Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 19-1-2018, 14:38 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      H51 en H52 bij de Delftselaan
prachtig plaatje van slechte kwaliteit


D.A. Borgdorff | 20-10-2009
Wat de Erven schrijft over de bouwer Siegener Eisenbahn Bedarf is is correct: in hun (bouw?)lijst staat: 8551 SSW 2158 1925 Bo'Bo'-el 1435mm neu Siegener Kreisbahn GmbH "E 3" (1969 ++) waaronder die 2310 + 2311 nrs. staan van inze HTM. Andere zijn mij ook niet bekend, alleen dat de HYM in die tijd meestal met toenmalige huisleverancier Siemens zaken deed. (dAb) - Zie ook de webstek: [http://www.werkbahn.de/eisenbahn/lokbau/seag.htm]

Haagse_Meester | 5-10-2009
Zóver reikt m'n informatie niet Erven. Maar het bouwen van voertuigen uit dezelfde serie door verschillende fabrieken was heel gewoon, bv ook de Buitenlijners die door 3 verschillende fabrieken zijn gebouwd en ondanks de kleine verschillen toch best wel veel op elkaar leken Dat zal over de Oostgrens ook gebeurd zijn...

erven sleeboom | 4-10-2009
Ja maar...
Dank je wel voor je antwoord Haagse Meester, maar... die strijkijzers van Wuppertal die je noemt, stammen uit 1910, 1912 en 1931 en zijn gebouwd door Maffei (608), AEG ("die Dicke Bertha" 609) en Schöndorff (610).
Zie voor een paar mooie plaatjes:
http://www.bahnen-wuppertal.de/html/gueterverkehr.html
Niks dus Siegener Eisenbahnbedarf, en heel andere bouwjaren dan de HTM-ers.

Ik heb wel gezien dat deze fabriek in 1925 een vierassige lok gebouwd heeft voor de Siegener Kreisbahn (fabrieksnummer 8551, Siemens 2158) met ook de asindeling Bo'Bo'. Was die dan misschien het model voor de HTM-ers?

Haagse_Meester | 4-10-2009
Het was een bestaand ontwerp Erven. In Duitsland waren meerdere bedrijven die zulke loks in dienst hadden. Modellbauattelier Uenver (inmiddels al lang ter ziele) had een kleine serie daarvan nagebouwd, oa Wuppertal, in zowel normaal als smalspoor versies. De HTM versie zat daar niet bij.

erven sleeboom | 4-10-2009
Ik zou wel willen weten of de H51 en H52 voorgangers hadden in Duitsland. Heeft Siegener Eisenbahn Bedarf een nieuw ontwerp gemaakt of een bestaande lok voor de HTM nagebouwd?

joost | 27-9-2009
@D A Borgdorff
@Erven

Hartelijk dank voor jullie heldere en waardevolle aanvullingen.
Mijn waarnemingen deed ik als 8-jarige. Mogelijk is door de voor mij toen imposante verschijning van deze locs mijn fantasie enigszins op hol geslagen, aangejaagd door de hernieuwde kennismaking op deze site en datgene wat ik inmiddels over het materieel heb gelezen/geleerd en natuurlijk middels deze recent geplaatste foto's.D.A. Borgdorff | 27-9-2009
Het verhaal van Joost is wat aan de sterke kant, evenals het laatste deel van de Erven ;-) maar dat mag de pret niet drukken. Het verschil tussen de motoren DY 1161 ( a & b ) is *niet zo groot* meer verwaarloosbaar: ze zijn 11-honderd Volt berekend (Dy 11xx) met 50 kW moest er bij de loc's wel een aanzienlijk vergrote tandwielverhouding gekozen zijn om voldoende aanzetversnelling en trekkracht te leveren voor het gevraagde goederentransport. De berekeningen van de PEN-loc, die veel lichter was moet ik nog ergens thuis hebben liggen, evenals het geval is voor de thans museale thyristorwagen 1337. De leuke video 164 + 505 uit September 1989 zie ik ook nog wel eens via Kees Pronk verschijnen. -- dAb +

erven sleeboom | 25-9-2009
Nog een opmerking over de strijkijzers: ze waren niet helemaal uniek in Nederland.

