Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt regelmatig bijgewerkt. Laatste update: 10-12-2018, 11:56 uur.

   
       
 

 
   
Dé koe van de Prinsegracht (Lederwinkel De Hoogh)
foto uit de collectie van Cor van den Born


Eddy in den Bosch | 10-4-2015
Ben van 1944 en heb op de school naast de steeg, een hofje trouwens, op de kleuterschool gezeten. Woonde destijds in de Hobbemastraat. Kan mij van die leeftijd nog weinig herinneren, zeker als het gaat om namen. Weet nog wel dat wij klassikaal naar de Delftselaan gingen om daar in de gekooide zandbak te spelen. De lucht van de gebrande koffie van koffiebranderij "Kok" zal ik nooit vergeten.

Kees de Ridder | 31-5-2014
De Prinsengracht kunnen we vinden in Amsterdam, maar in Den Haag schrijven wij het zonder n, want de gracht is naar prins Frederik Hendrik genoemd ( enkelvoud! ).

dick zijdemans | 14-5-2014
ik wil meer weten over clubhuis het trappenhuis ik heb gewoond prinsengracht 188

HansR | 27-3-2014
"loop op leer" is de slogan op het "koeieraam"
Pas heb ik mijn "Van Liertjes" laten verzolen met echt leren zolen, maar dat kost een hoop centjes. Zoveel als waar een ander een paar nieuwe stappers voor aanschaft.
Maar ik wil mijn voorvader, een hugenoot uit Frankrijk, de stamhouder van mijn geslacht in Nederland, niet verloochenen. Hij had als beroep =Leerlooier=.

hans badoux | 26-3-2014
in reactie op anneke mulders , het klopt dat die ingang ook aan de zijkant was.En op zondag was er een mis in het Trappenhuis.Ben jij ook weleens mee geweest op kamp? De laatste jaren gingen we naar Don Bosco in Leusden, we fietsten daar dan naartoe.Altijd reuze gezellig.

Anneke Mulders | 10-3-2014
wat ik me herinner van het clubhuis was dat er een toegang was op de prinsegracht en om de hoek was een poort die ook een toegang was.Dat was denk ik in de jaren 60. soms ging ik daar ook naar de zondagse mis. wij waren verbonden aan de assendelftstraat kerk en daar zat aan de overkant de padvinderij geleid door de familie Kok, waar ik van 1959 tot 1965 lid van ben geweest.

hans badoux | 5-3-2014
Als reactie op het artikel over het Trappenhuis wil ik ook nog wel iets kwijt. Ik ben van 1945 en heb jarenlang op de club gezeten.Eerst aan de ene kant van de prinsengracht en later aan de overkant.Mevr.Kok herinner ik mij nog goed en ook kapelaan Koenekoop.Er werd van alles gedaan binnen de club bv. houtbewerken , biljarten , stripboeken en andere boeken lezen en ook werd er regelmatig een film gedraaid.Verder gingen we elk jaar een week op kamp waar op de fiets naar toe werd gereden.Het was een leuke tijd omdat je verder nmiet veel had. TV bestond toen nog niet dus je moest je op een andere manier vermaken.Ik herinner mij ook nog de puddingstukjes bij de bakker naast de club.

Arthur Friederizi | 5-3-2014
Nadat de winkel er niet meer was stond jarenlang op de muur met grote letters geverfd "DEN HAAG IS EEN KOUWE KAKSTAD". Dat was een waarheid als een koe ...........................

Rob Frauenfelder | 10-4-2013
Aan Hans R,Ja het was Steenbeek,maar daarvoor was het Esseboom toch?

Paul Bosman | 13-7-2012
Bij de koe die in de etage op de Prinsengracht stond een rijmpje en mijn vrouw dacht dat het zo was; Ik zeg al ben ik maar een koe loop niet uw voeten moe maar koop een stukje van mijn huid dan loopt U winkel in en uit.

j.c,v.gent persoon | 10-6-2012
leuk hoor al die reactie over de koe,die ik elke morgen weer ontmoeten als ik in de kindermis was geweest,en over de gravenzandelaan weer terug liep[met nonnen]naar school zei ik hem telkens gedag trouwens de kerk in de assendelftstraat was geen petrus en paulus kerk maar de willebrord kerk met aan de overzijde de beelden winkel.ook het clubhuis van juffouw kok ben ook ik niet vergeten mopperen over die tijd kunnen wij wel,maar wat deze mensen toch allemaal deden voor de lieve jeugd ik ben er dankbaar voor al met al toch wel een kleurrijke tijd ook de dochters van slijterij zondag en goovers uit het westeinde deden veel jeugdwerk,met juffrouw kok samen.leuk he?al die nostalgie.

Mia verheij | 25-4-2012
En trouwens die Koe herrinner ik mij nog als de dag van gister !! Misschien dat ik daarom nog altijd moeite heb met het eten van vlees !!! vond ik zo zielig. Maar als kind begreep je dat niet.

