Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 14-12-2017, 20:33 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      PCC 1212, lijn 1 vertrekt bij Station Delft
foto uit de collectie van Cor van den Born


Als geregelde gast op deze site durf ik de bijlage, uit een doos met dia's van een overleden oom, niet zomaar weg te gooien. Ik laat het graag aan uw oordeel over.
Cor van den Born.

Cor van den Born, Nieuw Vennep | 3-1-2010
@Rienk Mebius.Sorry, ech nie. Echter dankzij mijn succes in de familie met mijn scanner dreigt er opnieuw een lading dia's uit diezelfde tijd (jaren 70) op mij af te komen. Als gevolg van het applaus van u op deze site, zal ik extra aandacht schenken aan mogelijk nieuwe juweeltjes en die dan ook voorrang geven.

Rienk Mebius | 3-1-2010
Ik zou die doos met dia's nog maar eens heeeel goed doorvlooien, Cor. Zit wellicht nog vol met deze soort verborgen schatten.

Met de remisetram in 8 minuten (voor dat die opengaat om 18 uur) van hier tot de Hoornbrug. Een belevenis. Op volle snelheid langs de Vliet.

erven sleeboom | 1-1-2010
Een mooier bewijs kun je niet krijgen, maar die mooie foto van de oude heer Solcer met zijn collega's Toontje Brouwer en "Ponumpie" Ligtvoet is gemaakt tijdens het omlopen van de motorwagen, dus op het laatste stukje spoor, niet aan de halte.

wil leebeek | 1-1-2010
Cor v.d.Born: bedankt voor de informatie.
Gerard maakte in het verleden ook nogal eens foto's van trams.

coos | 1-1-2010
In de nieuwe Rail-atlas van Johan Blok staat op pag.253 een mooie foto van de aloude situatie (1929-1959). Die kan ik me nog wel herinneren, en ook dat dat laatste stukje-de-bocht-om werd opgebroken. Eerst heette de eindbestemming Delft Rotterdammerpoort, en nadien Delft Westvest. Het latere driehoeken van de PCC's gebeurde via de stationsbrug plus nog een klein stukje verder, om daarna achteruit naar het eindpunt te rijden, wat wel betekende dat er soms gewacht werd op de brug als er nog een voorganger stond. Ik weet niet meer zeker of er ook een uitstapperron op (of vlak na de brug) was. Ik dacht van wel.

J. den Dulk | 31-12-2009
Je kon als passagier nog meerijden naar het eindpunt. Dat betekende dat als het voertuig achteruit reed er nog passagiers in konden ztten.

Rien Solcer | 31-12-2009
Onder de eerder door mij ingezonden foto van conducteur J.Solcer, zie de tram staan aan het eindpunt op enkel spoor, met aan weerzijde een vluchtheuvel.
Een mooier bewijs kun je niet krijgen.

Cor van den Born, Nieuw Vennep | 31-12-2009
@Wil Leebeek, nee het was een oom van mijn vrouw. Op de Ieplaan, Rijswijk woonde een Gerard van den Born en dat was mijn neef.

erven sleeboom | 31-12-2009
Het bijzondere van dit dubbelspoor (en misschien de oorzaak van de verwarring) is het feit dat de eenrichting-PCC's het rechterspoor (gezien in zuidelijke richting) bereden met de achterzijde naar voren. De driehoek lag nu eenmaal al bij de vorige halte.

wil leebeek | 31-12-2009
Cor v.d. Born: was de naam van de overleden oom Gerard v.d.Born ?

Adjo | 31-12-2009
Klopt FrankZ, de laatste pakweg 70 meter was enkelspoor. Daar kon een koppelstel staan. Dan kwam het eerste overloopwissel. Vanaf dat punt begon het dubbelspoor. Zo'n 70 meter verder had je een tweede overloopwissel.

FrankZ | 31-12-2009
Het laatste stukje was toch echt geen dubbelspoor. Zie ook de eerder aangehaalde tekening.

Haagse_Meester | 31-12-2009
En dat klopt ook wel: de keerdriehoek kwam pas met de PCC's (jan. 1965), daarvoor reed de tram door naar het kopeindpunt om de hoek. (Zuidwal) Pas in later jaren is het spoor in de driehoek verwijderd waarmee je rechtstreeks ri Zuidwal kon rijden en is het 2e spoor een echt 'inhaalspoor' geworden. Anno 2010 rijdt de tram langs het water.

Wim van Es (admin) | 30-12-2009
Inmiddels is de foto vervangen door een keurig schoongemaakt exemplaar. Ook de tekst bovenaan de pagina is nu de juiste. We zien hier inderdaad niet het beginpunt van lijn 1.

Aan het beginpunt was weldegelijk dubbel spoor! Je kon daar elkaar passeren.

wil leebeek | 30-12-2009
Deze uitvoering van het reclamebord Randstad is in 1973 op de
achterzijde van een aantal PCC's geplakt.

Rienk Mebius | 30-12-2009
Is dus niet het beginpunt maar de eerste halte. Alles aan de overkant van het water is nu geruimd.

Wie herinnert zich nog het uitloopspoortje in de Kethelstraat?

