Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 17-12-2017, 13:59 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      Maaldrift in mei 1940, augustus 1960 en maart 1962
o.a. neergeschoten Duitse Junker en Buitenlijner 72


"Een golf Duitse Junkers die rond 9.15 zou landen op het vliegveld Valkenburg, zag dat er geen plaats was. Deze waren opgestegen vanaf het vliegveld Werl, vlakbij Dortmund. Zij zijn toen uitgeweken naar het strand tussen Katwijk en Scheveningen. Hier zijn vervolgens 18 Junkers geland. 1 Junker werd neergeschoten bij Maaldrift, de overige 20 Junkers keerden terug naar Werl."

Bron: http://www.katwijkinoorlog.nl/10mei_menuaanvalFoto bij de halte Maaldrift betreft buitenlijner 77, niet de 72. De foto is niet gemaakt in augustus 1960 maar tussen 31 augustus 1961 en de opheffing van lijn I2 op 9 november 1961; de 77 heeft geen Roxy-reclame meer op het balconscherm; deze zijn rond 31 augustus 1961 verwijderd.
c. campagne,
Doetinchem, 2-4-2010.Johan Schuurman | 12-2-2012
Bedankt voor de snelle reacties van c. campagne en Haagse Meester. Ben nu weer een stapje verder. Het gaat dus om het vliegtuig op de aquarel van Van Rijn en om twee vliegtuigen op foto's, waarvan ik de locatie nog niet weet. Ik heb de site oudvalkenburgzh.nl helemaal nagevlooid maar vind daar geen houvast.
Ik zal u op de hoogte houden van mijn vorderingen.Groetjes uit Heiloo,
Johan Schuurman

c. campagne | 11-2-2012
@johan schuurman. Advies: zoek onder: Vliegveld Valkenburg 10 mei 1940. Hier vindt u een uitgebreide beschrijving van de gebeurtenissen tijdens de meidagen in dit gebied, ook mbt. de neergestorte Juncker bij de tramhalte Maaldrift.
Doetinchem, 11-2-2012

Haagse_Meester | 10-2-2012
De halte Maaldrift lag ten noorden v/d halte Marinegebouwen en idd midden in de weilanden. Anno nu is de trambaan vervangen door het asfalt v/h bekende fietspad en zijn de meeste weilanden omgetoverd in een recreatieterrein (caravanpark) of bebouwd (industrieterreintje). Via (alweer) Google Earth/Maps en StreetView is de locatie te bekijken. De beide foto's laten het tracé zien in de richting Haagse Schouwbrug (-Leiden). De huidige A44 ligt rechts buiten beeld.

De bebouwing in de achtergrond op de bovenste foto, tussen beide trams, bestaat nog steeds en markeert het eind v/h fietspad bij de Ommedijkseweg.

Johan Schuurman | 10-2-2012
Beste mensen,
Sinds vele jaren ben ik doende om de Ju 52-verliezen tijdens de meidagen veertig in kaart te brengen. Wat betreft het wrak in /bij Maaldrift heb ik enkele vragen. De bewuste tramhalte (zie aquarel D. van Rijn) had die de naam Maaldrift? Dan is er nog de foto van een wrak. Heeft die betrekking op hetzelfde vliegtuig? Gezien de bebouwing lijkt het mij onwaarschijnlijk. Kunt u mij een schetsje verschaffen waarop ik de locatie goed kan zien?
Met vriendelijke groet uit Heiloo
Johan Schuurman (82 jaar)

R.Tonnon | 11-7-2010
Mijn vader was voor de oorlog eigenaar van het vliegveld Maaldrift en had daar
een zweefvliegtuig fabriek genaamd "AVIOSTON" mijn ouders woonden toen achter de fabriek en waren in huis toen de moffen binnenvielen.Er is toen door het huis heen geschoten door duitsers en nederlanders. Mijn ouders moesten vluchten met achterlating van alle spullen.
Wie weet iets uit de tijd van de fabriek of heeft zelfs nog foto's ?

wil leebeek | 17-6-2010
Een zeer boeiend verhaal van de militair die de slag om Valkenburg heeft meegemaakt.
Het Nederlandse leger was dus toch nog niet zo slecht als velen het
nogal eens hebben gezegd.

Ben | 17-6-2010
Nee sorry fred mijn vader is niet Herman uit Wassenaar
Maar de foto's zijn natuurlijk altijd welkom
Stuur ze maar naar ..... email-adres doorgezonden naar fred(je)

Groet Ben

fred(je) | 15-6-2010
Hoi Ben, is jouw vader Herman uit Wassenaar, zoja geef ff via mijn kastje op ZB
je mailadres heb nog wel een aantal foto,s die hij leuk zal vinden dan mail ik ze
aan je door,
gr Fred K

Ben | 5-4-2010
zijn er nog foto's of beeldmateriaal van deze route en rem maaldrift

