Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 21-2-2018, 14:51 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      9 factsheets Bombardier Flexity Outlook
één van de kandidaten voor de nieuwe Haagse tram
Bombardier Outlook Augsburg

Bombardier Outlook Brussels

Bombardier Outlook Geneva

Bombardier Outlook Innsbruck

Bombardier Outlook Krefeld

Bombardier Outlook Linz Pöstlingbergbahn

Bombardier Outlook Marseille

Bombardier Outlook Palermo

Bombardier Outlook Valencia and Alicante

Zie ook: Welke gaat de nieuwe Haagse tram worden?

Sammy | 25-3-2017
De lijnen 2+3+4+9+11+15+17+19 van HTM zijn al aangepast voor lagevloertrams. De Avenio`s zijn bijna klaar voor de lijnen 9+11+15+17.
Serie 5001-5060 (Avenio`s HTM) zijn besteld voor de hierboven genoemde lijnen. RegioCitadis voor de lijnen 2+3+4+19.

Sammy | 25-3-2017
Eind 2017 gaat HTM Metropoolregio Rotterdam-Den Haag en gemeente Den Haag een besluit nemen of het type tram dat gaat worden besteld voor de lijnen 1+6+12+16. Flexity Outlook (gebouwd in Canada) lijkt mij zeer geschikt voor deze lijnen.

Aad | 16-2-2010
Nee dAb, zeker geen familie. Had ik dit niet meer kunnen schrijven!
HTM bestelt inderdaad nieuw materieel en hoe dat eruit komt te zien gebeurt in overleg met Haaglanden. Tenslotte is dat de opdrachtgever. Dit alles dankzij de verplichte aanbestedingsprocedure.

D.A. Borgdorff | 15-2-2010
@ Aad: dank u wél voor deze *geruststelling*, zeker ingeval u ook familie van Henk en Theo Mansveld zijt. Overigens dacht ik nog steeds in mijn onschuld dat het nieuwe materieel door onze HTM besteld werd, mede gehoord de beraadslagingen van de Raad van Beheer o.l.v. irs. Noordzij en Kroon :-) als bewezen kundig in de zaal der besluiten. De Gemeente 's-Gravenhage heeft daar toch helemaal geen bemoeienis meer mee, behoudens haar aandeelhouderschap/??
Enfin dAb

Aad | 15-2-2010
@dAb, zie de stukken van Haaglanden. Daarin staan de specificaties. Overigens wordt de lengte ca. 34 meter. De levering wordt niet zomer 2012 maar begin 2015.

dAb | 15-2-2010
@ Robert55: U schreef elders :
 quote:
... En verder wordt momenteel de bestelling van 40 nieuwe trams voorbereid.
Die worden iets van 32m lang en 2,65m breed. De keus is nog niet gemaakt (aanbesteding loopt nog), maar het worden zeker géén Regiocitadissen. Levering is voorzien vanaf zomer 2012 en de lijnen waar ze dan gaan rijden zijn in ieder geval 2 en 11. Een combinatie van de Vrederust tak van 9 en de Wateringen tak van 17 is ook niet uit te sluiten. Bijvoorbeeld de Nieuwe Parklaan en de zoumtanstraat zullen namelijk dan nog niet aangepast zijn. 19 kan in principe ook.
... underlines from me
Beste Robert, hoe weet U dat, waar andere brichten van een 37 meter lange en 2,4 meter brede dubbelgelede Tram gewag maken ?
D.A. Borgdorff

Robert55 | 13-2-2010
@ Joost. Die kleine wieltjes maken ze weer ontsporingsgevoeliger, zo zeer zelfs dat bij sneeuw alle eerste ritten door een jaren 60 Düwag gerden moeten worden.
Een van verbeteringen die in de Combino zijn aangebracht, is dat de geleding tussen bak 1 en 2 en tussen 4 en 5 in verticale richting stijf is gemaakt en niet meer knikt als een brug wordt gepasseerd [goed te zien in de Leidsestraat]. De constructie van de geledingen blijkt grote invloed op het rijgedrag te hebben.
Maar nieuw klanten krijgen geen Combino aangeboden, alleen de Avenio en die is anders van opzet.
@ A: oorspronkelijk werd geloof ik februari gezegd, later heb ik maart/april gelezen