De Arnhemse tram had 12 vierassige lokomotieven van dit model (serie 39-50), gebouwd door Siemens in 1921. Ze leken heel sterk op de Haagse exemplaren, maar waren iets minder fors dan de Haagse exemplaren en reden op 1067 mm spoorwijdte. Ze werden gebruikt voor het zandvervoer bij de aanleg van nieuwe wijken. Omstreeks 1925 was dit afgelopen en werden ze verkocht aan een aannemer die ze niet meer schijnt te hebben gebruikt. Eén exemplaar, de 50, bleef in Arnhem voor werkdiensten en schijnt zelfs wel eens met open aanhangwagens extra ritten naar het Openluchtmuseum te hebben gemaakt.

Ditzelfde model hadden ook twee elektrische rangeerlokjes 2 en 3 van het Provinciaal Electriciteitsbedrijf Noord-Holland (PEN) in Velsen. Zij reden op normaalspoor en hadden spoorbuffers en -koppelingen net als de strijkijzers, maar het waren tweeassers met een onderstel als bij de locomotoren (sikken). Gebouwd in 1937 en 1942 door Werkspoor.
De PEN 3 bestaat nog en is nu eigendom van de STAR in Stadskanaal. Wat die er mee moet is niet duidelijk (waar is de bovenleiding?) maar hij staat in elk geval veilig opgeborgen in een loods in Veendam. Hoewel veilig? In een andere loods hebben ze pas brand gehad. Zie http://www.nmld.nl/index.php?page=object&id=1453&lan=nl

erven sleeboom | 25-9-2009
Dat tweeassertje was de railslijpmotorwagen 1, geleverd door Krupp in 1935. Hij zag er inderdaad wel een beetje uit als een kleine versie van de strijkijzers.

Het was de bedoeling ermee te slijpen in eenmansbediening, overdag, tussen de gewone tramdiensten door. Door allerlei storingen kwam daar weinig van terecht en daarom werd in 1938 de railslijpaanhangwagen 2 gebouwd (de latere H25), waarvan de 1 het trekvoertuig werd. Omstreeks 1950 werd deze taak overgenomen door een gewone motorwagen, eerst een Rotterdammer, later 250-ers (de 266 heeft dit heel lang gedaan), nog later de 815 en (toen die bezweken was aan dit zware werk) de 805.

De 1 werd toen nog gebruikt voor het inrijden van nieuwe sporen (met volle watertanks). In de jaren zestig is nog eens bekeken of hij weer voor slijpen geschikt kon worden gemaakt. Dat was niet het geval (of te lastig / te duur). Toen is het ding maar gesloopt.

Jan van Staalduinen | 25-9-2009
Ik weet wel wat Han (Zoef) bedoelt, ik heb hem ook op mijn netvlies. het was ook een krokodil-model, maar kleiner. In de zestiger jaren werd het vehikel ingezet voor inrijden van nieuwe sporen op steenslag ondergrond. Wellicht vanwege het gewicht. Ik meen zelfs, dat het een twee-asser was.

erven sleeboom | 25-9-2009
Nee hoor, ze waren volkomen identiek. Allebei Bo'Bo', vierassers dus.

Adje | 25-9-2009
@Zoef
Blok (Haagse Trams) zegt er niks over. Niet in de war met ander materieel?