Mijn vader zal dit heel erg op prijs stellen

Geurt Borsboom | 4-4-2010
Een prachtige fietstocht langs de voormalige (en zeer herkenbare) tramroute. Ik doe dat (soms vanuit Maassluis) regelmatig. Ik start dan op de Turfmarkt, heb even wat moeite om over de Utrechtse baan te komen, maar kan vanaf dan de hele route volgen tot voorbij het Valkenburgse Meer. Dan gooit de A44 wat roet in het eten en over de Haagse Schouwbrug, waar nog steeds, zij het verwerkt in een ander bouwwerk, de pijlers van het viaduct dat er nooit kwam te vinden zijn. De tram verdween destijds op een eigen baan die niet in een fietspad voortleeft, dus met wat gezoek moet dan de Morsweg weer worden gevonden om uiteindelijk (het laatste stuk lopend) het oude Leidse eindpunt te bereiken.

D.A. Borgdorff | 4-4-2010
@ HM: Van de Lus en het Maaldrift Remise-complex vond ik nu nauwelijks tot bitter weinig terug, maar de Naam: Oude Trambaan geeft weer wél wat meer houvast dAb

Haagse_Meester | 3-4-2010
Zeker Leo, maar de A44 doorsnijdt het oude tracé (dat min of meer rechtaan toeliep op de inmiddels ook al weer vervangen Haagse Schouwbrug) naar Leiden en aan de andere kant v/d snelweg is niks meer terug te vinden. Op Leids grondgebied trouwens ook niet veel meer... Gelukkig is er nog wel wat rails te vinden in de buurt, in de vorm van het NSS aan het Valkenburgse Meer. Kleinschalig, maar met een groot Masterplan, uitbeelding v/h industriële smalspoor in den lande. Bezoekje waard, al was het alleen maar voor de (klein)kinderen in een echt smalspoor treintje (geen modellen zoals in het Zuiderpark). http://www.smalspoormuseum.nl

Leo | 3-4-2010
En wat dacht je van de plek van de foto. Hoewel fietspad is het trace van (als het ik goed heb) halte Marine tot vlak voor de Haagsche Schouw nog aanwezig

D.A. Borgdorff | 3-4-2010
Hartelijk dank voor Uw aanvullende geruststelling, Haagse Meester. "k Zal met de mij thans recent ter beschikking staande Technisch Geüpdate ICT-rekentuigmiddelen eens een *Google-Earth* (ter plekke grondig) buurtkijkje nemen dAb

Haagse_Meester | 3-4-2010
Zoals gezegd, je moet de opheffingen van toen zien in de tijdsgeest: de (eigen) auto was in opmars, het trammaterieel had zeer geleden in de oorlog en was traag en (vooral technisch) volkomen achterhaald en eigenlijk gewoon òp, bussen waren goedkoper (omdat de openbare weg werd aangelegd en onderhouden door de lokale overheid, de trambaan niet) en er waren miljoenen mensen minder in dit landje. Hadden de Leidse lijnen (HTM en NZH) het tijdperk Lehner gehaald, was opheffing naw nooit gebeurd. Daarnaast speelde de toenmalige NS directie, als eigenaar v/e groot deel v/h streekvervoer, NZH incluis, een op z'n minst nogal dubieuze rol: Den Hollander had nl het standpunt dat "als het op rails rijdt is het een trein. Is het geen trein, dan is het een bus".... Gelukkig voor ons had de NS niks in te brengen over het stadsvervoer in de 3 grote steden

@Hr Borgdorff: ik kom er niet vaak, maar grote delen v/h HTM tracé door Wassenaar zijn nog als zodanig herkenbaar. Kijk via de Streetview functie van Google Earth of Maps eens rond op de Stoeplaan en Groot Haesebroekseweg. De Lus is als zodanig nog zeer herkenbaar en de oude HTM dienstwoningen bij rem. Maaldrift staan er nog steeds. Ook bij de kruising v. Oldenbarneveldtweg/Van Zuylen van Nyeveltstraat is de boog nog herkenbaar aan de rooilijn v/d huizen en het plantsoentje. Het Haagse deel is idd niet veel meer van over door aanleg van de A12 en uitbouw v/d N44 en recenter de N14, maar daar vroeg je niet om

Charles | 3-4-2010
Het is wel passend in dat tijdsbeeld van de zestiger jaren.
Het was toendertijd de trend dat iedereen een eigen auto zou hebben Lonen stegen destijds elk jaar flink en de auto werd een vervoermiddel voor iedereen.

Nu, zo'n halve eeuw verder, begint men langzaam aan tot inkeer te komen. Overal weer intiatieven om het OV een stimulans te geven, maar in heel veel gevallen is het moeilijk om de zaken terug te draaien en bovendien willen veel mensen de eigen auto houden en gebruiken.

D.A. Borgdorff | 3-4-2010
"t Blijft erg jammer dat e.e.a. zó *tot de grond toe* gelijk gemaakt is afgebroken ... waar dan niets meer van dat mooie spoor kan worden herbouwd of gevonden langs de Haagsche dreven ter hoogte van dat lieflijke Wassenaar ... dAb

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    6108


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>