Mia Verheij | 25-4-2012
Ja leuk al deze reactie,s Ik ging naar het leger des heils daar, want het clubhuis was heel gezellig. Ik zat op de keucheniusschool. En je had inderdaad Steenbeek./Op het hoekje aan de overkant spijkermakerkerstraat een snoepwinkeltje. en de melkwinkel ff naam vergeten . Ik ben van 1953. Wij woonde Herderinnestraat hoek Langebeestemarkt. Mijn vader had die duiventil op het dak. Ik liep altijd naar school. ff langs Hekker de bakker en een snoepwinkeltje op de Brouwersgracht en Kok de slager. Leuke tijden. En dan ging ik bij Simonis Paling halen gelijk bij de rokerij in dat smalle steegje Ook zat ik nog bij de padvinderij Lange Lomabardstraat. ja je had toch niks dus de clubs waren leuk voor de kids. NU leuk al die herrinneringen

B. Bos | 3-4-2012
ach, nostalgie. Ik heb wat voor de etalage gestaan en de tekst, die naast de koe stond, geprobeerd te onthouden....
al ben ik maar een koe, toch breng ik veel goeds...helaas ben ik de rest kwijt.
Ik woonde in het Enthof (Westeinde), schuin tegenover de Lijnbaan. Helaas zijn er amper foto`s van het Enthof.
Jammer, dat alle oude dingen verdwijnen, de nieuwbouw, die ervoor in de plaats is gekomen, kan ik niet mooi vinden.

Frans | 27-2-2011
Ik weet nog dat alles wat leer was overgenomen is door de leerhandel op het boerenpleintje(deze bestaat helaas niet meer)

Wim Reparon | 13-2-2011
Beste broer hans R. Niet alleen de keucheniusschool is verdwenen ,maar ook het gebouw van de Prof. Gunninschool bestaat niet meer.Zelfs de naam in de voorgevel is verdwenen ,wat ik van het haags stadbestuur onmogelijk vind.
 quote:
 quote:

Wim Reparon | 16-1-2011
Aan die koe kan ik mij goes herinneren.Vooral de prinsegracht waar ik op 2 scholen ben gegaan.Keucheniusschool en Prof.gunningscool waar ik in 1956 mijn mulo diploma heb.gehaald.verder is de Prinsgracht bijna mijn 2. tehuis geweest bij de fam.Boon prinsegracht 4 cjmv .Ikwas daar lid van 1946 tot 1960.Kan nog goed herinneren dat in okt.1956 relletjes bij de partij de Waarheid was vanwege de opstand in hongarije.Ikwoon sinds 1960 in Duitsland .Had vorig jaar gouden bruilof.

Hans R | 13-1-2011
@Adriaan Rovers Het voormalige schoolmuseum in de Hemsterhuisstraat is voortgezet in het Museon, Stadhoudersplein. Veel materialen zijn toen daar ondergebracht. In de collectie-lijst komt deze koe,die velen bij ons een aparte herinnering heeft, niet voor.

Adriaan Rovers (zoon Dhr. W. Rovers | 13-1-2011
Deze lederhandel was eerst van Dhr. De Hoogh. Later heeft zijn schoonzoon, Dhr. W. Rovers, de zaak overgenomen.
In 1974 heeft Dhr. W. Rovers de zaak stopgezet (niet verkocht!). De opgezette koe is toen geschonken aan het voormalige schoolmuseum in de Hemsterhuisstraat. Eind augustus 1975 is het pand afgebrand.
23 april 1997 is Dhr. W. Rovers overleden op 87 jarige leeftijd.

(De bakkerij heette inderdaad Steenbeek)

peter | 29-12-2010
Er staat nog een koe-teken op het het raam van de nieuwe huizen aan de Prinsegracht

Hans R | 28-12-2010
@Aad Horstmans; Die bakkerij heette volgens mij Steenbeek en niet Steenbergen

philip ernst | 28-12-2010
ben nog eens binnen geweest in die leer winkel maar dan achter ,,daar stonden nog kuipen ,om het leer verder te looien,en een werkplaats ,alles wat men met leer kon doen gebeurden daar,als kind deed de koe mij veel,zo groot en die ogen ,echt een blikvanger groeten philip

R.Koster | 16-11-2010
Ja, die koe. Als ik met mijn moeder naar de kinderarts, Dokter Gunts, inhet Westeinde ging, liepen we altijd na afloop even langs de koe.

