Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 19-1-2018, 20:42 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      GTL 3023 van lijn 8, Stationsplein/Parallelweg
foto (uit de collectie) van Henk Odendaal


Fer Mählmann | 11-3-2010
@dAb
Dank voor de professionele bijval;
driedimensionaal kijken naar een tweedimensionale foto is een hele kunst!
Wat had kunnen helpen waren stereofoto's, maar de stereofotografie heeft nooit veel belangstelling mogen kennen....
In het Gemeentearchief zijn toch opmerkelijk veel stereofoto's aanwezig.

D.A. Borgdorff | 10-3-2010
Natuurlijk heeft U (hierin) gelijk Haagse-Meester, inzake die blijvende rangeerrest van het in/uitrukspoor naar de *Put* en het tijdelijke spoor dat weer voor een stuk in de staatweg herlegd moest worden: http://www.haagsebeeldbank.../87/q/zoekveld/parallelweg Wat het monument berteft doelde ik o.a. op de plaats bij de Poeldijksestraat, nog heronthuld met plaquette door PVDA-oud-wethouder Piet Vink, bijvoorbeeld te zien op http://www.haagsebeeldbank.../494/q/zoekveld/parallelweg dAb

Haagse_Meester | 10-3-2010
Ik moet de achtenswaardige heer Borgdorff toch ff corrigeren: zijn bewering dat er na 1976 geen tramspoor meer in de Parallelweg ligt is niet helemaal juist... Bij de remise FH liggen al decennia een 2-tal rangeersporen (restanten van de oude situatie) in het wegdek, ondanks een inkorting ergens in de jaren 90 zijn deze nog steeds aanwezig en voor het SHTM noodzakelijk. Tevens heeft er bij de bouw v/d tunnel onder HS, zoals reeds door mij gememoreerd 2 dagen geleden) een dubbelspoor in de Parallelweg gelegen ter omleiding v/d bouwput. Ook dat was in de jaren 90 :-P

dAb | 10-3-2010
Op de (hier) meermaals genoemde proefrit van het al in September 1989 door mij gereden convooi MW164 + AW505, welke via het traject van Lijn 11 vanaf de FH - HS vv ook via dit buitenspoor met seinen op het Stationsplein naar de Parallelweg voerde, is reeds medio 90-er jaren een videoband door zowel Kees Pronk als Hans Offerman gekopieerd, welke nog steeds {ook} op Youtube } ter beschikking gezet zou worden. Dit buitenspoor voerde met het veldspoor op een uitloopwissel (achter het hek op de Parallelweg, ter hoogte van het WOII-herdenkingsmonument) samen sinds de wijzigingen van spoorrail-ligging vanaf 1976. D.A. Borgdorff

D.A. Borgdorff | 10-3-2010
@ Coos: ik moet Hans en U ongelijk geven, want Fer ziet het goed: als het ware = midden boven de spitsing van het lichtarmatuur (boven het belasting-kantoor hangt de *afgespannen* Rijdraad, die met de *uithouder* van genoemde "eind"mast (waaraan die*verkeers-Pijl* is bevestigd) in het profiel van de inlopende spoorboog gehouden wordt. De zgn."einddraagkabel" o.i.d. is [dat] helemaal niet, maar slechts de onder 45º spandraad als *draagarm* voor de ook aan die mast bevestigde (*teflon*) PIJP, waaraan met of via een rijklem de doorgaande bovenleiding dus recht boven die asfaltrail *uitgehouden* wordt.
Deze rail nu leidt óók naar het veldspoor en dus niet naar de Parallelweg, waarin sinds 1976 geen straatspoor meer ligt. Deze parallelsporen werden nabij het WOII-herdenkingsmonument (achter de inham van het hek) met een uitloopwissel samengevoegd. dAb

Coos | 10-3-2010
Fer: draagkabel heet zo'n draad. Waarschijnlijk een restant van het straatspoor dat is gebruikt tijdens de bouw van de tramtunnel onder HS.

Fer Mählmann | 10-3-2010
@Hans(Zoef)
De bovenleiding, of wat er voor door moet gaan, hangt keurig boven rails, maar zit wat verstopt dicht tegen en boven de lantaarnpaal, tot aan de bovenrand van de foto!
Het stuk draad aan de paal-met-pijl houdt een uithouder (of hoe heet dat in HTM-termen?), waar de rijdraad aan vastzit, op zijn plaats; het is niet het einde van de rijdraad!
Lastig die tweedimensionale beelden...!

coos | 8-3-2010
Eeuwig zonde dat lijn 8 net zijn honderste verjaardag niet gehaald heeft. Historische argumenten zijn geen argumenten, het profijt is het beginsel.

Betweter | 8-3-2010
Dit is correct. Er was zelfs een waarschuwingslicht aan het eind van de halte van 8/9/12 dat ging branden als er een lijn 11 rechts langs de halte reed.

Haagse_Meester | 8-3-2010
Ik heb me vergist Kan me nog heel vaag iets herinneren dat er naast de 'reguliere' sporen (waar lijn 8 over rijdt) nog een spoor lag dat bedoeld was voor vertrekkende wagens van lijn 11. Dit omdat de halte richting Fruitweg nog voor het station lag (die is pas bij de laatste aanpassingen ca 1995 verschoven, met de komst v/d tunnel onder HS. Een vertrekkende lijn 11 kon dan de halterende trams van lijnen 8, 9 en 12 passeren zonder hinder. Dat was idd een restant v/h oude emplacement, zie het wissel naar nergens... Dit spoor is bij de werkzaamheden verdwenen toen een tijdelijk dubbelspoor in de Parallelweg moest worden aangelegd om de tunnelingang te kunnen bouwen. Vanwege de verschuiving v/h halte (de huidige situatie) was deze ook niet meer nodig.

Hans (Zoef) | 8-3-2010
Die bovenleiding is maar een enkele draad, dus geen bovenleiding. Komt bovendien op die paal uit, zo te zien zijn er een aantal lieden krachtig op de ho-houwer geklommen omdat zij door de tram werden verrast, de remsporen op de straat!

robert55 | 7-3-2010
Als ik het goed zie heeft de 3023 de verticale strepen waar kleine reclames tussen geplakt kunnen worden. Die zijn maar heel kort gebruikt, vrijwel aan het begin van de carriere van de GTL.

De sporensituatie snap ik niet helemaal: het spoor dat op straat lijkt te blijven heeft bovenleiding en ziet er ook nog redelijk schoon uit

D.A. Borgdorff | 7-3-2010
Ja HM, met die RAW's aan, en de Voorbel bij de linkervinger aan de hand, om het (op HS afstormend = tegenmoetkomend) verkeer tijdens het *snijden: tijdig* te attenderen ...
dAb

Haagse_Meester | 7-3-2010
Fraai plaatje, allemaal verleden tijd (nouja, behalve het station en de 3023 dan ) Het spoor links is het overblijfsel v/h spoor voor lijn 12 naar de Parallelweg en De Put, de tram berijdt de nieuwe sporen naar lijn 11. Ik vermoed begin jaren 80.

Jeroen van Loon | 7-3-2010
een prachtige foto, tenminste voor mij dan

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    9340


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>