Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 16-12-2017, 20:29 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      Werkwagen 2 uit 1927 in actieve dienst in 2009
drie foto's van Rogier Potter


Jos Sanders | 4-4-2013
@Rochus Zuurmond: de railreiniger op het (erg leuke) filmpje is de 1 uit 1923. Te herkennen aan de sleepbeugel en de aan de bovenzijde ronde hoeken van de balconramen. Dat is dus niet de railreiniger 2 uit het museum, die direkt bij aflevering in 1927 met een pantograaf was uitgerust.
De sfeerverlichting in de werkruimte boven de zuigmotor is noodzakelijk om aan een serie van zes lampen van 125 volt te komen, dus twee frontlichten, een sluitlicht en dus drie lampen in de werkruimte.
De koplampen zijn geheel nieuw uit messing door mij vervaardigd . De reflectors en de ringen zijn bij een forceerdrij in de schilderswijk gemaakt.
Ik heb de wagen in 1976 zoveel mogelijk in staat 1927 gebracht, dus als er nog vragen zijn zal ik ze graag beantwoorden.

Rochus Zuurmond | 1-4-2013
@ FransW: Bedankt voor de informatie!

Is er misschien ook iemand die weet of dit de enige losplaats was of waren er meerdere?

FransW | 31-3-2013
@ Rochus Zuurmond: op jouw vraag kan bevestigend worden geantwoord.

Rochus Zuurmond | 31-3-2013
Weet iemand of dit dezelfde wagen als in het volgende filmpje bij 08.25?

http://www.haagsefilmbank.nl/archives/6235

Joop Jansen | 16-1-2013
Heeft de 2 Railstofzuiger nog voor de sneeuw gereden ?

snugger | 25-12-2010
@joost: dream on, keep dreaming....

joost | 25-12-2010
Een pelkeltank is zo geplaatst (als hij daar tenminste ruimte voor heeft). Anders kan wat extra ballast hem misschien nog beter op de rails houden bij het schoonrijden. Al wordt het dan eigenlijk meer een ijsbreker

FransW | 25-12-2010
Even een misverstand uit de wereld helpen: dit railvoertuig is een railstofzuiger en géén pekeltram....

joost | 25-12-2010
@Hans. Hoe meer assen, hoe lager de asdruk. Ik vermoed toch dat een zwaargebouwde twee-asser in zo'n geval in het voordeel is, zeker met nog eens een paar ton pekel aan boord.

Hans | 25-12-2010
Voor dat pekelen moet zo'n wagen een voldoende hoge asdruk hebben om het evt. ijs kapot te rijden, anders ontspoort ie te makkelijk. Zo'n GTL moet wellicht kunnen voldoen, als de pekeltank maar voldoende ver voorin staat. Zonder gevulde tank zijn ze aan de lichte kant. Nou had de HTM ooit een pekeltram (1315). Voor zover ik weet heeft deze wel voldaan. Ze hebben waarschijnlijk gedacht dat het toch nooit meer zou gaan sneeuwen of zo.

de reiger | 30-12-2009
Nee dit is niet mogelijk. te breed geen reserve onderdelen ect. Wat wel een mogelijkheid zou kunnen zijn is zodra de eerste GTL's uit dienst uit dienst gaan zou er 1 of meedere ongebouwd naar pekel tram kunnen worden. Of een PCC die een aantal jaar geleden uit A'dam weer is terug gekomen ik meen de 1380 smanen met een ander om bouwen naar pekel wagen.

Nico Keus | 30-12-2009
Kan men bij de HTM die Duitse overtollige trams niet ombouwen tot een gelede pekeltram?

RC | 30-12-2009
Tja, ze hadden nooit die pekelvloot moeten afschaffen. Proberen de boel schoon te krijgen met deze railreiniger is leuk, maar een pekelwagen was beter: die gooiden pekel voor de voorwielen in de rails en hadden ook nog eens forse sneeuwbezems, ook voor de voorste as. Zo'n railreiniger heeft wel schraapbeitels, maar die zitten tussen de assen. Bij dichtgevroren rails rijdt je eerste as dus nog door een vol met ijs zittende groefrail, dus dan sta je er zo naast. Ook strooit hij geen pekel: hij heeft wel watertanks, maar dat is om van het straatvuil een natte slurrie te maken zodat die in de opvangtank blijft en niet als stof door de afzuiging er weer uitkomt. Geen hoeveelheden om mee te pekelen, en ook tussen de assen. Erg leuk dat ze zo'n museumstuk weer gebruikt hebben, maar wel amateuristisch gekruk. Amsterdam heeft nog een sneeuwveger uit 1905, die zou ik nog graag eens ingezet zien onder dit soort omstandigheden, maar staat helaas onbereikbaar in een opslag...

erven sleeboom | 24-12-2009
Ja, dat is er allemaal niet meer. Op het hoogtepunt, eind jaren '60, had de HTM 16 pekelmotorwagens, verbouwd uit 250-ers en 290-ers. Later werd dat teruggebracht tot 10 stuks, alleen de ex-290-ers. Het rijdbaar houden van dit materieel werd blijkbaar te duur gevonden, maar er kwam weinig voor in de plaats. Ook qua personeel, trouwens, want nu is het niet meer normaal dat trampersoneel wordt opgetrommeld om de pekeldienst te rijden.

Nog eerder had de HTM alleen pekelaanhangwagens, die getrokken of geduwd konden worden. Toen was het wel afzien voor de arme HTM-er, die in zijn lange uniformjas, staande in de buitenlucht, op zo'n wagen dienst moest doen.

