Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 25-9-2018, 14:05 uur.

   
  t/m vrijdag 21 september is de kans aanzienlijk dat deze website incidenteel
een of meerdere dagen niet kan worden bijgewerkt
   
 

 
   
`Splinternieuwe, moderne` Moerweg en Melis Stokelaan
2 ansichtkaarten uit de collectie van Gerard van der Swaluwe
John van den Berg | 25-3-2013
De huizen op de 2e foto bestonden toen nog niet die zijn allemaal na de 2e wereld oorlog gebouwd uit gezonderd het 1e blok links dat stond er al ,het waren ideale speel plekken voor de jeugd met slootjes en poelen waar allerhande beestjes in zaten Sallemanders Kikkers Dril en in de winter schaatsen of sneeuwhutten bouwen en elkaar of mensen die voorbij kwamen bekogelen . Ook veel buigertjes maken en er door zakken en je natte kleren droog slingeren .Je ziet van de oorlog merkte je toen nog niet zoveel alleen moest pa naar Frankrijk maar kwam weer ziek terug en een paar maanden,en later naar Duitsland .waar hij na een Bombardement de benen had genomen en is ondergedoken .

John van den Berg | 25-3-2013
@ Kees in die tijd was er alleen de toen nieuwe brug van de Melisstokelaan waar alleen de riolering was gelegd de putten daarvan staken 2meter boven de grond wel werd er in de bouwputten peulvruchten erwten en bruinebonen verbouwt die bij het oogsten door een machine op de brug werden gedorst menig Moerwijker heeft daar nog een zakje van gepikt .verder naar Overvoorde was alleen weiland waar hier en daar nog een schaap rond liep .Ik ben er nog een een tegen gekomen tijdens het zwemmen in de Beek waar ze toen allemaal beton randen in hadden gemaak waardoor dat beest niet meer uit het water kon klimmen en was verdronken.

Kees de Ridder | 25-3-2013
Zeg John, ik lees het onderstaande nu pas en zie je spreken over zo,n maisveld. Kun jij je dan ook nog herinneren dat er meer maisvelden waren tot aan Overvoorde toe en ook dat in 1947 er hele stukkennondergelopen land was, dat juist op de plek van die dame begon. d huizen terplekke moesten nog gebouwd worden en het vroor tot maart. Er was veel wind en er waren geen kolen, 8weken vrij van school (geen kolen?)

John van den Berg | 7-11-2011
Het gedeelte waar deze dame fietst was in onze tijd een maisveld waar wij als ze rijp waren de kolven pikten we stopten ze in onze onder broek of zwembroek en zwommen dan over de beek naar een boom bij de het pad v/d hadewichstraat waar een dikke horizontale tak aan zat waarop we de mais opaten .

Jeroen_lichtmast | 5-11-2011
@htmpcc
We hadden het over de huidige kleurstelling, refererende aan de masten (de replica's) die u in een klein dorpje, Eede, heeft gezien toch?
Deze kleurstelling is gelijk aan de replica masten die in Den Haag staan.
De sokkels van de masten in Eede, missen echter de letters GEB (uiteraard eigenlijk).
Ik was overigens op de hoogte van de originele kleurstelling (aluminium/rood/zwart). Ik heb ook nooit begrepen waarom deze kleurstelling vervangen is.

De B-I masten op deze foto hebben trouwens nog de originele T-profiel draagarmen. De produktie kosten bleken te hoog waarna het GEB zelf draagarmen heeft ontworpen (buizen constructie).

htmpcc | 21-4-2011
@ Jeroen: De kleurstelling, door Berlage/Piet Zwart ontworpen, was zwart/alluminium/rood.
Dit werd toen toegepast op vele licht- en bovenleidingsmasten in Den Haag.

http://img696.imageshack.us/img696/9688/strandw19381100berlagei.jpg

In 1960 werd door gemeentelijke bureauclown(s) bedacht, dat deze kleuren erg gevoelig waren voor o.a. 'vervuiling' en werd derhalve daarna de licht- en donkergrijze kleurstelling toegepast.

