Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 15-12-2017, 20:39 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      Buitenlijner 59 `op bezoek` in de Lijsterbesstraat, 1957
foto (uit de collectie) van Henk Odendaal


Adje | 27-6-2010
Heer Korthals,
Zoals deze dus:
https://www.htmfoto.net/algemeen/tonen2.php?pagina=1270473575

aw korthals | 27-6-2010
hallo; een heel erg mooie foto maar zouden jullie er ook een van de remise wassenaar willen publiceren hier heb ik meer herrinnering aan. groeten aw korthals.

Robert55 | 8-2-2010
Dank voor alle informatie. Met die ronde auto's had ik de foto ook ouder geschat, maar dat kan toeval zijn [of werkvoorrraad van de garage in de straat

c. campagne | 8-2-2010
Hr. Borgdorff bedankt voor uw aanvullingen.
De mogelijkheid van het doorverbinden van bovenleidingsecties, wanneer met twee beugels omhoog gereden zou worden, was er ook de oorzaak van dat de lengte van de stroomscheidingen tussen 600 en 1200 volt ruim de afstand tussen de sleepstukken van de twee beugels van een motorwagen te boven ging. Bovendien moest er bij die lengte nog iets worden bijgeteld om de spanningwals (voor het omschakelen van de lichtseries van de interieurverlichting op het 600 voltgedeelte) komend vanaf het 600 voltgedeelte de gelegenheid te geven om af te vallen.
Doetinchem, 8-2-2010.

erven sleeboom | 8-2-2010
Dankzij Histor weten we beter, maar de geparkeerde auto's geven het beeld dat de foto net zo goed in 1957 gemaakt had kunnen zijn.

D.A. Borgdorff | 8-2-2010
Dat is ongeveer geheel correct geschreven door Cor Campagne, waarvoor m'n complimenten. Met twee beugels is te ontraden wegens het zo in resonantie-trilling (kunnen) brengen van de bovenleiding, met vonkvorming - dus schade, en was verboden omdat op die wijze (met dubbele panto's rijden) schakelproblemen met de wisselcontacten ontstonden bij ingeschakelde tractiemotoren, maar voorál wegens kortsluiting, ook zónder stroomafname, bij het passeren van de leidingonderbrekers, welke (uitgezette) BVL-schakelaars nu juist de verschillende bovenleiding-secties van elkaar moetsen *[I]scheiden*. Die met scheiders geïsoleerde *secties* werden dan via deze twee parallelle beugels toch *doorverbonden*, waardoor er een onbedoelde kortsluiting kon ontstaan. DAT was het grote gevaar: de uitval van een feeder in die sectie of zelfs een onderstation nog afgezien van mogelijk smeltende rijdraden ...
Enfin: we bleven altijd kalm dAb +

