Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 14-12-2017, 20:33 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      Welke gaat de nieuwe Haagse tram worden?
HTM maakt keuze uit Bombardier, CAF en Siemens


Bombardier ClassicBombardier OutlookBombardier BerlinCAF Antalya (is er ook in een kortere uitvoering, CAF Bilbao)Siemens Avenio

Wouter | 24-10-2011
http://www.ovmagazine.nl/nieuws/

Siemens mag trams leveren aan HTM
HTM mag de opdracht voor de levering van 40 trams ter waarde van 200 miljoen euro aan Siemens gunnen. Dat is de voorlopige uitkomst van twee door het Spaanse CAF tegen HTM aangespannen procedures. In een eerste kort geding stelde de Haagse rechtbank dat HTM tijdens de aanbesteding heeft nagelaten de wegingsfactoren voor de beoordeling van de ingediende offertes bekend te maken. HTM voldeed daarmee niet aan de eis van voldoende transparantie, waardoor de gunning ongeldig was en de aanbesteding opnieuw zou moeten. Maar CAF vergat een beroep te doen op de ongeldigheid van de procedure en eiste slechts dat HTM de wegingsfactoren bekend zou maken. Die eis willigde de rechtbank in. Na bekendmaking van de wegingsfactoren en na een herbeoordeling van de offertes door HTM bleek dat het aanbod van Siemens slechts 0,28 procent beter was dan dat van CAF.
In een tweede kort geding eiste CAF alsnog dat de aanbesteding opnieuw moest. Maar die eis had in de eerste procedure gesteld moeten worden en kwam dus te laat, vonniste de rechtbank. CAF is in hoger beroep gegaan. Intussen kan Siemens beginnen met de productie van de trams, die vanaf eind 2013 aan HTM worden geleverd. In de loop van 2014 gaan ze eerst op tramlijn 11 rijden.

robert55 | 16-10-2011
Ik tel 7 delen, waarvan denk ik 3 zwevend. Dat is niet het Avenio concept, dat kent alleen bakken met een draaistel, steeds in paren gekoppeld, dus met even aantallen.De Haagse wordt dacht ik vierdelig.
Maar hij lijkt op deze tram voor Edinburgh
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Trams_come_to_Edinburgh_-_geograph.org.uk_-_1175880.jpg
en
http://en.wikipedia.org/wiki/Edinburgh_Tram_%28vehicle%29
en laat dat nou een CAF zijn !!!
Is de N91 niet een handige route om met groot transport uit bijvoorbeeld Duitsland naar IJmuiden te komen? Daar is toch een ferry naar het noorden van Engeland?

De old timer op de andere weghelft is trouwens mooier

A. van der Zee | 16-10-2011
Kijk hier eens, op deze link van Skyscraper City / Holland Hoogbouwforums (onderste helft van de page); zou dat een mock-up van onze nieuwe beauty zijn??? : http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?p=84760491#post84760491

Hannes | 14-10-2011
Het wordt definiteif Siemens! Overeenkomst is getekend.

Wim van Es | 13-10-2011
Als het gaat zoals afgesproken kan je het (pers)bericht op deze website als één van de eersten lezen. Misschien met foto's, maar in ieder geval met tekeningen.

Wouter | 13-10-2011
Persbericht zou binnenkort uitkomen, maar of dat 1 of 2 weken duurt of langer weet ik niet. Juridisch is ook nog niet alles klaar, maar wel dusdanig dat de bestelling geplaatst kon worden.

robert55 | 13-10-2011
Ik heb her en der wat rond gekeken, maar nog nada.
Gezien de uitspraak uit het 2e kort geding mocht HTM na 15 september definitief gunnen. Als het bericht op WestOnline klopt is het iets later geworden, namelijk 2 weken geleden. Ik denk dat CAF daarna 2 weken [dat is geloof ik een gebruikelijke termijn] had om daar een voorlopige voorziening over te vragen, wat kennelijk niet gebeurd is.

robert55 | 13-10-2011
Dat we het over Gewinner hebben zegt wel genoeg denk ik. Misschien nog een poging tot gard en geen snoepgoed van Sinterklaas voor betrokkenen, maar ik denk dat we nu eindelijk een echte aankondiging kunnen verwachten

Wouter | 13-10-2011
Veertig nieuwe trams in Den Haag
Tram
Gepubliceerd op :
donderdag, 13 oktober 2011 - 16:56
DEN HAAG – De gemeente Den Haag en de HTM hebben veertig nieuwe trams aangeschaft. De bestelling is twee weken geleden geplaats.
De kosten voor de nieuwe trams bedragen ongeveer 200 miljoen euro. Het gaat om de vervanging van oudere trams, die nog uit de jaren ’80 stammen. De nieuwe trams zijn breder. Daardoor moeten ook sommige perrons worden aangepast.
http://www.westonline.nl/nieuws/veertig-nieuwe-trams-den-haag

Und wie ist die Gewinner?

Jeroen van Loon | 4-8-2011
Ik ging er van uit dat het de CAF die is ingeschreven voor de aanbesteding, de van boven vermelde afbeelding ging worden, de CAF Antalya, dus; Hoe pduvekot in de reactie onder mij met het type URBOS 3 komt weet ik niet, maar vind het wel een mooi model, in de trant van de Siemens Avenio op het oog


pduvekot | 4-8-2011
Ik weet het niet zeker, maar ik denk:
http://www.caf.es/ingles/productos/urbos3_ahorro.php?urbos_prod=c

Kort | 3-8-2011
Weet iemand met welke tram type CAF heeft ingeschreven?

mibia | 3-8-2011
Is er een datum bekend wanneer het wel bekend gaat worden?
die uitstel duurt hoor.......
met dank aan de spaanse economie

Haagse_Meester | 3-8-2011
@pawan: en wat wil je daarmee zeggen? Dat het HaagsOVforum onbetrouwbaar is soms? Dan ga je het op dat forum niet lang maken....

robert55 | 2-8-2011
Wat wel officieel [heeft o.a. in het FD gestaan] bekend is, is dat CAF met succes bij de rechter de [motivatie van de] gunning aan de laatst overgbleven concurrent heeft aangevochten.
HTM moet nu opnieuw een beslissing nemen.

Pawan | 2-8-2011
Ik zeg toch ook dat ik dit van HaagsOVforum heb ;)

Wim van Es | 2-8-2011
 quote:
Pawan | 2-8-2011
HTM Heeft een keuze gemaakt, Bobardier is in 2010 afgevallen,
Toen ging de strijd al tegen CAF En Siemens, Hierbij heeft CAF Verloren en heeft siemens gewonnen,

Onzin, er is op dit moment nog helemaal niets (officieel) bekend!

Tiktak | 2-8-2011
@ Pawan

De aanbesteding moest in geheel worden overgedaan, dus alle leveranciers kregen weer een kans en na de gerechtelijke uitspraak duurt dat weer maanden, dus is kan nog niet bekent zijn wat het gaat worden.

