Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 15-12-2017, 20:39 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      Buitenlijner met Salonwagen en 750-er (762) in 1942
foto (uit de collectie) van Henk Odendaal


coos | 15-10-2009
Het is mij niet bekend of in die tijd al oplegwissels bestonden, maar als dat mogelijk was zou de beste plek geweest zijn bij de Dierentuin, op de hoek van de Koningskade en de Benoordenhoutscheweg met de sporen van het niet meer gebruikte eindpunt van de "Gele Tram". De kruising bij de Javabrug kon ook, maar daar niet tijdens diensturen natuurlijk. Het zal wel niet.....

erven sleeboom | 11-10-2009
Jan Bonthuis heeft foto's gemaakt van materiaaltransporten in de oorlog, o.a. A1000 op Wassenaarse lijn en A300 op Plein 1813.

Geurt Borsboom | 11-10-2009
De enige plek waar NZH- en HTM-sporen een verbinding hadde, was in Leiden tussen de Posthof en de Blauwpoortbrug. Vanuit Leiden zal het NZH-materieel over HTM-sporen naar Den Haag zijn gereden. vv.

Robert55 | 11-10-2009
@ Fer: pas in Leiden !
NZH normaalspoor was 1200V, net als HTM buitenlijnen. Ik heb gelezen dat het stukje langs de Koekamp door de HTM gevoed werd en dat daarop 600V werd gereden, maar daar ging het toch niet hard

Fer Mhlmann | 11-10-2009
Inderdaad is mij even door het hoofd gegaan dat tijdens de oorlog de sporen naar de kust opgebroken moesten worden, ik was te zeer bezig met het opheffen ruim na de oorlog..
Nog wel een vraag: waar konden de voertuigen van de NZH het HTM-net op- en afrijden? Kruispunt Bezuidenhoutseweg en Schenkweg misschien?
En geen problemen met de bovenleidingsspanning?

coos | 29-9-2009
In "De buitenlijnen van de Haagse Tramweg Mij"van Joh.Blok vind je het hele verhaal op de pagina's 78-79. Op pagina 75 staat bovenstaande foto met volledige datum. Het blijkt om halte Clingendael te gaan.

Geurt Borsboom | 29-9-2009
Er heeft weldegelijk een verbindingsspoor (enkelsporig) tussen viaduct en Marlot gelegen. Daar zijn foto's van. Om auteursrechttoestanden te voorkomen, zal ik die niet meesturen. Op dit moment kijk ik op blz 93 van "De Gele Tram" van A. van Kamp waar een foto staat van 26 augustus 1944 met daarop de 70 met bijwagens 106 en 112 op dat bewuste verbindingsspoor. Op 27 augustus 1944 staat de 66 naast lijn 4 op de Zijdelaan.

robert55 | 29-9-2009
@ fer: de scheveningse lijn van de NZH is tijdens de tweede wereldoorlog opgebroken. Voor de afvoer van de rails hebben NZH trams via HTM sporen (ik ken foto's van Plein 1813 en uit Wassenaar] gereden. Na de oorlog is de lijn al weet snel herlegd.
Ook de ZHES is aan de Scheveningse kant opgebroken, en die is na 1945 slechts enkelsporig [voor een paar jaar] teruggekomen

Fer Mhlmann | 29-9-2009
@Haagse Meester.

"De HTM heeft toen, in zeer korte tijd, een enkelsporige verbinding aangelegd tussen het Viaduct en het eindpunt Marlot, incl. stroomscheiding, zodat de interlokale trams Den Haag weer konden bereiken. Mogelijk hebben ook NZH werktrams hier gebruik van gemaakt bij de afbraak v/d NZH tramlijn Malieveld-Scheveningen gedurende dezelfde periode."

Mijn geheugen verzet zich tegen het bovenstaande:
ik heb nog een foto waarop ik kijk naar de Blauwe Tram die door de Nieuwe Scheveningse Bosjes op weg is naar de Badhuisweg, op weg naar Scheveningen dus. Ik was toen ergens tussen de 10 en 15 jaar, ofwel in de jaren 50-55.
Maar van een aansluitspoor tussen eindpunt Marlot en het spoor onder het treinviaduct is mij niets bekend, bovendien als mijn vader met mij naar Wassenaar/Leiden ging met de "Gele", reden wij over de Benoordenhoutseweg/Leidsestraatweg...!
Ik vraag me dus nu af, wanneer de "Blauwe" naar Scheveningen is opgeheven...? Onlangs stonden er nog foto's op deze site van een tram bij de halte "KLM" en op de Raamweg, beiden uit 1957...!

coos | 28-9-2009
De halte richting Den Haag op de foto ligt vr de kruising (zie de abri en het haltebord bij het verkeersbord met de fiets). Maar ik had toch iets fout, want het tegelpad tussen mast en trambaan is het voetpad, en de lantaarnpaalschaduw valt dus over het fietspad. H, h, ik ben er uit. Inderdaad moest de I/2 na afsluiting van de vesting Clingendael via een enkelspoorse noodboog na het tunneltje onder het spoorviaduct (in ruim n dag gelegd en aangesloten!) langs de routes van lijn 4 en 7 naar de Leidschestraatweg bij het Malieveld geleid worden. Wellicht dateerde uit die dagen ook dat derde spoor langs het Malieveld.

wil leebeek | 28-9-2009
Haagse Meester: Inderdaad heeft er via de route van lijn 4 in 1944 een enkele NZH -werktram met lorries gereden.