Hans (Zoef) | 25-9-2009
Zover ik ze mij kan herinneren waren de H51 en de H52 behoorlijk verschillend. Als ik het goed heb, dan was de H51 een 4 asser en de H52 een 6 asser, klopt dat?

erven sleeboom | 24-9-2009
Of de H51 ooit weer wordt goedgekeurd om te rijden waag ik te betwijfelen. Na alle spoorvernieuwingen en wijzigingen van het spoorprofiel zit men niet te wachten op een lokomotief en zeker niet op een rijtje goederenwagens erachter.
Het beste wat we kunnen verwachten is een keurig opgeknapte H51 die op een spoor van de remise Frans Halsstraat wat heen en weer rijdt en misschien ook wel even buiten op het voorterrein te zien is. Maar niet de baan op. Jammer maar helaas.

joost | 24-9-2009
@erven

Dat zou allemaal best eens kunnen kloppen. De motoren klonken hoger dan bij de buitenlijners en dat dan bij een lagere snelheid. De grote opbouw diende als klankkast om het geluid van de ongetwijfeld grove, rechte vertanding van de tandwielen te versterken. Hoewel je dat bij de 800-en duidelijk kon horen klonk dat bij deze locomotieven veel sterker. Ongetwijfeld was er een luchtpomp op aanwezig, hoewel ik het geluid ervan me niet kan herinneren. Vrijwel zeker moest worden beremd met het Knorr- of Westinghousesysteem voor de wagens. Ik woonde aan de van Boetzelaerlaan waar ze altijd voorbij kwamen. Ik kan me vergissen maar - omdat ze waren voorzien van luchtketels - waren ze ook voorzien van een luchtfluit. S ´avonds zag je wel eens een grote rode lamp branden achterop. Later zag ik die weer op de foto's terug. Van mijn vader hoorde ik dat circus Strassburger alle dieren en wagens ook per spoor naar Scheveningen lieten vervoeren naar daar waar nu het circustheater is. Als de H51 klaar is (en hij wordt goedgekeurd) wil ik hem graag weer zien rijden. Ik ben, denk ik, de enige niet :-)

erven sleeboom | 24-9-2009
2310 en 2311 waren de fabrieksnummers van de elektrische installaties van Siemens. De lokomotieven zelf hadden de fabrieksnummers 8701 en 8702 van Siegener Eisenbahn Bedarf AG (SEAG) in Dreis-Tiefenbach.
Eigenlijk vreemd dat de strijkijzers werden aangeduid met de nummers van het elektriek, maar dat kwam door de fabriekplaatjes van Siemens.
De motoren waren gelijk aan die van de buitenlijnmotorwagens 51-80, maar met een andere overbrengingsverhouding om de trekkracht te vergroten.

Haagse_Meester | 24-9-2009
Correct. En met die nummers zijn ze ook jarenlang aangeduid, vóór de HTM in de jaren 50 (?) de werkmaterieel nummering reorganiseerde en materieel dat voorheen niet genummerd was toch een nummertje kreeg. Uit die periode dateert ook de H41 (dieseltinus), die sinds 1923 als benzinemotorwagen 3 in Maaldrift gestationeerd was.

joost | 24-9-2009
Op de lijst van de fabriek komen ze voor onder de fabrieksnummers 2310 en 2311.

http://www.werkbahn.de/eisenbahn/lokbau/seag.htm

erven sleeboom | 21-9-2009
Dat personeel was van het trambedrijf van Madurodam.

wil leebeek | 21-9-2009
Haagse Meester, je hebt gelijk. De poppetjes zijn te klein voor volwassenen.
Het was echter verboden om tussen rangerende locs op het terrein te komen.
Het personeel heeft kennelijk verzuimd om de jongens weg te sturen.

Haagse_Meester | 21-9-2009
@Wil: die mensen zijn echt te klein voor volwassenen, vergelijk maar met de deuren v/d 1100 (die op ongeveer dezelfde afstand v/d fotograaf staat). Het zijn dus spelende kinderen, hooguit de man op de achtergrond voor de loodsdeuren die personeel kan zijn.