Pawan | 2-8-2011
HTM Heeft een keuze gemaakt, Bobardier is in 2010 afgevallen,
Toen ging de strijd al tegen CAF En Siemens, Hierbij heeft CAF Verloren en heeft siemens gewonnen,


Bron : Haagsovforum

mibia | 18-5-2011
het "een Europa" en die Euro lijken vooral gebaseert voor de economie en kapitalisme van de grootmachten en grootdenkenden. Tot op heden ervaar ik niet echt voordeel, buiten het niet meer geldwisselen bij de grens.
Stiekem verlang ik best terug naar die tijd dat "we" allemaal protectionistische eilandjes waren. Gewoon die goeie gulden, grenscontroles, eigen industrie (ipv overgenomen door buitenlandse megaconcerns). Of klaagden we toen ook al zo hard en is er eigenlijks niets verandert????

JWB | 18-5-2011
@Haagse Meester: Deze trein van jou gaat wel heel kort door de bocht. Allan was al lang failliet en Werkspoor sloot de poorten ook al voor dat Brussel zo veel invloed kreeg. Misschien waren ze gewoon niet winstgevend genoeg om overeind te houden in een land met een kleine eigen markt. Er speelt heel wat meer dan alleen dat (ook bij mij) niet zo geliefde Brussel.

Haagse_Meester | 18-5-2011
@A. van der Zee: de reden dat we in Nederland geen industrie van betekenis meer hebben is juist Europa: van Brussel mocht staatssteun niet meer en de naïeve principiële malloten op het Binnenhof sneden dus rigoreus alle banden door. Onze grote Europese buren deden dat niet (en de Amerikanen al helemaal niet) en gingen zelfs stiekum nog meer staatssteun geven, al-dan-niet verhuld of ronduit protectionistisch. Daarom ging de vaderlandse industrie kapot en moeten we nu verplicht bij toko's bestellen/kopen die onze industrie kapot gesubsidieerd hebben... Overigens: de Fransen en Italianen zullen alleen als ze gedwongen worden een niet-Frans of -Italiaans produkt kopen. Met name Parijs lijdt nog zeer sterk onder de invloed v/d toenmalige President De Gaulle, die zeer nationalistisch was en Frankrijk, als enige wereldleider, als belangrijke speler op het wereldtoneel zag. Chauvinisme is dan ook een Frans woord....

A. van der Zee | 17-5-2011
ach ach Mibia, wat een vreselijke generalisatie. Houdt dit nou nooit op? Je bedoelt dat je het niet zo op CAF hebt. Dat mag (ben het er zelfs mee eens), maar om nou te gaan schelden op "DE" Spanjaarden. Ik vind dat echt heel fout hoor, sorry. De Europese aanbesteding is er om te doen geweest bescherming van de eigen nationale markt tegen te gaan. Anders zouden alle Franse bedrijven uiteraard altijd alleen maar een Frans (tram)produkt kopen en de Spanjaarden idem dito. Op zich vind ik dat wel netjes. Voor Nederland heeft het op tram- en treingebied niet meer zoveel betekening sinds onze eigen wagon industrie naar de donder is gegaan. Nadeel is wel dat je, als niet heel slim aanbesteed, je met een produkt komt te zitten dat je eigenlijk niet wilt. Kijk maar wat een echec met de V250 hogesnelheidstreinen die NS-Hispeed bij het onzalige Ansaldo Breda heeft besteld. Had dat maar voorkomen kunnen worden. Hadden die treinen allang gereden. Maar ja, om dan te zeggen 'die *** Italianen.... Nu maar hopen dat dit gauw achter de rug is en we heel gauw mooie, nieuwe trams in Den Haag krijgen.

mibia | 17-5-2011
dus Siemens = onder elk bakje een draai/ loopstel, dat scheelt onderhoud en kosten van het slijpen e.d...! maar ja alles beter dat die ;-( spanjaarden

Ed | 17-5-2011
Waarom is de Skoda T15 nooit een kandidaat geweest ?

url http://www.skoda.cz/cs/produkty/tramvaje/tramvaj-forcity-praha/ /url

Deze voertuigen rijden op dezelfde route als de oude voertuigen.

url http://www.myczechrepublic.com/images/photos/jeffshanberg/tram.jpg /url

JWB | 17-5-2011
Projecten boven een bepaald bedrag moeten verplicht Europees worden aanbesteed. En dan is het zo dat de beste aanbieding genomen moet worden. De regels (voor wie de beste is) moeten van te voren bekend zijn. Kiest de opdrachtgever toch wat anders dan kan de verliezer naar de rechter gaan. lang leve Europa (Brussel).

Jeroen van Loon | 17-5-2011
Kan en wil iemand mij uitleggen waarom er op Europees vlak is gekozen voor aanbesteding?

Ik neem aan dat een tram die wordt gekozen veilig moet zijn, prijstechnisch moet kloppen, economisch een x-aantal jaren moet meegaan, plus misschien een beetje voorkeur aan het eind van het traject?

Betekend dit, dat als CAF (wat een verschrikkelijk gedrocht!) en de Siemens Avenio, minimaal verschillen van elkaar, maar dat als de afnemer kiest voor een mooiere tram tussen die twee voor in de stad, dat de tegenpartij daarvoor dan in beroep mag en kan gaan?

Beetje kinderachtig gedrag en dan moet CAF maar mooiere trams maken en geld over de balk smijterij door al die processen!- Vuilnisman, mag deze zak ook mee? -


Hans R | 17-5-2011
Ik lees zojuist dat CAF een rechtzaak aanspant omdat de keuze op de Siemens is gevallen. Dit met een minimaal verschil.
Omdat CAF toch wel iets meer inzage wil,dan het ontvangen A4tje en de HTM weigert meer inzage te verstrekken komt er een gerechtelijke procedure, aangespannen door CAF.
Wanneer de 200 miljoen kostende trams over de Haagse rails gaan rijden en of daar dan nog HTM opstaat is een groot raadsel.
Volgens mij wordt het OV volledig naar de knoppen geholpen.

mibia | 12-4-2011
@ wouter en overige lezers:

- dus als je het niet geworden bent?
- je verliest dus?
- einde oefening?

wat en waarom heeft dat "in beroep gaan" dat voor zin? het is dan toch klaar?
klinkt allemaal heel erg kinderachtig: "ik heb verloren, dus dan verklal ik het hele spel lekker voor de anderen?"......


mibia | 12-4-2011
Ik (en misschien ook anderen zullen het gaan besterven als het die CAF wordt.....echt oergedrocht..Dat wil je gewoon niet hebben, zoiets maak je toch niet?
het ruikt dat ook de gemeente Dh zonodig losse bakjes MOET hebben met een vaste draaistel eronder....?????
Delft de htm onder het juk van prestige gerichte ambtenaren === VVD,PVV?
Op de Bombadier Classic na (bouwtecthnisch nog het meest lijkend op de Citadis???) is het overige "a la Combino-drama".
Heren, laten we samen bidden tot een accepteerbaar resultaat en anders negeren we massaal dat tramtype.....dan de Citadis maar en stukje verder lopenvan de hoog | 12-4-2011
Wat is de laatste Stand ?
Ik heb gehoord, de spaanse fabrikant CAF is gegaan in beroep.

robert55 | 6-4-2011
Degene die uiteindelijk betaalt is de Gemeente Den Haag. Ik kwam een paar weken geleden een bericht tegen dat de raad zou stemmen over een kredietvoorstel. Waar de gemeente de trams juridisch onderbrengt maakt niet zo heel veel uit.
Bij een aanbesteding kan het gebruik van de aanwezige trams in het bestek worden voorgeschreven. Dat kan voor bussen ook, maar die worden tegenwoordig meestal geleaset

Wouter | 6-4-2011
Ik hebd het vanmiddag nagevraagd en het antwoord was 11 april. Maar dat heb je niet van mij

van de hoog | 6-4-2011
Sorry @Tiktak, ik heb geschreven @Wouter.

van de hoog | 6-4-2011
@Tiktak Eerst was 4 April, nu is 11 April, wat is nu werkelijke datum ?