aad horstmans | 27-10-2010
Ja als jonge van 1942 gingen wij na de oorlog naar het clubhuis ( trappenhuis geheten) links van de winkel met de koe. Links van het trappenhuis was de bakkerswinkel van Steenbergen en daarnaast woonde mijn vriendje Toon.Tot mijn 12 e jaar heb ik in de Glasblazerslaan gewoond. Het clubhuis was van mevrouw Kok ( die hadden 2 koffiewinkels n.l in het Westeinde en in de Raamstraat. jammer dat ik nooit meer te weten gekomen bent wat er met de familie van mijn vriendje Toon is terecht gekomen. Hij en zijn zusje deden plechtige communie in de Petreus en Pauluskerk in de Assendelftstraat.
Ja het clubhuis was een zgn Katholiekclubhuis maar wij zaten op de School met Den Bijbel meester Schabergschool in het Westeinde naast het Johannes de Deo ziekenhuis. mevr Kok maakte geen problemen dus mochten wij lid zijn en zelfs elk jaar mij naar het kamp in de duinen bij Noordwijkerhout.
Natuurlijk ging meneer de kapelaan ook mij. De zieltjes moesten toen nog gered worden. Misschien is er iemand die de familie nog gekend heeft of nog contact heeft. graag zou ik dat dan te weten komen

Hans R | 6-5-2010
Als ik zo de herinneringen, de weemoedige gedachtespinsels over de koeien op de Prinsegracht verbaas ik mij erover dat het voormalige eindpunt van de WSM-bussen op de Varkenmarkt was. Een zijstraat van de Prinsegracht. Dat had dan beter de Koeienmarkt kunnen zijn. Of is de Lange Beestenmarkt de plaats waar de koeien verhandeld werden?

coris | 6-5-2010
het stukje van de keuchenius school klopt,in 1948 werd ik al geconfronteerd met de koe, maar de volgende koe staat of stond buiten bij de sleutelmaker vlak bij de brouwersgracht en deze was(is) van kunsstof,

Frans van Zoest | 5-5-2010
Ik kan mij goed herinneren dat er een soortgelijke etalage, met koe en al, was aan het Spui, op stukje tussen de Turfmarkt en de Kalvermarkt, aar waar nu het ijspaleis staat. Mij is ooit verteld dat die winkel later verhuisd is naar de Prinsegracht, maar of dat echt zo is................. Maar zeker een leuke foto, iedere Hagenees kent dat beest wel.

Hans R | 5-5-2010
Het staat mij bij dat ik een paar jaar terug in een ander pand op de Prinsegracht ook een opgezette koe in een etalage heb gezien.
Als ik het wel heb tussen de Spijkemakersstraat en de Brouwersgracht,maar dan aan de andere kant van de gracht.

Cor van den Born, Nieuw Vennep | 5-5-2010
@c.j.duivenvoorde. Even een verwijzing naar foto's en discussie elders op deze site - Toen, Toen, & Nu - Prinsegracht t.h.v. Warmoezierstraat. De relatie wordt dan wel duidelijk en van iemand die het weten kan.

c.j.duivenvoorde | 5-5-2010
Ik dacht altijd dat de zaak met de koe...bestierd werd
door de heer Rovers die er ook boven woonde!!!

Joke Gemser | 8-2-2010
Ach ja ...... de koe!
Mijn geboortehuis (1943) was daarnaast op de Prinsegracht 105.

Het was zo'n mooi stukje gracht met die statige panden met trapjes.

gilijamse dm | 5-2-2010
die koe stond op de zolder nee geintje ik had het over die leerzaak
ik heb daar toen 6 huiden gekocht en er werd mij verteld dat het van die leerzaak op de prinsegracht was daarvan daan

Leo | 4-2-2010
@Ferry
Je had daar inderdaad, halverwege, een lederzaak, maar volgens mij heb ik daar nooit een koe in de etalage in de etalage zien staan.
Uiteraard wel die op de Prinsegracht

Ferry Lochmans | 4-2-2010
De koe op de Prinsegracht er stond er toch ook één in de etalage bij de Westermolens voorheen Noord-Westbinnensingel als ik mij niet vergis.

gilijamse dm | 4-2-2010
leuk dat is echt nostalgie ,maar is de winkel met het leer niet verhuisd naar de boeren str ?

Hans R | 4-2-2010
Pal tegenover mijn lagere school (Keuchenius) aan de Prinsegracht stond deze koe. Ik zag hem dus dagelijks meerdere malen.
Deze school bevond zich achter een poort en de enkele keer dat ik daar de laatste tijd nog langs kwam had ik steeds het vertrouwen dat het schoolgebouw zich daarachter bevond.
Deze zomer ben ik samen met mijn broer de poort ingegaan om dat prachtige gebouw nogeens te bekijken. Tot onze stomme verbazing was het oude gebouw afgebroken en vervangen door een niet al te fraai nieuwbouw schoolpand.
Samen met die koe is er weer een stukje mooi Den Haag Prinsegracht verloren gegaan, alleen minder zichtbaar achter de schoolpoort.

Haagse-kareltje | 4-2-2010
Ja,ja....dat weet ik nog als de dag van gisteren.
Als ik daar langs kwam met de bus(lijn 25) op weg naar de markt (Hobbemaplein).
En dan.....op een gegeven moment....is alles weg.
Leuk hoor,zo'n foto.

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    8069


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 23 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!