Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt regelmatig bijgewerkt. Laatste update: 10-12-2018, 11:56 uur.

   
       
 

 
   
Twee maal de Pletterijstraat, zoek de verschillen
hoe kan dit, trucage, toen al?
joost | 26-6-2014
Ziehier. Het Keulse armatuur op een "gladde" paal zonder dwarsstukjes.

https://www.flickr.com/photos/ra_ar21/7214843846/

Hans (Zoef) | 25-6-2014
Die dwarsstukken aan de lantaarnpalen waren leuke dingen, daar kon je fietsen aan ophangen!

joost | 25-6-2014
@Coos. Ook na de periode van de lantaarnopsteker bewezen deze dwarsstukjes hun dienst tijdens het vervangen van de gloeilamp. Overigens verschenen in de nieuwere wijken ook de zgn. Keulse armaturen (zoals hier te zien) op lantaarnpalen zonder dwarsstukjes. Alle lantaarnpalen waren genummerd. Soms ook voorzien van een witte band. Deze laatsten waren zgn. nachtbranders. Vroeger ging de helft van de straatverlichting om middernacht uit.

Coos | 23-6-2014
Dit soort lantaarnpalen had/heeft bovenaan aan twee kanten een dwarsstukje.
Niet voor de sier, maar om de ladder van de lantaarnopsteker tegen te zetten, voor de veiligheid, tegen het omslaan.

Mike | 22-6-2014
Ik dacht dat de elektrificatie pas vanaf +/- 1920 is aangevangen en zelfs die eerste elektrische palen gaven aanvankelijk ook niet zo gek veel licht. Verkeerslichten had je toen nog niet, dus was het belangrijk om in het donker kruisend verkeer aan te kunnen zien komen en werden de palen daarom ook op de kruispunten geplaatst. Thans is dat niet meer nodig, licht zat .... teveel licht zelfs.

joost | 22-6-2014
@Mike. Je hebt gelijk. Was even vergeten dat er in die armaturen, voor de elektrificatie, een gaskousje brandde. Hoewel die gasverlichting een, naar verhouding, felle gloed gaf haalde de deze het niet bij elektrische gloeilampen.
Met dit laatste verdween waarschijnlijk ook het oude beroep van lantaarnopsteker.

Mike | 22-6-2014
p.s. en daarnaast gaf de gasverlichting in de lantarenpalen niet de lichtbundels af die je thans hebt. Het waren vergeleken met de huidige straatverlichting, slechts zeer beperkte lichtpitjes in het donker.

Mike | 22-6-2014
@joost

Ik vermoed dat dit gedaan werd om in het donker goed overzicht op kruispunten te creëren want veel licht op straat zal er niet geweest zijn in het donker.
Vergeet even niet dat de gasverlichting in woningen slechts matig licht naar buiten straalde, daarnaast waren de dikke gordijnen dikwijls toe. Geen grote verlichte gebouwen zoals nu, geen verlichte gevelreclames, geen straten vol auto`s met halogeenverlichting etc.

joost | 22-6-2014
Vroeger, zie o.a. deze foto`s, werden lantaarnpalen nogal eens precies op hoeken van straten geplaatst. Tegenwoordig ziet men dat nergens meer. Wat zou daar de reden van zijn?

Peter | 21-6-2014
Dat is te verklaren. de onderste foto is de originelen foto, de bovenste is een in getekende foto, waarop ze dingen weg konden laten die ze niet mooi vonden, in dit geval de stratenmaker.

Kees. (oud Hagenees) | 17-2-2014
Zelf ben in 1947 geboren op de zuid-oost binnensingel en ik kan mij de pletterijstraat herrinneren als de straat met de blauwe straatsteentjes.Ik zat in het bezuidenhout op school en moest door de Zaanstraat of door de Scheldestraat en daar zaten de dames van lichte zeden.Als klein jochie heb ik daar vaak emmers water naar mij toegegooid gekregen omdat ik die vrouwen deed pesten.

Ralph | 17-2-2014
Kijk eens aan, een analoge versie van Photoshop.

therese Polak | 16-2-2014
Ja,de Pletterijstraat!Waar ik geboren ben in 1942 .Boven de rijwielwinkel van Rijnders ,hoek Zaanstraat en Pletterijstraat.Verderop in de Pletterijstraat fotograaf Wolf,helaas de oorlog niet overleefd!Daarnaast de horloge winkel van van Dam.Op de hoek van de Pletterijstraat en Scheldestraat slagerij Visser.Hij had altijd een dikke sigaar in zijn mond!Op de andere hoek kruidenier van Keulen.Verop in de Pletterijstraat het Joodse weeshuis,waar niemand van het personeel en de kinderen de oorlog hebben overleefd.Zo kan ik nog uren doorgaan.Waar is de tijd gebleven?