Tiktak | 6-4-2011
Vraag i.v.m. de aanbesteding:
A. wie is de eigenaar van de tram en bussen voertuigen, de HTM of Haaglanden (provincie)
B. Staat de Infra (trambanen en/of sporen en gebouwen) los van de HTM (misschien dochter maatschappij)
Dit vraag ik omdat ik de situatie vergelijk met Prorail (eigenaar van de infra van de spoorwegen), hierop kunnen alle vervoersmaatschapijen met toestemming en/of met een eventuwele aanbesteding gebruik van maken

Wouter | 6-4-2011
Er zijn nog twee partijen in de race, laten we ze X en Y noemen. In principe is er voorkeur voor X, maar Y wil bezwaar maken. Dat kunnen ze doen t/m maandag 11 april. Tekenen ze geen bezwaar aan, dan wint X. Wel bezwaar, dan moet dat behandeld worden en dat betekent maanden vertraging voor het project.

van de hoog | 6-4-2011
kijk eens naar de datum in het stukje wat je hebt overgenomen?

@Niels
De Datum is van 24. Maart 2011 18.30. Zie hier --- http://www.haagsovforum.nl/phpBB3/viewtopic.php?f=7&t=129&start=60

Niels | 6-4-2011
@ van de hoog; kijk eens naar de datum in het stukje wat je hebt overgenomen?

Trammetje | 6-4-2011
Persoonlijk vind ik de Bombardier Classic een zéér mooie tram die ik ook nog wel in de Haagse kleuren zie rijden.

De Bombardier Outlook vind ik niet heel fraai. Ook als ik de tram in het Haags probeer te zien (straatbeeld, kleurstelling) zie ik dat niet erg voor me (wie gaat er met deze kandidaten eens photoshoppen?)

De Bomberdier Berlin vind ik opzich weer wel een kandidaat voor Den Haag. Oogt ruim en kan ik nog wel in Haagse kleuren zien.
Ook de ongelooflijk grote lampunits vind ik toch nog wel iets hebben.

De CAF... Van mij krijgt ie per direct de bijnaam 'Bultrug'. Wat een OERLELIJK ding!

Dan de Siemens Avenio. Deze oogt wel weer zéér chique. Dat zie ik nog wel in Den Haag rijden.
Kan zelfs nog in de 3116 kleuren..

Alstom Citadis Mullouse vind ik op zich wel een kandidaatje, jammer dat ie er niet tussen staat. Maar het zal zijn redenen hebben dat ie er niet tussen staat.

Tsja, dan nog de Alstom RegioCitadis. Van mij zou die er mogen komen in 'stads' uitvoering. Geeft wel een wat uniform wagenpark natuurlijk, zelfs als ze in dezelfde uitvoering rijden als RR.
Maar dat vaagt dan wel weer de grens tussen stad en regio vervoer weg..

Wat ook een mogelijkheid KAN zijn, waarom er géén Alstom voertuigen tussen staan: Speelt er niet nog steeds de discussie van wel of geen voetbediening? Wellicht dat Alstom op voorhand al géén voetbedieningsmogelijkheid bied... Maar goed, ik weet niet hoe het nu rond die discussie staat..

Dan tot slot nog... Nu men gaat bezuinigen.. Moet HTM dan nu wel kiezen voor nieuw materieel? Is het dan kostentechnisch verstandiger om het nieuwe materieel met bijvoorbeeld 5 á 10 jaar uit te stellen?
Of strookt dit dan weer niet met de eisen van de kwaliteit van het OV?

Tevens: al durf ik het bijna niet te zeggen..: Wat nu als HTM de consessie in Den Haag zou verliezen?? Géén haar op mijn hoofd die daar werkelijk over wil denken, want HTM en Den Haag horen gewoon bij elkaar, maar stel dat... Dan is het sowieso een strop voor HTM. Hebben ze net nieuw materieel, kunnen ze inpakken. Verkopen aan de dan mogelijke nieuwe vervoerder is ook een strop, die neemt het nooit over tegen de prijs die het werkelijk waard is..

Overigens vind ik het aanbestedingsbeleid complete waanzin. Zo houden we geen enkele Nederlandse vervoerder meer over. Net als met andere bedrijven die in Nederland groot zijn gemaakt. Allemaal opgeslokt in grotere buitenlandse organisaties.
Nee, laat GVB, HTM en RET maar lekker blijven waar ze zijn. Verbeteringen zijn goed, ook als dat soms ten koste gaat van... maar aanbesteden gaat mij een stap te ver.

Terug naar het topic... Mijn voorkeur:

1. Bombardier Classic EN Siemens Avenio
2. Bombardier Berlin
3. Bombardier Outlook
4. CAF Bultrug

van de hoog | 6-4-2011
ziteren:
Johan | 1-4-2011
op haags ov forum wordt gesproken dat er al bekend is intern welke bouwer van de nieuwe trams wordt


De vraag is: Is het waar, wat is geschreven in HaagseOVforum.nl over de nieuwe Haagse Trams ?

In HaagseOvforum.nl is geschreven, citere:
"Officieel moet je na het besluit 2 weken wachten om de verliezende partij de gelegenheid te geven in beroep te gaan. Daarom nog geen persbericht. Op 4 april wordt het bekendgemaakt."

Het is nu 6. April zonder Persbericht!!!

robert55 | 4-4-2011
In Zwitserland zijn recent geen [op één uitzondering na] lagevloer middenbakken meer gebouwd.
Genève is de stad waar lagevloer ongeveer begon. Bern heeft Combino's. Basel leek voor een deel-lagevloer tram van Stadtler te gaan, maar heeft die afbesteld en wil nu -net als Zürich] een volledig lagevloertram.

Ik zit niet zo heel veel in de tram, maar de Combino [niet dat die in Den Haag zal rijden] doet het in Amsterdam inmiddels helemaal niet slecht. De LHB's zijn altijd rammelkasten geweest en de BN-wagens zijn het ook niet helemaal.

Frans van Meerwijk | 4-4-2011
Leuk verhaal over politieke waandenkbeelden...
Het Moet En Zal Lagevloer zijn, ongeacht de consequenties...

Als ik naar de voorbeeldfoto's kijk, is mijn eerste reactie: "Arm Bremen",, ze hadden zulke mooie en leuke Wegmann-wagens (jaja, FOUT, want hogevloer), daarna die redelijk hopeloze 70% lagevloerdingen, waarvan er ook bij GVBA één heeft proefgereden en nu wordt het kennelijk nóg erger...

