Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 25-9-2018, 14:05 uur.

   
  t/m vrijdag 21 september is de kans aanzienlijk dat deze website incidenteel
een of meerdere dagen niet kan worden bijgewerkt
   
 

 
   
Lijn 13 in de Schalk Burgerstraat, 1952 (ahr 353)
foto: Eduard Bouwman / uit de collectie van Henk Odendaal


Twee omgebouwde Fordjes achter elkaar.

Ton Kettmann 21 -01-12 | 21-1-2012
Ik woonde toen hoek Springfontein straat/Schalkburgerstraat 200,
Op de 1e etage boven de groentewinkel van Vliet Schalkburgerstraat 200 woonde ik ,recht er tegen over de Italiaanse ijswinkel Santucci. "Mario"
In die jaren 50 rolschaatste ik over de tram rails heen,er waren toen bijna geen auto,s.Wel veel fietsers s,morgens rijen dik vanuit Moerwijk/Morgenstond richting centrum en in de namiddag weer terug.
De tramlijn 13 was een mooie verbinding centrum richting het Zuiderpark.
Op Zondag naar A.D.O met voetballers als Theo Timmermans,Lex Rijnvis.
Wat was het druk op Zondag middag van lopende mensen naar het ADO stadion,geen tramkaartje kopen maar wel na de wedstrijd 1 of 2 pilsjes pakken in de Schalk. Wat een tijd,komt nooit meer terug, Nu het heden.

Snorrecken | 20-1-2012
Eigenlijk 2 Fordjes dus. Kan iemand mij uitleggen hoe het zit met die lijnfilnkast op de achterwagen? Zit daar een film in of is het een geschilderd nummer op de rode achtergrond? De cijfers zien er nogal vreemd uit namelijk. Ik ben een gelukkig man: ben aan t opruimen en kwam gisteren een complete richtingfilm n een complete lijnfilm (inclusief 3A en 4A) tegen thuis. Wist niet (meer) dat ik die had. Effe uitgerold op de grond. Ik ben blij!

KeKoninginnedades de Ridder | 19-1-2012
Heeft iemand soms ook nog waargenomen dat we hier te maken hebben met Koninginnedag, voor de 4-de maal op 30 april. Vlaggetjes aan de beugel en voor en achter onze rood-wit-blauwe vlag op metalen bladen afgedrukt. (hebben jaren dienst gedaan). Belanstellenden konden het feest in de Cineac
mee beleven.

Hans R | 29-12-2011
ADO=Alles Door Oefening.
Maar wat te denken van:
NAC=NOAD-ADVENDO-Combinatie =
Nooit Opgeven Altijd Doorgaan
Aangenaam Door Vermaak En Nuttig Door Ontspanning
Combinatie

en dat voor een voetbalclubje.

erven sleeboom | 28-12-2011
Altijd gedacht dat het Alles Door Oefening was.

Maar oudoom-erelid had misschien zijn eigen versie?


Joke Smits | 28-12-2011
Geachte mijnheer Nol Dijkstra,
ADO betekent: Aanhouden Door Oefening!
Zelf gehoord van mijn oudoom die erelid van deze club was en op de Moerweg woonde, vlakbij zijn favoriete club dus.
Maar wellicht heeft u het als grapje bedoeld?


Nol Dijkstra | 10-10-2010
Wat een fijne tijd was dat. Woonde in de Schalkburgerstr.202. Tweehoog. Van 1947 tot 1954,ik weet nog dat de hele straat open gebroken was en nieuwe tramrails erin om de A.D.O.(Achter.Doel.Opstellen.)supporters te vervoeren.Wat jaar?? Ik ging naar de Paul Kruger school in die jaren,net zoals de webmaster Wim van Es. Later naar de Comeniusschool in de Kempstraat. In de plantsoenen van de Kaapstr.plukten wij "jeukballen"en gooiden die naar lijn 13. Sinds 1959 woon ik in Canada. Maar de trams en bussen van de H.T.M. en Den Haag vergeet ik NOOIT

erven sleeboom | 2-2-2010
Lijn 13 was na de oorlog geen geweldige lijn meer. Dat zie je ook aan het gebruik van de aftandse 353. Er was wel het plan voor doortrekking naar Moerwijk, maar daarvoor moest een lang traject worden aangelegd langs het Zuiderpark, dat geen vervoer opleverde omdat er niemand woonde. Dus weg ermee. Jammer maar onvermijdelijk. Ter compensatie een hogere frekwentie op lijn 6.
De voetbalzondagen van ADO waren te incidenteel om daarvoor een tramlijn te handhaven. ADO-supporters hadden toch al meer aan een busverbinding met de buitenwijken dan aan een lijn die de stad in ging.

coos | 1-2-2010
De lijncijferkastjes van deze achterwagenseries in de 300 waren ook opvallend smaller dan van de andere achterwagens. De lijncijfers waren wit op een rode achtergrond, zo dienden ze ook als achterlicht. De aspotten lekken behoorlijk op de foto te zien.

wil leebeek | 1-2-2010
Lijn 13 heft in de jaren 1940-1943 heel veel ADO-supporters vervoerd i.v.m.
Afdelings- en Landskampioenschappen. Veel extra stellen werden ingezet.

Ook in andere jaren heeft lijn 13 zijn best gedaan voor ADO.