Joost | 13-2-2010
@mibia, als Amsterdammer maak ik regelmatig gebruik van de tram en vind het rijcomfort van de Combino ook onder de maat. Toch moet gezegd worden dat sinds de grote terugroepactie tussen 2005 en 2008 het rijcomfort aanzienlijk verbeterd is. Met name in de Leidsestraat in de kleine slingers zijn de rijeigenschappen naar mijn mening flink verbeterd, alhoewel het bij bepaalde bochten een groot drama blijft. Dit heeft natuurlijk ook sterk met de sporenligging plaats, op de langere ruimere trajecten rijdt de Combino als een zonnetje, vooral over het optrekken en remmen ben ik zeer te spreken. Echter, men had beter voor het Combino-model uit Düsseldorf kunnen kiezen, met kleine loopdraaistellen aan de voor- en achterzijde. Deze rijeigenschappen zijn daardoor vele malen beter en er kan zonder al teveel geschud hard door bochten gereden worden. Overigens zijn de rijeigenschappen van de Rotterdamse Citadis naar mijn mening ook niet bepaald goed, wat ook nog resulteert in een versnelde slijtage van de wielbanden. De Flexity Outlook scoort op dit punt beter, en rijdt naar mijn mening vrij stabiel. Kort gezegd, Den Haag kan beter kiezen voor een klassieke tram (a la Bombardier Classic) om zo zeker te zijn van goede rijeigenschappen en een al uitgebreid bewezen model met hopelijk weinig kinderziektes.

A. van der Zee | 13-2-2010
@mibia: Ja, wat mij betreft heb je volkomen gelijk. Ik vind de Amsterdamse combino's ook mooi van ontwerp, zowel van binnen als van buiten. Maar het rijcomfort is voor de passagiers echt beneden de maat. Als je achterin zit is het helemaal bal. Er zijn wagenbestuurders bij die, zodra zij zelf door de bocht zijn, de acceleratie lekker vooruit gooien (likkebaardend lekker voor de hobbyist die achter hem staat...) en dus gaan de volgende delen met een loeigang door de bocht en lig je bijna naast je stoel. En dan het schokken. Erg jammer. Ik hoop voor Den Haag toch ook iets dat op de RR Citadis lijkt en vooral zo rijdt. Ontwerp en kleurenschema zijn wel belangrijk, maar indeling en rijkwaliteit belangrijker. Ik kan bijna niet wachten tot de keuze is gemaakt. Misschien heb ik niet opgelet, maar weet iemand wanneer 'het hoge woord' eruit zal komen?

Robert55 | 12-2-2010
@ mibia: amsterdamse combinos zijn geen onverdeeld genoegen, vooral het inrijden van bochten gaat ook na de aanpassingen schokkerig. Maar op een modern vrije baan traject [IJburg] rijden ze goed, beter dan een LHB naar Osdorp.
Het interieur is door de vele geledingen en de wielkuipen slecht in te delen. Er zijn weinig plekken waar je als je lang bent redelijk kunt zitten. Eigenlijk alleen de achterbank of het laatste bankje, fenomenaal uitzicht naar achteren.

mibia | 12-2-2010
Beste medelezers,
mijn ervaring als klant bij o.a. het GVB met "hun" Combino's, ter vergelijking stellende tav het bakkenontwerp, zijn niet positief.
Ik vind dat ze er mooi uitzien van binnen en buiten.
Als ze stilstaan lijkt er niets mis mee, maar dan als je gaat rijden.
In de bochten en het berijden van wissels wordt je als passagier bijna je stoel uitgegooid, je ervaart ineenkeer een ruk naar links en/of rechts. Terwijl ik de snelheid nog laag ervaar. Het is wel logisch te verklaren door naar het ontwerp te kijken van "vaste" trucks. Maar ik vind het "vloeiende" rijcomfort is eruit.
Bij hogere snelheden op de vrije baan ervaar ik veel lawaai: weet niet of het de eletromotoren of de trukcs zijn, maar prettig is het niet.
M.i. heeft het systeemontwerp daardoor niet echt mijn voorkeur.
Ideaal voor massatransport waarbij de hoeveelheden bovengesteldt zijn boven het comfort van vervoer, maar vanuit de vervoerder en overheden, zal het het kosten/ batenanalyse zijn ga ik maar vanuit.
Geen rij zeerkistjes achterelkaar voor mij, een onwerp als die van de RegioCitadis spreekt mij meer aan. Zo min mogelijke geledingen en geen "vaste" truckstellen.

Zijn er medelezers die hun ervaringen met de Combino als ontwerp hieirn willen delen, tav van dit onderwerp? Als de site-beheerder zich hierin kan vinden?

D.A. Borgdorff | 12-2-2010
Die lage-vloer *trams* hebben misschien wel mooiere looks , maar omgekeerd toch slechtere rijeigenschappen dan het huidige GTL8-matrieel, dat op normale en jarenlang bedrijfszeker gebleken draaistellen stoelt Dan ligt een oplossing met behoud van dit type tucks of bogies toch wel voor de hand, omdat daar ook trams met een lagevloer-gedeelte gebouwwd kunnen worden. De mening van de Haagse Meester over (nogal onverstandige inzet van) die gebrekkiger tweeasser-achtige aandrijvingen onderstteun ik dan ook danig .. Enfin: dAb

de reiger | 10-2-2010
Van deze trams heeft de Outlook Brussels mijn 1ste voorkeur.
Zelf in brussel met deze tram gereden. Rijd goed! Veel beter dan de trams in A'dam en R'dam.
Intrieur moet wel aangepast worden ziet er niet uit en er moeten geen leren stoelen in! Veder een Top tram!

markus | 10-2-2010
Ik heb ik die van Innsbruck en van Brussel gezeten, en vond ze wel lekker rijden.
In Innsbruck hebben ze M-spoor en in Brussel N-spoor. En ik weet niet of dat invloed heeft op het rijden.