@Rob: de hopeloos rijdende Combino heeft een hele goede reden: het concept bestaat uit korte vierwielige ("twee-assige") wagens met daartussen zwevende bakken, een principe in de jaren '20 van de vorige eeuw al uitgeprobeerd in Amsterdam (en verworpen...) Een Combino is in feite niks anders dan een drietal twee-assers, die met relatief lange bakken aan elkaar gekoppeld zijn. Het rijdt dan ook als een twee-asser...

Het lijkt mij zinniger, om naar Zwitserland te kijken: die bouwen zelfs voor trams met bouwjaar '50 en '60 van de vorige eeuw nog lagevloer-middenbakken, en dat functioneert...

Ik ben blij, dat HTM de huidige wagens weer ordentelijk reviseert/moderniseert; misschien ook eens een experiment met een LV-middenbak???

Johan | 1-4-2011
op haags ov forum wordt gesproken dat er al bekend is intern welke bouwer van de nieuwe trams wordt
heb ff youtube bij gevonde :kleuren inrichting zullen aangepast worden door htm ...

kort | 12-3-2011
Dat gaat niet gebeuren (gelukkig) omdat de htm naar mijn weten niet te vrede is over de RC wagens. daarnaast men wil een stads tram en geen regio tram op het stads net.
De RC wagens gaan tijdelijk op lijn 2 rijden zodat de gtl's van lijn 2 over andere lijnen verdeeld kunnen worden (lijn 9 & 6). Ze gaan dus tijdelijk op lijn 2 rijden, zodra de nieuwe stadstrams geleverd worden en in de dienst verschijnen gaan de RC gelukkig door geschoven worden naar lijn 3 & 4.

ricardo | 12-3-2011
waarom vervangt de htm de gtl niet voor rr voertuigen
lijkt mij veel makkelijker

en dan rijdt er 1 model trammatrieel rond den haag e.o.
de rr komt ook op lijn 2 te rijden

van de hoog | 8-3-2011
In forum HaagsOVforum.nl is geschreven, dat HTM heeft de keuze tussen spaanse CAF en duitse Siemens. Wanneer kunnen we verwachten resultaat?


de reiziger | 26-9-2010
@ APH

Ja dat klopt inderdaad

APH | 26-9-2010
Een vraag: langs de perrons van de nieuwe halte Spui is hout aangebracht, is dit om bij nieuwe bredere trams de halte makkelijk aan te kunnen passen???

de reiziger | 26-9-2010
Het is nu eind September 2010,
Is er inmiddels al wat meer bekend over de nieuwe Haagse stads trams?

Alex | 17-11-2009
Wie zegt dat de Antalya de CAF tram is voor HTM?

de Reiziger | 17-9-2009
Ik heb 3 jaar in Alphen a/d Rijn gewoont en reiste vaak met de a32 en volgends mij zijn er 6 stuks

tiktak | 17-9-2009
Hoeveel van die A32 zijn er eigelijk

Adjo | 17-9-2009
@Haagse_Meester, het is bekend dat de A32 naar Zweden gaan maar gezien de huidige voorraad GTL's en de geplande grote revisie van de GTL-II het komend jaar, zou de inzet op lijn 11 niet verkeerd zijn.
Aangezien men toch het lijnennet moet gaan aanpassen naar 2.65 mtr materieel kunnen ze op lijn 11 alvast beginnen, toch?

robert55 | 17-9-2009
De besluitvorming van het stadsgewest op basis waarvan HTM nu een aanbesteding voorbereidt voor 40 brede tweerichtingstrams heeft plaatsgevonden in de Algemeen bestuursvergadering van 24 juni. Stukken daarvan zijn te vinden op www.haaglanden.nl en dan bestuur algemeen bestuur vergaderingen en dan in de tekst op vergaderschema. Het was op die dag agendapunt 6, de eerste drie bijlagen.
Ik weet niet of de link overkomt, maar die bijlage heet:

http://www.haaglanden.nl/sites/default/images/vergaderingen/2009/AB240609/6++vaststelling+notas+NRR.pdf

Haagse_Meester | 17-9-2009
@Adjo: het is geen gerucht, met de nieuwe dienstregeling in dec. verdwijnen de A32 bij NS, ten gunste van een verbeterde drgl op Gd-Apn-Ledn. De treinen uit Gd gaan van Apn doorrijden naar Ledn, zodat er een kwartierdienst op Apn-Ledn ontstaat met de 8800 serie uit Ut. Eea is al gecommuniceerd binnen NS. De A32 zullen niet op lijn 11 komen, omdat ze a) te breed zijn en b) de HTM een afspraak heeft met Stockholm om deze trams, die uit de Stockholmse productielijn komen, na afloop v/d proef over te doen aan de Zweden. Kortom, wie nog eens in de A32 wil zitten heeft nog maar een paar maanden...

Bruce | 17-9-2009
@ Robert55. Ik weet dat er RR voertuigen gaan rijden. De huidige wethouder van verkeer in Den Haag kickt namelijk erg op die voertuigen. Hij wil zijn stempel drukken op de wijzigingen die de laatste tijd gepleegd zijn en op de wijzigingen die in de toekomst gaan komen. De RR voertuigen gaan sowieso rijden op lijn 2, t.b.v. lijn 9 (voertuigen lijn 2 naar 9). Daarna komen er meer RR voertuigen en die gaan rijden op de lijnen 1, 9 en 11. Dat staat al in het programma wat de wethouder (Smit) opgesteld dat deze lijnen RR worden. Smit kickt op de RR en probeert de RR zo veel als mogelijk in Den Haag te laten rijden. Het zou inderdaad kunnen dat het plaatje van de 2,65 m. breed is. Maar voor de tram van 2,3 m. breed, kan je de opstelling gebruiken van de huidige GTL. Met wat meer ruimte voor kinderwagens, rolstoelen en scootmobielen e.d. Dat is ook mogelijk en hoeven er geen wijzigingen aangebracht te worden.

Jeroen | 17-9-2009
Doe mij maar de Bombardier Classic, maar dan niet in dat foute rood-beige van de GTL8's aub. De proeftram in rood-wit oogt goed en sluit ook mooi aan bij de bussen van de HTM.

Adjo | 17-9-2009
De enige reden waarom Alstom er niet bij staat is dat zij niet conform de aanbesteding hebben gehandeld. Juridisch ben je dan uitgesloten van de verdere procedure.
De keus is nog niet gemaakt maar de opvolger komt van één van deze drie leveranciers. Zij zijn uitgenodigd een offerte in te dienen. In het voorjaar van 2010 wordt bekend wie de gelukkige is.
Overigens gaan er geruchten dat de trams van RGL eind dit jaar terugkomen. Iets voor lijn 11?

robert55 | 17-9-2009
@Bruce: dat plaatje met 2+2 is denk ik een simulatie van een 2,65m breed voertuig.
Over je andere post: de plannen voor o.a. lijn 9 waar 'randstadrail' in genoemd werd hadden het over het kwaliteitsniveau van RR. Dat wil niet zeggen dat er RegioCitadissen gaan rijden, maar dat de lijn op een bepaalde manier verbeterd gaat worden en dat als deel daarvan nu een uitvraag wordt gedaan naar leveranciers van trams voor die trajecten. Kennelijk zijn er op dit moment drie leveranciers over.
De enige uitbreiding van het werkterrein van de 4000-en is tijdelijk lijn 2

Bruce | 16-9-2009
http://www.transportation.siemens.com/en/data/pdf/ts_internet/ts_tr/avenio_a19100-v520-b452-x-7600.pdf

Op pagina 6 staan 2 plaatjes waaraan je zou moeten zien wat er mogelijk is in de Avenio. Een interieur wat dus overeenkomt met de RR, alleen met minder deuren. Maar dan kunnen er wel meer mensen in de tram (zitten).

