Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 13-11-2018, 21:10 uur.

   
       
 

 
   
Stadsbus Maastricht 82 op lijn 25 aan Berestein
foto van Ruud van Aarle d.d. 13-12-1980


Frans van Meerwijk | 24-4-2012
Robert: idd ook het bankje-achter-de-chauffeur
Verder ken ik uit de "hogevloerbussen" nog wel andere favoriete plekjes: meestal zaten er op de wielkuipen "hoge stoeltjes", over het algemeen alleen het zitje direct aan het raam, dus de ideale plek van mij-met-Oma of beter gezegd (groot-)ouders met (klein-)kinderen

Een klein beetje OT, maar iets dat mij in dit verhaal wel steeds meer is gaan interesseren: ik heb een hele vage herinnering, dat er achterin de VOLVO-CSA`s (en dat geldt dan voor zowel CSA-1 als CSA-2) een duidelijk podest zat, terwijl de DAF-CSA`s alleen een knik in de vloer hadden... Wie, o wie???

robert55 | 23-4-2012
Op Hovm.nl staat een gedeeltelijke interieurfoto van de 117. Aan de rechterzijde stonden de bankjes tot de middendeur op een podest, dus inclusief het enkele stoeltje rechts voorin [mijn favo plek]. Links kan je niet goed zien, misschien het stoeltje achter de chauffeur

Frans van Meerwijk | 23-4-2012
@betweter:

Passagier zijn in een DOL is voor mij heeeeeeel lang geleden (opening IJ-tunnel, buslijn 32 naar Nieuwendam); zelf achter het stuur van dat ding zitten is TE LANG geleden ( ik ben ex-MUSA , reageer daarbij dus wellicht met teveel emotie... ), maar we zijn het er dus ook over eens, dat de CSA-1 béter in elkaar zat dan de CSA-2...
Ik denk inmiddels met weemoed terug aan de introductie van de "Hangoren", want dat was dan weliswaar "lagevloer", maar de bestuurder had tenminste een fatsoenlijke (hoge) zitpositie, iets dat ik in vele andere lagevloerbussen ernstig mis...
Ik word oud, want mijn zoon (17 jaar) roept ook dat hij oud wordt: Hij realiseerde zich dat er (weliswaar in Amsterdam) nu bussen worden afgevoerd, die ook hij welbewust heeft zien komen...

Ik durf dit hier bést neer te schrijven, want ik neem aan dat dit voor vele mensen "hier"(dus in HTM-gebied) óók geldt...

Betweter | 23-4-2012
@Frans: idd

Frans van Meerwijk | 23-4-2012
@stefan:
de exacte gegevens ken ik niet (nummertjes boeien me niet altijd zo... )
Je hebt ongetwijfeld gelijk en ik weet heel goed waarom CSA-1 het langer uithield dan CSA-2: CSA-1 werd "als complete bus" gebouwd, zéker waar het het dak betrof, terwijl bij de CSA-2 kop, kont en wagenbak-per-strekkende-meter als losse delen werden samengevoegd, mét dus de talloze bekende problemen op de kitnaden/plaknaden van de diverse "modules"... (Er is dus in vele `moderne` lekkagegevallen niets nieuws onder de zon...)

@ betweter: ik heb al veel te lang GVBA 301 niet meer onder me kont gehad, maar zitten er in die dingen inderdaad zoveel opstapjes???

Stefan | 22-4-2012
@ Frans van Meerwijk: in Amsterdam hebben diverse bussen uit de serie 210-252 (CSA-I) het langer uitgehouden dan de eerste CSA-II`s. De laatste `echte` Amsterdamse bussen van het type CSA-I gingen pas in 1998 aan de kant (dus twee jaar later dan in Den Haag). De eerste Amsterdamse CSA-II`s gingen al in 1993 naar Marokko.

Betweter | 22-4-2012
Je hebt helemaal gelujk robert

Frans van Meerwijk | 22-4-2012
Robert, dat was vooral in de streekwagens, hooguit het eerste bankje rechts heeft een podestje vanwege wielkuip en instapbak

robert55 | 22-4-2012
Als ik me goed herinner hadden de oudste series ( 275) een opstapje [podest] bij de bankjes. Of was dat alleen bij de streekbussen?

Frans van Meerwijk | 21-4-2012
@robert55:
Als ik het me goed herinner is dat inderdaad de uitlaat...

