Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 17-12-2017, 13:59 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      De Blauwe Tram bij het Hubertusduin
4 foto's (uit de collectie van) Henk Odendaal
Maarten Pennink | 24-10-2014
Ik heb, een volgens bouwer puik Boedapester model in "Nederlandse Omgeving" op HO-schaal en ik wil dit geheel met plezier delen met andere belangstellenden.
Hoe doe ik dat?
maartenjp@mac.com
Graag hoor ik van u! Bedankt!
Maarten
Charlotte, NC
VSA

Leo | 23-7-2010
Tijdens mijn "onderzoek " vwb de Wittebrug, kwam ik er achter dat de "sloot"
officieel de Sprang heette. Achter het KLM gebouw lag de brug waarover de Blauwe reed

Sam Lavooy | 23-7-2010
Ik ben in november '60 door de blauwe tram 15 meter meegesleurd en daarna heb ik 3 maanden in het Ursulaziekenhuis te Wassenaar daaraan terug mogen denken. Het vond plaats op de Koningin Wilhelminalaan te Voorburg in de bocht waar het Urinoir stond wat mijn uitzicht belemmerde. Je moet toch wat de schuld geven, nietwaar! Ik was toen 11 jr. en mocht een rondje rijden op de nieuwe fiets van mijn zus, wier eerste reactie op mijn ongeluk was: "Krijg ik nu een nieuwe fiets?" Och ja, eerlijkheid boven alles, het waren tenslotte de jaren van beginnende welvaart. Maar...als iemand me zou kunnen verblijden met een originele foto van die blauwe tram zou dat me zeer verblijden. Afijn... Ik kan eindigen met mijn emailadres: sarel.lavooy@hotmail.com met vriendelijke groeten

LEO | 30-11-2009
De eerste foto is gemaakt op 6 juli 1957 door J.J.B. VELLEKOOP.
Trouwens de door mij bedoelde brug over de "sloot" is er, zij het gemodeniseerd nog steeds.

joost | 8-9-2009
Klopt. Fred zit er dichtbij. Op gevaarlijke punten werden zgn. verkeersschildpadden gebruikt. Deze waren 's avonds voorzien van knipperend geel licht. Op foto 1.51647.01 van het HGA is er een van dichtbij te zien.
Er waren overigens grote plattere en kleinere hogere modellen van. Op de foto dus de kleine hoge uitvoering.

robert55 | 27-8-2009
de uitleg van Fred is in principe juist. Ze waren een alternatief voor de verkeerszuiltjes en verdwenen bij de herziening van de verkeerstekens ergens midden jaren 60. Ik denk dat ze niet echt aan de verkeersveiligheid bijdroegen: laag en niet zo heel goed zichtbaar.
Er zit hier alleen geloof ik geen vluchtheuvel achter. Misschien een poging de tramoversteek een beetje te markeren.

coos | 27-8-2009
mijn interpretatie van die bol was maar een fantasietje, leuk om nu meer te weten.......en van dat slootje wist ik echt niet.......

fred | 27-8-2009
Die halve bol met gaatjes was: een bol met geel licht uitstralend verdeeld
in kleine vakjes en diende ervoor om aan te geven dat er in het midden van
de rijbaan een vluchtheuvel c.q. een kleine verhoging zat.
Het was er ter voorkoming dat men er op terecht zou komen en er ongelukken zouden ontstaan.

Geurt Borsboom | 27-8-2009
Ik betwijfel of die halve bol met gaatjes een waarschuwing was voor de tram. Dergelijke halve bollen kwamen ook op heel andere plekken voor, meestal op een vluchtheuveltje ter markering van dat heuveltje. Zo herinner ik me bij voorbeeld heel positief zo'n ding in de Vaillantlaan (het tramloze deel destijds)

FrankZ | 27-8-2009
Die sloot is er nog steeds, zie http://maps.google.com/maps?ie=UTF8&ll=52.099859,4.302381&spn=0.002564,0.00545&t=h&z=18 (van linksonder naar rechtsboven).

LEO | 27-8-2009
@ Coos. Achter het KLM-gebouw liep wel degelijk een sloot dat naar de kwekerij en omgeving liep. Op de brug over deze sloot reed wel degelijk de blauwe. Heb er tientallen malen onder gevist zo rond 1952

coos | 27-8-2009
De Blauwe Tram heeft nooit/nergens ooit het Kanaal overgestoken. Wel heeft er ter vervanging van de eind 1944 opgeblazen Wittebrug tussen 22 oktober 1945 en 10 maart 1950 een houten enkelsporige noodbrug voor lijn 9 gelegen ter hoogte van de zijkant van het KLM-gebouw. Dit uit eigen waarneming destijds.