Bruce | 16-9-2009
@ David. Wij hebben gigantische lange haltes in de tramtunnel. Daar kunnen met gemak 2 trams achter elkaar staan. Wij doen dat nu niet i.v.m. een beveiligingssysteem. Als wij dat beveiligingssysteem kunnen verbeteren (waardoor er meer trams de tunnel in kunnen), zal de capaciteit groter worden. Dan kunnen er dus meer trams de tunnel in. Over lijn 8/9, tussen Centraal (ok, iets verder dan Centraal) en Madurodam gaat ook binnenkort een tunnel komen om de doorstroming te verbeteren. Geen opstoppingen meer en kunnen er makkelijk meer trams rijden. En bovendien gaan er toch randstadrailvoertuigen rijden. Ik heb het trouwens ook niet alleen over de tramtunnel. Ik heb het over alle routes in Den Haag. Ook de bussen moeten vaker rijden. Zo kunnen we het autogebruik verminderen en het OV dus sneller maken. En nog excuses voor het feit dat ik precies een link gevonden heb waarin het woord aanbesteding niet in stond. Maar bij aanbesteding denk ik aan een bedrijf die de trams sowieso mag leveren. Dat is nu niet het geval. ik zie het meer als: Vergelijken of mijn product (tram dus) overeen komt met de 'Plan van Eisen'.Als dat zo is, schuif ik mijn product naar voren. Pas nadat een keus gemaakt is, kan je spreken van een aanbesteding.

@ Piewie. Daarom ben ik ook voor trams die vergeleken kunnen worden met de GTL. Even smal en even lang en je hoeft geen tot weinig aanpassingen te doen. En de kosten om de trams te onderhouden zal ook een flink stuk lager liggen denk ik.

@ Robert 55. Ik heb nog nooit zo'n tram van binnen gezien. Ik kijk alleen naar de specificaties van de trams. Voor mij zijn de Outlook en Avenio als enige geschikt voor het Haagse stadsbeeld en Haagse vervoer.

Piewie | 16-9-2009
Veel mensen hier vinden het raar dat HTM niet kiest voor de stadregio citadis maar de HTM heeft zich verkeken op het enorme onderhoud van de RR wagens.
Voor een beurtje staan ze veel te lang binnen......ik geloof bijna een week.
Dit betekend niet dat ze slecht zijn maar het onderhoud is gewoon erg ingewikkeld en tijdrovend.

David | 16-9-2009
Volgens de website van HTM wordt er wel aanbesteed, en het lijkt er op dat er nog geen definitieve keus is. Zie voor meer informatie:
http://www.htm.nl/Pages/DEF/1/084.html

Meer trams in plaats van langere is sowieso al een stuk duurder in de aanschaf, maar ook in onderhoud, en het betekent natuurlijk ook meer bestuurders. In de spits is meer trams vaak geen optie, denk bijvoorbeeld aan de tramtunnel die nu min of meer aan zijn capaciteit zit, of lijn 8/9 (qua hoeveelheid trams).


robert55 | 16-9-2009
@ Bruce: ik heb geprobeerd de feiten weer te geven zoals ik ze ken, namelijk dat het stadsgewest die keuze al heeft gemaakt. De vraag die nu speelt is welke fabrikant het aantrekkelijkste pakket binnen de bestekeisen kan leveren. Die bestekeisen gaan deels over de maat van de tram, deels over rijcomfort, technische kwaliteit en natuurlijk ook kosten [zowel aanschaf als tijdens de levensduur]

Nu komt er wel mening: de tram die ik dagelijks tegenkom is de Combino . Ook na de aanpassingen zijn de rijeigenschappen niet geweldig. En omdat het een smalle tram is, gaat er boven de wielstellen veel ruimte verloren en krijg je aan 1 zijde rare 1,3 persoonsbankjes.Amsterdamse bestuurders wordt geleerd dat ze niet te snel een bocht in moeten gaan omdat het anders erg oncomfortabel wordt. De Avenio is denk ik qua rijgedrag niet anders

Bruce | 16-9-2009
@ Robert55. Ik zeg het zo zodat er weinig last is voor de inwoners van Den Haag. Niemand kan er positief over zijn om overal in de stad een rijstel te laten rijden wat overeen komt met de RR voertuigen. Volgens het overzichtje kan de Avenio veel passagiers meenemen. Sowieso meer dan de huidige GTL tramstellen. Daarbij komt ook nog dat de tram gelijkvloers is en je geen aanpassingen moet doen aan de haltes. Als het Stadsgewest Haaglanden een beetje slim nadenkt, zien ze dat het beter is om moderne trams te kopen die overeenkomen met de GTL (qua lengte en breedte). Ik denk dat het beter is als er meer trams gaan rijden i.p.v. langere en bredere trams. Daar is iedereen het zonder twijfel over eens. Ik vind het trouwens grappig dat lagevloerstrams veel aanpassing aan het spoor moet krijgen. Vooral de tramstellen die breder zijn dan de huidige trams (GTL, geen RR). De RR voertuigen zijn veel zwaarder (denk aan minimaal 15 ton) en daar zal het spoor ook voor aangepast moeten worden. Ook zullen er stukken zijn die geheel op de schop moeten omdat de RR voertuigen het kunnen vernielen en kunnen ontsporen (denk aan stuk spoor tussen CS en Ternoot). We kunnen beter met trams rijden die overeenkomen (dus smal). Dat betekend (ook al is de tram een lagevloerstram) dat er geen tot weinig aanpassingen gedaan moeten worden. Alleen dan heb je aanvaardbare kosten. De trams zijn namelijk even duur, of zelfs goedkoper, maar er hoeft niet aan het spoor en haltes te gebeuren. Wat denk je? Wat is goedkoper?

De volgende lijnen worden als eerst een randstadrail: 2 daarna 1, 9 en 11.
Ik ben er voor om alleen lijn 1 RR te maken en dan langs het Centraal Station langs Madurodam naar Scheveningen. Lijnen 2, 9 en 11 hoeven niet een RR te worden.

Het is trouwens niet Europees aanbesteed. Ze gaan gewoon trams kopen die erg lijken op de RR voertuigen. http://www.infrasite.nl/news/news_article.php?ID_nieuwsberichten=11772&language=nl
Ik zie niet dat de Avenio, CAF Antalya, Bombardier Outlook en de Bombardier Classic overeenkomen met de RR voertuigen. En ik kan me herinneren dat er extra RR voertuigen zijn aangekocht om de lijnen van RR materieel te voorzien.

