Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 18-2-2018, 20:58 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      Halte Wijnhaven met koppelstel (13XX-2101) van lijn 6
foto (uit de collectie) van Henk Odendaal


Martin van Riel | 25-1-2010
Ik denk dat de foto is gemaakt vlak nadat het in gebruik is genomen dus ergens in 1976 / 77. Gezien de redelijk schone staat van de bestrating en van de trambaan zelf. Ook de boompjes ogen nog erg pril. Begin jaren tachtig is men begonnen met de voorbereiding voor de aanleg van het forum trace en werd de oprit naar het Centraal Station viersporig.

Rien | 18-1-2010
@ rikky
In 1984 reden er alleen nog GTL8 rijtuigenop lijn 3, dus moet vroeger zijn geweest

Rienk Mebius | 15-1-2010
"hoe ging dat eigenlijk met zo'n gekoppelde tram?Zat er een conducteur in de tweede wagen?" (hansje)
Er zat helemaal geen conducteur in de PCC's. Als de bestuurder geluk had, kon hij zien hoe in de tweede wagen de banken naar buiten werden gegooid.
Voor de rit werd uiteraard nooit betaald door de reiziger zelve. Dat deden wij, braverts.

coos | 15-1-2010
Schuin in de bocht van de Fluwelen Burgwal / Kalvermarkt (op de foto net voorbij het front van de PCC) heeft zo'n kleine 25 jaar het noodkerkje van de gebombardeerde Boskantkerk (Prinsessegracht) gestaan, opgetrokken van hergebruikt afgebikt puin-baksteen. Het had de grootte van een flinke garage.
Opeens was het weg..............

dAb | 13-1-2010
Die brandem wél, maar niet zo fél ... dat rijmt nog ook, en zonder rook ... want interne reflectors van de remlampen weerstralen zogezegd minder onder een grotere hoek :-) Je/U kunt de (horizontale) streepjes weliswaar zwakm, doch toch nog zien Dacht ik: D.A. Borgdorff

Betweter | 13-1-2010
Valt het niemand op dat van de 1300 de remlichten wel branden en van de 2100 niet? Da's wel raar ... Misschien kan dAb daar iets over vertellen?

Wim van Es | 13-1-2010
Op de bovenste foto van deze pagina zien we het Militair Hospitaal vanaf de Fluwelen Burgwal. Het militaire VW-busje komt uit de straat rechts op de foto hierboven, de Muzenstraat.

Robert55 | 13-1-2010
En omdat het traject over het viaduct op 30 mei 1976 [voor mij vooral de dag *na* het concert van de Stones in het Zuiderpark] in gebruik werd genomen hebben we nu een vrij precieze datering

wil leebeek | 13-1-2010
De 1340 reed nog niet toen een deel van de 1300ers Miele reclame kregen.
De 2101 die in februari 1974 van de fabriek kwam viel de eer te beurt de
Miele reclame te krijgen. Dit gebeurde al snel na de aflevering.
De 1340 reed tot 4 aug. 1977( !) zonder reclame en kreeg toen pas de
Miele-borden van de 2101.

rsg | 13-1-2010
als je richting cs reed met lijn 3 en je had oponthoud onderweg gekregen dan werdt er wel eens niet verder gereden tot cs keerlus. maar omdat je dan op een verkeerd perron kwam moesten passagiers die verder wilde rijden dan overstappen halte muzenstraat en dat werdt ook zo gezegd door de verkeersdienst.

trammetje | 13-1-2010
Het mil.hospitaal stond op de plek waar nu de tram staat Muestraat heb er zelf nog ingelegen.In de Casuaristraat wat achter het korte voorhout ligt stond een heel ander gebouw maar daar kon je wel overnachten

Adjo | 13-1-2010
@Charles: helemaal goed.
@René: het militair hospitaal stond achter de Cemsto, op de hoek van de Fluwelen Burgwal en de Casuariestraat.

René te rijswijk | 13-1-2010
vroeger stond hier het militairhospitaal tog

Charles | 13-1-2010
Heb ik het goed dat deze foto uit tegenovergestelde richting is genomen in vergelijking met deze?
https://www.honderdprocenthaags.nl/algemeen/foto_tonen2.php?foto=gerard/muzenstraat.jpg

Rinus | 13-1-2010
Mb.t. de verwarring 'Wijnhaven" en "Muzenstraat". Oorspronkelijk hadden de haltes op het sneltramviaduct de namen; Oostinje, Ternoot, Centraal Station en Wijnhaven. De namen Oostinje en Ternoot zijn tot nu toe gehandhaafd, hoewel dit natuurlijk geen namen zijn die enige relatie hebben met de straatnamen (ik dacht dat de dhr. De Bock in de naamskeuze de hand had). Wijnhaven is, ik vermoed met de ombouw tot 4 sporige halte, later omgedoopt tot Muzenstraat. De locatie bleef echter hetzelfde.