Á propos die 1100 met z'n "Buiten Dienst" film: dat hoeven ze toch niet te zeggen, trams doen toch altijd buiten dienst?

tiktak | 20-9-2009
Ik heb nog een web-site gevonden over de H51 en H52

www.neecke.nl/Den Haag Goederentram HTM.htm

Een hele mooie site met mooie foto's.

tiktak | 20-9-2009
Het zou voor de tramliefhebber fijn zijn als men de H52 die in het HOVM staat beginnen op knappen, zo'n loc mag toch niet ontbreken en moet voor iedereen toonbaar zijn, dit ivm de geschiedenis van de HTM.

wil leebeek | 20-9-2009
De losse draaistellen zijn naar de fabriek BN teruggegaan.
De wagenbakken die hun draaistellen kwijt waren stonden op noodtrucks
buiten dienst in de remise, veelal in Scheveningen.
De mensen bij de 2 locs zijn het personeel dat hierbij hoorde.

robert55 | 20-9-2009
@ haagse meester: alleen de draaistellen zijn geloof ik terug gegaan.

@ erven sleeboom: die datering kan kloppen. De 1100 staat net voorbij het wissel. Maar als er een hele goederentram achterstond, hadden ze m ook verder kunnen duwen. De foto is te onduidelijk om te zien of de middelste strijkijzer aan wagens gekoppeld is. Dat ventje: is dat niet gewoon een volwassen man? Een bufferbalk zit hoog!

erven sleeboom | 19-9-2009
Of nee: nog mooier!
Het lijkt erop dat het rechter strijkijzer goederenwagens achter zich heeft. Dus: het goederenkonvooi heeft de defecte 1100 opgeduwd tot aan de Delftselaan en voorlopig even op het spoortje neergezet. De goederentrein kan er nu niet langs en blokkeert dus de hele lijn 11. Daarom komt het linker strijkijzer de remise uit om de 1100 weg te slepen (na het vermorzelen van het ventje dat op het wissel is gaan staan).
Zou het zo gegaan zijn?

erven sleeboom | 19-9-2009
De 1100 van lijn 11 is waarschijnlijk defect, een van de strijkijzers zal wel geholpen hebben het ding op het zijspoor neer te zetten zodat de gewone dienst op lijn 11 kon doorgaan.
Datering:
De foto moet dateren van de periode herfst 1965 - herfst 1966, want aan de cijfers van de lijnfilm en de letters van de tekst "BUITEN DIENST" is te zien dat de films nog van het oude type zijn. Er rijden dus al 1100-en op lijn 11, maar pas in de herfst 1966 kregen de PCC's de nieuwe richtingfilms met de tekst BUITEN DIENST in witte letters op rood veld.

Haagse_Meester | 19-9-2009
De 1100 staat op het goederenspoortje, de eigenlijke sporen van lijn 11 liggen er rechts naast. Kan dit een overbrenging zijn tbv de eerste problemen met de draaistellen? Werden alleen de draaistellen verstuurd of de hele wagen?

robert55 | 19-9-2009
Mooi plaatje, al snap ik het niet helemaal. Het is een 1100 (vorm van het zijraam naast de bestuurder. Hij is niet nieuw, want er zit al een Roxy reclame op, en een pantograaf en die lijkt half gestreken.
Ik weet niet meer wat de sporensituatie was: staat de PCC op het goederenspoor of op het spoor van lijn 11 naar HS?

erven sleeboom | 19-9-2009
Smalle breedte of brede smalte: het scheelt maar 15 cm hoor, aan beide kanten 7.5 cm.

Maar een leuk plaatje is het zeker, want de strijkijzers kwamen zelden tegelijk buiten.

FransW | 19-9-2009
Dit is een PCC-car uit de serie 1101-1200. Wat erg opvalt is de smalle breedte. Zoals bekend is zijn de vervolgseries 1200 en verder breder dan de series 1000 en 1100.

Frank Faber | 19-9-2009
Hm, is die PCC wel een 1200? Als je goed kijkt zie je rechts net iets van een raamrand zoals bij de 1100en.

Frank Faber | 19-9-2009
Wat een toevalstreffer! Echt uniek! De wat mindere kwaliteit nemen we dan maar voor lief. De PCC is duidelijk een 1200, dus je kunt het plaatje dateren begin of midden jaren '60.

Jeroen van Loon | 19-9-2009
Dank je wel, want ik vind het gewoon een hele mooie foto

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    9751


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>