Wat hier bovenstaat (aan foto's) is eigenlijk dus totaal onnodig. Ze hebben de keus toch al gemaakt en dat is namelijk dat de keus niet op 1 van de bovenstaande trams valt.

robert55 | 16-9-2009
@ Bruce, Rikkie:
Stadsgewest Haaglanden heeft enkele maanden terug besloten dat de nieuwe trams zowel langer [ik dacht 32m, iemand anders schreef 35m] als breder [2,65m] worden. De redenering is dat dit de manier is om de gewenste grotere capaciteit te krijgen tegen aanvaardbare kosten. Vastgesteld is dat ook smalle lagevloertrams aanpassingen aan de baan eisen en dat de kosten bij brede trams niet zo heel veel groter zijn. Het Stadsgewest als opdrachtgever heeft HTM opdracht gegeven een aanbesteding te doen voor in eerste instantie 40 trams voor de lijnen die het snelste aangepast kunnen worden: 2 [krijgt eerst Regio Citadis, maar die gaan na een paar jaar ter uitbreiding naar 3 en 4] en 11.
Dit is een Eurpopese aanbesteding, het bestek bepaalt welke factoren gewogen worden en dan komt er een winnaar uit

rikky | 16-9-2009
Oeps vergeten , wie gaat de uiteindelijke beslissing nemen ? Wordt de vraag ook aan het grote publiek voorgelegd ¿

rikky | 16-9-2009
De Bombardier Classic vind ik persoonlijk erg mooi. Foto ook. Nèt de Grote Marktstraat voor de Bijenkorf, ja dat heeft wel wat. Of lengtes van bestaande haltes problemen gaan opleveren weet ik niet, of de breedte voldoende is voor een passage in de Zoutmanstraat weet ik ook niet. Huidige RR vind ik ook heel mooi, bestuurders zijn er mee bekend, wellicht ook een optie. Voor het onderscheid kies ik dan de 'rode'variant, die het destijds niet geworden is.

Bruce | 16-9-2009
Ik denk dat de Classic te lang is voor Den Haag, we hebben vele krappe bochten in Den Haag. De haltes zijn te kort. Ja, we kunnen de haltes wel langer maken, maar dan gaan er weer of parkeerplaatsen of groen verloren. Ik denk dat het beter is om eerst de brede trams weg te halen. Dus geen CAF Antalya en Bombardier Berlin. TE lange trams heeft ook geen zin denk ik.
Trams die pas beginnen vanaf 32 meter lang vallen voor mij af. De trams kunnen in de buurt liggen qua lengte van de GTL. Aangezien de Bombardier Classic pas begint vanaf 35,4 meter, lijkt het mij wat te lang. De haltes bij het Paul Krugerplein kunnen niet langer. Net zoals bij de Regentesselaan en bij de Hobbemastraat (lijn 6) kunnen de haltes simpelweg niet langer. Dus daarom valt de Bombardier Classic voor mij af.

Kortom: Dan zijn de trams die ik eerder voorgesteld heb, de Bombardier Flexity Outlook (32m. lang, 2,3 m. breed) en de Siemens Avenio.

De gegevens van de Siemens Avenio zijn het volgende:
Lengtes + breedte + aantal passagiers
18 meter - 2,3 meter breed - 105 passagiers
18 meter - 2,4 meter breed - 110 passagiers

27 meter - 2,3 meter breed - 165 passagiers
27 meter - 2,4 meter breed - 170 passagiers

(Hier ben ik zelf niet voor)
36 meter - 2,3 meter breed - 225 passagiers
36 meter - 2,4 meter breed - 230 passagiers

Deze gegevens heb ik van de folder van Siemens over de Avenio.

Ter vergelijking: de lengte van de GTL-8 is 28,6 meter lang...

Vergeet ook niet dat de RR voertuigen heel veel overlast veroorzaken in de omgeving van waar die trams rijden. Er moet namelijk meer aanpassingen gedaan worden aan het spoor en haltes. Als we gewoon met vergelijkbare trams rijden hoeven we niets tot niet zoveel te veranderen. Laten we ook is denken aan de financiën. We hebben wel geld opzij gelegd voor nieuwe trams. Maar voor andere remises hebben we geen tot weinig geld meer over. Bovendien moeten wij ook weer geld uitgeven om de tramhaltes te veranderen en de sporen te versterken. Laten we daar ook aan gaan denken i.p.v. alleen of de tram mooi is of niet. Maar denk aan de aanpassingen die wij moeten doen aan het tramnet (en de omgeving van het tramnet) om brede trams (of te lange trams) te laten rijden.

AvH | 16-9-2009
Je kan niet alleen op de modellen afgaan. De eis van Haaglanden is dat bij de nieuwe trams de capaciteit 25% groter moet zijn dan die van de GTL's. Dat betekent dat je geen tram moet nemen met veel geledingen. Dat gaat ten koste van de capaciteit. Je komt dan toch uit bij materieel dat enigszins vergelijkbaar is met het randstadrailmaterieel. De Bombardier Classic komt het meeste in de buurt, dus heeft mijn voorkeur.

Joost | 16-9-2009
De Flexity Berlin is opnieuw in het leven geroepen voor Berlin. Het ontwerp is namelijk die van de Incentro, een product uit de oorspronkelijke Adtranz doos. Doordat het ontwerp sterk lijkt op die van de Flexity Outlook is Bombardier een paar jaar geleden gestopt met het aanbieden van dit type tram (na levering aan Nantes en Nottingham).

Mijn voorkeur gaat trouwens uit naar de Flexity Outlook (goede rij-eigenschappen in Brussel) of de Avenio. Toch vrees ik dat het de Classic gaat worden, mocht dat waar zijn dan gaat het gelukkig wel een uitgebreid getest concept.

Job | 16-9-2009
@Jeroen: De Outlook is een gewoon model, die niet speciaal voor Brussel is. Hij is alleen aangepast voor Brussel. De Berlin is zoals de naam zegt wel gewoon voor Berlijn.

De Outlook Brussel ziet er trouwens wel mooi uit van binnen, en rijdt goed. Met leren stoelen.

Jeroen117 | 16-9-2009
De Bombardier Berlin is een tram die speciaal voor Berlijn gemaakt is en de Outlook speciaal voor Brussel en ik denk dat die het sowiezo niet gaan worden qua uiterlijk.

Stefan (Delft) | 16-9-2009
Jullie zullen wel denken: "Waarom reageert hij hier?" Maar... Ik ben een voorstanden voor de Flexity Classic! Mooie tram, rijdt lekker en is vrij ruim. Ik ken ze dan van Dresden, de NGTD 8DD of NGTD12DD. Fraaie wagens!!!

Job | 15-9-2009
Volgens mij zijn ze niet hoger dan de GTL-8'en, en lijkt het allemaal alleen maar zo

hansje | 15-9-2009
Tja,smaken verschillen,enz.
Maar het valt mij wel op dat al deze trams zo hoog zijn.
Passen ze nog in de tramtunnel?

JvM | 15-9-2009
De Siemens Avenio is kansloos. Dit type bestaat uit een onbeperkt uit te breiden aantal tweeassers waarop per truck bakken zijn gebouwd die door geledingen aan elkaar zijn verbonden. Daarmee krijg je in een boog een uitzwaai de verkeerde kant op. Binnenin is er geen plaats voor rolstoelen e.d.