@Stefan: De legitieme GEB/Berlagemasten stonden alleen in Den Haag en Delft en voor een paar proefopstellingen in Wassenaar.
In 1930 begon een club in Arnhem verschillende uitvoeringen namaak-BerlageI-masten te produceren, welke volgens hun zeggen door hun zelf ontworpen waren.
Deze namaak-Berlagemasten verschenen in de 30er jaren op vele plaatsen in Nederland, waaronder Rijswijk en Voorburg.

Stefan | 21-4-2011
In de gemeente Nijmegen stonden vroeger ook lantaarnpalen die erg veel op de Haagse Berlagemasten leken.

Jeroen_lichtmast | 21-4-2011
@htmpcc
Deze masten staan in Eede. De Gem. Den Haag schijnt toestemming te hebben gegeven om deze masten te mogen plaatsen daar.
Overigens, de kleurstelling lijkt correct? De masten en armaturen zijn door hetzelfde bedrijf geleverd als die in Den Haag worden geplaatst.

Er is overigens nog een Berlage III uitvoering met dubbele uithouder:
http://www.flickr.com/photos/ra_ar21/4905100118/


htmpcc | 20-4-2011
Refererend op de afbeelding van de Melis Stokelaan, zag ik, vandaag rijdend door een klein dorpje, een stel copie-BerlageII-masten staan op een plein.
Goed, de sokkels waren niet correct gemonteerd, de kleurstelling was incorrect en er miste een paar steunen.
Het was echter aardig dit te zien op een locatie, 200 km van het Haagje, waar verder geen mens te zien was en buiten de vogels een doodse stilte heerste.
De dubbele uitvoering is opvallend, waarvan een paar in de orginele versie bij mijn weten voor de oorlog voor het Kurhaus opgesteld stonden.

http://img153.imageshack.us/img153/9084/zzb1242frm.jpg

RoSo | 13-3-2010
Haagse Meester heeft helemaal gelijk. De klok staat er trouwens nog steeds. De doorgang van de smalle Moerweg is bij de laatste spoorvernieuwing van lijn 9 (de oversteekbogen van de parkkant naar het midden tot aan die klok)dichtgemaakt, er kunnen nu alleen nog maar 2-wielers door.
@ Hans R. Helaas worden er in Zuidwest veel te veel van deze woningen afgebroken. Ik woon al 56 jaar (van 0 tot nu) naar volle tevredenheid in Zuidwest eerst Meppelweg (bus 15 met Kromhouts) toen Norgstraat (afgebroken) toen Olststraat (ook afgebroken) nu Melis Stokelaan bij Betje Wolffstraat, en zo klein zijn die huizen echt niet, prima woningen voor 1 en 2 persoonshuishoudens Ik kijk dus de hele dag op het prachtige Zuiderpark met uiteraard de baan van (nu weer) 8/9. Ook alle in- en uitrukkers van HTM-bus en tegenwoordig ook Veolia die hierlangs komen rijden de hele dag door mijn beeld.
@ Hans (Zoef), Die remproeven herinner ik me nog heel goed, maar dan op de Aagje Dekenlaan, uit de tijd van de rode standaard bussen.

Hans (Zoef) | 28-2-2010
In die tijd werden daar nogal eens remproeven gedaan en dan stond er achterop de bus een bord met, Pas op! Remproef.

erven sleeboom | 28-2-2010
Han O. | 21-2-2010
Jeroen. Volgens mij is dat Bus 5 welk als eindpunt ergens bij het Nassauplein had. (?)

Beste Han, de vraag over de buslijn is hier al beantwoord. Buslijn 5 Vrederust-Duinzigt verscheen hier pas in 1965.

Pieter | 28-2-2010
Grappig al die bandensporen op het asfalt, deden ze toen ook al aan het maken van burnouts...

Han O. | 21-2-2010
Jeroen. Volgens mij is dat Bus 5 welk als eindpunt ergens bij het Nassauplein had. (?) 2e foto: dit gedeelte heb allemaal als bouwerij meegemaakt. Ik woonde, (geboren) in de Jan van Rodestraat.

tuynman | 14-2-2010
ik heb in mijn jeugd op de anna bijnslaan gewoond en kon vanuit de woonkamer de voetbalvelden zien. de melkzaak in de straat was van de sierkan en de kruidenier was alblas. leuke tijd tot mijn 7e jaar, toen naar amsterdam nrd. verhuisd.

