Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 10-12-2018, 11:56 uur.

   
       
 

 
   
de la Reyweg met merkwaardig hoogteverschil
ansichtkaart uit de collectie van Gerard van der Swaluwe


"...het heeft me als kind al verbaasd, dat de evenzijde en de onevenzijde van de De La Reyweg nogal in hoogte verschillen, goed te zien aan het middenplantsoen dat bij de doorsteken behoorlijk naar een kant afloopt. Is Transvaal destijds extra opgehoogd geweest en was dat daarna voor Rustenburg niet meer nodig? Of is er een andere verklaring voor."
coos

Ruud Poortier | 21-3-2013
Hans Klomp en Mike hebben gelijk. De waterloop tussen de Zuster- en de Escamppolder heette k De Beek, je ziet dat op oude kaarten. Maar het was een rechte vaart, die waarschijnlijk gegraven is en geen aftakking van de Haagse Beek is. Ooit stond er aan de huidige dlReyweg een kasteel Westerbeek. De vaart liep door tot de Laak, tot waar nu het verkeersplein Moerweg/Erasmusweg/Middachtenweg is.

Mike | 21-3-2013
@ Hartelog ....

Die Haagse beek liep toch ietsjes anders dan jij in gedachten hebt:

"De beek slingert langs Meer en Bos, de Balsemienlaan en de Sportlaan (in de Bosjes van Pex) naar de Segbroeklaan. Via duikers gaat het water onder het Afvoerkanaal door, dat in 1886 gegraven werd. Dan vervolgt de beek zijn weg langs de John F. Kennedylaan naar het Landgoed Zorgvliet. De beek verlaat het landgoed weer aan de Jacob Catslaan waar hij via de Duivelsbrug door het parkje kronkelt tussen de Buitenrustweg en Rustenburgweg en daarna door de tuin van het Vredespaleis stroomt. De rest van de route naar het centrum van de stad `s-Gravenhage is overkluisd sinds eind negentiende, begin twintigste eeuw. De beek stroomt onder de Zeestraat (pas in 1931 overkluisd) en het Noordeinde door naar de Kneuterdijk en uiteindelijk komt het water in de Hofvijver bij het Binnenhof terecht."

http://nl.wikipedia.org/wiki/Haagse_Beek

Willem Roosenboom | 20-3-2013
Paul Helvensteyn, ik ben geboren in de Lunterenstraat, op nr. 10 voor zover ik mij kan herinneren. Dat was bij mijn oma thuis. Ik vroeg mezelf af of jij misschien wel wat mensen kon uit de Lunterenstraat? Ik ben best wel nieuwsgierig ernaar.

Hans Klomp | 12-1-2012
Houden de heren er rekening mee dat er meer dan n beek liep over het Haagse grondgebied?

John van den Berg | 12-1-2012
Harteloh@DeBeek heeft nooit langs de Midachterweg gelopen deBeek liep met een grote bocht van de Moerweg via Erasmusplein naar de weg en was hoger gelegen dan de polder waar tegenwoordig de Midachterweg doorheen loopt dat was weiland met een sloot dat scheelde zo,n 1,5 meter er liep ook een koolaspad langs naar het Overvoordebos toe,het watertje was niet meer dan een bredere sloot.

Dick van Rooijen | 10-1-2012
Even een antwoord voor Hartelo, naar mijn mening kan hier nooit het water
van de haagse Beek hebben gestroomd. Omdat vroeger de loosduinse vaart
daar gelopen heeft. Deze vaarroute was aangelegd voor vrachtvervoer met
platbodems uit het westland.Dus dan zou de haagse beek dit hebben moeten
doorkruisen. Volgens mij liep dit water vanaf de loosduinsevaart naar de
moerweg. De haagse beek loopt nog steeds vanaf Kijkduin naar de hofvijver
met als enige opstakel een onderdoorgang van het verversingskanaal.
En een omleiding van de vroegere loop rechtdoor waar nu de Kennedielaan
is,met kantoren. Is hij naar de overzijde verlegd richting Katshuis.

John van den Berg | 11-12-2011
Harteloh@ De linkerkant was vroeger aan een kant bebouwd van daar dat dit gedeelte de Lareykade heette net als de Loosduinseweg aan een kant de Lsd kade werd genoemd alleen bij de Lareyweg is dat veranderd in weg.

Harteloh | 8-12-2011
Heel vroeger liep daar De Beek vanaf de Beeklaan naar de La Reyweg-Moerweg-Erasmusweg-Middachtenweg. De Beek ontsprong in Kijkduin en liep via de Sportlaan richting Moerweg. Later werd De Beek omgeleid via het Catshuis en de Zeestraat naar het Noordeinde en het Achterom. Hij mondde tenslotte uit in de Vijverberg maar veroorzaakte rond het Spui en het Zieken vaak wateroverlast.

Het hoogte verschil dat op de foto te zien is heeft te maken met oude loop van De Beek op die plek.

dAb | 15-11-2010
@ Anja Haasbeek : inderdaad daar om de hoek, op de Apeldoorselaan 36, zat die dansschool van H. Kleijnhaus, die zelf eveneens weer om de hoek in de Lunterenstraat woonde. De school zat tussen de huidige Watersportzaak en het Bijbelhuis in, en is thans voorzien van "gele" vitrage naast de ingang ... D.A. Borgdorff

Anja Haasbeek | 15-11-2010
Hier zat vroeger toch ook danschool Kleijnhaus? Was dat niet om of om de hoek bij de Apeldoornselaan?

