te zien. Bovenleiding is niet te onderscheiden, mogelijk vanwege de kwaliteit van de foto. Maar misschien was de bovenleiding al verwijderd in verband met komende aanleg van het Laakkanaal. Foto HGA 0.64983 dd 20-3-1931 is een luchtopname en toont de gehele keerlus aan het begin van de aanleg van het Laakkanaal. Op foto HGA 0.65064 van 25-7-1931 is te zien dat een deel van de keerlus in verband met de aanleg van het Laakkanaal en de brug, reeds is verwijderd.

wil leebeek | 27-8-2009
De le lus aan het einde van de Zuiderparklaan lag linksaf. Vanaf de Zuiderparklaan reed de tram iets verder door naar de toen bestaande brug
en draaide naar links om het plantsoen voor de Schaafrsbergenstraat weer
terug naar de Zuiderparklaan.

tramkind | 26-8-2009
Het kan Koos van der Drift geweest zijn, er woonde in elk geval in de jaren '60 een trambestuurder met de naam Koos van der Drift, een collega en kennis van mijn vader, twee straten verder, in de Harderwijkstraat en later elders in Den Haag.

erven sleeboom | 26-8-2009
Hoe liep die lus, linksaf voor de Schaarsbergenstraat langs, dan weer terug naar het beginpunt? Moet een krappe lus geweest zijn.

Bestuurder Van der Drift, dat was Koos van der Drift, neem ik aan?

wil leebeek | 24-8-2009
Toen lijn 14 op 14-6-1930 werd verlengd naar het einde van de Zuiderparklaan lag er een lus linksaf voor de Schaarsbergenstraat langs.
OP 1-6-1931 werd lijn 14 ingekort tot de wissel op de Zuiderparklaan
i.v.m. werkzaamheden op het Soestdijkseplein en de brug.
22-2-1932 kreeg lij 14 de lus rechtsaf door de Loenensestraat enz..
Deze lus is tot het einde van de latere lijn 15 bereden.
Hoe men werkte bij het afzetten van aanhangwagens weet ik niet meer.

René te rijswijk | 24-8-2009
Ter hoogte waar de bus staat woonde vroeger v.d.Drift en was trambestuurder op lijn 15 deze man baalde dan ook als een stekker dat de lijn werd opgeheven.Op oudere leeftijd gaf hij instructie aan jongere trambestuurdes de man is tot zijn dood daar blijfen wonen. Wie de foto precies gemaakt heeft weet ik niet maar ik heb de foto's jaren geleden gekregen van een man die in vlasakkerstraat woonde en altijd rond fietste met een poedel achterop in een mandje

coos | 24-8-2009
In het begin (zonder de keerlus) moest lijn 14 op het einde van de Zuiderparklaan keren via één stel overloopwissels, het tweede stel lag veel te ver terug, helemaal voorbij de Apeldoornselaan. Hoe deed men dat? Achterwagen losmaken, motorwagen de wissels over rijden, wachten tot de achterwagen het wissel voorbij geduwd is door beide conducteurs (n.b. loopt het spoor zelfs een beetje omhoog aan het eind), gauw naar binnen de handrem aandraaien, en de motorwagen achteruit weer laten vastmaken. Ik denk dat het met een wisselwagen moet zijn gebeurd (zoals lijn 11 bij het Holl.Spoor). Na de oorlog stond in de daluren overdag het rechter (doodlopend) spoor altijd vol met 5 à 6 achterwagens. Werden die ook via duwen verplaatst? dat kan toch bijna niet anders? Arme conducteurs........

wil leebeek | 24-8-2009
Het is inderdaad dezelfde aanhangwagen, t.w. 600

erven sleeboom | 23-8-2009
Het zal wel achterwagen 600 zijn, want daarmee reed op deze dag eerder de 820, die immers door de 49 vervangen was.

Charles | 23-8-2009
En weet iemand te vertellen welke achterwagen het is, achter de Ombouwer 49?

wil leebeek | 23-8-2009
Ik vermoed dat het instappende publiek geen speciaal gezelschap is.
Vanuit de zojuist aangekomen bus moest je overstappen op de tram.
Begrijppelijk dat bij drukte zoals Koninginnedag dit wat langer duurde omdat men in grote getale naar de stad wilde.

FransW | 23-8-2009
Is het ook bekend wie de fotograaf was van de foto met daarop Ombouwer 49?

erven sleeboom | 23-8-2009
De keerlus van (toen nog) lijn 14 kwam in dienst op 22 februari 1932.
In de jaren voor de oorlog mocht de lus alleen bereden worden door tramstellen.
Losse motorwagens moesten kopmaken via het overloopwissel.

coos | 23-8-2009
Wat het kaartje niet weergeeft is de uitstaphalte van lijn 15 vlak voor de keerlus rechts de Loenensestraat in. Op het kleine driehoekige betegelde pleintje op het Soestdijkseplein, waar de tram overheen rijdt, stonden een PTT-telefooncel en een BRAND / ALARM / POLITIE -cel naast elkaar. De punt in het grotere plein was een electriciteitshuisje (in het groen). De grote oranje vlek was onbebouwd terrein. Hier liggen mijn kinderjaren 1944-1954.

mibia | 23-8-2009
En toch jammer dat men na de oorlog (ruim genomen) veel lijnen heeft opgeheven en het spoor heeft verwijdert , juist die karakteristieke lijnen door die karakteristieke buurten ....

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    6628


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 7 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!