FrankZ | 30-12-2009
@Betweter,

Bij het beginpunt lag niet alleen geen perron rechts van het rechter spoor, er lag zelfs geen rechter spoor!

Edwin | 30-12-2009
Je kunt op de foto de keerdriehoek niet zien. Die ligt achter je. Alles, wat je links ziet, is inmiddels afgebroken voor de spoortunnel en datgene wat jij ziet als tram is een deel van de huizen achter het Bolwerk.

Rinus | 30-12-2009
"En als je héél goed kijkt (halverwege boven de rij geparkeerde auto's) zie je nog een PCC-car staan op het spoor van de keerdriehoek voor het NS-station."

Eh, zitten we beiden wel naar hetzelfde plaatje te kijken??? Het station ligt linksachter de fotograaf (dus volledig buiten beeld). Zoals de foto is genomen, heeft links aan de andere kant van de Westvest en ook aan de andere kant van het spoor de WSM ooit sporen gehad. Maar die waren al lang weg toen dit plaatje werd gemaakt.

Betweter | 30-12-2009
Inderdaad, Station Delft. Bij het beginpunt was de instaphalte op het linker spoor, er lag geen perron rechts van het rechter spoor.

Jan den Dulk | 30-12-2009
Dit is de halte bij de brug bij het station. Waar in die jaren een keerdriehoek lag.

FrankZ | 30-12-2009
Nog even verder gekeken, maar de sporensituatie klopt niet met de beginhalte (zie bijvoorbeeld de tekening op pagina 148 van de 'Railatlas tramlijnen Den Haag e.o. vanaf 1864'). Dit is absoluut zeker de halte Station.

FrankZ | 30-12-2009
Dit lijkt me eerder de halte Station. De gevel rechts komt me bekend voor. Bovendien is het aan eind van de Westvest altijd te smal geweest voor een boom als er rechts staat. En de haltepaal links klopt niet met het eindpunt.

FransW | 30-12-2009
Zo te zien is het nog lente. De jonge bomen links langs de parkeerhavens zijn nog lichtgroen en nog niet vol in blad. Rechts zien we een kastanje in bloei staan. Ik denk dat het ergens in de eerste helft van de maand mei moet zijn. Dat het achterraampje open staat, zal wel niets te maken hebben met de weersgesteldheid van de dag. De 1212 heeft eerder gedriehoekt vanaf het spoor voor het station en heeft achteruitgereden naar de vertrekhalte. is zojuist van de vertrekhalte weggereden, op weg naar de halte ter hoogte van station Delft.
En als je héél goed kijkt (halverwege boven de rij geparkeerde auto's) zie je nog een PCC-car staan op het spoor van de keerdriehoek voor het NS-station. Bijzonder aardige opname!

Haagse_Meester | 30-12-2009
Niet alleen een fraai plaatje, maar ook volledig geschiedenis! Niks op deze foto bestaat nog: de tram is al lang geleden gesloopt, de auto's ook en de panden links zijn recent tegen de vlakte gegaan...

Dit soort foto's horen absoluut thuis in de collectie v/d SHTM, emailadres is al gegeven

Cor van den Born, Nieuw Vennep | 29-12-2009
Jeetje, dank u wel mijnheer van Es. Kleur op mijn wangen. Volgens een voorzichtige schatting van mijn vrouw (het was tenslotte haar oom) begin '70.
Vroeg zomer, gezien het groen. Tevens wijst zij op de geparkeerde auto's. Voer voor de autofreaks onder u.
Ik herken in ieder geval een Dyane 6, waar ik ooit in deinde.

Charles | 29-12-2009
Mij valt op dat de achterruit open staat. En is er iemand die een vermoeden heeft in welk jaar deze foto gemaakt zou kunnen zijn?

Jeroen van Loon | 29-12-2009
Dank je wel, Cor!

FransW | 29-12-2009
Een andere mogelijkheid is natuurlijk ook om dergelijke verzamelingen te schenken aan het Haags Openbaar Vervoer Museum. Een e-mail naar info@hovm.nl wordt altijd beantwoord.

Jeroen | 29-12-2009
Leuke foto. Ik geloof dat het Haags Gemeentearchief ook fotocollecties overneemt uit ervenissen enzo.

Frank Faber | 29-12-2009
Dan zijn er vast wel meer van dat soort foto's. Ik zou zeggen; insturen dan kan Wim ze hier plaatsen, zo hebben meer mensen hier plezier van. Als u toch van plan bent ze weg te doen, moet u maar eens contact met mij opnemen. Al zou ik niet weten hoe, want je mag je e-mailadres en dat soort gegevens hier niet kwijt.

Inderdaad NOOIT wegdoen!

Jeroen | 29-12-2009
Hartstikke mooie foto! Dank voor de bijdrage, ik geniet hiervan.

Rien | 29-12-2009
Mooie foto Cor, nooit weggooien natuurlijk.
Deze prent verdiend een opknapbeurt, stofjes verwijderen en wat aan de kleur doen om maar iets te noemen.
Geschiedenis moet je bewaren en koesteren.

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    5774


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>