De Bombardier Outlook en Berlin en de CAF Antalya zijn van het type tweeasser met een hangende bak ertussen. Zeg maar de constructie van de Amsterdamse Combino en de Rotterdamse Citadis. Ook deze hebben de rijeigenschappen van tweeassers. Door het dubbele aantal geledingen blijft er helemaal geen ruimte meer over voor een redelijk aantal zitplaatsen. En die er dan nog zijn zitten weggemoffeld in de raarste hoekjes.

Door Stadsgewest Haaglanden is gesteld dat de capaciteit van de nieuwe trams 25% groter moet zijn dan die van de GTL's. Maar daar is niet aan verbonden dat ook het aantal zitplaatsen 25% groter moet zijn. Blijft dat zo dan ga je er in de nieuwe trams qua zitplaatsen relatief op achteruit. Dan worden het statrams, waar je juist meer comfort zou mogen verwachten.

Het meeste overeen met de RegioCitadis van RR komt de Bombardier Classic. Er is al een eerste serie van 26 stuks aan Bremen geleverd en in aflevering is nu een tweede serie van 17 stuks. Hij is iets korter, 35 m. Heikel punt bij tweerichtingmaterieel is het aantal zitplaatsen, maar de Classic heeft er net zoveel als RR, dus 25% meer dan een GTL. Plus voldoende ruimte voor rolstoelen e.d. Plus de goede rijeigenschappen van een tram op echte draaistellen.

Qua sociale veiligheid is bij de Bombardier Classic nog te prefereren dat er geen deur helemaal voorin bij de bestuurder zit. Zo'n deur voorin is bij tweerichtingmaterieel ook een deur achterin. Met als gevolg dat alle vervelende jongetjes achterin blijven hangen. Bij RR doen ze dat niet want dan kunnen ze bij controle geen kant meer op.

Ander probleem van zo'n deur helemaal voorin is dat de bestuurder veel te ver naar voren voor de truck zit en in de bogen alle kanten opvliegt. In Rotterdm zijn ze er ook achter gekomen dat als je zo'n tram door een soortgenoot laat opduwen hij de bocht uit wordt gedrukt. Daarom zijn in Rotterdam de Citadis van de bestelde tweede serie van een kortere uitvoering. In Düsseldorf is dat probleem opgelost door een heel klein loopdraaistel aan de voorzijde maar omdat dat verder geen functie heeft kost het alleen maar geld.

De RegioCitadis zoals van RR is geen kandidaat want hij is veel te zwaar voor een stadstram. Hij is namelijk gemaakt om bij gebruik op een spoorbaan tegen een locomotief aan te kunnen botsen. En die situatie kom je in de stad niet veel tegen. Dat maakt dat zo'n RR-tram meer dan tien ton zwaarder is dan de goed vergelijkbare Bombardier Classic.

de Reiger | 15-9-2009
Bombardier Classic en dan in de haagse kleuren geel met een groene band boven of gewoon mooi geel zoals de laaste PCC's

Cornelis | 15-9-2009
Doe mij maar de Bombardier Outlook. Maar onderschat ook de waarde van de kleurstelling niet. Ik zou zelf willen pleiten voor klassiek creme/groen. Geeft wat extra cachet en dat past wel bij Den Haag

Sebas | 15-9-2009
Mijn voor keur gaat uit naar de bestaande RR trams van de HTM .
Die ook nog kopelbaar moet zijn zo dat je bij drukte extra mensen mee kan nemen .
Nog een voordeel is als je bestaande trams heb en die ook nog kan bij bestellen is dat de tram bestuurders er aan gewend zijn en dat de monteurs de tram kennen en de onder delen van de tram goed koper in gekocht kunnen worden omdat je meer kan bestellen waar door de prijs lager word bij de leveransier

koploper 46 | 15-9-2009
Ja graag de mulhouse tram in de kleuren van de oude GTL trams .
Zelf vind ik uit deze rij de Bombardier Classic mooi en de Siemens Avenio ,
de andere trams vind ik niet zo mooi .
Hoop dan toch dat HTM voor de Alsto Citadis Mulhouse tram kiest .
Randstadrail is tenslotte ook van Alstom !

john | 15-9-2009
de gele Mulhouse tram in de GTL kleuren van nu, toch?

john | 15-9-2009
behalve de Siemens vind ik alle trams er ERRUG lomp uitzien, De Siemens zelf gaat nog wel, maar ik zou er dan 1 hier een Den Haag een flinke poos laten rondrijden voordat je de rest gaat bestellen, ik vind wel dat Den Haag een echte Haagse tram moet krijgen, wordt allemaal een eenheidsbrei op deze manier, in hoeveel Europeese steden rijden al trams van Bombardier? precies

Koploper 46 | 15-9-2009
mijn keuze tram gaat het liefst naar de gele mulhouse tram uit frankrijk .
deze tram is een Alstom Citadis en is 2,65 meter breed en 32,5 meter lang .
deze heeft ook proef gereden in Utrecht .
ik vind deze tram goed passen voor in Den Haag en is met de lengte en breedte ook geschikt .

andré | 15-9-2009
Ik hoop dat de HTM wijzer is als de RET. Die koopt eerst een tram en komt er dan achter dat de halve stad aangepast moet worden. en de Citadi rijd nog voor geen meter. alle 60 voertuigen krijgen nu al een ingrijpende renovatie aan truckstellen. slijtage aan spoor gaat 2x zo snel als men had gedacht.

erven sleeboom | 15-9-2009
Citaat Bruce | 15-9-2009
"De Bombardier Outlook of de Siemens Avenio, want bij deze trams hoeven er weinig aanpassingen aan het spoor en de haltes gedaan te worden".

Als men verstandig is laat men dit argument de doorslag geven. De breedte van 2.65 is al geen gelukkige keus voor tramlijnen in straatspoor. De noodzaak van al te grote en dure aanpassingen aan de infrastructuur kan tramtrajecten in gevaar brengen.

coos | 15-9-2009
Jammer dat de Alstom Citadis niet meedoet vanwege de eenheid van uiterlijk in het Haagse OV; bedenk wel dat we er 25 jaar tegenaan moeten kijken....
Ik aarzel tussen de Siemens Avenio en de Bombardier Classic, en kies dan toch voor de laatste vanwege zijn eenvoud / geen moderne tijdgebonden 'fratsen' in zijn verschijning. Het front mag wat Haagser, en tweerichting graag.

Frank Faber | 15-9-2009
Ik denk dat als je de outlook een ander kleurtje zou geven, het toch wel mooi zou kunnen zijn. Het karakter van een tram wordt mede bepaald door de kleurstelling. Hoewel ik het liefst een RRcitadis model zou willen of desnoods een GTL, dat zijn fraaie wagens, zou ik beslist geen Rotterdamse lage vloer citadis willen. Mijn god hoe hebben ze ooit zoiets wanstaltigs kunnen ontwerpen? Zelfs een ander kleurtje zou daar vrees ik weinig aan veranderen. Dan toch liever die outlook hoewel ik natuurlijk het allerliefst de PCC terug wil maar die tijd is helaas passé.