c. campagne | 7-2-2010
Het jaartal van de foto is niet juist. De foto moet in ieder geval gemaakt zijn na eind augustus 1961, want de Roxy-reclame op het balconscherm is al verwijderd en voor juli 1963 toen de 59 zijn laatste schilderbeurt kreeg. Verder heeft de wagen op een zijruit reclame voor Histor, een reclame die in de periode van (ongeveer) april 1962 tot (ongeveer) april 1963 op de buitenlijners aanwezig was.
De 59 is bijna zeker onderweg van 's-Gravenmade naar de Cwp. Het was in die tijd niet ongebruikelijk om met een losse motorwagen direkt linksaf vanaf de Laan van Meerdervoort het remiseterrein op te rijden. De bestuurder behoefde dan niet naar het andere balcon te verkassen om terug te zetten; alleen de begeleider moest twee keer het wissel omleggen; het ging ook nog sneller.
Wat betreft het rijden met twee beugels op het volgende. In de beginperiode van de exploitatie van Den Haag-Wassenaar-Leiden werd er met twee beugels op gereden. Ik heb nooit foto's hiervan gezien op Den Haag-Rijswijk-Delft. Waarschijnlijk is het ontbreken van electrische wissels richting Leiden in die periode daarvan de reden?
Verder werd alleen in bijzondere gevallen met twee beugels op gereden.
De Laakbrug (met een stroomloos gedeelte) werd genoemd. Normaal werd ook hier met slechts een beugel op gereden. Wanneer een tram voor de geopende Laakbrug moest wachten gebeurde het regelmatig dat de tweede beugel even werd bijgezet door de conducteur. Men kon dan zolang mogelijk vaart maken om het stroomloze deel te passeren. Na het passeren van de brug werd de tweede beugel direkt weer getrokken. De buitenlijners waren op het 600-Volt traject traag, zeker wanneer deze uit stilstand tegen de helling van de brug op moesten klauteren.
Het rijden met twee beugels op gebeurde ook wel als het ijzelde. Een mooi gezicht was dat, die twee heftig vonkende beugels! Ik ga ervan uit, dat in dat geval op het stadsnet de tweede beugel werd getrokken, zowel vanwege de electrische wissels, als vanwege het feit, dat hier veel meer trams reden en de ijzel daardoor minder kans kreeg zich op de bovenleiding af te zetten.

erven sleeboom | 6-2-2010
Robert55 | 6-2-2010
Verder meen ik met van na 1965 te herinneren dat de Lijsterbes ook door losse wagens 'achteruit' [dus net als de PCC's] werd binnengereden.

Dat gebeurde dan omdat de bestuurders zich niet realiseerden dat dit bij tweerichtingwagens helemaal niet nodig was. Ze namen gewoon het inrukwissel dat ze met PCC's gewend waren.

Cor van den Born, Nieuw Vennep | 6-2-2010
Op www.leeuwendeel.nl/archief/wijkkrant2.pdf is een wijkkrant te zien van oktober 2001. Op een van de foto's een "gele" met twee panto's omhoog op de Cromvlietkade, weliswaar in 1931.


Leuk stukje inderdaad. De bewuste foto laat een wagen zien die net omschakelt van rijrichting. De bestuurder moet de ene beugel nog strijken, terwijl de conducteur de andere al heeft opgelaten.

D.A. Borgdorff | 6-2-2010
Ik ga hier niet op in ... op die speculaties, dan. dAb

Cor van den Born, Nieuw Vennep | 6-2-2010
@Harry, doe met ze mee. Ik wil wel helpen. Een "gele" met beide panto's omhoog ? Geen probleem. Op www.leeuwendeel.nl/archief/wijkkrant2.pdf is een wijkkrant te zien van oktober 2001 met een leuk artikel en foto's en tekening van rangeerstation met keerlus over "een fluitketel door Leeuwendaal". Op een van de foto's een "gele" met twee panto's omhoog op de Cromvlietkade, weliswaar in 1931.

Haagse_Meester | 6-2-2010
@Hans: uitslagbegrenzing bij ontsporing (denk ik :-P) en het meenemen v/h draaistel bij heffen v/d bak.

erven sleeboom | 6-2-2010
Nee, Harry, we hebben dezelfde foto als jij, maar we associëren er graag op los, hier.
Harry, hee, doe met ons mee!

Harry | 6-2-2010
Ik weet natuurlijk niet wat er bij jullie voor een foto staat,maar bij mij staat de 59 met één pantograaf tegen de rijdraad!De andere ligt welliswaar niet strak op het dak,maar staat beslist niet tegen de rijdraad.

erven sleeboom | 6-2-2010
Twee panto's bij harde storm: dan zijn er dus twee die het risico lopen om te klappen en de bovenleiding neer te halen. Nooit doen.