Haagse_Meester | 28-9-2009
Coos, een tramhalte is geen stoep, er zal dus nog een reguliere stoep tussen halte en rijbaan hebben gelegen. Zie ook een ontbrekend hekwerk wat normaal halte en rijbaan scheidt...

Overigens, doordat de bezetter dit stuk trambaan afsloot moesten de trams naar Wassenaar en Leiden een andere route nemen. Alleen, die was er niet! De HTM heeft toen, in zeer korte tijd, een enkelsporige verbinding aangelegd tussen het Viaduct en het eindpunt Marlot, incl. stroomscheiding, zodat de interlokale trams Den Haag weer konden bereiken. Mogelijk hebben ook NZH werktrams hier gebruik van gemaakt bij de afbraak v/d NZH tramlijn Malieveld-Scheveningen gedurende dezelfde periode.

coos | 28-9-2009
De trammasten op de Benoordenhoutscheweg stonden tussen de sporen. De mast in de verte draagt een bord met de haltenaam LvNOI en daarboven een bord "Het is verboden den spoorweg te betreden". De twee betonnen masten naast de sporen op de voorgrond worden door staaldraden aan weerszijden gesteund, als tegenwicht bij de draadovergangen. Na de oorlog bleek de hele infrastructuur tot aan het treinviaduct (behalve de masten, van beton kun je geen kanonnen maken) door de Bezetter te zijn geroofd. Het pad naast de trambaan was een tweerichting-'rijwielpad', te zien ook aan de verkeersborden bij de kruising. Aan de huizenkant van de weg mocht je niet fietsen. Vreemd is nog wel de schaduw vr de voorste mast, een lantaarnpaal midden op de rijweg?

aldo markus | 28-9-2009
Volgens mij staan beide bovenleidingmasten even ver van het spoor. Er ligt aan weerszijden een perron. Zou natuurlijk slordig zijn, als een wagen precies voor zo'n paal met het middenperron terecht zou komen. Misschien dat daarom voor de andere kant van het perron is gekozen.

wil leebeek | 28-9-2009
De foto is door wijlen Jan Voerman gemaakt op 4 april 1942.
Het tramstel is 61+112+762.
Dew vesting Clingendaal bestond toen nog niet, misschien wel op papier
maar nog niet in werkelijkheid.
De mast stata inderdaad enigszins buiten het normale profiel maar er was daar geen 3e spoor ( geweest).

JWB | 28-9-2009
Wat me opvalt is dat de linker bovenleidingmast niet langs een spoor lijkt te staan. Er is daar zo te zien plaats voor drie sporen. Ik zie er echter maar twee. Is hier een spoor opgebroken of is de foto onduidelijk.

joost | 27-9-2009
@erven
Dankjewel. Dat is duidelijk. Dat van die drie verschillende contactdozen zal dan ook wel te maken hebben gehad met de verschillen in aansluitingen van de verscheidene trekkende motorwagens. Ik denk dat het kleine contact onder de lijnnummerfilmkast voor de binnenverlichting is (was). 's Avonds zag ik wel eens bij een eindpunt een bestuurder of conducteur op de koppeling, of die kleiner van stuk waren op de buffer klimmen om het verbindingskabeltje aan te sluiten. net als het omkeren van de rugleuningen bij de tweerichtingwagens. ZO, zei hij dan. Ook weer gebeurd. En nou een bakkie koffie.... Dat was toch een leuke tijd,

erven sleeboom | 27-9-2009
Tot in de jaren vijftig werden zowel 1-6 als 51-80 beremd met "enkele lucht". Later kreeg de hele serie 51-80 (rijdend met de aanhangwagens 101-120 en 131-140) een nieuwe luchtreminstallatie van Westinghouse met "dubbele lucht". De fluitketeltjes 1-6 behielden "enkele lucht", maar reden vrijwel geen reizigersdiensten meer.
De 752, 754 en 767-780 die in 1948-49 "dubbele lucht" kregen voor de 201-216, waren niet meer voor de buitenlijnen.
De 762 van de foto behoort tot de groep 750-ers (plus 900-en) die tot de komst van de Limburgers "enkele lucht" hadden voor de buitenlijnen, maar vervolgens uitsluitend op het stadsnet werd ingezet, zonder luchtremmen en dus ook zonder luchtslangen.

joost | 27-9-2009
Een prachtige foto uit een beroerde tijd (het was toen oorlog).
Wat mij opvalt bij de 762 is de enkele luchtslang voor de beremming. Klopt het dat er 3 varianten waren?
1. Zonder slang voor achter 250-ers, ombouwers en 800-en. ?
2. Met 1 slang voor de buitenlijners (inclusief fluitketels)?
3. Met 2 slangen voor achter 201-216.
Ik tel 3 contactdozen.
1. Een kleintje, onder het lijnnummer
2. In het midden, onder de vierkante ruit achter.
3. Rechts van het midden ng een contactdoos.
Ik heb wel eens een foto gezien van 900-en met een enkele luchtslang (voor achter een fluitketel)?
Wie weet hier meer over?

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    9144


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>