Ruben | 15-9-2009
Mooie trams! Maar mijn voorkeur gaat uit naar: of de Outlook, of de Avenia, simpelweg omdat ik dat mooie moderne trams vind en ze er redelijk stevig uitzien.
Raar vind ik wel dat de HTM niet naar de stadsversie van de Alstom Citadis kijkt. Ze willen toch iets in de richting van RR?
(Alstom Regiocitadis blijft gewoon het beste! )

Betweter | 15-9-2009
@Piewie: ik denk dat het Bombardier wel lukt om de Classic in tweerichting uitvoering te leveren ...

Piewie | 15-9-2009
voor de geintreseerde de "eisen"

De eerste serie nieuwe trams betreft tweerichtingsmaterieel met een breedte van 2.65 meter en een maximale lengte van 35 meter
De tram krijgt minimaal 25% meer plaatsen dan de huidige GTL-8 1 om de verwachte reizigersgroei te kunnen faciliteren
Per tram komen er 2 flexruimtes voor rolstoelen en scootmobiels
De tram heeft een gelijkvloerse instap tussen de tram en de halte
De tram moet comfortabel zijn en moet mogelijkheden bieden voor reistijdverbetering
Evenals in de RandstadRailvoertuigen komen er camera’s in de tram en heeft de tram een afsluitbare bestuurderscabine
Er gelden uitgebreide eisen rond duurzaamheid, veiligheid, gebruikskosten, gebruik en uitstraling.

Piewie | 15-9-2009
Als het de Bombardier Classic wordt moet ie wel als 2 richtings voertuig uitgevoerd worden.
Ik zie op de foto maar aan een zijde deuren en Haaglanden wenst 2 richtings voertuigen.

robert55 | 15-9-2009
Heel opvallend: geen Alstom, noch [duitse] Regio Citadis, noch [franse] Citadis.
De lengte van de getoonde modellen maakt niet uit. De bouwer moet gewoon op de bestekmaat kunnen leveren, dat is 32m lang.
Ik vraag me trouwens af of Bombardier echt met drie produkten mee mag doen

Stefan | 15-9-2009
De Flexity Outlook heb ik altijd een hele mooie tram gevonden. Lijkt mij wel iets als opvolger van de GTL's.

Betweter | 15-9-2009
BN was tijdens de bouw van de 3100-en al een divisie van Bombardier :)

Ik ga ook voor de Bombardier Classic, hoewel ik denk dat de Outlook (Express) in een normalere kleurstelling, ook best aardig kan zijn.

Frank Faber | 15-9-2009
Ik ga ook voor de Classic; die Outlook vind ik ronduit gezegd lelijk en ik weet niet of dat door die goud-zilver kleurencombinatie komt of door het model, ik denk beide. Wel toevallig dat het wagennummer gelijk is aan dat van onze eerste GTL. De CAF vind ik ook niet mooi.

@Job; bedankt voor de info

Job | 15-9-2009
Ik vind de Bombardiers er het mooist uit zien. En dan vooral de Classic en de Outlook(Brussel). Die zouden wel mooie opvolgers kunnen worden.
De CAF vind ik geheel qua model niet mooi, en de Avenio is me iets te spits.

@Frank Faber: BN bestaat een paar jaartjes al niet meer onder die naam, nu is het Bombardier, volgens mij nog wel gevestigd te Brugge

Ino | 15-9-2009
Als het maar niet de Outlook of CAF wordt. Dan is het prima.

De meeste mensen vinden de Classic wel prima. Lijkt mij ook wel een leuk trammetje!

Frank Faber | 15-9-2009
Ik vind het ook jammer dat de citadis geen kandidaat is. Ik zag dat Joris zich afvroeg of la Brugeoise nog bestond; welnu, in 1997 toen bestond hij wel nog en springlevend want ik zat toen met mijn gezin in Brugge en heb de stoute schoenen aangetrokken en ben langsgeweest bij die fabriek alwaar ik zowaar een rondleiding kreeg; een hoogtepunt van die vakantie. Ik mocht binnen niet fotograferen maar mocht wel wat dia's maken van de 1006 die daar voornamelijk erg stoffig stond te zijn. Helaas zijn die dia's te donker uitgevallen, maar al met al was het een unieke ervaring. Ik vraag me af of de HTM er goed aan zou doen die nieuwe trams ook bij la Brugeoise te bestellen, net zoals de PCC's en de GTL's; een goede traditie.

Wim van Es | 15-9-2009
Het is koffiedik kijken natuurlijk, maar ik gok dat het de Bombadier Classic gaat worden. In het verleden waren er geluiden dat HTM niet teveel geledingen wilde omdat dat ten kosten van zitplaatsen zou gaan. Om diezelfde reden zou men ook voor één richtingwagens kunnen kiezen.

Joris | 15-9-2009
Jammer dat Alstom geen kandidaat is geworden. Ik had een haagse versie van de (stads-)Citadis wel aardig gevonden, zeg maar a la RET, maar dan met een wat mooier uiterlijk.

Van de genoemde partijen gaat mijn voorkeur ook uit naar Bombardier. Dat lijkt nog het meest op een tram i.p.v. een Startrekvoortuig En ook omdat BN destijds is overgenomen door Bombardier. Bestaat die fabriek in Brugge eigenlijk nog?

mibia | 15-9-2009
Heeft iemand al eens gedacht aan (een eventuele verlengde versie) van een NGT6 van
Bombardier?

mibia | 15-9-2009
mmm en toch blijf ik vooral gaan voor de Alstom RegioCitadis.......

Jeroen van Loon | 15-9-2009
Ik zal de Bombardier Classic kiezen, puur om het model wat stevig doet overkomen. De Siemens Avenio is ook een mooie tram om te zien, maar omdat de Combino ook bij Siemens vandaan komt, geef ik de voorkeur aan de Bombardier Classic

dejanj | 15-9-2009
Mooie trams, dan ga ik toch voor de Outlook en de Avenio. Dit zijn volgens mij alleen wel de langste trams van de keuzelijst...

Freek | 15-9-2009
De Bombardier Classic is, qua model, zeker een mooi vormgegeven tram en zou een waardig opvolger kunnen worden van de GTL-8. Maar het gaat om de techniek en of een voertuig voldoet aan het door HTM opgestelde plan van eisen.
Met Siemens weet ik het nog niet zo zeker. Ik heb nog altijd de problemen met de Combino van het GVB in mijn achterhoofd.

Martin van Riel | 15-9-2009
Zoveel mensen zoveel wensen en over smaak valt niet te twisten.
De HTM kijkt eerst naar de technische kant van het geheel en pas daarna naar het uiterlijk van een tramstel. Maar vind zelf de Bombardier Classic wel heel mooi al is de wagen op de foto misschien iets te lang voor het HTM net.
Als goede 2e zou ik dan voor de Siemens Avenio kiezen.

Groet,

Martin

wil leebeek | 15-9-2009
Behalve de CAF Antalya vind ik alle modellen wel mooi.

De CAF heeft een veel te brede voorkant om mooi te zijn.

Bruce | 15-9-2009
De Bombardier Outlook of de Siemens Avenio (maar de Siemens ULF heeft mijn voorkeur), want bij deze trams hoeven er weinig aanpassingen aan het spoor en de haltes gedaan te worden.

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    4217


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>