Hans R | 6-1-2010
Alhoewel je vreselijk blij was als je in zo'n nieuwbouw huis kon wonen,is het eigenlijk treurig zulke blokkendozen met van die prachtige lantaarnpalen in de ruim opgezette straten.
Niet voor niets wordt Den Haag Zuid van lieverlee met de grond gelijk gemaakt en er, helaas te dure, nieuwe huurwoningen voor terug komen.
Met led-verlichting in de straat?

Jeroen | 6-1-2010
Jazeker, in spoorwijk zijn er nog een paar te vinden. Helaas zonder draagarmen

@Coos (mocht je interesse hebben ) :

De grote Berlage I masten (op de voorgrond) zijn ontworpen door Piet Zwart, in naam van architecten bureau Berlage. Het worden Berlage masten genoemd omdat Piet Zwart nauwelijks naamsbekendheid had, Berlage was tenminste een naam vond iedereen toen.
De kleine masten (ook te zien op de foto) zijn vermoedelijk ontworpen door Piet Zwart, men weet het niet zeker.


Hans (Zoef) | 2-1-2010
Dit zijn echt onvervalste Berlage palen, er zijn er steeds minder, maar hier in Spoorwijk staan er nog een paar.

coos | 2-1-2010
Ze staan nog overal verspreid in de (oudere) stad, alleen dacht ik niet dat ze van Berlage zijn, maar van ene Zwart. Dat weet vast iemand nog beter.

Annie | 1-1-2010
Mooie foto`s, wat een rust... Die lantaarnpalen van Berlage, er staan een paar bij de Laakkade tussen Genestetlaan en van Zeggelenlaan. Na de herinrichting worden ze verwijderd (zonde).

Jeroen | 31-12-2009
Grappig dat er op dat gedeelte van de Melis Stokelaan toen Berlage lantaarnpalen stonden...

aldo markus | 31-12-2009
De R is deze brug gaan oversteken in 1950, toen het eindpunt werd verlegd van het Esmoreitplein naar de Melis Stokelaan, bij de Aagje Dekenlaan. De 'Melis' groeide, en lijn R groeide mee: in 1952 tot de Loevesteinlaan, in 1955 tot de Leyweg (keren bij de Steenwijklaan). Eind dat jaar werd de R '27'.
In september 1958 werd de Melis Stokelaan te lang voor de 27. Een nieuwe '28' ging daar rijden. Deze kwam vanaf het Veluweplein en sloeg op deze foto op het kruispunt rechtsaf. Bus 27 werd ingekort en kreeg een eindpunt in de Aagje Dekenlaan (bij de Jan Luykenlaan). (In 1965 paste het allemaal toch in n lijn: 5.)
Op de halte Moerweg richting Centrum, op de Melis Stokelaan, heeft jaaarenlang een bordje gehangen: "Lijn 28 vr brug linksaf" (anders zou de bus de halte Veluweplein missen!). Is er een foto van die halte met dat bordje?


Ren te rijswijk | 31-12-2009
Zucht wat een rust

coos | 31-12-2009
De bus is lijn R van de Aagje Dekenlaan naar Bronovo via Vaillantlaan - Prinsegracht - Spui - Parkstraat - Nassauplein - Oostduinlaan, na de oorlog pas in 1948 weer ingesteld. Behalve het laatste blok links op de foto bij de Troelstrakade zijn alle huizen uit de Wederopbouwperiode van na de oorlog, vrij klein met een 'Bruynzeel-keuken'.

Haagse_Meester | 31-12-2009
Beide foto's hebben de kruising Moerweg/Melis Stokelaan als onderwerp. De bovenste foto kijkt ri Erasmusplein, de onderste ri Fruitweg.

Vandaag de dag zijn deze straten niet meer zonder (beeld)vervuilend blik voor te stellen...

Jeroen | 31-12-2009
Goh, een Melis Stokelaan zonder trambaan in het midden. Op de eerste foto zie ik rechts een bus, de voorganger van tram 8/9?

Leuke foto's, ik heb 15 jaar in Moerwijk gewoond en ken dit stukje ook goed (woonde iets meer naar de Loevesteinlaan toe).

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    6583


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 9 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!