Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 13-8-2018, 16:42 uur.

   
  deze pagina toont het toekomstige uiterlijk van HTMfoto/HonderdprocentHaags    
 

 
   
Staatsspoor en Centraal Station in aanbouw
foto uit Wiel van oktober 1971


Joop Jansen | 1-12-2013
Dit personeelsblad Wiel is echt in October 1971 verschenen, zoals Betweter bijna 3 jaar geleden al heeft opgemerkt; de witte heipalen staan nog in het verlengde van de randen van perron 1 langs het oude Staatsspoor Stationsgebouw, als in de zomer van 1971 op fotonummer 5.11235 van de Haagse Beeldbank te zien is.

kdinkela | 1-12-2013
Die foto kan niet van 1971 zijn. Ik heb tot augustus 1971 op SS gewerkt en ben toen overgeplaatst naar Arnhem.
De bouw van CS was toen nog niet boven het maaiveld.
Derhalve moet die foto van 1972 zijn.

Ruud Poortier | 26-6-2013
@ Aletta
Je moet eens kijken op www.haagsebeeldbank.nl. Zoek naar `Boschstraat" en verfijn (filter) dan (menu rechts) op 1e van den Boschstraat. Ruim 140 foto`s!

Aletta de Mos | 26-6-2013
Zijn er nog foto`s van 1 e van den Boschstraat (192)- daar heb ik gewoond in mijn jeugd.
Vanaf 1943! Via Google kom ik er niet uit.
Verder regio Bezuidenhout- Adelheidstraat/ Schenkweg- Bakkerij Wanders-
Kent U het boek : `- Gravenhage in Beeld? De residentie in twintiger en dertiger jaren samengesteld door Meindert H. M. Marijs

dorlas | 29-2-2012
ik heb nog wel foto s van het station voor het afgebroken werd.
op de eerste autoloze zondag was het oude station al dicht, en heb ik een van de houtsnede versieringen ervandaan gesloopt. die heb ik nog steeds. Ik vraag me af wat dat nu na 39 jaar waard is
paulus

dorlas | 29-2-2012
ik heb nig wel foto s van het station voor het afgebroken werd.
op de eerste autoloze zondag was het oude station al dicht, en heb ik een van de houtsnede versieringen ervandaan gesloopt. die heb ik nog steeds. Ik vraag me af wat dat nu na 39 jaar waard is
paulus

Lely | 14-12-2010
Het nieuwe centraal station is op 26 september 1973 (mijn trouwdatum) in gebruik genomen. Deze foto moet wel in 1971 zijn genomen, immers zo ver is de bouw nog niet gevorderd.

Leo E. | 14-12-2010
Op deze site staat een stratenplan van het Bezuidenhout in 1939. N.l. onder link met kopje Den Haag. Daar zijn een paar foto's te vinden met de naam
Charlotte de Bourbonplein & plattegrond Bezuidenhout.
Hier kan je duidelijk zien hoe de straten waren gelegen voor het bombardement en de grote herindeling.

Betweter | 12-12-2010
Als de foto in 1971 is gepubliceerd, zal deze niet later gemaakt zijn

Martin van Riel | 12-12-2010
Als begeleidend tekst staat er onder de foto "Foto uit wiel van oktober 1971"
Dat 1971 slaat naar mijn idee meer over de datum van publicatie in het personeelsblad Wiel dan over de foto zelf.

F. Vorst | 12-12-2010
De foto lijkt mij niet genomen in 1971.
In september 1972 ging ik als - nog net - 15 jarige, werken in Den Haag.
Bij de Staatsdrukkerij (toen nog onderdeel van ministerie van BZ) om precies te zijn.
Het station 'Den Haag Staatsspoor', kan ik mij nog zeer goed herinneren als destijds nog (achteraf helaas voor heel even) geheel bestaand en gaaf.
(Mogelijk wel al gesloten, maar dat terzijde.)
Ik kwam, vanuit Leiden, per sneltrein (11 minuutjes reistijd, kom daar nu maar eens om!) aan op het station 'Hollands Spoor'.
In mijn beleving moest toentertijd met de zichtbare bouw van het Centraal Station, nog geheel worden begonnen.
Fraaie foto trouwens...


peter van hinte | 13-12-2009
Is deze foto echt in 1971 genomen? Tot 1973 zat ik op het Thorbecke-lyceum (ook getroffen door het bombardement). Het gebouw van het Thorbecke ligt net achter het ministerie van landbouw en lag tot 1945 op een binnenterrein en had nadien een groot parkeerterrein voor de deur.
Ik kan me alleen maar een groot braakliggend stuk grond op de plek van het paleis voor justitie herinneren. Op de eerste van de Boschstrstaat lagen tot aan de aanleg van de Utrechte baan nog in de jaren '70 sinds 1945 niet meer gebruikte tramrails.