Enne: vlakke vloer??? hadden alle CSA`s toch? Hij liep schuin op, dat weet ik ook wel, maar hij was/is vlak...

robert55 | 19-4-2012
De mooiste standaardbussen blijven voor mij de wagens met vlakke vloer / laag doorgetrokken zijruiten, maar nog wel de verticale knik aan de achterzijde. Bij HTM dus 276-300, bij GVB 46-110. Die laatste reden aanvankelijke op lijnen uit garage West, maar gingen op een gegeven moment naar Noord omdat de oudere DOL`s te veel moeite hadden met de IJtunnel.

Lelijk aan deze volvo is de glimmende buis achter de linker achterruit. Zat daar de uitlaat in?

Frans van Meerwijk | 19-4-2012
Sorry voor een erg Amsterdams-getinte reactie:
CSA-1 is voor mij DAF! Het liefste natuurlijk een DOL met die heerlijk gierende versnellingsbak (ook al kom je volbeladen de IJ-tunnel aan de Noordzijde bijna niet uit... )
De CSA-1 DKDL`s waren in mijn beleving (ook als bestuurder) béter dan de latere CSA-2`s, zéker vanwege de zitpositie en ook door de samenwerking van DAF en VOLVO zijn er natuurlijk nogal wat VOLVO`s als basis voor CSA-1 en CSA-2 gebruikt, daarbij is Maastricht uiteraard vele jaren een "VOLVO-bedrijf" geweest, maar dat zal ook met het werkterrein te maken hebben: een platte Randstad versus een heuvelachtig Zuid-Limburg...
Voor Ons Haagje dus primair DAF-wagens, maar wél de oproep aan "elders gelokaliseerde museuminstellingen" om zo mogelijk óók een VOLVO-CSA1 te bewaren?
(er is in ieder geval nog een hele mooie VOLVO van SM: de `32` bestaat nog:Volvo/Jonckheere, ooit bij MUSA...

bennies66 | 19-4-2012
Nog een ``E`` in het kenteken,kom je ook nergens meer tegen.

Ruud van Aarle | 19-4-2012
De halte heette Lozerlaan.

Tiktak | 19-4-2012
@ Hans (zoef)

De halte is Berestein.
zie de tekst links onder aan de foto.

Hans (Zoef) | 18-4-2012
Dit is niet de Beresteinlaan, maar de Hengelolaan in de bushaven bij de Landzijde. Rechts achter de bosjes heb ik vaak zitten vissen op karper.

fred schrijvers | 19-11-2009
als je het stuur bewoog en als passagier je niet beet had,dan lag je op de grond,rot wagens

Raoul | 19-11-2009
het waren er 5 om precies te zijn, Hainje leverde in 1978 de Maastrichtse 81 t/m 85 op proef aan de HTM en de Haagse 336 t/m 340 aan de Stadsbus Maastricht als een soort promotie aktie voor het Volvo chassis, in 1981 werd de proef beeindigd en gingen de 81 t/m 85 naar Maastricht en de 336 t/m 340 naar Den Haag.

robbie | 19-11-2009
ik heb ook nog dienstjes gedaan met een volvo , ze stuurde lichter , de remmen maakte minder lawaai , ze trokken sneller op , ik reed dr graag op !! jammer dat men toen niet over is gegaan op volvo

willem | 19-11-2009
Er heeft een aantal wagens van Stadsbus Maastricht in Den Haag gereden. Ik meen een stuk of vier. En evenveel HTM DAF bussen reden in Maastricht.

Stefan | 19-11-2009
Jammer dat er geen Volvo naar het HBM is gegaan? Het HBM heeft gepoogd om wagen 901, de eerste Volvo-standaardbus, te bewaren. Deze bus heeft in 1972 en in de periode 1975 t/m 1979 in Den Haag gereden. Het bewaren van de 901 is om diverse redenen toen niet doorgegaan.

Volvo-motoren hadden inderdaad een mooi motorgeluid. De Volvo-B88's die in Utrecht reden hadden een heel rauw geluid, een wat nerveuze loop en een fluitende turbo. Deze combinatie was altijd erg mooi. De B59 van hierboven (SBM 82) heb ik persoonlijk nooit gekend.

Stefan (Delft) | 19-11-2009
Ik vond het jammer, dat de HTM geen Volvo's nam. Persoonlijk vond ik het heel fijne wagens, met een heerlijk motorgeluid! Jammer, dat er geen naar het HBM is gegaan. Ze hebben uiteindelijk toch hier gereden!

Stefan | 18-11-2009
Let op de koelribben in het motorluik. Daarme onderscheidden de Volvo's zich van de DAF's.

vic78 | 18-11-2009
Ik dacht dat lijn 23 de langste lijn van de HTM was, maar bij de Stadsbus Maastricht hebben ze nog veel langere routes......

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    6509


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 8 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!