Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 16-1-2018, 15:21 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      Zwarteweg en Gebouw voor Kunsten en Wetenschappen
Carla Beijersbergen | 8-11-2016
zwarteweg...ik meen 21. mijn 1e baantje na de middelbare school bij Ingenieursbureau Cramer. ik was 16 jaar en dan heb ik het over de jaren 60. personeels/loonadministratieadministratie. ik ga beginnen met een serie artikelen over mijn werkleven met foto`s. mag ik die gebruiken met © en naam?

Fred Trommel | 16-2-2016
Op 18 december 1964 "ik was 17 jaar" ging ik naar mijn familie vanuit Wassenaar naar de Govert Bidloostraat in Den Haag. Aangekomen bij de Bezuidenhoutseweg, waar de bus naar het "toen nog" Staatspoor moest, werd de bus door de politie tegen gehouden. Ik was op de buschauffeur na de enige passagier. Ik zei tegen de chauffeur, waar ga je nu heen? Hij vertelde mij dat hij de Bezuidenhoutseweg niet op mocht, heeft mij bij het Malieveld Paviljoen uit de bus gezet. Wat ik toen zag maakte erg veel indruk op mij, het gebouw van Kunsten en wetenschappen K&W stond in de brand. Ik ben bij het Malieveld Paviljoen even gaan zitten om vervolgens de tram naar mijn familie te nemen.....ik vergeet dit nooit meer!

C A van Zanen | 2-2-2015
de secreten of openbare urinoirs onder de stenen bruggen in den haag . vaak onder trappen , daar zie je nergens foto,s van .
zoals bij de vaillantplein lijnbaan onder het paarden beeld op de zoutkeetsingel . zat een urinoir . op de conrad kade laan van meerdervoort hebben ze er een plantebak van gemaakt .

Leo | 2-5-2013
@ Sylvia . De viswinkel heette Smithuis. Heb er wel maden en wormen gekocht. De mooie ophaalbrug is naar oud Haags gebruik gesloopt.
De hele buurt zou je, op een klein stukje na, niet meer (willen) herkennen.

Sylvia van Haaren | 2-5-2013
Heb als kind zijnde op de Oranjebuitensingel gewoond.
Wij - mijn 2 oudere broers hebben daar meer bewuste herinneringen aan -noemde deze brug` de trapjesbrug`. En we speelde er vaak op.
Wij woonde naast de jazz zangeres Anne Burton.
En je had op ons rijtje een winkeltje voor visgerei zitten.
Wij speelde ook op de ophaal brug( zit die er nog). En mijn broers speelde idd op de trapjes van het K&W, hebben staan kijken bij de brand.
Mijn jongste broer heeft tot twee keer toe in de Oranjebuitensingel gelegen, toen hij kon zwemmen gebeurde het niet meer.
U ziet veel goed herinneringen aan dat stukje oud Den Haag

Robert | 28-11-2012
Een hoop mensen ( met hoge nood) zouden willen dat die urinoirs weer terugkeerden . Je kon ze op een kilometer afstand al ruiken.

fred van asperen | 26-11-2012
kent er iemand nog traiteur Huize Hazenbroek, zat ook aan de zwarteweg

Hans (Zoef) | 27-7-2012
Van de oorspronkelijke bebouwing is helaas niets meer te vinden, ook de Staatsdrukkerij is historie. Wat nog rest is deze brug gebouwd door pletterij-ijzergieterij Enthoven die gevestigd was aan de Pletterijkade. Deze brug heeft een monumentale status, dus herinnert daar nog iets aan het verleden.

Charles | 26-7-2012
Wat ik me afvraag: de onderste foto waar de brug op te zien is, is dat van het gedeelte van de Zwarteweg welke nog steeds bestaat? Of is dit alles verleden tijd dankzij stadsvernieling (euh, hoogbouw)?

P.S. | 26-7-2012
@renee
jet gebouw was niet gebouw van O, K en W maar alleen k en w. O k en W was het toenmalige ministerie van Onderwijs, Kunsten en Wetensschappen het tegenwoordige ministerie van Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Renee | 26-7-2012
In het gebouw van O, K en W zag ik begin jaren zestig tienerheld Cliff Richard, met de Shadows. Een mega gebeurtenis voor een meisje van 11 of 12. Ter verhoging van de feestvreugde zaten we naast Ria Valk...