Adje | 12-3-2010
Voor de oorsprong van het hoogteverschil zie:
http://www.haagsebeeldbank.nl/..../5/q/zoekveld/de%20la%20reykade

Paul Helvensteijn | 5-3-2010
Heb vanaf 1947 t/m 1972 gewoond op de Apeldoornselaan en Lunterenstraat
Maasbach heeft eerst Lijnkamp en alle woningen tot aan de Lunterenstraat in bezit genomen. Was een slechte huisbaas. Later Capitol. Wat zeer jammer was, want we voetbalde daar op de Apeldoonselaan zijde. Dit mocht niet meer. De naam Capitol op de verlichting aan de kant van de Apeldoonselaan bleef dan ook niet meer heel. Vreselijk gelachen toen op een dag de doop mis ging en het water uit de zaal naar buiten stroomde.

erven sleeboom | 4-3-2010
Wikipedia:
In 1966 werd in Den Haag de oude bioscoop "Capitol" en in 1968 een voormalig kledingmagazijn gekocht en de stichting van Maasbach kreeg de naam Johan Maasbach Wereldzending.

D.A. Borgdorff | 4-3-2010
@ Leonardo & coos: vriendelijk bedankt voor deze toelichtende aanvulling, zodat ik deze wereldzending van het Maasbach Concern nu k in het juiste plaatselijke perspectief kan hopen (in) te zien ... Naar ik tevens mag hopen zit die Apotheek ook nog verderop de hoek van de Dierenselaan dAb

Leonardo | 4-3-2010
@ dAb

Lynkamp is nu volgens mij het kantoor van de Johan Maasbach Wereldzending. Althans, dt staat bovenop de pui van het pand. De voormalige aan de overkant gelegen bioscoop is nu het Capitol Evangelisten Centrum, waar David Maasbach zijn gevolg voorgaat in die sbs6-uitzendingen.

coos | 4-3-2010
Of is het "Maasbach ZAT in het...", want zit nu (ook) aan de overkant. Alles stroomt zeiden de Grieken al.

coos | 4-3-2010
Maasbach zit in het vroegere Capitool-filmtheater. Daar heb ik als 10-jarige de film van Dik Trom gezien in een middag-kindervoorstelling. Ik herinner me de hal nog met van die dunne-ijssalon-achtige-kronkel-TL-verlichting langs de muren in tal van fondant-kleuren. De kaartverkoop zat meteen rechts bij de ingang. Van die film weet ik niks meer............

dAb | 4-3-2010
@ Rienk Mebius:
 quote:
Lynkamp's Kleedingmagazijn, nu Maasbach. De Capitool Cinema was achter 's fotografen rug aan de overkant van de Apeldoornselaan.

Die kedingzaak is (mijns inziens) aan de rechterkant op de De la Reyweg te zien, terwijl de Maasbach's Bioscoop *Capitol* verder rechts -- op de 2e = "schuine" hoek van Apeldoornselaan met de Loosduinseweg -- dus nit achter de fotograaf (die op de Beeklaan staat) is gelegen.
Maasbach zit dus niet in het voormalige hoekpand van de Lynkamp v.z.i.w. D.A. Borgdorff

Rienk Mebius | 4-3-2010
Lynkamp's Kleedingmagazijn, nu Maasbach. De Capitool Cinema was achter 's fotografen rug aan de overkant van de Apeldoornselaan.

Jaap | 4-3-2010
Zo heerlijk rustig.
Zonder verkeerslichten en trambaan.

Robert55 | 4-3-2010
Als er ooit water was, zou het de grens kunnen zijn geweest tussen twee polders met verschillende hoogte

D.A. Borgdorff | 4-3-2010
Zoals ik ook al elders trachtte aan te geven lag het weiland van de Eskamp-polder: Rustenburg/Oostbroek soms 3 tot 5 meter lager dan de Zusterpolder, waarop door Bouwmij. Engelenburg de Transvaalwijk werd gesticht. Bijv. bij de Steijnlaan (over de brug) naar de latere Dierense-laan. Op HGA foto's van die De la Reykade/Moerweg is dat verschil in hoogte daar goed te zien. Dit kon slechts gedeeltelijk vereffend worden, en pas nadat dit gebied -- dat bij Loosduinen hoorde -- door Den Haag werd geannexeerd.
- Overigens is dit een prachtfoto vanaf de huidige *zevensprong* waar rechts bij de Apeldoornselaan de bioscoop Capitool zou verrijzen die al weer langere tijd voor Maasbach's wereldzending is omgebouwd. De knik in deze weg, welke o.a. door die brug waarover ik hierboven schreef werd bepaald, is ook nog goed aan de hoekpanden (waarin dacht ik nog steeds een Apotheek is gevestigd) op de achtergrond van deze foto te bespeuren. Op de mooi betegelde middenberm is nu de rust verdreven door onze RandstadRail 4 en tramlijn 2 die nu de Loosduinseweg besporen.
dAb

FransW | 3-3-2010
Vroeger heette deze weg De la Reykade. Mogelijk dat het hoogteverschil is ontstaan omdat er op het laaggelegen deel ook een waterweg is geweest.

coos | 3-3-2010
Behalve het hoogteverschil is hier ook heel mooi het grote onderscheid in architectuur te zien tussen de bouw uit de jaren vlak vr de eeuwwisseling en die van eind jaren twintig/begin dertig. Wat leefden we toen rond 1950 toch in een paradijs zonder het te beseffen: twee auto's en wel dertig fietsers, een foto op dezelfde plaats zal nu het omgekeerde tonen, en dan heb ik het nog niet eens over de herrie van nu.............Bedankt voor de herinnering.

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    8760


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 6 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!