Wat me wel opvalt bij de nieuwste modellen, dat er weinig zitplaatsen zijn en weinig doorloopruimte is bij de geledingen. Dat zie je ook in Rotterdam bij de 2000serie.
Dat zal allemaal te maken hebben met het ontbreken van de trappen (gelijkvloersheid) en de elektronica toch ergens geherbergd moet worden.

Jeroen van Loon | 10-2-2010
@Haagse_Meester

bedankt voor je antwoord!


Haagse_Meester | 10-2-2010
@Jeroen: in het basisontwerp voor deze trams laat de fabrikant ruimte voor lokale wensen qua vormgeving.

Dit zijn en blijven 2-assers, met veel geledingen en dus weinig zitplaatsen, en de bijbehorende belabberde rijeigenschappen. Nog niet zo lang geleden is de geometrie v/h HTM net aangepast aan het ontbreken van 2 assers, en nu zou dat dus mogelijk weer teruggedraaid moeten worden Qua vormgeving heeft Innsbruck dan m'n voorkeur, maar dit type zeer zeker niet...

A. van der Zee | 10-2-2010
Ik vind die van Marseille zo'n 'overkill' aan design hebben. Typisch Frans hoor, het moet veel indruk maken met een gek design. In Lyon vind ik dat ook al niet zo mooi. Maar voor mij blijft vooral belangrijk dat ze goede rij eigenschappen hebben (rustige gang en weinig geluid en vooral niet bonken in de bocht zoals in Amsterdam) en ruim van opzet van binnen. Kleurstelling vind ik minder belangrijk en ook daar denk ik aan een beetje rustige kleur (hoewel ik het rood-beige van de GTL's prachtig vind en nog altijd zo goed bij ze passen). Van de bovenstaande vind ik Brussel van buiten nog het mooist (van binnen een beetje passé met die bruine banken en dat hout). Die van Palermo ziet er ook mooi strak uit.

Jeroen van Loon | 10-2-2010
vraag:

waarom hebben tram types zoals de classic en outlook verschillende koppen en geen standaardvorm?

bepaalt de betreffende vervoersmaatschappij hoe de bestuurscabine eruit ziet, of heeft het met iets anders te maken, weet iemand dat misschien?

Joost | 10-2-2010
Doe mij ook maar de Palermo/Valencia/Alicante versie, gevolgd door het model uit Augsburg/Geneve/Krefeld. Toch hoop ik dat dit model het niet gaat worden, alhoewel de rijeigenschappen in Brussel voor dit type model (korte bakken op vaste truckstellen met zwevende tussendelen) zeer goed te noemen zijn. Het interieur vind ik daar echter wel zeer krap ogen, maar dit zal ook wel door de breedte (2,3 meter) komen.

Coos | 10-2-2010
Ik blijf konsekwent, dus Bombardier Outlook Geneva, vanwege de eenheid van presentatie met RR. Nogmaals we moeten er wel weer dertig jaar tegenaan kijken, nou ja, jullie, dan ben ik 100................

Peter van Dijk | 10-2-2010
De Palermo uitvoering vind ik de mooiste, gestroomlijnde kop hebben! Mooie lijnen, terwijl er bij sommige andere uitvoeringen iets wat dat betreft niet helemaal klopt. Maar ja, denk niet dat mijn mening enige invloed op de beslissing zal hebben...

Peter

Nico Keus | 10-2-2010
Ik vind alle getoonde trams mooi.

De kleuren van de tram zijn toch erg belangrijk. Ik vind de tram van Geneve een chique uitstraling hebben.

Het zal mij ook benieuwen wat het gaat worden.

We zullen er toch weer 30 jaar tegenaan moeten kijken.

rikky | 9-2-2010
Moeilijk hoor, om een voorkeur uit te spreken. Maar op deze pagina lacht Innsbruck mij toe, en vind ik Marseille maar een sjacharijnig ding. Palermo is wel mooi strak, veel deuren, handig. Waar is de tijd gebleven met de bordjes in de tram: 'VLUG is- en uitstappen'?
Classic Bremen en Dresden vind ik mooi, waarbij de foto van Dresden herinneringen oproept aan de Grote Marktstraat met de Bijenkorf.
De tijd staat niet stil, ik ben benieuwd !

Job | 9-2-2010
Ik vind van deze Brussel en Augsburg het mooiste, de Brusselse zijn ook mooi van binnen :D, en ze rijden goed moet ik zeggen

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    0136


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>