Hans (Zoef) | 29-5-2012
De namen van de singels zijn een paar keer gewijzigd, Boomsluiterskade, Oranjebuitensingel en Z.O. buitensingel waren dezelfde. Uilenbomen en Z.O. binnensingel idem. Dus met deze namen op de beeldbank van het HGA zal er wel een foto te vinden zijn lijkt mij. www.gemeentearchief.denhaag.nl

boomsluiterskade | 28-5-2012
Ik woon momenteel in een hof-huisje van voor 1800 aan de overkant. Elke dag loop ik langs de brug. Ik vroeg mij af of dat er nog meer foto`s zijn van deze buurt en of dat misschien mijn huisje wat achter de herenhuizen staat er ook op staat

therese | 14-3-2011

Op de Zwarteweg was een kleuterschooltje in de jaren 40.
Onder begeleiding van nonnen.Op de brug heb ik heel wat gespeeld.Moet toen een jaar of 4 geweest zijn.Waar is die tijd gebleven!

Robert van Kesteren | 26-7-2010
Die brand ja om nooit te vergeten. De spatborden en koetswerken van de brandweerwagens waren geblakerd. K& W was ooit het middelpunt van het jaarlijkse Sinterklaasfeest van de openbare lagere scholen. Eerst de schaatsenrijderswals en dan toneel en snoep natuurlijk. De trams zaten vol schoolkinderen en die werden via de Herengracht naar achteren gereden.

Wat er in dat gebouw in 1940 - 1945 gebeurde is een boekdel. Vergaderingen van de Nederlandse Unie. Concertuitvoeringen met Seijs Inquart.

Rien Solcer | 17-3-2010
Voor de mensen die toen net als ik aan de overkant naar de brand stonden te kijken, een foto van het HGA nr.: 1.16265, misschien herken je je zelf?

erven sleeboom | 16-3-2010
Die openbare urinoirs stonden inderdaad overal, maar op een ansichtkaart van een markant Haags gebouw vind ik het niet zo fijntjes. En fotoshoppen konden ze toen al (zie de mooie trucfoto van de Pletterijstraat op deze site), dus waarom die pisbak niet even weggefotosjopt?

Cor van den Born, Nieuw Vennep | 16-3-2010
@Hans, even een correctie, hij is 90 jaar en treed nog steeds op met zijn toeterix. Direct na de brand is hij een inzamelingsactie begonnen voor ook toen al schaarse autotoeters. Heel Nederland bood toen van die oude toeters aan. Kijk op zijn eigen website voor leuke foto's, verhalen en bij google voor filmpjes.

erven sleeboom | 16-3-2010
Tobi Rix trok met een zelfgemaakte Toeterix door het hele land en trad ook op in de Snip en Snap-revue. Toen K & W afbrandde, en de Toeterix erbij, werd een landelijke televisieactie gehouden om aan genoeg toeters van de juiste toonhoogte te komen.

Hans (Zoef) | 16-3-2010
Diew openbare toiletten stonden overal in de stad. Zo is er ook eentje te zien op de foto van het Paul Krugerplein. Bij de brand is ook het "instrumentarium" van Tobie Rix verloren gegaan. Dat waren potten en pannen en een scala aan autotoeters waar hij optredens mee deed. Ik geloof dat dit ook nooit meer goed gekomen is.

erven sleeboom | 16-3-2010
Wat is dat trouwens daar tegenover het gebouw? Zo te zien een openbaar urinoir. Niet zo fijntjes.

erven sleeboom | 16-3-2010
Correctie: ik stond daar niet tijdens de brand, maar een dag later, als 15-jarige ramptoerist.

erven sleeboom | 16-3-2010
Ik stond daar toen ook, aan de overkant, misschien wel naast jou.
Toch is het echt waar dat K & W al sinds augustus 1964 was gesloten. Het was een uitgewoonde troep, brandgevaarlijk (zoals bewezen is) en de voorzieningen waren volstrekt onvoldoende. Ik neem aan dat er nog decors e.d. in het gebouw waren opgeslagen en er was ruimte om aan nieuwe decors te werken voor de tournee van Snip & Snap. Zij traden op in het hele land, weet je nog wel juffrouw Snip?
Er is wel eens gesuggereerd dat het Zwolsman wel heel goed uitkwam dat K & W afbrandde. Er was nog geen begin gemaakt met het renovatieplan en het gebouw was zwaar verliesgevend. De EMS kon de grond royaal kwijt aan de rijksoverheid die er het Transitorium neerzette (het huidige Castalia ofwel de Haagse tieten).