Leo | 26-8-2009
Iets voorbij de "halte KLM" was een brug over de vaart, waar de tram overheen reed. Vooral bij slecht weer was het onder de brug best toeven voor vissende knulletjes.
Tussen de sporen was in het beton een smalle opening en zodra de blauwe zich aankondigde verschenen er enkele nieuwsgierige koppetjes, van onder de brug, tussen de sporen. Meestal resulteerde dit in een luid gefluit van de blauwe en een machtig uitzicht voor ons met de tram op een meter van je af.
Jaren later, de blauwe was al heel lang weg, heb ik de openingen nog eens bekeken. Ongelooflijk dat daar iemand door kon. Wat moet ik toen mager zijn geweest !!!


coos | 26-8-2009
Op de onderste foto uit 1933 zie je rechts twee jongens met plusfour met hun schooltas onder de arm op weg naar het St.Aloysius-College, waarschijnlijk net uit de wegrijdende tram gestapt. Op de 2e foto vanaf boven zie je iets heel aparts: die kleine halve bol met gaatjes midden op straat, die knipperde als de tram er aan kwam en overstak (er waren daar geen 'TRAM'-lichten) en de Blauwe floot daarbij op zijn hardst en langst. Het gebouw op de achtergrond was het internaat van het College tot aan/in de oorlog, later zat er Interpol in (met veel klimop).

robert55 | 26-8-2009
De NZH deed die opheffingen een dag vroeger niet zozeer vanwege de souvenirjagers, de trams gingen toch de brand in, maar omdat de directie geen behoefte had aan een groot afscheid. De bus was immers de vooruitgang.
Op de eerste foto een B+A400, niet echt standaard op de lokaaldienst.
Op de derde foto is de bijwagen een B200, voorloper van de Boedapesters.
Op de vierde ik denk een A300 met de B102, die lijken me een beetje verdwaald [maar zoveel weet ik ook niet van de blauwe]

joost | 26-8-2009
Prachtig, deze opnamen. Ik werk al 36 jaar bij het ministerie op de achtergrond van de eerste foto. Waar de rails in 1962 zijn opgebroken werd een "parkeerstraat" aangelegd om in de toenemende vraag naar parkeerplaatsen aldaar te voldoen. De inrit was aan de Hubertusweg, de uitrit aan de Badhuisweg vlakbij de ingang van de gemeentekwekerij. Deze situatie bleef bestaan tot de komst van de nieuwbouw in de 90'er jaren. Daarbij zijn nagenoeg alle "tramsporen" uitgewist. Onder de halte KLM liep een tunneltje van de ingang van het gebouw naar de schuilkelder annex fietsenstalling. Dit ondergrondse deel wordt nog steeds als stalling voor tweewielers gebruikt. Buiten het gebouw om, achterlangs, loopt een voet/fietspad maar niets herinnert meer aan het spoor dat daar ooit lag. De lage aanbouw aan het hoge gedeelte van het gebouw was de garage voor de dienstauto's. Boven de garage was een sportzaal.
De eerste foto heeft jarenlang als achtergrond op mijn computer gestaan. Natuurlijk omdat het "ons" gebouw is en omdat ik nogal een tramfanaat ben. Ik kan me het zware materieel nog goed herinneren. De grond dreunde als hij voorbij kwam. Tel daarbij het geluid van de luchtfluit en je hebt herinneringen die je nooit meer vergeet.
Soms lijkt het of, heel in de verte.... maar nee, die komt nooit meer terug.

ton van zelst | 26-8-2009
Op de noodlottige donderdagavond 9 november 1961 werd de laatste blauwe de remise in Voorburg ingereden. Een dag eerder dan gepland, voor de zgn. souvenirjagers. De foto's zijn verigens ook terug te vinden in diverse Blauwe Tram boeken.

Frank Faber | 26-8-2009
Ik ben eigenlijk net te jong om de blauwe tram bewust meegemaakt te hebben; ik ben van 1960 en ik meen ergens gelezen te hebben dat de laatste in 1961 opgeheven was? Tja, toen was ik een zuigeling. De onderste foto is van voor de oorlog zelfs, in tegenstelling tot de bovenste drie. Niet alleen het straatbeeld is veranderd, ook de kleding die de mensen droegen; het is een compleet andere tijd die mijn vader nog wel bewust heeft meegemaakt; hij is van 1925. Mijn moeder is van 1936 dus zij moest nog geboren worden ten tijde van de onderste foto.

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    6024


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>