P.S. | 31-8-2012
De afdruk van de onderste zwart wit foto is minder scherp

P.S. | 30-8-2012
@Fer Mählmann
Ik moet je helaas teleur stellen. De eerste camera voor het kleinbeeld formaat film, voor fotografie (24x36 mm)(maakt gebruik van het 35 mm bioscoop formaat film), stamt al uit 1913 (leica prototypes) en in 1925 kwamen de eerste leica`s in productie voor "het gewone gebruik".
In de jaren dertig kwamen er kleinbeeld cameras van andere fabrikanten( o.a. Zeiss Icon en Kodak).
Veel andere camera`s uit de tijd, voor de 2e wereldoorlg, gebruikten de standaard rolfilm en gebruikten deze in het 6x9 cm formaat (8 opnames)

Wouter | 29-8-2012
Nog een verschil wat ik zo snel even zie: Het pand helemaal links heeft op de tweede verdieping in mooier kozijn gekregen.

Fer Mählmann | 24-10-2010
Nog verschillen?
De enigszins benevelde lucht, waar de zon toch nog doorheen schijnt,
is op de geretoucheerde foto "opgevrolijkt" met wat wolkjes!

Anton Zonneveld | 22-10-2010
Zeven maanden later nog reacties op mijn foto's.....
Ja, die buurtsuper (volgens mij was het de melkboer) rechts op de hoek was de familie van Rooijen. Laat dat nu de ouders zijn van mijn schoonzuster Emira. Zij hebben deze foto's van me gekregen en genieten nu van een welverdiend pensioen.

Haagse_Meester | 22-10-2010
Overigens is de foto niet genomen in de Pletterijstraat, maar op de Weteringkade En wel op de kruising daarvan met de genoemde straat, kijkend richting centrum. Het tramspoor is van lijn 12 (nu 17) welke afkomstig was van het Staatsspoor en naar het Hobbemaplein reed (en wel verder ook, zie elders op deze site). De andere kant op lag het spoor achter de fotograaf, en dus niet in beeld In het hoekpand rechts (nr 180) zat een buurtsupertje welke tot ca 2000 heeft bestaan. Kort daarvoor (ca 1997) was onder de nieuwbouw studentenwoningen op de plaats v/d oude brandweerkazerne bij het Rijswijkseplein een reguliere supermarkt geopend. Dat, en een ingrijpende overval op het oudere echtpaar die de winkel runden, deed het kleine winkeltje de das om... Ik ben er in die periode nog wel eens geweest en het was wel duidelijk dat de zaak op z'n laatste beentjes liep... De betreffende supermarkt is overigens ook allang weer terziele... Als de fotograaf zich had omgedraaid hadtie het Post Giro kantoor kunnen zien dat elders op deze site al becommentarieerd is...

Rienk Mebius | 22-10-2010
De man is verdwenen.
De Heer is gebleven.
Rangen en standen!!

Charles | 20-3-2010
Als men heden ten dage hier gaat kijken, dan is er wat betreft de bebouwing (nog) weinig veranderd. Alleen ziet men aan de horizon nu hoge moderne bouwwerken. Wel is er thans ontegenzeggelijk veeeel meer autoverkeer dan wat je op bovenstaande foto's ziet.

Dick Donkervoort | 17-3-2010
Het retoucheren zal waarschijnlijk door de uitgever van deze ansichtkaart zijn uitgevoerd. Het betreft hier de firma Arthur Klitzsch & Co te Den Haag, (foto nr. 2074). Navraag hierover zal wel moeilijk worden want de "dader" ligt in dit geval vrijwel zeker op het kerkhof.

Fer Mählmann | 17-3-2010
Enige tijd geleden is op deze site nog een foto besproken van de Grote Marktstraat bij de ingang van de Bijenkorf. Die foto was ook geretoucheerd, ditmaal om een beladen vrachtwagen uit het beeld te krijgen. De retouche was behoorlijk mislukt, er zat een onwerkelijk hoogteverschil in het resultaat!
De titel van de foto was: "Grote Marktstraat -met een vraag-"

Fer Mählmann | 17-3-2010
Voor WOII bestonden foto-negatieven uit "lappen" film, meestal zéér brandbaar, van minstens 9x12 cm, vaak groter; 2,4x3,6 cm, het nu nog bestaande kleinbeeldformaat, bestond toen nog niet. Ook bestonden er negatieven op glasplaten, die dus niet brandbaar, maar wel breekbaar, waren.
Het retoucheren, zoals op het negatief van de foto hierboven is toegepast, was dus niet zo moeilijk door het grotere formaat, echt gemakkelijk was het toch ook niet.
Enne........met gummetje en potlood...? Potlood geeft op de afgedrukte foto nog wel wat resultaat, maar met dat gummetje valt er vooraf niet veel weg te gummen!

JWB | 16-3-2010
Mag ik raden? Een gummetje en een potlood . . . . De voorlopers van Photoshop !

A. van de Zee | 16-3-2010
Wat grappig! Ja, het retoucheren van foto's is al zo oud als fotografie zelf. Voor een mooie ansichtskaart wil je natuurlijk niet een stratemaker midden in beeld. Het is goed te zien aan de horizontale strepen (tramspoor?) op de plekken direct links en rechts van de lantaarn waar man en kruiwagen stonden.

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    0983


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 22 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!