Jan van Staalduinen | 16-3-2010
Erven Sleeboom schrijft dat K&W in seizoen 64-65 niet meer gebruikt werd. Toch herinner ik me nog goed, dat de Snip en Snap Revue ernstig gedupeerd was, omdat de decors etc. voor hun nieuwe revue teloor gingen. Er was dus wel degelijk een serie optredens gepland!

Ik weet nog waar ik was toen het afbrandde: ik stond aan de overkant van het water verdrietig te kijken.

Peter | 15-3-2010
In het Gebouw van K&W werden de HTM Sint Nicolaasfeesten gegeven.
Met muziek van de HTM Harmonie.Alle HTM kinderen kregen een Sint Nicolaas snoeppakket mee naar huis.De trams stonden opgesteld voor het Gebouw van K&W en de Herengracht.Allemaal voorgoed opgegaan in de zee van de oneindige tijd

erven sleeboom | 15-3-2010
In de jaren twintig heeft ook nog een plan bestaan om het beginpunt voor de buitenlijnen te vestigen aan de Zwarteweg voor de ingang van het Gebouw voor K & W. De trams zouden dan een lus rijden vanaf de Kalvermarkt via Fluwelen Burgwal, Herengracht, Zwarteweg en Muzenstraat terug naar de Kalvermarkt (of andersom, dat weet ik niet precies). Er werd geen toestemming voor gegeven. Ik denk dat er aan de Zwarteweg te weinig ruimte zou zijn geweest voor een standplaats voor de drie buitenlijnen. In plaats daarvan verhuisden de lijnen van Huygenspark resp. Dierentuin naar het Plein.

wil leebeek | 15-3-2010
Ook lijn 8 had regelmatig een extra tram na afloop van evenementen
in het Gebouw v. K. en W.

erven sleeboom | 14-3-2010
Het Gebouw voor Kunsten en Wetenschappen werd geopend op 2 december 1874. "K & W" was theater- en concertzaal, maar was ook bestemd voor tentoonstellingen, congressen, sportactiviteiten en politieke manifestaties. Het was de vaste zaal van het Residentie Orkest. Er werden ook feesten gegeven.

Op de Zwarteweg, voor de ingang van K & W, lag een spoor met een omloopspoor dat bereikt kon worden via een enkelsporige boog vanaf de Herengracht. Hier vertrokken na afloop van de concerten extra trams van lijn 1 naar de Prins Mauritslaan en lijn 3 naar de Kwartellaan. Op de Herengracht lag een overloopwissel om weer op het rechterspoor uit te komen.

Oorspronkelijk was het de bedoeling het eindpunt van lijn 5 te vestigen op de Zwarteweg voor de ingang van K & W op korte afstand van het Staatsspoor, maar de hoge brug op de hoek Prinsessegracht/Herengracht liet dat niet toe. Ook nadat de brug vernieuwd was kwam er geen spoorverbinding met de Zwarteweg en bleef lijn 5 eindigen op de Prinsessegracht.

In 1964 werd K & W overgenomen door de Exploitatie Maatschappij Scheveningen (EMS) van Reinder Zwolsman. In het winterseizoen 1964-65 werd het gebouw niet meer gebruikt wegens achterstallig onderhoud. Het Residentie Orkest o.l.v. Willem van Otterloo ging concerteren in het Kurhaus (waar de zomerconcerten altijd al gegeven waren). De EMS had plannen voor renovatie, maar op 18 december 1964 brandde het gebouw voor K & W geheel af.

Jullie kennen de vaste grap: Waar was jij toen je hoorde dat John F. Kenndy werd vermoord? . Het blijkt dat iedereen weet nog waar hij was op dat moment. Ik ook. Op die avond, 22 november 1963, was ik in het Gebouw voor K & W. In de pauze zei de koffiedame bij het inschenken: Weet u dat Kennedy is vermoord?

Thea Straub-Knynenburg | 14-3-2010
De Zwarteweg foto brengt vele herrinneringen terug omdat ik EN op de kleuterschool en later op de St Bernadette zat,met 4 zusjes.!dus er liggen vele voetstappen van ons op de brug.Ook bezochten we vele malen de speeltuin een beetje verder,alsook de Boskant kerk en moesten dus altyd langs K, en W. ...dus spelen op de metalen trappetjes die er waren.Onder de brug zat eens een boot vast toen werden een groot aantal kinderen aan boord gevraagd om de boot zwaarder te maken en weer vaarbaar te maken.

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    3495


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>