Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 18-2-2018, 20:58 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      Een vijzel, maar van welk type tram?
vraag/foto van Rien Solcer


Deze vijzel is niet van een PCC, die hadden een platte bovenkant.

Rien Solcer | 19-4-2010
Geachte heer Solcer,Plaatje gezien. Het is inderdaad een tramvijzel. Gezien het feit dat hij vrij kort is, zal hij hebben toebehoord aan een ombouwer of een 800’. De 250’ers hadden soortgelijke vijzels, maar die waren langer.De buitenlijnmotorwagens (zoals onze 57) hedden een heel ander, veel zwaarder type, waarmee de tram met draaistellen en al werd opgevijzeld. Die buitenlijnvijzels werden met een verticale beweging bediend, terwijl de vijzels van de stadwagens een horizontale beweging vereisten. Er zit een palmechanisme op het vijzel, waarmee de keuze tussen heffen en dalen wordt ingesteld.Ook de PCC’s hadden in vergelijking met het type dat op de foto te zien, langere vijzels. En zoals een van de reacties al aangaf, de kop was anders, platter dan bij het exemplaar op de foto.Met vriendelijke groeten,Peter Scheepmaker

HOVM


Rien Solcer | 19-4-2010
Ik heb zojuist de vraag gesteld aan het HOVM, dus even afwachten.

D.A. Borgdorff | 19-4-2010
Bij de tram moest altijd volgens voorschrift in een vast ritme en met twee vijzels tegelijk gekrikt worden, zodat de wagen niet kon kantelen of wegrijden/-glijden, vandaar dat er ook stophout werd gezet. Of dit soort of type met losse stang + spindel (toch) op het oudere materieel werd gebruikt, kan wellicht dan ook nog door het HOVM-trammuseum *De Remise* bevestigd worden dAb

Rien Solcer | 19-4-2010
Als Geurt Borsboom vrijwel de zelfde vijzel heeft zien staan op de 265 maar dan met twee ribbels, dan kan deze toch wel van een ander type zijn b.v.
ombouwer of 800. De vijzel had waarschijnlijk dienst om één wiel vrij te krijgen, en daar is 5 tons toch wel genoeg voor. Ik kan mij niet voorstellen dat dit geen tramvijzel is, gezien de bruine kleur en de belettering, het is wel niet te ontcijferen maar dat mag ook wel naar circa 80 jaar. Het is nog net te zien op de foto, maar aan de achterzijde zit nog een handvat.

dAb | 19-4-2010
Ik dacht ook al, zoals CS opmerkt, aan een *dommekracht*, zie bijv. van Pattern: http://en.wikipedia.org/wiki/File:House_Jack_2.5_tons.jpg - een huiskrik dus, waar dat *gootje* tegen een wielas of draagboom van ca. 7,5 à 8,5 cm (gem. 80 mm) diameter gezet wordt. Bij een tram was er (voor beperking van de drukkrachten) een geribbelde maar vlakke bovenkant, die onder -- op bepaalde (met een pijldriehoek) voorgeschreven plaatsen -- tegen de stelbalk gezet werdt. Een 250-er \ Ombouwer heeft een lege massa van ongeveer 13 ton = zonder belading, en deze schroefvijzel moest aan de voet voor grip vaak een vierkante randvorm hebben, soms met vier poten om wegglijden te voorkómen: het kan ook zijn dat bij deze spindelkrik de voetplaat ontbreekt. D.A. Borgdorff

Geurt Borsboom | 19-4-2010
Ik reed gisteren met de 265 mee en zag vrijwel dezelfde (soort) vijzel rechts naast de schakelkast op het voorbalcon staan. De vijzel op de foto heeft zo gezegd één gootje, die op de 265 heeft een 'gootje' meer.

CS | 18-4-2010
Vertaald naar het Nederlands zou het gaan om wat men thans noemt een Dommekracht met een max capaciteit van 5 ton. Denk niet dat ie ooit voor een tram gebruikt zou zijn, trams zijn behoorlijk veel zwaarder

Rien Solcer | 18-4-2010
Nog even terugkomend op de opschrift van de vijzel, er staat
Pattern Jack 5 tons, de hoogte is 40 cm.

joost | 17-4-2010
@Rien

Het lijkt wel of er 30 of 39 op staat. Ombouwertje?

Betweter | 17-4-2010
Alle "oude" wagens, maar ook de PCC's, hebben twee vijzels aan boord. Bioj het vooroorlogse materieel op elk balkon één, bij de PCC onder de banken. Dit lijkt me geen vijzel voor een buitenlijner, eerder een PCC-vijzel. Maar je kan het pas goed zien als je er naast staat, afmetingen blijven moeilijk vanaf een foto.

Hans (Zoef) | 17-4-2010
Op de details heb ik nooit gelet, maar ik weet nog dat een dergelijke vijzel op het voorbalkon van een ombouwer op lijn 5 stond. Deze stond rechts van de besturingskast en ik stond links!

Rien Solcer | 17-4-2010
Dit is op zeker een tramvijzel, aan de verf resten te zien heeft deze de kleur
bruin, de bekende bruine kleur van de balkons van vroeger.
Vaag zie dat het rijtuignummer, zo tezien twee cijferig. Het opschrift ga ik bekijken en kom daar op terug. Volgens mij had elke tram zo'n vijzel aan boord, of hij stond op een balkon, of zoals Geurt Borsboom zegt onder één van de banken.

Geurt Borsboom | 17-4-2010
Ik durf mijn hand er niet voor in het vuur te steken, maar vaag herinner ik mij dat onder één van de tweepersoonsbanken van de twee-assers zo'n vijzel lag. Als kind heb ik mij vaak afgevraagd wat voor een ding dat was.

Adje | 17-4-2010
Waarom van een tram? Wat is het opschrift op dat ding?

Wil Veltman | 17-4-2010
Toch makkelijk als je een lekke band had met een pcc

D.A. Borgdorff | 17-4-2010
Lijkt me geen wagen- , maar een asvijzelkrik, voor een wielas, misschien van oudere automobielmerken ??
dAb

mark | 16-4-2010
nee van een randstadrailtram is dit :P

Haagse_Meester | 16-4-2010
Ik meen vergelijkbare vijzels op de 57 te hebben zien staan, mogelijk ook ander voor-oorlogs tramspul. Als dit van een particulier is lijkt me donatie aan SHTM of TS een leuke geste en passende bestemming als de betreffende particulier er op uitgekeken is...

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    9599


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>