Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 14-12-2017, 20:33 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      Buitenlijner 60 en werkwagen (ex Fluitketel)
Rijswijkseweg thv. Wenckebachstraat(?)


c. campagne | 17-2-2010
De foto is in juni 1961 gemaakt. De Rode Kruisvlag ('n goeie: Jeroen!) is t.g.v. de jaarlijkse collecte t.b.v. deze organisatie.
Het betreft hier de reconstructie van de Rijswijkseweg tussen de Draaistraat en de Broeksloot in voorjaar/zomer 1961.
Hierbij werden de brede stoepen (en ook een aantal tuinen) van de Rijswijkseweg opgeofferd aan het verkeer, waardoor het middendeel naar 2x2 rijstroken kon worden gebracht. De ventwegen bleven gehandhaafd.
De 60 + aanhangwagen rijdt op een hulpspoor op de ventweg. De 6 is op een nacht t.b.v. het inrijden van de sporen op het nieuwe spoor richting Den Haag geplaatst. De 6 is hiervoor maandenlang ingezet en bleef daar ook 's nachts en in het weekend. Zou in deze tijd niet meer kunnen............!
Rechts ligt nog het oude spoor richting Delft/Voorburg; dit is dan nog in gebruik. In de volgende fase werd het nieuwe spoor richting Den Haag eerst in gebruik genomen voor de trams richting Delft/Voorburg, totdat ook het spoor in die richting vernieuwd was. De trams richting Den Haag bleven zolang nog op het hulpspoor rijden.
De reconstructie van de Haagweg in Rijswijk vond in twee gedeelten plaats. 1966 Broeksloot-Herenstraat en pas in 1969 het deel naar de Hoornbrug. Vandaar de vreemde situatie bij de Broeksloot waarover wordt geschreven. Het profiel van de Haagweg werd zoveel mogelijk aangepast bij dat van de Rijswijkseweg.
Bij de volgende reconstructies zowel van de Rijswijkseweg als van de Haagweg werden de sporen in het midden gelegd op een vrije baan. De aanpassing van de Haagweg was al in 1980 en van de Rijswijkseweg in fasen. Bij de Laakbrug werd in 1969/70 een stuk vrije baan in het midden aangelegd, op het deel Draaistraat-Broeklsoot pas in 1989! (zie ook blz. 147 van de Railatlas tramlijnen Den Haag en Omstreken van Blok/Van der Spek).
Doetinchem, 17-2-2010.

Jeroen | 17-2-2010
Ik kan mij vergissen, maar volgens mij hangt er een vlag van het Rode Kruis aan de gevel. Ik weet niets van deze tijd op deze locatie, maar is het een hint voor de anderen?

Joop Heinz | 16-2-2010
Op de ene hoek van de Wenkenbachstraat had je Esveha en aan de andere kant ± 30 meter van de hoek af zat Nell en Stutterheim, is er nu nog volgens mij.

Aad | 16-2-2010
@Hans (Zoef): ESVEHA is gesloopt. Er staat nu een appartementengebouw. @Hansje: ESVEHA stond op de hoek, links schuin achter deze fotograaf.

Hans (Zoef) | 16-2-2010
EsVeHa was een totaal ander complex, dat had geen trapgevels. Ik weet even zo niet of dat gebouw er nog is.

coos | 16-2-2010
Vanaf de jaren zestig zijn de tramsporen van de Delftlijn vanaf de toen vernieuwde Laakbrug geleidelijk aan van de zijligging naar een vrije baan in het midden gebracht. Vanaf de jaren tachtig is dit ook met de Haagweg en Hoornbrug gebeurd. Een enorm karwei. De Hoornbrug kreeg pas in 1983 bovenleiding. Wat de foto betreft: een vriend van me was rond 1960 werkstudent bij de Laurens Sigaretten Fabriek aan de Rijswijkseweg (Wenckebachstraat - Draaistraat) ter hoogte van de getoonde plek. Vaag staat me daar ook een fabriek voor kantoormeubelen bij.

hansje | 16-2-2010
Volgens mij is dit niet bij de Wencke(n)bach straat.Ik woonde tot 1960 in de Drebbelstraat,en herinner me duidelijk dat er een papier goederen fabriek op de hoek was.(EsVeHa?).Er tegenover was een winkel van die bekende snoep en koekjes,maar helaas weet ik die naam niet meer
Deze opbreking zal dus vroeger dan 61 zijn,want het was al klaar toen ik wegging uit die buurt.Ik denk meer 58-59.

dAb | 16-2-2010
Ja (mijns inziens) enige malen, zelfs nog in de zeventiger en negentiger jaren ... D.A. Borgdorff

Cor van den Born, Nieuw Vennep | 15-2-2010
Ik herinner mij tal van die reconstructies (veel meer dan waarschijnlijk in werkelijkheid), maar toch op zoek naar bevestiging van een gedachte.
Het staat mij bij dat er herhaaldelijk ruzie was over de gemeentegrens (Broekslootkade) met Rijswijk. Mijn halve familie komt uit Rijswijk en op een verjaardag hoefde je maar annexatie Rijswijk te roepen en je avond kwam wel om. Echter een probleem op die "brug" gemeentegrens. Welke politie en welke ambulance ? Het gebeurde echt, inrukken want het was Rijswijk, nee het was Den Haag. Ik meen me te herinneren dat op de Haagweg de tramsporen uit het midden lagen en op de Rijswijkseweg de sporen in het midden. Ze veranderden van positie op de gemeentegrens. Rijswijk bracht de rails naar het midden om aan te sluiten en Den Haag ging prompt weer een reconstructie beginnen en bracht de rails uit het midden. Opzet zal het wel niet zijn geweest, maar de verjaardagen werden wel leuker. Help mij, verzin ik dat nou maar of wisselden de sporen echt van tijd tot tijd

robert55 | 15-2-2010
vergelijkbare foto's van het gemeentearchief zijn gedateerd op 1961
de volgende herinrichting is geloof ik gepland na gereedkomen van het trekvliet trace,

Aad | 15-2-2010
Klopt Wim, je kijkt richting Rijswijk en de trams staan voor het pand van Nell & Stutterheim. Alleen het pand is gesloopt, de trapgevels zie je niet meer.

Adje | 15-2-2010
Ik ben van 1948, woonde in Rijswijk, maar heb de fluitketels nooit in actieve dienst gezien. Bij deze (denk ik) zoveelste reconstructie van de Rijswijkseweg zag ik voor het eerste "een kleine Delftse tram". Dank voor deze foto!

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    5646


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>