Nog even een anekdote over het Staatsspoor. Vaak reisde ik daarvandaan met mijn ouders en we waren natuurlijk altijd laat voor de trein (had de tram weer vastgezeten in het verkeer). Als we puffend in de rij stonden was er bijna altijd weel een indische dame die ons voor liet gaan: meneer, mijn trein gaat pas over een uur!

Hans (Zoef) | 3-12-2009
Inderdaad, er is erg veel veranderd en je zal ongetwijfeld juist zitten. Het enige stukje Schenkweg wat ik nog weet ligt bij het Charlotte de Bourbonplein en dat is dus niet te zien.

Betweter | 3-12-2009
@Hans (Zoef): ik denk dat je in de war bent met de Schenkkade of Schenkstraat, beide lopen/liepen parallel aan de Theresiastraat. De Schenkweg liep parallel aan de Daendelstraat en 1e van den Boschstraat (thans Prins Clauslaan), tussen de Bezuidenhoutseweg (hoofdkantoor HTM stond op de hoek Schenkweg/Bezuidenhoutseweg) en de Schenkkade. De kruising Schenkweg/Schenkkade werd ook wel Nova Zembla genoemd.

Op deze foto is de Schenkweg wel te zien, al zijn de huizen gesloopt. Het is de weg direct naast -zeg maar- spoor 12. Overigens zijn de huizen op de Schenkweg meer in de richting van de Schenkkade (hogere nummers) veel later gesloopt, medio 1979-1980.

Hans (Zoef) | 3-12-2009
Die brede laan rechts is het eind van de Juliana van Stolberglaan en dat gebouw in aanbouw tussen de J. v. Stolberglaan en het ministerie is het Paleis van Justitie.

Hans (Zoef) | 3-12-2009
De Schenkweg is op deze foto niet te zien. Naast het Ministerie van Landbouw en Visserij ligt de Theresiastraat, daarna naar rechts komt eerst nog de Juliana van Stolberglaan en pas daar weer achter de Schenkweg. Het bombardement heeft niet alleen het Bezuidenhout getroffen, ook het Lange Voorhout en de Prinsessegracht kregen treffers, alsmede de Koninginnegracht. Het Ministerie van L&V was n van de eerste gebouwen die na het bombardement is gebouwd en de eerste vd. Bosstraat liep heel anders. Bij de Theresiastraat maakte deze een flauwe bocht en in die bocht is een bom gevallen op de straat naast een lantaarenpaal die was doorzeefd met bomscherven. Die paal heeft daar nog lang gestaan tot de grootschalige sloop in 1970, waarbij meer woningen verloren zijn gegaan dan bij het bombardement zelf.

Betweter | 2-12-2009
Schade aan de Schenkweg na het bombardement viel wel mee, hoewel er inderdaad wel wat huizen gesneuveld zijn in het huidige Bezuidenhout West. Het was wel een gribus tijdens de jaren kort voor de sloop. Prostitutie en huizen met een uiterst bedenkelijke staat van onderhoud. De huizen die je nog kan zien staan in de Daendelstraat, deze liep parallel aan de Schenkweg en de 1e van den Boschstraat (nu Prins Clauslaan). De zijstraat het dichtst bij CS zal de Pieter Bothstraat zijn, waar nu zeg maar de Anna van Buerenstraat ligt.

Haagse_Meester | 2-12-2009
@Robert: Er was wel degelijk schade aan de Schenkweg. Minder erg dan in andere delen v/d wijk, maar er kwamen wel degelijk ook bij de Schenkweg wat bommen neer.

De Utrechtsebaan ligt net naast de plek waar het lage gebouwtje rechtsboven staat en loopt dan voor het Min. van Landbouw langs (het grote gebouw linksboven). Op de plaats waar het rijtje huizen stond vindt je nu het Min. van Buitenlandse Zaken. De eenzame boom in het midden heeft plaats moeten maken voor een parkeergarage, die inmiddels weer is vervangen door een ondergrondse variant. Links nog een boom, daar staat nu Babylon.

Wie goed kijkt kan nog wat v/d Schenkweg zien, het is de weg direct achter het bouwterrein, dus nog vr de genoemde bomen.