Adje | 6-2-2010
Twee stroomafnemers? Ik herinner me langs de Delftweg (zat ik op school van 1960-65) een buitenlijner met twee panto's op bij harde storm?????

erven sleeboom | 6-2-2010
Omdat de pantograaf bij de 200-en niet in het midden stond, moest de bestuurder zich bij de wisselbediening d.m.v. bovenleidingcontacten altijd bewust zijn van de plaats van de beugel.

coos | 6-2-2010
Ik heb de PCC's hier altijd achteruit naar binnen zien gaan, en vooruit weer naar buiten. Logisch, andersom rij je het hele stadsnet lang achteruit...........met de deuren aan de verkeerde kant. Trouwens de sporensituatie ter plaatse is ook nogal eens aangepast geweest. Vanwege de plek van de opstaande panto bij de serie 51-80 waaraan ik gewend was, heeft het enige tijd geduurd vooraleer ik het normaal vond dat ie ook wel achterop stond bij de 200-en soms, en bij de PCC's altijd. Maar alles, bijna alles went, want een GTL met achterste panto op, ik vind het nog steeds geen gezicht.

erven sleeboom | 6-2-2010
P.S. Als de buitenlijner op een bovenleidingloze brug bleef steken was het natuurlijk wel erg handig dat er nog een panto was. Opduwen, zoals bij de fluitketels, Limburgers en PCC 's, was niet nodig.

erven sleeboom | 6-2-2010
Ook bij stroomonderbrekingen (Laaksbrug) onder 600 v bleef de tweede beugel neer.

Robert55 | 6-2-2010
Ik heb op de site gezocht naar foto's waar met beide panto's op werd gereden, want ik dacht dat dat bij de Laakbrug wel gebeurde. De Laakbrug was nogal een hindernis onder 600V, dus was betere stroomafname wel prettig. Niet gevonden, wel foto's uit 1923/24 waar op 1200V trajecten met beide op werd gereden.

Verder meen ik met van na 1965 te herinneren dat de Lijsterbes ook door losse wagens 'achteruit' [dus net als de PCC's] werd binnengereden.

Hans (Zoef) | 6-2-2010
Een vraag die mij al heel lang bezig houdt, waarvoor zaten er van die zware kettingen tussen de draaistellen en de wagenbak?

Fer Mählmann | 6-2-2010
@Charles, @JWB
Kleurentechniek bestond al langer: er zijn kleurenfilms en -foto's gemaakt in WOII, zowel door de Amerikanen als de Duitsers en...door Prins Bernhard!

erven sleeboom | 6-2-2010
De hele serie 51-80 had twee panto's, waarvan alleen de voorste in de rijrichting omhoog stond, wat bij de bediening va nde wisselcontacten wel handig was. Strikt genomen kon met één panto worden volstaan, maar een tweede was wel zo gemakkelijk (net als bij de GTL8 nu).

De 59 ziet er een beetje vaal en aftands (maar niet krom!) uit. Toch moet hij nog mee tot begin 1965.

JWB | 5-2-2010
Nou, In 1957 was kleurenfotografie al wel geruime tijd beschikbaar. Zo lang geleden is dat nog niet (of ben ik nu al zo oud :-). De buitenlijners waren toen pakweg 30 jaar oud en nog volop in dienst. Maar wij Leienaren vonden die van de NZH natuurlijk veel mooier.

Charles | 5-2-2010
Een schitterende opname.
Toch ook al opmerkelijk veel automobielen te zien
Klaarblijkelijk staat deze 59 in een bocht waardoor de draaistellen goed te zien zijn. Nou ben ik wel geen kenner, maar twee panto's was dat gebruikelijk?
En opvallend: een hele vroege kleurenfoto en goed scherp, prof fotograaf?

rabbit | 5-2-2010
De 59 was de laatste Buitenlijner, welke dienst deed op lijn 37 op 8 januari 1965 van de Turfmarkt, echter tot remise 's-Gravenmade.
Verder naar de Westvest ging het toen met bussen onder het nummer 37.
De volgende dag met PCC 1200en.

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    9174


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>