Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 14-12-2017, 20:33 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      Aanleg rails Blauwe Tram, Voorburg 1884
foto uit de collectie van Henk Knaapen


joost | 30-3-2011
@Roel Koolen. Klopt. Dit is een O&K en meest waarschijnlijk een met spoorwijdte 70. Overigens was de Pruissische T3 zo'n beetje de eerste "Normalien" op de markt, als je dat zo mag zeggen. De latere bouwserie 89 was gebaseerd op hetzelfde concept. Henschel was in 1882 (alte normalien) de koploper op dat gebied. Gmeinder. Lenz en Jung bouwden volgens het (herziene) principe. In elk geval altijd zonder loopassen en met twee of drie gekoppelde aandrijfassen.
Een stemmig plaatje overigens.

Roel Koolen | 29-3-2011
De stoomlocomotief op de foto is een Orenstein & Koppel, vermogen 20pk, met Heusinger stoomschuifbeweging. Deze locs werden uit voorraad verkocht (net als vrachtauto's nu). O&K noemde locs met deze stoomschuifbeweging "Neue Normalien", i.t.t. de "Alte Normalien" met Allan stoomschuifbeweging. De "Neue Normalien" werden vanaf circa 1910 geleverd. De foto zal dus na 1910 gemaakt zijn. Aan de voorzijde van het frame te zien gaat het om een loc voor 70 cm spoorwijdte. Aannemersspoor dus. Wellicht om een uitbreiding van de remise voor te bereiden?

coos | 11-10-2009
Het traject Koningskade - Scheveningen van de SS-stoomtram was al 1435 mm en hoefde alleen onder de draad gebracht te worden, plus de aanleg van een nieuw stukje spoor langs de Bezuidenhoutscheweg de Schenkweg in haaks over de sporen van de lijnen 3, 4 en 6/6A heen met waarschuwingslichten (TRAM). Ik meen me vaag te herinneren dat bij dat nieuwe stukje een flinke houten wachtruimte stond, zo groot als een krantenkiosk.

Haagse_Meester | 10-10-2009
Waarbij van belang is dat de MET op smalspoor reed en de NZH, net als de HTM, op normaalspoor. Terwijl het stuk Voorburg-Scheveningen werd aangelegd/omgespoord reed op het al omgespoorde maar nog niet ge-electrifceerde spoor uit Leiden een normaalspoor tram, afkomstig v/d in 1911 onder de draad gebrachte kustlijnen.

coos | 10-10-2009
De naam 'Blauwe Tram' zoals Den Haag e.o. gekend heeft, dateert van april 1924 voor de electrische opvolger van de voorafgaande MET-stoomtram uit Leiden (die eindigde op de Schenkweg naast het Staatsspoor) en van de SS-stoomtram van de Rijnstraat naar Scheveningen. De foto moet dus genomen zijn bij de aanleg van het traject Voorburg - Den Haag.

B. Alberda | 10-10-2009
Strikt genomen zou dit de aanleg van de stoomtram van de MET zijn. Later is uit de fusie van o.a. de MET de NZH ontstaan en die begonnen met de Blauwe.

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    5098


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>