Leo | 1-2-2010
@ DAB Bedankt, mijn geheugen heeft me dus toch niet in de steek gelaten. Jammer dat zo,n lijn moest verdwijnen. Hoeveel supporters van ADO had ie niet kunnen vervoeren. Heb wel eens het verhaal gehoord dat Hagenaars niet graag met lijn 13 gingen, omdat het een ongeluksnummer was.
Gelukkig hebben we de foto,s en herinneringen nog

dAb | 1-2-2010
tWas (idd, maar dan met een andere MW) bij de foto van het Veluweplein: https://www.htmfoto.net/algemeen/foto_tonen2.php?foto=Kesber/Waardetramszijnverdwenen/Veluweplein.JPG.
D.A. Borgdorff

D.A. Borgdorff | 1-2-2010
Inderdaad Leo, dat was een op-Stelspoor voor de Aanhang-Wagens, vlak voor de ingangspoort naar het schoolpein van die Chr. LTS, naar de lus op het Veluweplein voor de ingang met Beelden van Het Broemde Zuiderpark, dat op afvalpuinhopen in de *dertiger* jaren door o.a. stempelende werklozen moest worden aangelegd ... en elders hier op HTMfoto.net (bij de MW 200??) k al werd beschreven. dAb

Leo | 1-2-2010
In mijn herinnering was er vroeger op de De la Reyweg voor de ambachtschool een opstel- of rangeerspoortje met aan het eind en stootblok.Klopt dat en zo ja was die speciaal voor lijn 13 aangelegd ?

dAb | 1-2-2010
Vr de bevlagde motorwagen-ombouwer is, op de hoek van de Kaapstraat naar de Kempstraat, de winkel van De Zon te zien, als reeds op de foto van deze "Tramlijn 13 in de Kempstraat" is gemeld. D.A. Borgdorff

Busgek | 1-2-2010
Deze foto lijkt genomen vanaf de hoek bij de kerk, Paardenbergstraat. Daar zat ook Melkhandel van meneer en mevrouw Venema. Nu een woonhuis en verbouwd. Daar mocht ik op zaterdagmiddag wel eens helpen, begin zestiger jaren. Nou ja helpen. Ik mocht flessen melk en vla en yoghurt aangeven en me altijd maar afvragen waar die tram nou bleef.....

joost | 1-2-2010
Ook elders op deze site de 353;
https://www.htmfoto.net/algemeen/foto_tonen2.php?foto=ZwartWit/353.JPG
Gezien het publiek dat zich op deze foto uitsluitend in de motorwagen bevindt moet het niet prettig rijden zijn geweest in deze slingerbakken. De radstand is inderdaad erg kort. Het lijkt wel of hij op 1 truck van de 200 rijdt :-)

coos | 1-2-2010
De 353 had geloof ik ook nog langsbanken met 10 zitplaatsen aan elke kant, met precies halfweg in het midden een koperen leuning. De staande passagiers konden zich vasthouden aan lussen boven de banken. Op die langsbanken zat je niet zo lekker, want bij het remmen kon je je nergens aan vasthouden en dreigde je om te kukelen in de rijrichting.....

D.A. Borgdorff | 31-1-2010
@ de Erven: uiteraard hen ik wl en vele trams gezien, en met m'n ouders ook ingestapt er-*mee*-gereden ... zelfs op weg naar de lagere school moest je oppassen - als kind ... (k) jammer dat er zoveel gesloopt is. dAb

Wim van Es | 31-1-2010
De tram rijdt hier in de Schalk Burgerstraat, terwijl de huizen op de achtergrond aan de Kaapstraat staan. In de bosjes van de middenberm in de Kaapstraat zocht ik vroeger met mn vriendjes naar rupsen en vlinders, die deden we dan in een jampotje. Wat een dierenbeulen waren we eigenlijk.

Rien Solcer | 31-1-2010
@ Cor van den Born, Dit is niet het kaapseplein, die ligt aan de andere zijde van de kaapstraat tegen de hoefkade aan. Deze foto is genomen bij de
Juliana kerk. De hoekwinkel die je ziet was ''de zon''. De tram draait rechtsaf de kempstraat in, en dat is allemaal terug te zien op de schitterende DVD van Henk.

erven sleeboom | 31-1-2010
De naam van de straat is inderdaad niet Schalkburgerstraat, maar Schalk Burgerstraat, genoemd naar Schalk Burger (1852-1914), een politicus in Transvaal, die een rol speelde tijdens de Zuid-Afrikaanse Boerenoorlog.

Op dit traject, dat berijdbaar bleef tot halverwege jaren 60, nooit een tram gezien, al scheen er wekelijks de railreiniger te komen en hebben er zelfs wel eens PCC's van lijn 6 bij een stremming het rondje Zuiderpark gemaakt.

Wil Leebeek | 31-1-2010
Lijn 13 81 + 353 richting L.v.N.O.I. Datum 30 april 1952.
Foto is gemaakt door Eduard Bouwman.

Plaats: hier komen de Schalk Burgerstraat en Kaapstraat samen.

coos | 31-1-2010
Dit zijn nu die bij enige snelheid slingerende achterwagens vanwege de korte radstand (verbouwd Fordje/Hoogdakker ex-92), vanwege de korte radstand.

LEO | 31-1-2010
Kan het helemaal voor me halen. Prachtig en nu rechtsaf de Kempstraat
in. Zoals de trams vroeger op feestdagen waren versierd, was toch een lust voor het oog.

Cor van den Born, Nieuw Vennep | 31-1-2010
Schalkburgerstraat ? Maar dan toch wel Kaapseplein, hoek Kempstraat ? Leuk, ik zag hem nu pas, die prachtige vlagversiering (drapering) op de motorwagen. Henk van der Ven, nu jij weer.

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    5932


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 6 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!