Rien | 24-12-2009
Goede betrouwbare pekelwagens, ik heb er persoonlijk verschillende nachten door Den Haag gereden om te pekelen. Met de stalen borstels werd de sneeuw weg geschoven en als depekelaar de kraan open zette stroomde pekelwater in het spoor of wissel.
Pekel vullen in de pekelremise Frans Halsstraat en gaan.
Het was prachtig zoals de stad er 's nachts uit zag als de sneeuw viel en er weinig verkeer op de weg was.
In de zomer moesten af en toe de accu's geladen worden en reden we even een halve ochtend door de stad om de wagen vervolgens weer op stal te zetten, we hadden in remise Scheveningen een stuk of 5 staan.

Kevin | 24-12-2009
Persoonlijk vind ik het een doodzonde, om met zo'n oude wagen door de pekel en rommel te rijden en vervolgens ook bloot te stellen aan eventuele gevaren als een ontsporing. Ik snap dat hij nu misschien wel handig is, maar het is wel een railmonument wat potentieel gevaar loopt. Waren er geen andere oplossingen?

Het is uiteraard goed dat men met deze wagen rijd. Maar waarom reed hij dan niet af en toe op zondag mee? In plaats van nu midden in de nacht door de rommel heen.

Freek | 23-12-2009
@koploper46: HTM heeft geen pekeltrams meer. Deze tram uit 1927 is ook geen pekeltram maar is een railstofzuiger.

koploper46 | 23-12-2009
geweldig dat ze deze tram hebben ingezet! en ik vroeg nog aan chauffeurs of er eerst ook pekeltrams werden ingezet, maar geen van alle wisten het niet.

silvia | 23-12-2009
@Gast@ Hij stond afgelopen nacht anders net als somige andere trams gewoon NAAST de rails tegen een boom

Ik heb geen boom gezien
Wel een bovenleidingmast waar hij gelukkig nét een paar meter voorbij was toen hij eruit liep.
En ik neem aan dat het hier over lijn 15 gaat [Plesmanlaan], daarna ging hij nog proberen lijn 16 schoon te krijgen.
Comlimenten aan P.S. , Het leek wel een elegant schaatsballet met vuurwerk

gast | 23-12-2009
Nou nou...allemaal lofzang over dit echte werkpaard.

Hij stond afgelopen nacht anders net als somige andere trams gewoon NAAST de rails tegen een boom

Toch minder veranderd in 82 jaar als sommige denken blijkbaar

Rene | 23-12-2009
Een compliment voor de mensen van SHTM en HTM om het tramverkeer sinds de sneeuwellende weer op gang te krijgen.

Anton Zonneveld | 23-12-2009
Goed idee Wim! Zet die foto uit het AD maar op deze site. Alhoewel, een krantenfoto scannen is kwalitatief niet zo interessant. Kun je niet bij de AD de originele foto voor ons bemachtigen?

Fer Mählmann | 22-12-2009
Wat een sfeervolle binnenverlichting......!

Betweter | 22-12-2009
@Charles: er zijn koppelstukken waarmee het historisch materieel aan een GTL gekoppeld kan worden. Er is en wordt echter niet gesleept met deze wagen.

Koos W. | 22-12-2009
@ Wim van Es

Is het misschien een idee om dat artikel te scannen en op deze site te plaatsen?

Wim van Es | 22-12-2009
@ton van zelst,
In de editie van het AD die bij mij in de bus is gegleden staat niets over het slepen van trams door Werkwagen 2! Gelukkig maar, want het AD zou dan in mijn ogen heel erg onbetrouwbaar zijn.
Er staat wel, bij monde van Peter Scheepmaker: "Dit is een oersterke tram zonder technische snufjes en allerlei beveiligingen. Normaal gesproken kan dat eigenlijk niet meer, maar in deze extreme omstandigheden is die eenvoud opeens een voordeel."

ton van zelst | 22-12-2009
@Freek Dat stond in het AD

Charles | 22-12-2009
Als er al gesleept is met dit museumwerkpaard, hoe hebben ze dan gekoppeld??? Want deze past immers niet op hedendaagse trams....

Freek | 22-12-2009
@ton van zelst: Wie zegt dat deze tram is gebruikt voor het wegslepen van het GTL-materieel?

Wattman | 22-12-2009
Ah, ha. Dat verklaart de keurig schoongeveegde rails van lijn 11.

ton van zelst | 22-12-2009
Toch wel leuk dat ze een "echte tram" nodig hebben om de sporen leeg te slepen. Jammer dat er geen foto's bijstaan van het werkelijke sleepwerk, dus met een GTL of RR op sleeptouw. Hoop dat iemand ze genomen heeft en dat ze alsnog hier verschijnen.

LEO | 22-12-2009
In een woord...FANTASTISCH. Kijk dat "oudje"maar eens zwoegen
82 jaar oud en nog steeds goed werkend. Die computer gestuurde ondingen houden het met dit weer nog geen 82 minuten uit.
Eigen schuld !!!! Eerst de hele pekelvloot "preventief"ruimen en dan gaan, met de handen in je zak, gaan piepen dat er weer geen geld beschikbaar is.
De ziekte van de 21e eeuw.

Wouter | 22-12-2009
Dat zijn een stel beste schijnwerpers

Wat deed de 2 precies, alleen schoonrijden?

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    4238


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>