Robert55 | 1-12-2009
@ andere Jeroen: het bombardement heeft een stuk noordelijker huisgehouden, ik geloof groweg benoorden de Utrechtsebaan. Als je foto's van de blauwe tram op de Schenkweg ziet, is de bebouwing nog compleet.
Grap uit de jaren 60. Staat een duitser op het Spui en vraagt: haben wird das gemacht? Trotse Hagenaar: Nein, das haben wir selber getan

LEO | 1-12-2009
Heb de teloorgang van deze prachtbuurt van nabij meegemaakt.
Even een bakkie doen op het Staatsspoor of bij de Uiver.
Ook de prachtige gebouwen aan de Bezuidenhoutseweg en restaurant
De "Hout". Ook het mooie gebouw van de Centrale en de mooie ophaalbrug bij de korte Rijnstraat. Alles is vernietigd
Afgelopen zomer kwam ik na vele jaren terug bij Centraal om iemand op te halen. Ik schrok me rot. Er te komen is onmogelijk en na bijna 40 jaar is het nog een grote bouwput. Leve de vooruitgang, maar niet heus.
Gelukkig heb ik de herinnering nog.

Jeroen van Loon | 1-12-2009
inderdaad, nog een andere Jeroen

het is en blijft een pracht om te zien hoeveel grandeur Staatspoor had als station... zonde dat ze toen hebben besloten om zowel het station als het gebied op de schop te doen gooien

andere Jeroen | 1-12-2009
Toch wel opmerkelijk: Er stonden nog huizen in het Bezuidenhout die het bombardement hadden overleefd! Er bestond dus een kans om de stedelijke structuur hier te herstellen. Wat een gemiste kans! Ik weet het, de tijdgeest, maar toch, op andere foto's zie ik nu hoe mooi deze wijk was. Alles weg, op de Bezuidenhoutseweg en een paar straatjes na.

Ook opmerkelijk hoe fris en statig het Staatsspoorstation er hier uitziet. En dat voor een gebouw dat een paar jaar later gesloopt zou worden. Wat deze foto bewijst is dat een oplossing voor de 'stationskwestie' met behoud van het gebouw wel degelijk mogelijk was geweest. Tegenwoordig wordt voor dit soort gebouwen meer moeite gedaan. Zie hoe prachtig het station van Straatsburg is verbouwd voor de komst van de TGV.

Henk Knaapen | 29-11-2009
Het bijschrift van deze foto heb ik opgezocht en luid:
De bouw van het nieuwe Centraal Station is in volle gang en de foto is genomen vanaf het dak van het Transitorium.

Robert55 | 29-11-2009
Van Centraal zie je van links naar rechts: Stichthage [de kantoren], de vloer van de hal, en de eerste aanzetten voor de peilers van het tramviaduct. als je die laatste lijn doortrekt, gaat het viaduct over de linkervleugel van Staatsspoor en dan over de 4-5 meest rechtse huizen. Vrom staat daar overheen. De Hoftpren staat op de plek van de twee gebouwen van de Centrale [het grote witte was ook van hun]

Jeroen | 29-11-2009
Zo te zien aan de in aanbouw-zijnde kantoorkolos bij Den Haag CS is dit eerder tegenover de huidige Hoftoren dan tegenover VROM.

Heel bijzonder om te zien hoe dit stuk Den Haag was voordat inderdaad de Utrechtse Baan etc. aangelegd waren.

coris | 29-11-2009
anton. en betekend ook !! helemaal op de linkerzijde is nog een stukje van het gebouw DE CENTRALE te zien ,mooie foto

Haagse_Meester | 28-11-2009
Ook goed te zien: de kaalslag na het bombardement op 3 maart '45, de bouw v/h Paleis van Justitie naast het Ministerie van Landbouw en het oorspronkelijke stratenplan van een reeds lang verdwenen stukje Bezuidenhout: de Utrechtsebaan is er nog niet...

De huidige stationshal is duidelijk herkenbaar (in aanbouw) en de plaats v/h Staatspoor gebouw tov de huidige situatie is mij nu ook duidelijk: op die plek liggen nu de sporen 1 en 2. Sporen 3 en 4 waren de oorspronkelijke sporen van Gvr. Duidelijk is ook dat de Rijnstraat wat is opgeschoven in zuidelijke richting: de tram rijdt nu op de plek waar indertijd het HTM emplacement lag. De straat zelf lag aan weerszijden daarvan en tegenwoordig alleen maar ten zuiden v/d trambaan. De huizen op de voorgrond zijn verdwenen, daar staat nu VROM.

Anton Zonneveld | 28-11-2009
Kleinigheidje; Volgens mij moet de tekst zijn: Staatsspoor met Centraal Station in aanbouw. Nu lijkt het net als of de suggestie wordt gewekt dat S.S. ook in aanbouw is.

FransW | 28-11-2009
De sporenconstructie rechtsonder op deze foto vormt de keerdriehoek van lijn 12 in de 'korte' Rijnstraat.

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    4444


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 7 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!