Rienk Mebius | 13-1-2010
Het ziet er nu wel een tikkeltje anders uit, ja.
http://www.flickr.com/photos/rienkmebius/1421332283/

trammetje | 13-1-2010
Op deze plaats staat nu het nieuwe hoofdkantoor van de HTM

Charles Voogd | 13-1-2010
Maar volgens mij heette dit officieel halte Muzenstraat. Vreemd om ineens een foto te zien van een plek waar ik al 25 jaar om de hoek woon. Voor ons is het OV alleen maar slechter geworden terwijl ik in de binnenstad woon. Lijn 18 niet meer voor de deur (Fluwelen Burgwal). Lijn 25 rijdt hier niet meer, was heel handig om naar mijn pa en ma te rijden (Lozerlaan). Tramhalte verdwenen: lopen naar V&D onder de grond of naar Kalvermarkt. Dan zeggen ze: RandstadRail is sneller door de GM-straat dan vroeger; ja lekker, als je verder moet lopen gaat alle tijdswinst verloren. Met de bus naar mijn vroegere werk in Monster? deed ik met gewoon opstappen op de Wijnhaven/Muzenstraat. NU: eerst lopen naar V&D en lekker koud overstappen bij tochtgat Leyenburg. Ik word oud en maar klagen…. Kijk op Wikipedia op Fluwelen Burgwal, Wijnhaven en Herengracht.

Hans (Zoef) | 13-1-2010
Van dit stukje Den Haag is echt niets meer terug te vinden. Dit heet nu De Resident, hier staat oa. de Muzentoren en het gebouw op de hoek van de Fluwelen Burgwal is ook weg evenals het voormalig Militaire hospitaal. Feitelijk bestaat de gehele linker kant van de Fluwelen Burgwal niet meer en is vervangen door nieuwbouw gezien vanaf de Heerengracht. Het gedeelte tussen de Korte Poten en de Kalvermarkt is nog redelijk intact. Aan de andere kant is er ook een nieuwe dwarstraat bij gekomen, de Calliopestraat.
Op de sites van www.gemeentearchief.denhaag.nl en www.foto.denhaag.org is de huidige situatie te zien.

LEO | 12-1-2010
Voor zover ik weet staat alleen de voorgevel van de Staatsdrukkerij nog, de rest is gesloopt en herbouwd tot meerdere glorie van de Haagse binnenstad

dAb | 12-1-2010
Ik dacht dat dit (ook) gesloopt was nadat de Vrijmetselaar eruit waren vertrokken ... D.A. Borgdorff maar ik ben er al 22 jaar niet meer geweest.

Frank Faber | 12-1-2010
Dit plaatje komt weliswaar uit mijn (of die van Henk Odendaal) collectie, maar ik heb hem dus niet zelf geschoten. Hoewel dat best gekund had want zeker in de nadagen van de PCC's ging ik vaak met mijn oude spiegelreflexcamera op stap om dia's te maken van voornamelijk PCC's. GTL's spraken me toen minder aan.

Dat gebouw van de Chemsto, staat dat eigenlijk nog overeind? Het zou me niets verbazen als dat ook getroffen was door de sloopzucht van de gemeente Den Haag want het was een oud gebouw en zou vast niet meer aan de eisen van deze tijd voldoen. Wat die eisen ook mogen zijn.

Zo'n PCC koppelstel had toch wel wat, hoewel ik toch het liefst in de voorste tram zat. Waarom weet ik niet. PCC's; crème of kanariegeel, maakt niets uit, het blijven prachtige trams. Jammer dat ze uit het Haagse straatbeeld verdwenen zijn. Ik mis ze! Voldeden de PCC's soms ook niet aan de eisen van deze tijd?

dAb | 12-1-2010
Rechts parallel ligt nog zichtbaar de Muzenstraat, waarop links en haaks dus de Wijnhaven was gelegen. D.A. Borgdorff

Joris | 12-1-2010
Even een vraagje: als dit de halte Wijnhaven is, waar is/was dan de halte Muzenstraat?

D.A. Borgdorff | 12-1-2010
Nee, er waren al enige tijd geen conducteurs meer in dienst (zeker niet in dit soort materieel) en bij de bouw was er rekening gehouden met *onbemand gekoppeld* rijden. In literatuur over de 2100-serie is er nog steeds discussie of dit materieel gezien moet worden als gemotoriseerde aanhangwagens, of dat er sprake is van onbemande -- en ook niet te bemannen -- motorrijtuigen. Vrijwel alle OV-hardgele PCC-cars waren bestemd om als onbemand materieel dienst te doen. dAb Naar het nummer van de voorwagen XX mag men raden

rikky | 12-1-2010
Ik dacht het niet. Ik kan mij een aanrijding herinneren op het Prins Hendrikplein, lijn 3, waarbij de auto de koppelwagen 'pakte'. De bestuurder had niets in de gaten. Op halte Elandstraat ben ik naar de voorwagen gegaan om e.e.a. te melden bij de bestuurder. Mw. Savelberg, ja van, was mijn getuige, zij stond ook bij de bestuurder om het te melden. Het moet in 1984/85 zijn geweest.

hansje | 12-1-2010
hoe ging dat eigenlijk met zo'n gekoppelde tram?Zat er een conducteur in de tweede wagen?

john | 12-1-2010
op de achtergrond links zie je nog V&D, voor de rest staat nog maar weinig overeind op deze foto, vroeger aardig wat op deze halte moeten wachten op lijn 6 richting Mariahoeve waar mijn grootouders woonden toendertijd.

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    9466


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>